agro business 160 160

KUHN EXCELERATOR: Плюс дві тонни пшениці!

KUHN EXCELERATOR: Плюс дві тонни пшениці!

/ Актуальні статті / Середа, 27 жовтня 2021 15:07

Чому в господарстві ФГ «Тріскало» перейшли на технологію вертикального обробітку ґрунту, обравши американський агрегат KUHN EXCELERATOR?

Розташоване поблизу Кривого Рогу ФГ «Тріскало» належить до когорти тих активних середніх господарств, керівники яких не опускають руки в протистоянні з посухою, а затято шукають нові технології роботи. Шукають — і знаходять, потрапляючи у саме «яблучко»! Так, як це вдалося господарству, у якому вже кілька років поспіль працює агрегат для вертикального обробітку ґрунту KUHN EXCELERATOR.

 

 

— Ми обробляємо приблизно 2000 гектарів землі. Вирощуємо пшеницю, ячмінь, соняшник, ріпак. Також додаємо до сівозміни бобові культури, такі як соя і горох. Пробували вирощувати льон, коротко кажучи, шукаємо різні варіанти, — розповідає агроном ФГ «Тріскало» Олександр Вальчук.

Звісна річ, що на широті Кривого Рогу опади агровиробників не вельми тішать. Кліматична ситуація тут нині така, що доводиться думати передусім про те, як зберегти ті крихти вологи, що потрапляють у ґрунт.

 

20 459 60 2

Олександр Вальчук, агроном ФГ «Тріскало»

 

— У нашому господарстві переважно чорноземи. Коли йде дощ, то утворюється дуже щільна кірка на поверхні землі, ґрунт пересихає, ідуть такі глибокі тріщини, що їм годі щось зробити звичайними агрегатами. Запускаєш у поле дискову борону чи інший агрегат зі зміщенням ґрунту, і все одно нічого путнього не виходить, — пояснює Олександр Вальчук.

Олександр Павлович розповідає, що знайти розв’язання цієї проблеми вдалося після ознайомлення з досвідом роботи американських фермерів.

— Скільки перепробували агрегатів і технологій — нічого не виходили. Тільки після того, як побували в США та на власні очі побачили вертикальний обробіток ґрунту, прийшло розуміння, що проблеми у нас багато в чому схожі, і якщо у них це працює, то чому б не спробувати це і в нас, — каже він.

Так у ФГ «Тріскало» з’явився KUHN EXCELERATOR — американська розробка для вертикального обробітку ґрунту, яку пропонує компанія KUHN.

 

ДОВІДКА «АС»

KUHN EXCELERATOR — агрегат для вертикального обробітку ґрунту. Робочі органи нарізають неглибокі щілини в ґрунті, ледь-ледь його зміщуючи. Завдяки цьому нагромаджується волога, а шар соломи захищає її від випаровування. Утворені у ґрунті мікротріщини сприяють покращеному доступу в ґрунт вологи та кисню, що активізує розвиток біоти й пришвидшує мінералізацію пожнивних решток.

 

EXCELERATOR пропонується із шириною захвату від 3,6 до 12 м, тобто його можна застосовувати практично в кожному господарстві. Конструкція його дає змогу змінювати робочі завдання шляхом зміни кута атаки в діапазоні від 1 до 5°. Тому агрегат може працювати не тільки із залишання пожнивних решток на поверхні поля, а й агресивно загортати їх у ґрунт.

— З компанією KUHN ми знайомі вже давно, починали працювати з їхньою технікою для розкидання міндобрив. Є в нас також ще один їхній класний агрегат — глибокорозпушувач, яким ми зриваємо ущільнення в ґрунті. Ну, це справді надійна ефективна техніка й чудово, що вона в нас є, — стверджує аграрій.

Цікаво, що EXCELERATOR у ФГ «Тріскало» застосовують практично у повному діапазоні його можливостей. Адже ця модель може працювати і як лущильник, і як передпосівний агрегат, і як агрегат для основного обробітку ґрунту.

— Як тільки пройшов комбайн, ми відразу ж запускаємо в поле EXCELERATOR. Він чудово подрібнює пожнивні рештки, більш рівномірно розподіляє їх по полю й закриває вологу. Вологу він закриває насамперед тому, що немає зміщення пласта ґрунту — вона вся лишається внизу, та ще й закрита подрібненою соломою. Ось, скажімо, під дрібнонасінні культури, такі як ріпак, ми ґрунт готуємо тільки EXCELERATOR. Якщо треба, то зробили і у два, і в три сліди — ґрунт як подушка, і ще й вологий — бери і сій, — розповідає Олександр Павлович.

