Väderstad Tempo: Універсальні «солдати» Михайла Яцканича

Väderstad Tempo: Універсальні «солдати» Михайла Яцканича

/ Актуальні статті / Середа, 10 листопада 2021 10:31

Чому у ПрАТ «Олексіївське» до двох сівалок Tempo F8 додатково придбали ще й 16-рядну Tempo L

Михайло Яцканич — людина відома в аграрних колах Кіровоградської області. Керівник ПрАТ «Олексіївське», розташованого неподалік обласного центру, активно веде громадську й меценатську діяльність. Та звісно ж, впроваджує сучасні технологічні рішення в рослинництві. Не буде перебільшенням сказати, що однією зі складових успішної роботи господарства є співпраця з компанією Väderstad, зокрема, ефективне застосування сівалок точного висіву Tempo F8.

— Ми обробляємо приблизно 1500 гектарів землі, на яких вирощуємо традиційні для регіону культури: озиму пшеницю, ячмінь, соняшник, також кукурудзу, горох, сою й озимий ріпак. Я намагаюся максимально дотримуватися класичних агрономічних канонів, тому стежу за дотриманням сівозміни та відповідним обробітком ґрунту. Наразі ми практикуємо оранку й наступну підготовку поля проводимо за допомогою передпосівного комбінованого ґрунтообробного агрегата. Головне завдання — нагромадити щонайбільше вологи та вирівняти посівне ложе, щоб отримати дружні сходи, — розповідає Михайло Іванович.

 

20 459 70 1

Михайло Яцканич, керівник ПрАТ «Олексіївське», та Денис Сотніченко, представник Väderstad у Кіровоградській області

 

Саме отримання дружних сходів керівник ПрАТ «Олексіївське» називає ключовим критерієм вибору посівного агрегата. Адже в такому разі істотно полегшується та й здешевлюється догляд за посівами, і всі подальші агротехнічні операції, включно з унесенням ЗЗР, можна провадити в оптимальні фази розвитку рослин.

— Ще у 2013 році я звернув увагу на сівалку точного висіву Väderstad Tempo F8. Звісно, що Väderstad — це така компанія, що завжди на виду, і її техніку всі фермери знають непогано. Але ми конкретно шукали сівалку для технічних культур, тому детально розглянули роботу Tempo F8. І звернули увагу саме на глибину та рівномірність розподілення насінин, причому за різних умов роботи. Придбали спочатку одну сівалку, а тоді за принципом «Від добра — добра не шукають» ще одну. Сьогодні з огляду на вже тривалий досвід роботи із Tempo я можу сказати, що жодна інша сівалка, які я бачив, так точно не висіє й не розподілить насіння, — переконаний Михайло Яцканич.

Зазначимо, що за точність висіву насіння в конструкції Tempo відповідає унікальний висівний пристрій Gilstring Seed Meter, який забезпечує відмінну точність на дуже високій швидкості. Секрет полягає в тому, що Tempo повністю контролює переміщення насіння — від висівного пристрою до сім’яложа. Завдяки цьому вібрації чи схили не впливають на точність висіву насіння. Насіння потрапляє в ґрунт на високій швидкості в результаті різниці між внутрішнім тиском висівного пристрою і тиску ззовні. Цю систему називають Power Shoot — «точний постріл». Після пострілу м’яке гумове колесо відразу притискає кожну насінину до посівного ложа і забезпечує хороший контакт із ґрунтом.

Сам висівний пристрій оснащено індивідуальним електроприводом, що дає можливість вимикати висівні секції по одній, тим самим заощаджуючи насіння і внесення добрив на полях нерівної конфігурації.

Також керівник ПрАТ «Олексіївське» додатково наголошує й на тому, що, працюючи з Väderstad Tempo F8, використовується помітно менше дорого посівного матеріалу завдяки точному дозуванню та контролю — десь від 3 до 5%.

 

20 459 70 2

Михайло Яцканич у полі — задоволений якісними посівами озимого ріпаку сівалкою Tempo

 

— Виходячи з відмінної точності роботи сівалки, ми вирішили дещо вдосконалити нашу технологію вирощування озимого ріпаку. Самі розумієте, що для умов Кіровоградської області та браку вологи вирощування цієї культури пов’язане з певними ризиками. Тому було вирішено посіяти ріпак із міжряддями не 38 чи 45 см, а з міжряддям — 70 см. У цьому разі я виходжу з того, що кожна рослина отримає кращі умови для розвитку, більший доступ до вологи та поживних речовин, менша норма висіву майже вдвічі, ріпак має хорошу здатність гілкуватися. Відповідно, якщо за допомогою Väderstad Tempo F8 ми проведемо вчасний рівномірний висів озимого ріпаку й отримаємо дружні сходи, то шанси отримати нормальну врожайність зростають, — уважає Михайло Іванович.

До речі, перехід із сівби однієї культури на іншу потребує буквально секунди часу, що істотно полегшує роботу й економить час.

За словами керівника ПрАТ «Олексіївське», поєднання швидкості роботи й точності висіву в конструкції Tempo дозволяють ефективно закривати питання із сівбою будь-якої культури. Хоча потреби працювати на надвисоких швидкостях у господарстві немає, і найчастіше Tempo F8 сіють на середній швидкості 12–14 км/год, хоча випробування продемонстрували, що можна працювати й на значно вищих швидкостях без зниження якості висіву. Але ця модель має ще одну незаперечну перевагу, про яку мало хто говорить.

