Техніка для лідерів (ВІДЕО)

/ Актуальні статті / П'ятниця, 29 січня 2016 11:05
«Сьогодні вночі під нашим новим агрегатом потай повзав інженер крупної і надзвичайно відомої фірми-виробника та фотографував деталі конструкції — це нам охорона вранці повідомила. Чесно кажучи, про аж ТАКЕ грандіозне визнання ми навіть і не мріяли», — трохи жартуючи, але все одно з гордістю діляться свіжим несподіваним фактом під час всесвітньої виставки AGRITECHNIKA в Ганновері менеджери компанії «А3 ТЕХ».

 

Доки розмовляємо, підходять фермери з Росії: «Нам порадили вашу техніку дуже авторитетні люди — покажіть».
 
Ірина САДОВА, спеціально для "АС"
 
Ризикнули — й отримали результат

Важко повірити, що механізмам, про які зараз йдеться, лише … рік від народження. 15 листопада 2014 року, отримавши чітке завдання від технічної служби агрохолдингу «Сварог Вест Груп», інжинірингова компанія «А3 ТЕХ Україна» замовила невеликій іспанській фірмі розробити принципово нову сівалку для стрічкового посіву.
 
Виробничі гіганти на прохання виконати подібну роботу лише спогорда посміхалися: хто ж зупинятиме ідеальний гігантський конвеєр для якихось українських забаганок?! Тому за роботу взялися невеликі виробники. І через місяць новий агрегат вже удосконалювався на тестових посівах під Барселоною.
 
А ми вперше побачили сівалку точного висіву PRIME TWIN 3000 навесні нинішнього року на дослідному полі під Шепетівкою. Тоді «Сварог Вест Груп», з притаманною йому сміливою зухвалістю, вже демонстрував пресі та сусідам-фермерам цілий комплекс простої ексклюзивної техніки, яка тільки-но показала свої здібності на перших кількох тисячах гектарів.
 
«Невже не боялися ризикувати, виставляючи абсолютно молодий проект поряд із такими зубастими монстрами на найкрупнішій світовій виставці? — запитуємо менеджерів «А3 ТЕХ Україна» Юрія Чемериса та Марата Мінца. — Наш впевнений результат видно на полі. «Сварог» одразу закупив 19 ексклюзивних сівалок, 26 глибокорозрихлювачів HERCULES, 16 пружинних борін COMBER, 50 просапних культиваторів FIGHTER з системою автоматичного підрулювання Automatic Steering Systems. Ось вони справді ризикували, адже побачили агрегати зібраними тільки безпосередньо на полі».
 
Набір, одразу придбаний «Сварогом», коштував 6,5 млн євро. У такий спосіб агрохолдинг живими грошима інвестував у розробку принципово нової техніки. І показав, як з її допомогою можна закріплювати очевидне лідерство.
 
Насправді все чітко вирахувано
Якщо розібратися, успіх нових продуктів насправді вивірений і вирахуваний надзвичайно скрупульозно. Виходили з дуже чіткого завдання від «Сварог Вест Груп»: зменшити собівартість. В умовах зниження цін на продукцію, хиткого ринку навіть досить висока урожайність перестає бути ключовим показником. Бо якою ціною насправді дається? Вихід один — розробити технологію, завдяки якій і приріст урожайності не спадатиме, і накладні витрати на гектар зменшаться. Конструктивний вихід знайшли у створенні чотирьох агрегатів, які мають комбіновані функції, закривають абсолютно всі операції на полі: від грунтообробітку до збирання кінцевого врожаю.
 
«Спочатку я хотів запропонувати цим хлопцям альтернативу з уже відомих конструкцій, — зізнавався навесні інженер Альфредо Туркетто. До авторитетного конструктора, який, зокрема, тривалий час працював у компанії Gaspardo, врешті звернулися мобілізовані «Сварогом» фахівці. «Вони були непоступливі, стійко наполягали на своєму, на створенні нової конструкції. Мене вразило, як абсолютно точно вони уявляють, чого саме хочуть. Тому я сміливо пішов на ризик. І тепер щасливий. Заповзятість українців і мені додала оптимізму та смаку життя. Адже ми змогли створити нову машину за 3 місяці! Це колосальний результат», — розділяє гордість українців пан Альфредо Туркетто.
 
Кожен вузол, кожну деталь розбирали з інженерної точки зору: помилки не повинно було бути, усе вивірено. На стапелях Шепетівського культиваторного заводу, який теж завдяки новому проекту отримав друге дихання, налагодили лінію виробництва. «Ми об’їхали всю Європу. І Америку освоюємо у пошуках найкращих комплектуючих, — ділиться Марат Мінц. — Не йдеться про заводи-гіганти. У зоні нашої уваги — невеликі профільні підприємства, майстерні, котрі глибоко спеціалізуються на певних робочих органах і здатні дуже швидко реагувати на зміни, вводити новітні «фішки». Для Європи це зараз дуже характерно. У своїх агрегатах ми кожнісіньку деталь облюбували».
 
