Інокуляція насіння — незамінна складова технології вирощування сої

/ Актуальні статті / Середа, 24 лютого 2016 12:13
Нові екологічні виклики, що поставила природа перед людством, спричинили необхідність переходу до сталого ведення сільського господарства. Це обумовило розробку спеціалістами компанії BASF у межах стратегії «Ми створюємо хімію» нової концепції захисту рослин «Функціональний догляд за рослинами», яка вдало поєднала використання синтетичних пестицидів і біологічних препаратів для підвищення ефективності господарювання і мінімізації негативного впливу на довкілля.

 

Функціональний догляд за рослинами компанії BASF дає нове визначення захисту рослин, залучаючи останні досягнення біологічної та хімічної науки у виробничий процес для найповнішої реалізації потенціалу продуктивності сільськогосподарських культур на всіх етапах технології вирощування — від ґрунту до рослини. Він передбачає нові виклики, що постають перед сільськогосподарськими виробниками, розробляючи унікальні рішення для управління процесами сільськогосподарського виробництва.
 
Рис. 1. Досвід застосування інокулянтів BASF у світі (2015 р.)
 
 
Ось уже понад 7 років українським споживачам доступні інноваційні і високоякісні інокулянти для насіння сої — ХайКот Супер Соя + ХайКот Супер Екстендер, ХіСтік Соя, РізоФло5.
 
Інокулянти BASF базуються на передових досягненнях сучасної біологічної науки. Вони доступні у ряді зручних, легких у використанні та нанесенні формуляцій. Це дозволяє ефективно інкорпорувати корисні ризобіальні бактерії до насінини, що, у свою чергу, покращує здатність бобових рослин фіксувати атмосферний азот та підвищувати врожайність. Використання інокулянтів — науково доведений природний шлях збільшення кількості азоту, доступного для рослин, підвищення та розкриття їхнього потенціалу урожайності.
 
Використання інокулянтів, що містять сучасні, високо­ефективні, культуро-специфічні штами ризобіальних бактерій з підвищеною життєздатністю у високих концентраціях, забезпечує утворення максимальної кількості бульбочок на кореневій системі рослин.
 
Інокулянти BASF містять високоселективні, стресостійкі штами ризобіальних бактерій, які ефективно інкорпоруються до насіння і забезпечують інтенсивну фіксацію азоту з атмосфери та перетворення його у доступну рослинам форму.
 
Використання якісних інокулянтів з високим вмістом азотфіксуючих бактерій для обробки насіння бобових культур сьогодні є необхідною практикою, яка дозволяє повною мірою реалізувати генетичний потенціал сучасних сортів і гібридів сільськогосподарських культур, забезпечуючи найвищі врожаї за найкращої окупності інвестицій.
 
Дехто з аграріїв вважає, що у ґрунті вже містяться природні азотфіксуючі бактерії у достатній кількості, але на практиці майже неможливо визначити їхню кількість та ефективність, особливо на площах, що зазнали затоплення, суховіїв, дії надвисоких або низьких температур, суворих зим.
 
Рис. 2. Виживання ризобій на насінні бобових
Джерело: дані лабораторних досліджень компанії BASF
 
Використання якісних інокулянтів з високим вмістом ризобіальних бактерій дає впевненість, що кожна насінина має достатню кількість активних високоефективних ризобій від самого початку.
 
Інокуляція насіння — основа технології
вирощування бобових культур
Інокулянти компанії BASF спеціально розроблені для забезпечення потреб різних категорій господарств, а саме:
 
  • Для невеликих площ сої/невеликої кількості насіння — залежно від техніки для обробки насіння, що є в господарстві, можна використовувати або класичний інокулянт на торфовій основі ХіСтік Соя, або рідкий інокулянт РізоФло5.
  • Для обробки значної кількості насіння за кілька тижнів чи місяців до посіву рекомендується застосовувати рідкий пре-інокулянт ХайКот Супер Соя + ХайКот Супер Екстендер.
 
ХіСтік Соя — для інокуляції насіння
сої безпосередньо перед висівом
ХіСтік Соя — високоефективний інокулянт у традиційній формуляції на основі стерильного торфу, розроблений для нанесення у господарстві безпосередньо перед сівбою. Тривалий термін зберігання продукту гарантує високу кількість бактерій на кожній насінині при використанні у рекомендовані строки. Прилипач, що міститься в продукті, гарантує найкраще покриття поверхні насінини та запобігає нерівномірному нанесенню. Він значно зменшує обсипання і накопичення його у нижній частині насінного бункера сівалки. Торф, що входить до складу препарату, був дбайливо відібраний нашими науковцями та дозволив підтримувати заявлену високу кількість живих бактерій протягом всього терміну зберігання препарату.
 
