AMAZONE Condor: посіяти просто у стерню!

AMAZONE Condor: посіяти просто у стерню!

/ Актуальні статті / Вівторок, 23 листопада 2021 10:28

Чому в ТОВ «Санвіт», розташованому на Одещині, для сівби широкого спектра сільгоспкультур використовують 12-метрову сівалку AMAZONE Condor

Одещину недарма залічують до зони ризикованого землеробства. Ще свіжа пам’ять про торішній гіперпосушливий сезон, який не витримали навіть озимі зернові та соняшник. Тому щоденна турбота одеського аграрія — це пошуки способів зберегти кожну краплину вологи у ґрунті, а головне — отримати міцні дружні сходи рослин після сівби.

 

 

У зв’язку з цим набувають особливої актуальності інноваційні рішення відомих світових виробників ґрунтообробних і посівних агрегатів. Зокрема, компанія «Амазоне Україна» запропонувала технологію прямого висіву насіння у стерню за допомогою унікальної сівалки AMAZONE Condor. Цю модель сьогодні успішно застосовують у ТОВ «Санвіт», розташованому в Березівському районі Одеської області.

ТОВ «Санвіт» обробляє 1400 га землі. Тут дбайливо ставляться до сівозміни, до якої входять озимі зернові, озимий ріпак, горох і навіть льон. Цікаво, що до соняшнику в господарстві ставляться надзвичайно зважено, іноді взагалі не плануючи площ під ним в окремі сезони. Це дозволяє підтримувати ґрунт здоровим і не залежати від однієї-двох культур.

Ми прибули до цього господарства разом із генеральним директором «Амазоне Україна» Дмитром Давиденком, організувавши своєрідний тест для однієї із найперспективніших технологій вирощування сільгоспкультур за посушливих умов. Нашою метою було поцікавитися у представників ТОВ «Санвіт» їхніми реальними враженнями від нового придбання, а також більше дізнатися про саму технологію.

 

21 460 68

Генеральний директор «Амазоне Україна» Дмитро Давиденко (зліва),
заступник директора ТОВ «Санвіт» Андрій Іванюк

 

— Взагалі AMAZONE Condor створювали для, так би мовити, надпосушливих регіонів. Її особливістю є міжряддя завширшки 25 сантиметрів. Ураховуючи очевидні зміни клімату в Україні і те, що дедалі більше аграріїв переходять на сівбу з меншими нормами та більшим міжряддям, ця модель стала надзвичайно актуальною, — пояснює Дмитро Давиденко.

За його словами, інтерес вітчизняних фермерів до моделі виявився таким значущим, що з минулого року вона з’явилася і на ринку України, хоча раніше у нас не пропонували її. Відомішою в Україні є універсальна сівалка AMAZONE Primera DMC, призначена для сівби як на оброблених, так і на не оброблених ґрунтах.

— Натомість AMAZONE Condor — це спеціалізоване рішення для прямого висіву насіння в стерню. Її основною особливістю є долотоподібні сошники з індивідуальним копіюванням рельєфу поля. Завдяки своїй конструкції такий сошник дає змогу створювати якісну борозну за будь-яких умов, зокрема по необробленій стерні, — розповідає генеральний директор «Амазоне Україна».

На відміну від дводискових сошників долотоподібні висівні органи за таких умов дозволяють створювати чисту якісну борозну, і насіння лягає не в пожнивні рештки, а саме в ґрунт, огортаючись ґрунтом з усіх боків. Поряд із цим сошник AMAZONE Condor унаслідок своєї форми ущільнює посівне ложе, і навіть за посушливих умов утворюється капілярний ефект. Завдяки цьому волога з нижніх шарів ґрунту підтягується до посівного горизонту. І це дає змогу отримати першу запоруку врожаю — дружні вчасні сходи.