В експозиції у Ганновері обдивляємося, наприклад, профіль культиватора, персонально зроблений на замовлення «А3 ТЕХ». Тут є можливість навішувати різноманітне обладнання, елементарно регулюючи одним болтом. Спеціально виставлено раму з різними комплектуючими, щоб показати, як це просто зробити — підходь, пробуй, дивися.
 
«Така наша основна філософія — складати настільки універсальну техніку, щоби вона використовувалася для різних культур, за один прохід здійснювала декілька операцій, тобто давала менше навантаження на грунт і відповідно економила паливо, інші розхідні матеріали. Ми ж завжди пам’ятаємо: треба думати про рентабельність», — пояснюють менеджери компанії.
 
Заздрість та драми
Навколо цього новаторського стенду точиться маса розмов і дискусій. Приходять досить колоритні персонажі. От, приміром, директора одного із традиційних культиваторних заводів сусідньої країни буквально понесло на відвертість: все примовляв і примовляв, не в силах відійти від агрегатів: «Я директор і власник. І штампую старі совдепівські культиватори, продаю по 300 штук і геть заходжу в тупик. Добре ж знаю, що завтра-післязавтра мій завод помре. Хлопці, може, якось працюватимемо разом?...».
 
Власник однієї з відомих фірм якось перед очима спеціалістів «А3 ТЕХ» розмахував товстезним каталогом своєї продукції: «Бачите, скільки всього ми робимо — не гнеться каталог! Півтори тисячі людей працює, оборот 170 млн — куди пнетеся тягатися з нами?!». На що мусили спокійно відповісти: «Оборот маємо такий самий, а людей працює 20. І що нам з вашого товстезного каталогу?».
 
Рахуємо для фермера з мозолями
Марат Мінц розповідає про бажану і конструктивну розмову із фермером, що має тисячу гектарів. Підійшов такий на недавній виставці у Кіровограді. «Космос! Класно, але ж і дорого, мені не потягнути», — чухає потилицю. Тоді почали разом розбирати і рахувати. По-перше, визнає, має зараз 8 агрегатів для усіх процесів. З нами обійдешся чотирма, — парирують в «А3 ТЕХ». — Глибокорозрихлювач HERCULES можна використовувати на ширину захвату у 6, а можна і в 4 чи 2,2 м, під будь-який трактор — хоч 400 чи 290, а то й 150 «конячок». Береш під свій МТЗ пружинну борону COMBER на 12 м (є вибір від 24 до 9 м робочої ширини та від 16 до 6 робочих секцій) і бочкою об’ємом 5 кубів та системою обприскування по всій ширині агрегату. Використовуєш для закриття вологи та одночасного внесення КАС чи мікроелементів. Крім того, вирівнюєш поверхню поля, розбиваючи грунтову кірку. Використовувати COMBER можна перед проростанням посівів і після — для боротьби з бур’янами. Завдяки закриттю капілярів зберігаєш водний баланс. Забуваєш про самохідний обприскувач. Причіпний бункер (бочку) можна використовувати для решти агрегатів, оптимізуючи процес обприскування чи інших операцій. Добрива (рідкі та сухі) не просто вносяться на поверхню, а закладаються у грунт і не випаровуються.
 

 
«Той, хто традиційно розкидає добрива, уявляється нам розкидачем доларів полями», — гірко жартують спеціалісти «А3 ТЕХ». За рахунок механічного знищення бур’янів COMBER дозволяє також економити гербіциди.
 
Сівалку PRIME TWIN 3000 можна підібрати потужну, а можна і маленьку — на 6 рядків. І одночасно з посівом вносити основні добрива та стартові у посівне ложе. Пневматична сівалка точного висіву має також систему внесення інокулянта під час посіву.
 
І четвертий із ряду механізмів — просапний культиватор FIGHTER, що використовується з трактором від 80 к.с. Для середнього фермера достатньо 6 м ширини його робочого захвату (доступна від 3 до 12 м). Працює з перемінним міжряддям від 30 до 75 см і годиться для широкого спектру культур: кукурудзи, соняшнику, сої, буряків, гороху, квасолі та ін. Для системи стрічкового обробітку культиватор оснащений елементами, які дозволяють розрихлювати міжряддя з одночасним внесенням ЗЗР у зоні стрічки. Одночасно з рихленням культиватор може здійснювати позакореневе підживлення культур. Використання такого системного підходу дозволяє відкрити доступ повітря до кореневої системи рослини, знищити бур’яни у міжрядді механічним способом і цілеспрямовано обприскати зону ряду. Зрештою отримуємо миттєву дію препарату та відчутну економію.
 
