agro business 160 160

Аграрії обирають найактуальніші інновації BASF

/ Актуальні статті / Понеділок, 22 лютого 2016 16:13
«Нарешті я спокійний за свій ріпак. Роками не могли здолати навалу дикої редьки — що тільки не робили! Тепер, спасибі, нарешті допоміг гербіцид Нопасаран® від компанії BASF», — молодого аграрія Петра Потапенка одразу засипали питаннями про деталі вирощування і застосування препарату. Живе обговорення практичних моментів було ключовим на заході, де BASF представляв свої найновіші інновації. «Теорію ми всі тепер знаємо де відшукати, а от очікуємо головного — поспілкуватися із тими, хто практично усе це руками перепробував», — говорили агрономи.

 

Ірина САДОВА, спеціально для "АС"
 
Спільна творчість в
інтерактивному форматі
Із цими інноваторами з BASF точно не занудьгуєш. Просто під час тематичних сесій учасники голосували, висловлюючи свою точку зору на проблему, разом підраховували економічний ефект від застосування продуктів, найбільш затяті дискутували зі спікерами, щоби таки цілком переконатися у доцільності новинок саме в умовах своїх конкретних зон і господарств. Найактивніші з аграріїв не лише почули відповіді на свої запитання, а ще й виграли призи-бонуси від організаторів. Скажімо, Владислав Тютюнник з МХП отримав подарунковий сертифікат на вечерю з провідним європейським експертом BASF з вирощування зернових культур Йозефом Хабером, який має більше 30 років практичного досвіду у галузі.
 
«Від деталей залежить весь успіх. І треба взяти на себе відповідальність перепробувати найбільш вірогідні способи, доки знайдеш оптимальне рішення», — говорить Владислав, уточнюючи: Агрономія — це ТВОРЧІСТЬ». Одразу стає зрозумілим, чому таким, як він, цікаво на професійному заході BASF: він же називається «МИСТЕЦТВО інноваційних рішень».
 
Знайомили гостей із новими продуктами портфелю BASF теж неординарно. Оптимальні рішення для вирощування сої, cкажімо, шукають під час… ток-шоу. Доки спікери захищають свою точку зору, гості імпровізованої студії висловлюють власне ставлення до теми. Статистика результатів з аудиторії одразу впливає на подальше обговорення. Опитування показують, які саме технології та прийоми застосовують аграрії-практики — миттєва підказка спікерам, на чому саме зосередитися.
 
 
Не провґаити соя-бум
Експерт Асоціації «Дунайська Соя» Інна Ільєнко висловила думку про те, що посівні площі сої до 2020 року в Україні з теперішніх 2,5 млн га можуть вирости до 4 млн. І більшість учасників, проголосувавши, погодилася із такою тенденцією. Інна Ільєнко також нагадала, що Україна входить до десятки найбільших виробників цієї актуальної для продовольчої безпеки людства культури. Європа рішуче обрала для себе чіткий тренд на високоякісну не-ГМО сою і продукцію для тваринництва з неї, але поки що лише на 2% забезпечена власною сировиною, а отже, залежна від експорту. «Україні відведено роль партнера, який регіонально зручний для європейського ринку, — підтверджує Інна Ільєнко. — Отож сміливо можемо збільшувати площі».
 
Переважна більшість учасників ток-шоу запевнила, що має амбіцію у подальшому отримати на цій культурі від 2,5 до 4 т/га урожайності. «Значить, ми однодумці», — зреагували експерти і поділилися знаннями про нові продукти та технології, які наблизять аграріїв до реалізації їх бажань та планів.
 
 
Унікальний Стандак® Топ — «3 в 1»
Звісно, зростання площ такої рентабельної та надзвичайно динамічної культури, з іншого боку, може водночас призвести до накопичення інфекції на насінні, рослинних залишках, поширення шкідників. Вберегти від них BASF вважає своїм прямим обов’язком. Відповідно пропонує свої продукти.
 
