Claas з українським акцентом (ВІДЕО)

/ Актуальні статті / Понеділок, 11 січня 2016 13:03
Коли потрапляєш на гігантську експозицію з безліччю нового, важливо не загубитися у потоці інформації і точно віднайти найпотрібніше. Нам пощастило із супер-досвідченим консультантом в експозиції компанії Claas на виставці Agritechnika у Ганновері.

 

Регіональний маркетинг-менеджер, експерт галузі Гаральд Катцендорн багато років працює на ринку пострадянських держав. Тому досконало вивчив не лише мову, але й характерні риси, навіть ментальні родзинки господарів у різних країнах. Отож акцентує увагу на новинках Claas, які мають особливо оцінити саме в Україні.
 
Ірина САДОВА, спеціально для "АС"
 
Українці люблять зміни і потужність
«В Україні завжди є традиційний попит на потужніші моделі. І ваші господарі завжди питають про нововведення та з готовністю випробовують усе новітнє, — ділиться спостереженнями Гаральд Катцендорн. — Це те, що відрізняє українських фермерів. Правда, російські господарники теж розуміють переваги нового, але у них значно більший вплив держави, існує багато певних вимог, рамки, у які мусять втиснутися. У країнах Балтії є субсидування від ЄС, яке теж передбачає певні регламенти. А в Україні на вибір параметрів ніхто не тисне, ніщо їх не обмежує. Тому господарі обирають саме те, що їм зараз найпотрібніше, у цей конкретний момент. Думаю, наразі українське сільське господарство найменше потрапляє під вплив політичної системи. Тому я усім завжди кажу: в Україні дуже багатогранне і здорове сільське господарство».
 
З такими настановами пішли ми знайомитися з актуальною для України технікою, яку Claas привезли на оглядини в Ганновер.
 
Абсолютно нові жатки
Спочатку зупиняємося біля нових жаток VARIO, запитуваних як для різних культур, так і для різних технологій. «Нові жатки осучаснені, підготовлені, зокрема, під ведення сільського господарства з контрольованими коліями», — знайомить Гаральд Катцендорн. У них збільшено ширину захвату: до діапазонів 9 і 12 м додано по 30  см. Під час такої модернізації змінили приводи. Тепер немає ременів та ланцюгів — усе на редукторах, карданах, що забезпечуватиме більшу надійність.
 
А от в плані багатогранності конструктори попрацювали, приміром, над тим, аби зручніше підлаштуватись до збирання ріпаку. Виліт робочого столу збільшений ще на 10 см і загалом отримав хід у 70 см, а отже, жатка максимально адаптується до висоти стеблестою. Крім того, є постійний боковий ніж, привід якого інтегрований у жатку. «Відтепер переобладнання із зернових на ріпак безпроблемно триває лише 1,5-2 хв.», — запевняє наш консультант. Не потрібно, як раніше, у столі жатки закривати вкладишами отвори. Достатньо вставити боковий ніж та підключити 2 гідропроводи. І справді, доки ми розмовляємо, жатка слухняно змінила режим.
 
Усі нові жатки Claas є універсальними, можуть застосовуватись для усього спектру комбайнів — від найважчих до малих. Місце стику уніфіковане, від 4 до 6 клавіш, тобто від 1 до 1,7 м.
 
З огляду на збільшення площ під соєю в Україні, звертаємо увагу і на вдосконалення механізмів Claas для цієї культури. «Не змогли поки що селекціонери усі стручки розташовувати тільки зверху, — жартує пан Гаральд, — ось і мусимо дбати про те, щоб ретельно підбирати їх буквально по землі». Жатки MAXFLEX тому, мабуть, і називають «приземленими натурами», бо здатні працювати із бобовими, що буквально стеляться по землі. Вони оснащені гнучким ножовим брусом, який автоматично адаптується навіть до мінімальних нерівностей грунту. Ріжучий апарат може прогинатися до 180 мм, копіюючи рельєф. Можна максимально уникнути втрат. «Відключивши механізм копіювання, такою сівалкою можна перейти на збирання пшениці», — радить консультант Claas.
 