Відеородзинка
Захоплені точним землеробством господарі облюбували ще одну опцію культиватора — систему автоматичного підрулювання Automatic Steering Systems. Спеціальне обладнання розпізнає ряди рослин під агрегатом за допомогою відеокамери із широким кутом захвату. Отримане зображення обробляється комп’ютером. Одержана та проаналізована інформація використовується для розміщення секції просапного культиватора у центр міжряддя за допомогою гідравлічного блоку зсуву. Опція дозволяє ефективно обробляти засмічені посіви, уникати підрізання ряду посіву як на рівному полі, так і на схилах, збільшити робочу швидкість культиватора, а отже, і продуктивність обробітку (до 80-85 га/добу). Крім того, можна обробляти посіви цілодобово.
 
Не тримати фермера за лоха
«Коли людям пояснюєш інноваційний ланцюжок, у якому оптимально працюють наші 4 агрегати, і питаєш, чи не бачать у ньому слабких місць, господарники визнають: все доцільно і логічно», — підсумовують розробники. Кажуть, не збираються ставити свою продукцію на конвеєр і плодити кількісну лінійку. Мовляв, вже надивилися, як на солідних експозиціях з гучними брендами стоять 20 машин, хоча у 4 з них однакова функція. Мовляв, змінили болтик, а вже розпарено цілий агрегат, суть якого зовсім не відрізняється від попередника. «Фермер вже чітко розбирається, коли його тримають за лоха, намагаючись втюхати дорогу, але маловажливу машину, — вважають в «А3 ТЕХ».

Штампувати стандарт нецікаво
«А3 ТЕХ» поставила собі за мету бути не стільки виробничою, скільки інжиніринговою компанією, котра постійно додає до своїх розробок принципові зміни, підтягує прогресивні, інноваційні новинки з усього світу. Діляться, наприклад, що поставлений менше року у «Сварог» глибокорозрихлювач HERCULES вже… застарів, тож новації вносять на ходу. Часто використовують аутсорсінг — залучають висококласних профільних спеціалістів та оптимальні потужності. Усе це дозволяє бути дуже мобільними.
 
Власники компанії вважають, що потрібно постійно інвестувати у розвиток, щоб не перетворитися у конвеєр з масового штампування ширвжиткового металобрухту. Якщо хочеш робити техніку для лідерів, запрограмуйся на зміни. «Нам пощастило із замовником і першим інвестором — компанією «Сварог Вест Груп», — говорить директор «А3 ТЕХ Україна» Юрій Чемерис. — Її керівник Андрій Гордійчук — ще той стимулятор! У нього маса ідей і повністю відсутні гальма щодо експериментів: не боїться ризиків і дуже чутливий до всього новітнього».
 
Європо, наздоганяй!
Нові агрегати від «А3 ТЕХ» активно купують у Європі — в Німеччині, Австрії, Франції. «Україна реально вирвалася вперед за технологіями, — говорять розробники. — За українськими лідерами Європі тепер іти ще років 10. Про Росію, де прихильники точного землеробства поки що не знаходять належної підтримки, й мови немає. Нам цікаво спілкуватися з тими, хто не хоче працювати стандартно. Якщо прийде навіть маленький фермер і замовить принципово новий агрегат — залюбки зробимо».
 
Менеджери нарікають на те, що реально не можуть ні на крок відійти від своєї експозиції — відвідувачі ідуть суцільним потоком. От німецький фермер 2 дні з сівалки не злазить, привів колег і друзів, говорить: «Моя сім’я 400 років фермерує на землі. Але я такого ще не бачив».
 
«Отож бо й воно, що давні традиції часто гальмують розвиток, — визнає Марат Мінц з «А3 ТЕХ». — Звички, визначені рамки присипляють, заколисують. Добре, що багато хто вже просипається і поспішає змінити стереотипи».
 
Як не згадати слова конструктора Альфредо Туркетто. На полі, де українські фермери обліпили його нові агрегати, інженер сказав: «Зараз мені стало зрозуміло, що ці люди не зупиняться, вони створили тільки початкову платформу. Це лише перша їх сходинка, а велика дорога, перспектива чекає попереду. Подивився, як ви працюєте у полі і зрозумів, що у вас немає кризи. Насправді якщо робиш щось хороше і якісне, то криза не страшна, вона не стане завадою. Ми лише почали нашу спільну роботу. Я переконаний у цьому. Бо у вас дуже оптимістична і жива країна».
 
Фотогалерея
 20 квітня 2024
Команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту Cult Food Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти, який розроблено на підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.
Команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту Cult Food Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти, який розроблено на підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.
20 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
19 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.