Інокулянт ХіСтік Соя містить високоефективний штам 532 C бульбочкової бактерії Bradyrhizobium japonicum з мінімальним титром не менше 2x109/г.
 
Препарат розфасовано у зручні пакети місткістю 400 г, чого, як правило, достатньо для обробки гектарної норми насіння сої.
 
За умови сухої інокуляції, ХіСтік Соя можна застосовувати одночасно з протруйниками, які містять фіпроніл, тіофанат-метил, піраклостробін, металаксил, протіоконазол.
 
За умов невикористання інокульованого насіння на посів у термін 24 години, насіння має бути оброблене інокулянтом повторно.
 
ХіСтік Соя дуже популярний серед виробників сої в Україні та світі завдяки таким перевагам препарату:
 
  • забезпечення стабільного врожаю за несприятливих умов вирощування;
  • оптимальна фіксація атмосферного азоту навіть за стресових умов;
  • ідеальний вибір для малої та середньої кількості насіння;
  • сумісність майже із усіма протруйниками;
  • тривалий термін зберігання — 24 місяці.
 
Для господарств, які протруюють насіння сої напередодні висіву, компанія BASF пропонує ще один ефективний інокулянт у рідкій формуляції, який можна наносити одночасно з більшістю зареєстрованих на сої протруйників, — РізоФло5.
 
Рис. 3. Прибавка урожайності при застосуванні інокулянту ХіСтік Соя
Джерело: досліди BASF 2014-2015 рр.,
демоцентр «Крупець», Рівненська область
 
Для тих господарств, яким необхідно обробити велику кількість насіння, спеціально розроблено пре-інокулянт ХайКот Супер Соя + ХайКот Супер Екстендер. Це унікальна інноваційна технологія BASF, розроблена для попередньої високоякісної інокуляції насіння, забезпечує відмінну якість інокуляції і дозволяє заздалегідь підготувати насіння та зекономити дорогоцінний час протягом підготовки до весняно-польових робіт.
 
Інокулянт ХайКот Супер Соя містить високоефективний штам 532 C бульбочкової бактерії Bradyrhizobium japonicum з мінімальним титром не менше 1x1010 /г, що на сьогодні є найвищим показником на ринку. Препарат представлений у двокомпонентній рідкій формуляції: розчин бактерій та розчин екстендера, який забезпечує живлення бактерій на насінині та їхній захист. Препарат розфасовано у коробки ХайКот Супер Соя — 6,4 л та ХайКот Супер Екстендер — 6,4 л. Тривалість зберігання препарату — 12 місяців за температури від 0 до +10°C. Тривалість зберігання обробленого препаратом насіння — 90 днів від моменту нанесення до висіву насіння у ґрунт. Норма витрати препарату — 1,42 л ХайКот Супер Соя та 1,42 л ХайКот Супер Екстендер на 1 тонну насіння сої.
 
Рис. 4. Виживання бульбочкових бактерій на насінині за температури +18°C
Джерело: дані лабораторних досліджень BASF
 
ХайКот Супер Соя + ХайКот Супер Екстендер можна використовувати разом із протруйниками (як фунгіцидними, так і інсектицидними). Застосовувати потрібно лише зареєстровані для сої препарати, наприклад Стандак® Топ. Перед застосуванням інших протруйників потрібно провести тест на сумісність. За одночасної обробки з протруйником насіння треба висіяти у ґрунт протягом 45 днів після нанесення препаратів.

ХайКот Супер Соя + ХайКот Супер Екстендер простий у застосуванні — його можна наносити використовуючи стандартне обладнання для протруєння насіння. За дотримання технології нанесення препарату, після інокуляції насіння не потребує досушування.
 
ХайКот Супер Соя + ХайКот Супер Екстендер — найкращий інокулянт на ринку України, оскільки:
 
  • забезпечує у 3 рази більше бактерій на насінину, ніж основні конкурентні продукти (більше ризобій на насінину означає більше потенціального урожаю);
  • збільшує кількість утворених бульбочок та покращує фіксацію азоту;
  • забезпечує виживання бактерій на поверхні насінини до 90 днів, а це означає максимальну гнучкість при виборі часу інокуляції та висіву насіння;
  • підвищення вмісту доступного азоту в ґрунті для наступної культури.
 
Правила успішної інокуляції насіння
Для досягнення максимальної ефективності інокулянтів необхідно дотримуватися рекомендацій BASF зі зберігання та застосування кожного продукту.
 