— Також у конструкції AMAZONE Condor кожен сошник обладнано індивідуальним прикочуючим колесом. І це має свої переваги, тому що, коли ми закладаємо насіння на 2–3 см від поверхні ґрунту, то нам дуже важливо витримати цю глибину висіву. І наявність опорного колеса дозволяє кожному сошнику тримати задану глибину. Поряд із тим сошник ущільнює цю борозну, і ми отримуємо якісний контакт насінини із ґрунтом з усіх боків. Це особливо важливо для тих фермерів, що висівають ріпак у посушливих регіонах, — зазначає Дмитро Давиденко.

Цікаво, що глибина висіву не залежить від заглиблення самих сошників AMAZONE Condor. До того ж паралельно лінії висіву утворюються невеличкі, але дуже корисні рівчаки-борозни, у яких збирається волога після опадів і стікає в зону розташування насіння. Тобто справді кожна крапля дорогоцінної для степу вологи працюватиме на майбутній урожай.

 

21 460 69 2

Робочі органи висіваючого апарату

 

Заступник директора ТОВ «Санвіт» Андрій Іванюк підтверджує, що з опадами на полях господарства справи зазвичай кепські.

— З кожним роком стає дедалі важче вирощувати культури: і обробити правильно ґрунт, і посіяти, і отримати сходи. Потрібно виважувати кожен крок. Ось, скажімо, під час сівби озимих культур зрідка коли вдається впіймати осінні опади. Тому доводиться працювати з тією дещицею вологи, яка є в ґрунті, — пояснює Андрій Миколайович.

За його словами, сівалку для сівби зернових і ріпаку в господарстві вибирали досить довго та дуже ретельно. У виборі на користь моделі AMAZONE Condor насамперед вплинули численні позитивні відгуки тих аграріїв, які вже її придбали. Зокрема, така сама сівалка успішно працює в сусідньому господарстві.

— Ми ось нею осінь уже відсіялися, і маю сказати, що сівалка мені сподобалася, причому у всьому: як налаштовувати висів, унесення стартових добрив, як вона йде полем і ще й те, що це універсальна машина, яка придатна і для прямого висіву в стерню, і для мінімального обробітку, і для класичного, — емоційно розповідає Андрій Іванюк.

Андрій Миколайович розповідає, що через брак вологи незрідка ґрунти восени на полях такі, що під сівбу озимих культур взагалі не можна обробити ґрунт.

21 460 69 1

— Суша буває така, що який агрегат не запусти в поле, він просто груддя верне: куди ж ти будеш сіяти… Тому ми і взяли цю сівалку, бо її сошники прорізають стерню, заходять у землю, кладуть насіння і роблять так, що волога капілярами підтягується до насіннєвого ложа. І ще й дуже добре, що поле лишається вкритим пожнивними рештками, які додатково зберігають вологу. Ми взагалі пробували нею по полях із різними технологіями обробітку сіяти — вона скрізь красиво все робить, — пояснює заступник директора ТОВ «Санвіт».

До того ж агрегат по стерні працює на швидкості від 8 до 10 км/год. Ураховуючи солідну ширину захвату — 12 м (а є модель і на 15 м!) це забезпечує дивовижну продуктивність роботи AMAZONE Condor.

— По озимому ріпаку ми за добу засівали від 120 до 140 гектарів — це без поспіху, з усією логістикою, переїздами між полями та завантаженнями. По зернових так само — можна спокійно засівати до 150 гектарів на добу. Поки що нею сіяли ріпак, ячмінь і пшеницю, а навесні плануємо посіяти ще й льон та соняшник, — зазначає Андрій Миколайович.

Таким чином, за порівняно короткий період у господарстві вже засіяли понад 1000 гектарів озимих культур, що дає усі підстави сподіватися на те, що в зиму ввійдуть міцні дружні сходи рослин. Така висока продуктивність роботи AMAZONE Condor стала можливою і завдяки просто гігантському бункеру сівалки обсягом 8000 л. Причому ця місткість розподілена на три відсіки. У господарстві «Санвіт» в один із відсіків засипають посівний матеріал, а в інші два — мінеральні добрива. Це дає змогу істотно скоротити простої під час завантаження сівалки.

