agro business 160 160

Проблеми зникають, коли обираєш Гранстар® Голд та Калібр®

/ Актуальні статті / Четвер, 25 лютого 2016 14:08
Актуальність весняного захисту беззаперечна. А в складних умовах та в складний рік — тим більше. Весняний стан озимини після проблемної осені та посівної, зимових перепитій з погодою, тощо, звісно, турбує кожного.

 

Та ще й ускладнюється економічним станом господарств. Але виробничникам до цього не звикати і робити весь комлекс робіт, зокрема гербіцидні обробки, таки доведеться. Питання тільки чим, та чи принесе це повне задоволення? Впевнені, що «головний біль», викликаний наявністю бур’янів, вирішать гербіциди — Гранстар®Голд та Калібр®.
 
Олексій АНДРІЙЧУК,спеціаліст із розвитку препаратів 
ТОВ «Дюпон Україна» 
 
Проблема чи можливість?
Проте, перш ніж ми розпочнемо, давайте пригадаємо погодні умови. Зокрема, згадаємо те, що відбувалось на стику двох років (2015-2016) та впродовж січня, що цьому передувало, як погода вплинула на стан озимини, її перезимівлю та майбутні врожаї.
 
Ми добре пам’ятаємо аномально посушливий період посівної кампанії 2015 року. Затяжна посуха (як літня, так і осіння) не дала можливості нормально посіяти, а мінімальні запаси вологи в ґрунті — отримати нормальні сходи, а в подальшому — і оптимальний стан озимини в осінній період.
 
Згідно з повідомленням Міністерства аграрної політики та продовольства України, обстеження посівів озимих зернових станом на грудень 2015 року показало, що близько 17% посівів (1,1 млн га) не утворили сходи, причому найбільше таких площ у Дніпропетровській, Полтавській, Запорізькій і Харківській областях. Сходи озимини зернових отримано на площі 5,6 млн га, або 83% посівів. На жаль, третина з них — 1,9 млн га (34%) — у слабкому та зрідженому стані та потребуватимуть надалі особливої уваги. Мінагропрод прогнозує посівні площі під урожай 2016 року на рівні 7,4 млн га, що на 17,5% менше, ніж під урожай 2015 року.
 
Відповідно, досить легко передбачити подальший розвиток подій –потенційний недобір зерна та потреба в додатковій увазі під час догляду за посівами, можливо, також необхідність пересівання загиблих посівів ярими культурами тощо. Крім того, за таких умов у хлібному балансі зменшується кількість зерна високої якості, бо зазвичай озимі пересівають зернофуражними культурами. В кінцевому випадку все це призводить:
 
  • до втрати/недобору певних коштів;
  • до появи певних можливостей для тих, хто буде у цій ситуації діяти «на протиході».
 
Зменшення кількості зерна логічно приведе до його дефіциту. Як наслідок — це зерно зростатиме в ціні. Відповідно, той з Вас, хто врахує цю ситуацію і знайде засоби максимального зменшення її наслідків, буде «на коні».
 
Гербіцидний захист від Дюпон,
або як тримати ситуацію під контролем
При підборі гербіциду в ситуації, що склалась, слід обов’язково враховувати той факт, що посіви на початку відновлення весняної вегетації будуть слабкі та зріджені. Це, в свою чергу, дозволить бур’янам активно рости та вегетувати. Тому гербіцид має бути високоселективним, технологічно гнучким та мати високий запас міцності, тобто біологічної ефективності.
 
Компанія Дюпон має широкий асортимент гербіцидів, причому всі продукти можуть використовуватись як самостійно, так і в комплексному захисті — це Еллай Супер®, Хармоні®, Пойнтер®/Камео®, Гранстар® Голд та Калібр®. Кожен з них перевірений часом та виробничниками, має комплекс особливостей та переваг, а також відповідає вимогам, зазначеним вище. Але сьогодні ми зосередимось лише на двох з них.
 
Гранстар® Голд та Калібр®
гербіциди з відмінною репутацією
Гранстар® Голд та Калібр® є беззаперечними лідерами гербіцидного захисту зернових культур в Україні. За даними низки незалежних аналітичних компаній, загальна площа посівів, де застосовуються ці препарати, становить 1 млн га.
 
Обидва препарати містять у своєму складі дві діючих речовини з класу сульфонілсечовин — трибенурон-метил та тифенсульфурон-метил, але в різних пропорціях: кожен під більш конкретні цілі.
 
Наявність двох діючих речовин суттєво розширює спектр контрольованих бур’янів, посилює ефективність та прискорює швидкість дії на окремі види. Наприклад, кращий контроль найбільш поширених чи проблемних видів бур’янів — лободи, гірчаків, амброзії або нерівномірних сходів падалиці соняшнику.
 