Загальні вимоги до інокулянтів:
 
  • зберігати за температури нижче + 25°C;
  • уникати потрапляння прямого сонячного світла;
  • запобігати надмірному нагріванню препарату;
  • не допускати замерзання препарату;
  • не зберігати у незахищених або непридатних для зберігання приміщеннях;
  • уникати контакту з фумігантами протягом зберігання і в процесі застосування;
  • попередньо перевіряти сумісність з фунгіцидними чи інсектицидними протруйниками при одночасному застосуванні;
  • застосовувати лише нехлоровану воду при використанні препарату;
  • перевірити і упевнитись, що обладнання для нанесення препарату правильно відкаліброване і налаштоване;
  • за будь-якою іншою інформацією слід звертатися до представників компанії BASF.
 
Трапляються випадки, коли навіть якісний інокулянт не показує високої ефективності або ж не спрацьовує взагалі. Це може бути пов’язано як із самим препаратом, так і його неправильним нанесенням на насіння.
 
Рис. 5. Збільшення урожайності при застосуванні інокулянту
ХайКот Супер Соя + 
ХайКот Супер Екстендер
Джерело: досліди BASF 2014-2015 рр.,
демоцентр «Крупець», Рівненська область
 
Найчастіше виробники сої стикаються з переліченими нижче проблемними ситуаціями.
 
Проблеми з інокулянтами:
 
  • нестерильний інокулянт — швидке зменшення концентрації бактерій, забруднення сторонніми бактеріями;
  • дешевий препарат — низька концентрація бактерій;
  • термін придатності закінчився — низька концентрація бактерій.
 
Проблеми при зберіганні:
 
  • зберігання: < 0°C або> 25°C — зменшення концентрації бактерій;
  • пошкодження упаковки — забруднення сторонніми бактеріями та зменшення концентрації бактерій.
 
Проблеми при нанесенні:
 
  • нерівномірне нанесення на насіння — нерівномірна та недостатня інокуляція;
  • недостатня кількість інокулянту на насінні — пізніший розвиток бульбочок і зменшена кількість бульбочок;
  • більше 24 годин між інокуляцією та посівом — зменшення/втрата концентрації бактерій (крім пре-інокулянту ХайКот Супер Соя);
  • інокульоване насіння не захищене від спеки/прямих сонячних променів — швидке зменшення концентрації бактерій.
 
Досвід свідчить, що найкращі результати від інокуляції насіння отримують, застосовуючи комплексну систему захисту, яка включає також ефективний контроль бур’янів, хвороб і шкідників від моменту посіву і до збирання культури.
 
Система захисту посівів сої препаратами компанії BASF
 
 
Компанія BASF, лідер на ринку України у захисті сої, пропонує комплексні інноваційні рішення, які допоможуть отримати максимальні врожаї.
 
Незважаючи на екстремальні погодні умови, які склались для посівів сої у 2015 році, результати проведених дослідів свідчать, що застосування препаратів компанії BASF забезпечує стабільну прибавку врожаю порівняно з контролем (рис. 6).
 
Рис. 6. Ефективність комплексних рішень компанії BASF 
для захисту сої
Джерело: демоцентри BASF, 2015 р.
 
Варто зазначити, що протягом останніх двох десятиріч інокулянти як один із основних чинників підвищення врожайності стали невід’ємною складовою технології вирощування сої як у світі, так і в Україні.
 
Інокуляція не лише підвищує врожайність сільськогосподарських культур, а також надає низку інших вагомих переваг, зокрема:
 
  • зменшення норм використання добрив — активні ризобії за умов правильної інокуляції насіння та ефективного штаму бактерій здатні фіксувати до 250 кг/га доступного рослинам азоту, частину якого використовують наступні у сівозміні сільськогосподарські культури;
  • ефективність, навіть за несприятливих умов, — здорові й ефективні штами ризобій компанії BASF є продуктивнішими за інші штами і здатні до ефективного утворення бульбочок навіть за високої чи низької температури і еродованості ґрунту;
  • послаблення тиску бур’янів на культурні рослини — завдяки зменшенню кількості внесення мінеральних азотних добрив на посівах бобових культур зменшується кількість легкодоступного для шкідливих рослин азоту в ґрунті, що послаблює силу росту бур’янів;
  • зменшення забруднення води — за меншого використання азотних добрив — менше азоту промивається до ґрунтових вод;
  • зростання прибутковості — підвищення врожайності разом зі зменшенням внесення норм азотних добрив робить використання інокулянтів прибутковою інвестицією.
 20 квітня 2024
Команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту Cult Food Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти, який розроблено на підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.
Команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту Cult Food Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти, який розроблено на підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.
20 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
19 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.