Зокрема, з 2014 року зареєстрував протруйник насіння сої Стандак® Топ, котрий не має аналогів. Спеціалісти навіть нарікають, що під час досліджень продукт немає з чим порівнювати. Це єдиний препарат на ринку, що поєднує фунгіцидну та інсектицидну дію та активно впливає на покращення фізіологічних процесів у рослині. Завдяки трьом діючим речовинам про нього кажуть: «3 в 1». Високоефективний інсектицид фіпроніл успішно контролює ґрунтових шкідників сої, зберігаючи від пошкоджень насінину та проросток у ґрунті. Тіофанат-метил має системно-лікувальну дію, а піраклостробін — контактну та трансламінарну і ефективно контролюють хвороби насіння та паростків, водночас забезпечуючи позитивний фізіологічний ефект. Протруйник не спричиняє фітотоксичного пригнічення паростків та сходів. Досліди BASF довели, що навіть у складних умовах минулого сезону насіння, оброблене протруйником Стандак® Топ, зійшло краще і показало очевидний AgCelence®-ефект, помітний навіть неозброєним оком, зокрема, за рахунок краще розвиненої кореневої системи. Фахівцям це дозволяє говорити про досягнутий результат: 1 насінина — 1 рослина.
 
 
Прискіпливі практики тут же захотіли вирахувати можливий вплив на урожайність. З’ясувалося, що, порівняно із необробленими ділянками, лише за рахунок внесення препарату можна отримати прибавку врожаю до 25%.
 
Максимальна економічна
ефективність — інокулянти
Агрономи підтвердили, що невід’ємною частиною технології вирощування впродовж останніх 10 років стало для них використання інокулянтів. Студійний комп’ютер показав: майже 80% аграріїв застосовують при підготовці насіння інокулянти у своїх господарствах.
 
Більшість вже спробувала високоефективний інокулянт від BASF на торфовій основі ХіСтік Соя. Головна його перевага — надзвичайна стабільність, що забезпечує високий результат навіть за стресових ґрунтово-кліматичних умов. Він оптимально фіксує атмосферний азот. Прилипач, що міститься у продукті, гарантує найкраще покриття поверхні насінини і запобігає нерівномірному нанесенню та значно зменшує обсипання (не збиратиметься у бункері вашої сівалки, а також зручніше почуватиметься на складі). Інокулянт сумісний із більшістю протруйників та іншими ЗЗР. Важливо, що продукт має тривалий термін зберігання, отож може використовуватися і наступного сезону. Ідеально підходить для малих і середніх об’ємів насіння.
 
Розбираючи характеристики продуктів BASF, разом приходили до висновку, чому аж такий високий відсоток господарств використовує ефективні інокулянти і це стало загальною тенденцією. Найперше, йдеться про накопичення високої кількості азоту. Скажімо, ХайКот Супер Соя забезпечує удвічі більше бактерій на насінину, аніж конкуренти. Заощадження очевидні: більше ризобій на насінину означає більший потенціал урожаю. Додаткові переваги проявляються, крім того, у забезпеченні позитивного ефекту і на наступну культуру у сівозміні. Застосування такого продукту підвищує якість врожаю, отриманий біологічний азот не мігрує і не забруднює ґрунтових вод. Водночас на культуру зменшується тиск бур’янів, яким біологічний азот не доступний. Посіви стають більш вирівняними та однорідними.
 
Для господарств із великими площами, котрим часто важко охопити все насіння інокулянтом у потрібний час, BASF представив нову групу препаратів — пре-інокулянти. У більшості вони — на рідкій основі. Переважно наносяться завчасно: за дні, а то й місяці до висіву насіння в ґрунт, що дозволяє зберегти дорогоцінний час основних робіт. Наприклад, рідкий стерильний двокомпонентний інокулянт з гарантованим мінімальним титром бактерій в 1 мілілітрі продукту 1х1010 — це ХайКот Супер Соя + ХайКот Супер Extender. Він збільшує кількість утворених бульбочок, покращує фіксацію азоту та допомагає максимально розкрити потенціал рослини за максимальної гнучкості застосування протруєного насіння. Він забезпечує виживання бактерій на поверхні насінини до 90 днів. ХайКот Супер+ ХайКот Супер Extender просто застосовувати — достатньо стандартного обладнання для протруєння насіння. Якщо точно дотримуватися технології нанесення препарату, після його застосування інокульоване насіння на потребує досушування.
 
Експерт BASF Євген Качура констатує, що в країнах, де звично вирощується соя, стабільно збільшується використання інокулянтів, це стало загальним трендом. Стосовно пре-інокулянтів — препаратів на ринку поки що не дуже багато, і компанія BASF безумовно є одним із лідерів.
 