Проблемні бур’яни — не проблема!
Лобода біла
Останніми роками цей бур’ян дуже «на слуху». І Гранстар® Голд, і особливо Калібр® з ним впораються на 90-100%, особливо на зріджених посівах (причому як на ярих, так і на озимих). І саме цими двома продуктами досить часто переробляють посіви, особливо після того, як конкурентні продукти не виправдали себе.Навіщо шукати проблем на власну голову? Обирайте відразу Гранстар® Голд чи Калібр®!
 
Амброзія полинолиста
Велика проблема Центру та Сходу, де власне і зосереджені основні площі зернових. Але цей бур’ян — зовсім не проблема для Калібру®! Саме високий вміст тифенсульфурону в Калібрі® дотискає цей бур’ян значно краще інших конкурентних продуктів.
 
Падалиця «стійкого» соняшнику
Обидва гербіциди чітко працюють проти падалиці звичайного соняшнику. Калібр® дещо краще, але обидва «з запасом». Ще одне питання, яке виникає час від часу — це контроль падалиці «стійкого» соняшнику. Наша загальна рекомендація така: як мінімум — бакові суміші з гербіцидами, що містять дикамбу або 2,4-Д у формі ефіру.
 
Найбільший досвід у вирішенні цієї проблеми мають фермери східних регіонів. За їх відгуками, Гранстар® Голд контролює її на 50-60%, а Калібр® — на 70-80%. А додавання 200-250 мл/га препарату на основі діючої речовини флорасулам + 2,4-Д до 35 г/га Гранстар® Голд повністю знімає проблему падалиці «стійкого» соняшнику. Тобто і тут проблеми не існує.
 
Метлюг звичайний (мітлиця)
Для північних та низки центральних регіонів метлюг звичайний таки є проблемою. Звичайно, для насіннєвих посівів господарства мають обирати спеціалізовані грамініциди. Проте для товарних посівів досить добре відпрацьована технологія контролю мітлиці з Калібром®. На стадії до 3-4 листків метлюгу звичайного суміш Калібр® 60 г/га + ПАР Тренд® 90 300 мл/га є досить ефективною (до 80%). Це дозволяє значно зменшити шкодочинність цього бур’яну та здійснити цей захід за ціною протидводольного захисту, тобто зовсім не витрачаючи коштів на спеціалізовані, дорогі протизлакові гербіциди та окрему обробку! Перевірено роками.
 

Переваги Гранстар® Голд та Калібр®
  • Висока селективність: власне, до культури, та порівняно до певних конкурентів, особливо тих, що містять 2,4-Д та дикамбу. Це дає більшу кількість збереженого врожаю за рахунок відсутності фітотоксичного прояву, м’якості дії.
  • Гнучкість внесення (від 2-3 х листків до появи прапорцевого листка) — на відміну від конкурентів обидва гербіциди мають широке вікно застосування. Гранстар® Голд та Калібр® часто використовують для повторних обробок — до прапорцевого листка.
  • Обидва ефективні від +5°С, що є перевагою, як з точки зору «спрацювання», так і відсутності негативного впливу на культуру.
  • Відсутність післядії. Перевірено часом.
  • Сумісність з іншими ЗЗР (інсектицидами та фунгіцидами).
 

 
Сокирки польові
Актуальні для півночі та центру, особливо Сумщини та Полтавщини. Обидва продукти прекрасно, без необхідності у партнерах, справляються з цим високорослим, конкурентним видом бур’яну, що досить сильно ускладнює збирання урожаю через сиру та потужну вегетативну масу. Варто скористатись.
 
Мак дикий та види ромашки
Ці види зовсім не проблема та прекрасно контролюються обома продуктами!
 
Куколиця біла
Це вид бур’яну, що досить проблемний в інших культурах. Відповідно, його краще контролювати в зернових, аби потім було менше клопоту. Калібр® — краще, Гранстар® Голд — дещо гірше, проте обидва продукти мають суттєвий ефект пригнічення цього виду.
 
Берізка польова
Калібр® досить часто демонструє чітке пригнічення берізки польової. Скористайтеся цією можливістю.
 
Висновки
Підсумовуючи, маємо зазначити наступне — коли мова йде про гербіцидний захист зернових:
 
  • не варто економити та 
  • обирати нові, сумнівні чи недосконалі варіанти.
 
Обирайте перевірені продукти та рішення, що працюють щороку на 1 млн га посівів. Це дасть Вам більше переваг та спокою. І вирішить нагальні питання весняного сезону 2016 року. Нічого складного, знаємо як, це вже проходили та вирішували.
 
Спектр дії гербіцидів по найбільш
поширених та проблемних видах бур’янів
 
 
Нехай ваша довіра до Дюпон та інвестиція в Гранстар® Голд або Калібр® буде для Вас ефективною, як з точки зору контролю бур’янів, так і отримання додаткового збереженого врожаю (а отже — і коштів). І робіть це спокійно та впевнено.
 28 березня 2024
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
28 березня 2024
 28 березня 2024
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
28 березня 2024
 28 березня 2024
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних результатів. Ця стаття присвячена різним технологіям та інноваціям від BEDNAR.
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних ...
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.