Машина сама виховує механізатора
«Ми прагнемо чим більше асистувати механізаторам. Тільки от механізатори теж бувають різними», — продовжує огляд досвідчений аналітик Гаральд Катцендорн. Разом пробуємо класифікувати безпосередніх користувачів техніки. З першими, ідеальними операторами все зрозуміло. Але їх, погодьтесь, завжди бракує. Другі — надто обережні: постійно бояться щось пошкодити, зламати, і через це не використовують сповна потенціал, закладений у машині. Треті — навпаки, женуть невтямки, бо їм платять за гектари, перевантажують усі механізми. Одне слово — рвачі.
 
«Перші легко стають третіми, а треті, кілька разів простоявши через те, що забилися, швидко перетворюються у надто обережних. Удосконалюючи наші вузли, ми орієнтувалися на усі ці особливості механізаторів, — пояснює менеджер Claas. — Останні 5 років багато інвестуємо в усе складніші системи асистування. Раніше орієнтувалися на принцип діалогу, коли машина виявляє відхилення, пропонує вихід і перепитує, чи стало ліпше. Але відтепер пішли далі — і оновлена система CEMOS AUTOMATIC повністю оптимізує сама себе. Вона контролює пересування, стежить за завантаженням, якістю матеріалу, який надходить, за втратами. Не залишається поза її увагою якість подрібнення та й інші параметри». Система постійно сама себе оптимізує: додає чи зменшує оберти, збільшує чи зменшує зазори. Оператору достатньо обрати стратегію дій, адже перед ним можуть стояти різні завдання, що виключають одне одного. Хтось ставить на максимальну потужність, інший — на мінімальні втрати чи високу якість обмолоту. Але коли вже стратегія обрана, машина буде чітко їй слідувати, оптимізуючись. Таким чином, потенціал машини реалізується повністю, незалежно від ретельності і темпераменту механізатора. Оператор концентрується на збиранні врожаю, а не на налаштуванні комбайна.
 
Цього року на усіх комбайнах LEXION 700 (для України вони доступні у 4 моделях і є двох типів — гібридні та клавішні) пропонуватиметься автоматичний контроль потоку маси на зернозбиральному комбайні. Нова система відстежує усі параметри: завантаження двигуна, пробуксовку ременя барабана, пробуксовку ременя сепарації, товщину шару у похилій камері — скільки саме матеріалу спрямовується на обмолот. Коли котрийсь із параметрів виходить з норми, машина дає знати, що досягнуто ліміт, тож вона переходить на меншу швидкість.
 
«Звісно, у людини завжди є пріоритет, і впертий механізатор може далі гатити на швидкість, — пояснює пан Гаральд. — Ну, тоді машина ще трохи проїде, але врешті рішуче відключить жатку. Принаймні, не допустимо, щоб жатка забилася. Зрештою ми сподіваємося обережних механізаторів привчити до рішучості, а рвачів пригальмовуємо. Нехай поступово усі перетворяться на ідеальних механізаторів». До речі, система автоматичного управління, котра бере на себе контроль за потоком маси від жатки до подрібнювача соломи, відзначена організаторами виставки AGRITECNNIKA-2015.
 
Комплексні вдосконалення
Із переходом на новітні технології усе більше вимог висувається до розподілу незернової частини врожаю, адже жатки стають все ширшими. Тобто солома повинна бути якісно подрібнена та досконало розкидана по поверхні поля.
 
Спеціалісти Claas значно підсилили сам подрібнювач. Інтенсивність подрібнення можна регулювати з кабіни — протиріжучі ножі можна включити чи виключити або ж відрегулювати агресивність ступенем їх введення. Модернізовано усе, що стосується системи розподілу. «Впевнено кажемо, що можемо гарантувати ефективний розподіл на 12 метрах навіть при боковому вітрі», — переконаний Гаральд Катцендорн. І додає, що так само були вдосконалені усі приводи комбайна.
 
Прикладом можна навести модернізовані варіатори. «Тут ми теж врахували ті самі 3 типи механізаторів, — пояснює спеціаліст. — Під час техобслуговування одні змащували їх занадто щедро, інші навпаки замало. А поломки мали однакові. Тому й довелося втілити дуже просту систему автоматичного змазування варіатора: у самому варіаторі працює резервуар, накачаний мастилом, механізм під дією пружини постійно змазує себе самостійно. Кількість мастила механізатор бачить за станом толокниці на поверхні — коли мастила немає, вона опускається донизу, візуально подаючи сигнал механізатору».
 