— Ви будь-коли звертали увагу на якість того посівного матеріалу, який нам пропонують? У більшості випадків — це просто жах: в одному мішку можуть бути перемішані три різні фракції насіння! Ні про який рівномірний висів й отримання дружних сходів не може бути й мови, аж доки сам це все додатково не відкалібруєш. Тому в конструкції Väderstad Tempo F8 хочу особливо відзначити налаштування висівних пристроїв, яке можна здійснювати, не виходячи в поле, моделюючи норми й швидкості просто задавши відповідні параметри в комп’ютері сівалки. Звісно, і вона не всесильна, але ця сівалка добре справляється з різним посівним матеріалом, — зазначає Михайло Яцканич.

Простіше кажучи, керівник ПрАТ «Олексіївське» знайшов саме ту модель сівалки, яка дозволяє закрити всі проблемні питання щодо сівби в ґрунтово-кліматичних умовах господарства. Це: потреба якомога швидше відсіятися у вологий ґрунт, точно та рівномірно розподілити насіння, щоб отримати дружні сходи й необхідність працювати з посівним матеріалом, що не завжди як слід відкалібрований.

 

20 459 71

Сівалка Väderstad Tempo F8 у роботі

 

Тому не дивно, що вже на весняну посівну кампанію 2022 року Михайло Іванович замовив у компанії Väderstad ще одну сівалку — Tempo 16 L. Це вдосконалена модель зі значно вищими показниками продуктивності і, звісно ж, така послідовність аграрія пояснюється його позитивними враженнями від роботи Tempo та багаторічної співпраці з Väderstad.

— Повторюся, що від добра — добра не шукають. Наша найперша Tempo F8 відпрацювала вже 8 років, і я планую її передати комусь у добрі руки. А на заміну їй приходить схожа модель, але вже 16-рядна, що дозволить нам працювати зі ще вищою продуктивністю, — пояснює Михайло Іванович.

Наш співрозмовник не приховує, що на його рішення придбати новий агрегат Väderstad вплинули й позитивний багаторічний досвід відносин із компанією-виробником.

— З менеджерами Väderstad ми буквально розуміємо один одного з півслова: спочатку з Вадимом Колісником, який працював по нашому регіону, а сьогодні — з Олексієм Тимошенком та Денисом Сотніченко. Будь-які технічні, організаційні чи агрономічні питання вирішують одразу, причому помітно, що представники Väderstad щиро зацікавлені в тому, що їхня техніка працювала максимально ефективно. Так само регулярно приїжджають представники сервісу Väderstad, провадять дефектування, перевірку коректності роботи сівалок, дають рекомендації. Для мене це дуже важливо, — наголошує Михайло Яцканич.

Своєю чергою, представник Väderstad по регіону Олексій Тимошенко зазначає, що керівник ПрАТ «Олексіївське» з максимальною увагою ставиться до всіх аспектів агровиробництва.

— Михайло Іванович має вже досить тривалу історію співпраці з Väderstad і застосування наших агрегатів, і маю сказати, що він професійно підходить і вдумливо ставиться до роботи, зокрема до роботи наших агрегатів. Приємно спілкуватися з людиною, яка вдається в усі тонкощі конструкції сівалок, їх ефективної експлуатації, не боїться експериментувати та має власну думку щодо оптимізації агровиробництва. З нашого боку ми робимо все, щоб ПрАТ «Олексіївське», як й інші наші клієнти, завжди могли покластися на нас і отримували тільки позитивні емоції від співпраці з нами, — стверджує Олексій Тимошенко.

 25 квітня 2024
23 квітня 2024 року Верховна Рада України прийняла в другому читанні та в цілому законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо поширення сортів бавовнику в Україні» (реєстр. №10427-1).
23 квітня 2024 року Верховна Рада України прийняла в другому читанні та в цілому законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо поширення сортів бавовнику в Україні» (реєстр. №10427-1).
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
Сезон спаржі 2024 року на Черкащині розпочався раніше, ніж очікувалось, адже за теплої погоди рослина росте швидко.
Сезон спаржі 2024 року на Черкащині розпочався раніше, ніж очікувалось, адже за теплої погоди рослина росте швидко.
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
Відома Сумська сироварня «O’bereg» освоїла випуск двох видів нової продукції – згущеного молока та молочного соусу топінгу «Слобожанська ніч».
Відома Сумська сироварня «O’bereg» освоїла випуск двох видів нової продукції – згущеного молока та молочного соусу топінгу «Слобожанська ніч».
25 квітня 2024
 24 квітня 2024
Загальне споживання риби в Україні за рік складає понад 520 тис. тонн.
Загальне споживання риби в Україні за рік складає понад 520 тис. тонн.
24 квітня 2024
 24 квітня 2024
Перші, поки невеликі партії молодої білоголової капусти з'явилися на українському ринку. Цьогоріч початок сезону ранньої капусти в Україні відбувся приблизно в ті самі терміни, що й рік тому, що стало можливим завдяки досить м'якій зимі та досить гарній весняній погоді.
Перші, поки невеликі партії молодої білоголової капусти з'явилися на українському ринку. Цьогоріч початок сезону ранньої капусти в Україні відбувся приблизно в ті самі терміни, що й рік тому, що стало можливим завдяки досить м'якій зимі та досить гарній весняній погоді.
24 квітня 2024
 24 квітня 2024
Ринок ріпаку в Україні останнім часом є дуже мінливим, тому різке зростання цін на олійну, яке відбулося минулого тижня, ймовірно, зміниться стабілізацією.
Ринок ріпаку в Україні останнім часом є дуже мінливим, тому різке зростання цін на олійну, яке відбулося минулого тижня, ймовірно, зміниться стабілізацією.
24 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.