 

21 460 69 3

Сівалка завантажується в полі

 

Своєю чергою, Дмитро Давиденко звертає увагу, що AMAZONE Condor за потреби можна поєднувати з унікальним бункером AMAZONE FDC, який дає змогу вносити рідкі стартові добрива, що може бути особливо актуальним для степових регіонів України.

— Ну, і ця сівалка надзвичайно проста у всіх налаштуваннях. Нам як її привезли, то вчепили до трактора, годинки дві провели інструктаж, і ми вже могли самі працювати. Все просто і зрозуміло. Усі регулювання витримуються із точністю до кілограма — взагалі немає проблем. Так само пневматичні колеса: коли суха погода, накачуєш до 1,2 атмосфер і спокійно ідеш собі, а коли земля волога, то спускаєш до 0,6 і сієш. Що й казати — машина продумана до дрібниць, і вона коштує своїх грошей, — розповідає Андрій Іванюк.

Генеральний директор «Амазоне Україна» наголошує, що AMAZONE Condor має велику кількість опцій і конфігурацій, що дозволяє її підлаштувати під потреби будь-якого господарства. Це дає змогу отримати оптимальний інструмент для отримання дружних вчасних сходів широкого спектра сільгоспкультур.

 

Ігор ПАВЛЮК, спеціально для Агробізнесу Сьогодні

 18 квітня 2024
Українські виробники картоплі знову мусять знижувати ціни на свою продукцію.
Українські виробники картоплі знову мусять знижувати ціни на свою продукцію.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Ціни на свиней забійних кондицій в Україні зміцнюються третій тиждень поспіль. Так, у ході минулих торгів котирування на ринку живця зміцнилися на 1-2 грн/кг чи у середньому на 2,2%.
Ціни на свиней забійних кондицій в Україні зміцнюються третій тиждень поспіль. Так, у ході минулих торгів котирування на ринку живця зміцнилися на 1-2 грн/кг чи у середньому на 2,2%.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
У 2024 році виробництво ріпаку в Україні може лише незначно поступитися врожаю 2023 року, склавши близько 4,3 млн тонн, що на 4% вище попередньої оцінки, проте на 7% нижче показника 2023 року.
У 2024 році виробництво ріпаку в Україні може лише незначно поступитися врожаю 2023 року, склавши близько 4,3 млн тонн, що на 4% вище попередньої оцінки, проте на 7% нижче показника 2023 року.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Польські аграрії з організації «Польське ошукане село» у Підкарпатському воєводстві з 9-ї ранку четверга на 48 годин заблокували рух вантажівок біля ПП «Медика-Шегині» та «Корчова-Краківець» із вимогами до уряду Польщі виконати зобов'язання, зокрема, щодо надання доплат до окремих видів агропродукції.
Польські аграрії з організації «Польське ошукане село» у Підкарпатському воєводстві з 9-ї ранку четверга на 48 годин заблокували рух вантажівок біля ПП «Медика-Шегині» та «Корчова-Краківець» із вимогами до уряду Польщі виконати зобов'язання, зокрема, щодо надання доплат до окремих видів агропродукції.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
В червні поточного року має розпочатися будівництво інтермодального «сухого порту» Horonda Platform в с. Горонда Закарпатської області.
В червні поточного року має розпочатися будівництво інтермодального «сухого порту» Horonda Platform в с. Горонда Закарпатської області.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Збитки сільського господарства через втрати ґрунтів внаслідок воєнних дій лише в Харківській області складають майже 37 мільярдів гривень.
Збитки сільського господарства через втрати ґрунтів внаслідок воєнних дій лише в Харківській області складають майже 37 мільярдів гривень.
18 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.