 

20 459 60 1

Головне завдання KUHN EXCELERATOR на відмінно, зберігаючи вологу у грунті

 

За його словами, KUHN EXCELERATOR працює однаково добре по стерні усіх культур, незалежно чи то соняшник, чи ріпак, чи пшениця. До того ж за потреби він може або лишати подрібнені пожнивні рештки на поверхні поля, або ж рівномірно перемішувати їх із ґрунтом, сприяючи пришвидшеному розкладанню органіки.

— І головне — волога не випаровується і лишається там — в землі. Ми можемо під ріпак «пакувати», розпушувати ґрунт кілька разів підряд і знаємо, що вологу не втратимо. Після EXCELERATOR можемо відразу запустити посівний комплекс, який висіє насіння, — наголошує Олександр Вальчук.

З тим агрегат вирізняється чудовою продуктивністю, забезпечуючи обробіток 100 і більше гектарів на добу. Це з переїздами та приготуваннями до роботи.

Модель із шириною захвату 8,1 м агрегатується з 320-сильним трактором. Цієї потужності для неї більш ніж достатньо, а глибина обробітку становить до 10 см. На думку нашого співрозмовника, за умов, у яких працює господарство, оптимально виставляти максимальний кут атаки робочих органів KUHN EXCELERATOR — 5°.

— Мої враження? Скажу так: ми пробували мінімальний обробіток, пробували класичний, пробували «нуль» — не було результату — і все тут. Навчилися зберігати вологу з вертикальним обробітком ґрунту, почали працювати «екселератором» — і пішов результат. Сьогодні маємо стабільно врожайність 6–7 т/га зернових і понад 3 т/га соняшнику. Це реальні наслідки зміни підходу до роботи та ефективного використання вологи, — вважає Олександр Павлович.

За його словами, після того, як у господарстві активно почали використовувати KUHN EXCELERATOR, урожайність озимої пшениці різко зросла на 1,5–2 т. Тобто йдеться не просто про перспективу чи якесь загальне покращення стану ґрунту, а про реальні показники, які можна побачити та «помацати».

— Ну і ще скажу, що це надзвичайно надійний агрегат і в нас практично із ним не було жодних механічних поломок. Жодного ножа не поміняли, жодного підшипника. Диски відходили вже тисяч 12 гектарів. Добротна, виготовлена на совість конструкція! Він ходить по полю, часто по пересушеному ґрунту на швидкості 16 км/год, та ще й водночас виконує чотири польові операції — і все тримається, працює, виконує свою роботу. Ну, і налаштувань тут складних не потрібно — сервісний майстер приїхав, усе показав — далі ми самі вже. Майже нічого не потрібно змащувати, окрім задніх притискних котків. Усе дуже просто й зручно, — зазначає Олександр Вальчук.

 

20 459 61 1

Робочі органи KUHN EXCELERATOR відпрацювали без заміни майже 12 тисяч га

 

Наш співрозмовник переконаний, що така техніка не просто коштує своїх грошей, а дає змогу дуже швидко підвищити рентабельність агровиробництва.

— Як я вже казав, до придбання KUHN EXCELERATOR ми збирали озимої пшениці центнерів на 15–20 менше. Цей агрегат себе, мабуть, окупив уже за рік чи максимум за два. Тому його можна усім сміливо порекомендувати купувати й застосовувати без жодних вагань. Напрацювання він має таке, що я, відверто кажучи, ще не бачив, щоб ґрунтообробна модель так довго виходжувала на рідних робочих органах. Єдине що — краще завжди брати оригінал, — радить Олександр Павлович.

Нагадаємо, що цьогоріч придбати техніку KUHN можна на особливо вигідних умовах. Партнери компанії надають дешеве фінансування у вигляді кредитних (UAH, USD) і лізингових (UAH, USD, EUR) програм на строк від 12 до 60 місяців. Так, наприклад, кредит на 36 місяців у UAH становитиме 8–11,06%, у USD — 4,2%, а лізинг на такий самий строк у національній валюті — від 8,5 до 17,4%.

Теги
 28 березня 2024
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
28 березня 2024
 28 березня 2024
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
28 березня 2024
 28 березня 2024
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних результатів. Ця стаття присвячена різним технологіям та інноваціям від BEDNAR.
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних ...
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.