4D на LEXION 700
Ще одна новинка у конструкції LEXION 700 була удостоєна нагороди журі AGRITECHNIKA-2015 — це система очистки зерна 4D. Вона спрощує керування гібридними моделями комбайна і дозволяє повністю використовувати їх продуктивність та можливості очистки зерна навіть на нерівній поверхні, схилах. Система включається одночасно із сепарацією залишкового зерна, що дозволяє зменшити об’єм очистки. Система передбачає 2 процеси: регулювання лопатей ротора, залежно від ступеня нахилу й управління вентилятором. «Машина у будь-яких умовах працює так само, як на горизонталі, — підводить нас до демонстраційної моделі Гаральд Катцендорн. — Байдуже, повздовжні чи поперечні рухи виконуються. Усю систему разом ми назвали 4D. І вона теж отримала срібну медаль Ганновера».
 
Трактори на вибір
Понад 20 моделей тракторів традиційно представив Claas у своїй експозиції. І не обминув жодного класу машин — від малого NEXOS (72 к.с.) до потужного XERION (487 к.с.). «У нас в усьому діапазоні немає жодного «вікна» — всюди є гідна пропозиція, — запевняє консультант компанії. — Випускаємо трактори загального призначення потужностями від 180 до 500 к.с., універсально-просапні трактори 6- і 4-циліндрові — ARION 600-ї та 400-ї серії. Є зовсім маленькі трактори AXOS, а також машини спеціального призначення — вузькоколійні трактори для виноградників та садів NEXOS. Загалом працюємо у діапазонах від 1,4 до 8 т. У кожному тяговому класі пропонуємо по 2-3 варіанти на вибір, залежно від того, з чим працює замовник — у грунтообробітку чи, скажімо, з овочами».
 

Загалом компанія CLAAS представила на виставці понад 50 одиниць техніки. Високоповажне експертне журі нагородило компанію п’ятьма срібними медалями, визнало зернозбиральний комбайн LEXION 700 «Машиною 2016 року» та відзначило особливою нагородою CLAAS за найкращу маркетингову кампанію «Відмінна робота».
 


А для косіння — ВСЕ нове
В окремому розділі «Кормозаготівлі» Гаральд Катцендорн особливо пожвавився: «У системі косіння я не можу говорити просто про новинки — тому що тут УСЕ нове: від найменшого гвинтика і до принципово модернізованих вузлів». Раніше агрегати для косарок компанія закуповувала у сторонніх постачальників. З минулого року Claas розробив нову конструкцію балки і відкрив спеціальну лінію для її виробництва.
 
У Ганновері демонструється абсолютно нова модель косарки DISCO з шириною захвату 10,7 м. «Усі наші косарки можна розподілити на 3 види, — пояснює пан Гаральд. — Є бюджетна версія — DISCO TREND. Вона недорога, малоенергоємна, їй потрібно небагато потужності, мало вимог до трактора. Серед недоліків — її неможливо обладнати плющилкою. Це такий перехідний варіант для новачків, які вже чітко налаштувалися на повну потужність, роблять крок до широкозахватної техніки, але поки що обмежені у засобах. З DISCO TREND якраз вони увійдуть у смак професійної роботи».
 
Крім проміжної, є й третя модель — серії DISCO BUSINESS, з власною електронікою та системою управління, досконалішою системою захисту (де механіка замінена на гідравліку).
 
У цьому ж розділі мали можливість подивитися змодельовану систему захисту. У всіх косарок Claas кожен диск захищений окремо. За потрапляння стороннього предмету відбувається зупинка лише пошкодженого елемента, диск швидко замінюється — як модуль заміною лише кількох болтів. А коли на великій швидкості машині трапляється велика перешкода (крупний камінь чи гідрант), спрацьовує так звана система відстібання. Вісь обертання розташована не вертикально, а нахилена вперед. При наштовхуванні на сторонній предмет спрацьовує гідравліка — косарка відстібується і за рахунок нахиленої вісі не просто повертається назад, а піднімається доверху, перестрибує перешкоду. Механізатор, не полишаючи кабіни, спочатку розганяється, а потім гальмує, після чого косарка повертається і пристібається на своє місце.
 