Зернові: оптимальність на кожному етапі
Щоби пройтися усіма етапами розвитку зернових культур, BASF влаштував для своїх гостей спеціальний майстер-клас. Разом дивилися і рахували, якими способами оптимізувати кожен етап, щоби отримати найвищу урожайність. Котрий же із них даватиме найбільшу віддачу, де діяти рішучіше і вкладатися оптимально? Навіть ціль для себе сформулювали: отримати на озимій пшениці по 10 т/га, ярого ячменю — по 8 т/га. Хтось песимістично усміхався, але решта зосередилася на конкретних підказках, як же найефективніше закласти фундамент для майбутнього врожаю, оминаючи ризики і передбачаючи стреси.
 
Технічний менеджер з розвитку препаратів на зернових Павло Материнський не приховує, що нині йдеться навіть не стільки про те, як вийдуть озимі культури після перезимівлі: «Основна проблема на посівах — відсутність запасів вологи, великий розрив між верхніми та нижніми шарами ґрунту. І весна ще внесе свої корективи. Посіви входили у зиму в ослабленому стані — це вже є підставою того, що однозначно можемо очікувати розвитку кореневих гнилей. На інших етапах підключиться борошниста роса, септоріоз. Насиченість сівозміни зерновими культурами перевищує 60-70%. Інфекційний фон досить високий. Через це навіть при всіх оптимістичних прогнозах не приділити уваги боротьбі зі шкідниками, хворобами, бур’янами неприпустимо, інакше не доберемо врожаю. Втратимо навіть те, що на сьогодні сформовано».
 
 
Найміцніша ланка — Капало®
BASF відповідно підготував продукти для усіх сегментів, враховуючи й різну фінансову спроможність, а також — відповідні технології. Основниv акцентом, звичайно, звучала порада застосовувати інноваційні продукти: Капало®Систіва®Осіріс® Стар та новинку цього сезону — Адексар® Плюс. «Чому саме зараз на них наголошуємо? — пояснює Павло Материнський. — Тому що це не просто фунгіцидний захист. Забрати хворобу можна і за рахунок збільшення кратності обробок. Важливо не втратити в часі, коли можна досягти найбільшого ефекту. Оптимальніше застосувати потужні продукти, які мають пролонгований захисний період, широкий спектр дії на хвороби — і автоматично покрити всі наші проблеми. Так ми допоможемо високопродуктивним сортам реалізувати потенціал своїх можливостей. Запізнення в обробках бодай на 1 день іноді призводить до збільшення втрат урожаю на половину».
 
Найміцнішою ланкою захисту називають продукт Капало®. За рахунок трьох діючих речовин різних класів він дозволяє покрити весь спектр найпоширеніших хвороб на зернових. Його інноваційність полягає не тільки в оптимальному комплекті складників, але й у пролонгованості дії продукту. Капало® забезпечує до 30-40 днів ефективного захисту. Продукт миттєво проникає в рослину, забезпечує стоп-ефект на збудника. Демонструє неперевершений розподіл та утримання на рослині, стійкість до змивання опадами.
 
 
У препарату Систіва® немає аналогів
Фунгіцидний протруйник Систіва® поки що не має собі подібних в Україні та Європі. Він наноситься на насіння і захищає до прапорцевого листка. Це перший у світі фунгіцидний захист ячменю від хвороб листя без обприскувача. Ті, хто спробував, фіксують по 5-7 ц/га приросту урожаю. Унікальна діюча речовина Ксеміум® дуже мобільна — здатна добре рухатися і розподілятися по рослині, сприяє захисту і кращому розвитку кореневої системи. Зрештою отримуються дружні та сильні сходи. Рослина легше перезимовує.
 
ЗD-надійність
Найпотужніший і довготривалий захисний ефект проти широкого спектру хвороб обіцяє інноваційний продукт — Адексар® Плюс. Він заслужив навіть такого компліменту, як ЗD-вимір у системі фунгіцидного захисту. В його основу закладено діючу речовину — флуксапироксад (Ксеміум®). Завдяки поєднанню інноваційних діючих речовин трьох різних хімічних класів контролює патогени, викорінює хвороби, стимулює розвиток рослин задля більших показників врожаю. Цінність препарату у тому, що він дозволяє пролонгувати захист рослини на 2-4 тижні, тобто його дія триває 30-40 днів — аж до завершення періоду молочної стиглості зерна. Отож маємо можливість забезпечити нормальний налив маси тисячі зерен.
 