Корови будуть задоволені і ситі
Найдорогоцінніше досягнення компанії пан Гаральд припас нам, так би мовити, на закуску. Показав два нових корн-крекера у серії Multi Crop Cracker.
 

 
Новою системою подрібнення кукурудзи на силос Multi Crop Cracker Max тепер обладнуватиметься комбайн JAGUAR. Вальці дробарки MCC MAX розраховані на подрібнення кукурузи на силос з діапазоном довжини різання 7-22 мм. Вальці складаються з 30-ти кілець на одному валу із зовнішнім пилкоподібним профилем. Положення та форма кілець забезпечує не тільки перетирання, але й повздовжне різання. Порівняно з традиційними дробарками, MCC MAX дозволяє досягати більшого діапазону довжини різання і відсотка сухої маси при високій продуктивності роботи комбайна. За це досягнення Сlaas удостоєний срібної медалі виставки.
 
Фахівці Claas дивилися у суть проблеми, дбаючи про принципову для кормозаготівлі необхідність розщепити зернівку, полегшити перетравлюваність кормів тваринами. Виробник вважає за необхідне задовольнити побажання не тільки тих, кому потрібне дуже дрібне подрібнювання, але й тих, хто для відгодівлі крупної рогатої худоби потребує збереження волокнистої структури. У такому разі потрібне грубе подрібнення та ущільнення корму.
 
Однією з головних інновацій (хай навіть і не відзначених призами) Claas називає й нову зернодробарку MCC SHREDLAGE, котра передбачає абсолютно нову технологію заготівлі кукурудзяного силосу. Він подрібнений на довжину від 26 до 30 мм. Запатентована поверхня вальців дозволяє подрібнити стержні качанів, ефективно розтерти зерно і розщіпити листостеблеву масу вздовж волокон. А в результаті маємо значно підвищену енергетичну цінність силосу, збільшення вмісту ефективної клітковини, оптимальний рівень ущільнення і відмінні показники ферментації. Отримуємо можливість приготувати структурний корм і відмовитися від додавання соломи чи сіна — відчутна економія.
 
«Досі така система, — ділиться Гаральд Катцендорн, — кустарно випробовувалася і працювала у США. Ми скооперувалися з співавторами і отримали новий продукт». Компанія Claas отримала ліцензію на виробництво вальців зернодробарки MCC SHREDLAGE і буде випускати її в майбутньому на заводі CLAAS Industrietechnik у Падерборні.
 
Нам розповіли, що напередодні один із клієнтів компанії з Білорусі, отримавши комерційну пропозицію, порахував, що (при 500 голів ВРХ) система окупиться йому упродовж року лише за рахунок прибавки молока у корів. Автори доводили і раніше, що система стимулює прибавку до 1 л молока на кожну корову в день.
 
Забезпечити продуктивність і комфорт
Медалі журі AGRІTECHNIKA-2015 компанія Claas отримала також за систему автоматичного контролю (AUTOMATIC PRESSURE CONTROL) за тиском у пресувальній камері прес-підбирачів QUADRANT 5200 та 4200. Нова система дозволяє навіть недосвідченому оператору досягати максимального результату за якістю виготовлених тюків та продуктивністю.
 
Відзначено й систему розрахунку часу обробітку полів. Досі, за звичкою, загонки на полі розбиваються, залежно від найбільшої довжини гону. Після запровадження асистента розбивки загонок CLAAS вперше стає можливим визначати стратегію руху машини для кожного конкретного випадку і точно прогнозувати необхідний для обробітку час. У середньому таке нововведення дозволяє зекономити до 6% часу обробітку. Креслення робочого маршруту можна відновити на екрані будь-якого стандартного комп’ютера чи планшета й роздрукувати.
 
Коментуючи результати виставки, керівництво концерну відзначило: «Визнання нашої роботи професіоналами галузі дуже важливе і цінне для усіх спеціалістів Claas. Наше завдання — зробити так, щоб максимально полегшити працю фермерів різних країн, котрі працюють у різних кліматичних умовах, гарантувати їм високу продуктивність та економічність, але в той же час, забезпечити комфорт при експлуатації нашої техніки».
 
Фотогалерея
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
19 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.