Зірка контролю колосу
Саме так — зіркою — називають продукт BASF Осіріс® Стар. Тому що є гарантом захисту від фузаріозу колосу та забруднення зерна мікотоксинами. Його інноваційність не лише в ефективності діючих речовин, а й у класній формуляції. Концентрат максимально покриває поверхню колосу і листків, чудово фіксується — відповідно ефективніше захищає. Стійкий до змивання опадами. Така зірка здатна максимально розкрити потенційну продуктивність рослин.
 
Запобігти виляганню
Універсальний регулятор росту Медакс® Топ BASF рекомендує для запобігання виляганню пшениці. Він діє в широкому діапазоні позитивних температур (від +5 до 20 градусів) та придатний до застосування від фази кущення до появи прапорцевого листка. Тому легко інтегрується до системи захисту. Він дає швидкий та тривалий рістрегулюючий ефект, забезпечує кращий розвиток кореневої системи, підвищує продуктивне кущення рослин. Медакс® Топ зменшує довжину соломини і потовщує її стінки, що підвищує стійкість рослин до вилягання.
 
Майстер-клас довів, що боротися за урожай потрібно на усіх етапах розвитку рослини.
 
Дослід переконує
«Зараз досить мало з’являється нових діючих речовин. Зате все гостріше розпалюється справжня боротьба не за нові продукти, а за нові ідеї у формуляції препаратів», — пояснює суть актуальних процесів керівник підрозділу Інновацій та технологій BASF Михайло Полішвайко. Його живі досліди переконали усіх гостей, на скільки по-різному можуть розтікатися продукти поверхнею рослини. Часом площі покриття різняться у 2,5 рази. То чи варто жертвувати очевидною ефективністю?
 
«BASF інвестує у наукові розробки до 2 млрд євро в рік, — нагадує Михайло Полішвайко, — і є компанією номер один за кількістю патентів. Розробка інноваційного продукту і вихід його на ринок часом триває понад 10 років».
 
Бізнес-форум про соняшник
Для обговорення інновацій у вирощуванні соняшнику BASF вибрав формат бізнес-форуму. Крім українських спікерів, до його роботи долучився й німецький партнер Матіас Пфенінг, один із найавторитетніших експертів з Clearfield®-технології. Він передав своє відеозвернення українським колегам. Матіас зазначив, що бачить в Україні можливості для розвитку цієї високоврожайної технології.
 
Спеціально для виробничої системи Clearfield® Plus компанія BASF створила новий, набагато сильніший гербіцид, котрий відзначається значно кращим проникненням, а також більшою гнучкістю за періодом внесення, а гібриди Clearfield® Plus перспективніші за потенціалом урожайності.
 
Експерт компанії BASF Олена Міхєєва нагадала, що система Clearfield® дуже добре зарекомендувала себе в Україні. З 2006 року площі, де вона застосовується, збільшилися з 21 тисячі до понад мільйона гектарів.
 
Технологія представлена двома гербіцидами: Євро-Лайтнінг® і Пульсар® 40. Їх унікальність в тому, що мають дуже широкий спектр дії, контролюють як дводольні, так і злакові бур’яни — вовчок, амброзію, нетребу, осоти, — усе, що створює найбільшу проблему у посівах соняшнику. Препарати застосовуються після сходів, завдяки чому виробники менше залежать від наявності ґрунтової вологи.
 
Кращі світові спеціалісти BASF останні 10 років працювали над удосконаленням цієї системи, розробляючи інноваційний гербіцид Євро-Лайтнінг® Плюс виробничої системи Clearfield® Plus, яка нинішнього року нарешті надійде на ринок. Серед її переваг — нова формуляція для кращого проникнення продукту. Удосконалення дозволило зменшити кількість діючої речовини без втрат ефективності. Новинка дозволяє розширити вікно застосування препарату — у фазу від 2 до 8 листків соняшнику. При цьому краще орієнтуватися не на фазу соняшнику, а на фазу буряну: дводольні повинні мати 2-4 листки, а злакові — від 2 до 3 листків.
 
Гербіцид Євро-Лайтнінг® Плюс можна використовувати у гнучких нормах — від 1,6 л/га до 2,5 л/га залежно від типу бур’янів. При цьому його 1,6 л за ефективністю дорівнює 1 л звичайного Євро-Лайтнінг®. Кількість діючої речовини відповідно зменшено на 20%.
 
Разом із новою виробничою технологією BASF надає рекомендації щодо умов та нюансів її застосування за спеціальною програмою «стюардшип» (Stewardship). У ній, зокрема, поради щодо організації сівозміни, норм внесення, контролю падалиці. Зрозуміло, що головною особливістю Clearfield® Plus є застосування її виключно з новими гібридами, які відповідають цій технології.

Коментарі
 
Том ВЕТЬЄНкерівник відділу маркетингу компанії BASF в Україні, Республіці Молдова та країнах Кавказу
 Ми вивчали потреби українських аграріїв. У них залишається популярною для вирощування соя, може бути цікавим озимий ячмінь. Віримо у потенціал озимого ріпаку. Дуже вигідно виглядає соняшник. От на ці актуальні культури і пропонуємо свої нові продукти. Найсильніші наші продукти — це фунгіциди, вони залишаються номером один у нашому асортименті. Так і будуть головними.
Ми й надалі упевнено почуваємось на ринку України. Адже впевнені, що українські фермери правильно збалансують між інвестиціями в технології та дотриманням усіх умов правильного вирощування культур і отримають максимальний результат. Тому що оптимально скористаються нашими препаратами. Я не можу точно підтвердити тенденцію, але мені здається, що ринок або залишиться стабільним, або навіть трохи виросте.
 
Петро ПОТАПЕНКОаграрій, с. Кип’ячка, Миронівський район Київської області
 Багато років практикуємо у себе ріпак. Віддаємо під нього до 20% своїх площ. Сіяли класичні сорти і гібриди, випробовували різні технології. Але врешті дійшли висновку, що найефективнішою для нас і найпрогресивнішою є виробнича система Clearfield® з гербіцидом Нопасаран®. Її переваги очевидні. Одне внесення восени — і маєте чисте поле ріпаку навесні, непотрібно відволікатися від інших культур. Чудово контролюються одночасно як злакові, так і дводольні бур’яни. Насіння під технологію Clearfield® вже за своєю селекцією добірне, стійке, має найбільшу стартову силу і потужний розвиток навесні, що дає змогу відновлювати вегетацію дуже швидко, випереджаючи вегетацію бур’янів — не ділять з ними поживні речовини. Ми застосовуємо Clearfield®-технологію і на озимому, і на ярому ріпаку. Цього сезону отримали 4 т/га врожаю.
Гербіцид Нопасаран® вносимо восени при 2-4 листках. Тільки він нарешті подолав дику редьку, яку не могли побороти багато років. Скоротив кількість обробок з 3-х до 1-ї. Рахую економію. Спокійний за свій ріпак.

Олексій БАБЕНКО, Сергій КНЯЗЬКИЙ, Юрій СТАХОВ’ЯКагрономи, ТОВ «Щедра нива», Вінницька область
 Ми багато сіємо соняшнику, це наша одна з ключових культур, заради неї їхали. У BASF прогресивний підхід, цікаві інновації. Це важливо, бо нам соняшник основні гроші дає. Цікавить також соя і ріпак. Почули про новітні препарати. Систему Clearfield® поки що не практикуємо, але треба знати, бо розуміємо, що це майбутнє. Для практики дізналися про оптимальні системи фунгіцидного захисту на зернових та сої — було дуже цікаво. Зараз використовуємо препарат компанії BASF Абакус® на озимому ячмені, пшениці. На ріпаку — Бутізан® Авант і схему з ним. Багато знайомимося, спілкуємося з колегами про особливості різних препаратів, усі можуть мати післядію, то цікавимося, хто як застосовує і як проявляється дія.
 
Владислав ТЮТЮННИКстарший агроном центрального офісу ПАТ «МХП»
 Дуже цікаві новинки почули від спеціалістів BASF. Особливо потужна, прогресивна інформація по зернових і соняшнику, про Clearfield®-технологію. Розпитуємо практиків про конкретні деталі. Я би ще дуже хотів поспілкуватися із конкретними аграріями, котрі виростили рекордні урожаї в Канаді, Німеччині, Польщі, Франції. Щоби розповіли в деталях весь процес: як готує ґрунт, що вносить, яке саме насіння використовує.
 29 березня 2024
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
29 березня 2024
 28 березня 2024
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.