Технологічні аспекти захисту цукрових буряків

/ Актуальні статті / Четвер, 17 березня 2016 11:06
Бізнес насіння цукрових буряків є одним із стратегічно важливих для компанії «Сингента». На сьогодні компанія володіє потужною базою для створення нових високопродуктивних гібридів. Селекційна діяльність «Сингенти» поєднує у собі більш як столітній досвід і традиції селекціонерів та фахівців шведського підрозділу «Хілесьог» із потужними інвестиціями в розробку нових гібридів.
 
МАКСИМОВИЧ В.О.технічний менеджер з маркетингу
розвитку напряму ЗЗР на сої, цукрових буряках та олійних культурах,
компанія «Сингента»

Однією із сильних сторін компанії є науково-дослідна діяльність, спрямована на тестування та вивчення нового матеріалу. Перед початком комерційного циклу кожен новий гібрид тестується у різноманітних ґрунтово-кліматичних умовах з метою виявлення найбільш адаптованих до конкретних умов вирощування. Саме тому всі гібриди цукрових буряків «Сингента» придатні до вирощування в умовах України.
 
Технології вирощування цукрових буряків присвячено багато вітчизняних та іноземних публікацій, але в цій статті ми зупинимося лише на особливостях захисту цієї культури препаратами компанії «Сингента».
 
Вирощуючи навіть найпродуктивніший гібрид, неможливо отримати високих результатів, якщо якість насіння є низькою. Тому фахівці компанії «Сингента» приділяють особливу увагу контролю якості посівного матеріалу. Весь посівний матеріал реалізується дражованим й обробленим комплексом фунгіцидів (Тачигарен, ТМТД) та інсектицидів (Круїзер, Форс) для надійного захисту проростків і молодих рослин від шкідників й грибних збудників хвороб.
 
Розглянемо основні аспекти захисту цукрових буряків від бур’янів, шкідників та хвороб за допомогою препаратів компанії «Сингента» як один із невід’ємних елементів технології вирощування цієї культури. Почнемо з гербіцидів. На сьогодні існує декілька варіантів гербіцидного захисту цукрових буряків, які поділяються на ґрунтовий, післясходовий та комбінований. Кожен варіант має свої особливості й свою характерну низку визначених гербіцидів. У портфелі компанії «Сингента» є гербіциди, здатні захистити буряки від бур’янів як у до-, так і у післясходовий періоди.
 
Чому ж необхідно застосовувати ґрунтові гербіциди в посівах цукрових буряків? Перш за все це залежить від біології самої культури, адже відомо, що гербокритичний період цукрових буряків коливається у межах від 2-3 днів до 4 перших тижнів вегетації. Саме в цей час цукровим бурякам потрібен максимальний захист від впливу небажаної рослинності. Ми повинні надати культурі можливість стартувати без бур’янів. Для цього слід використовувати ґрунтові гербіциди, як-от Дуал Голд 960 ЕС, к. е. (S-метолахлор, 960 г/л), який пропонує компанія «Сингента». Особливістю цього гербіциду передусім є те, що він з усієї великої групи хлорацетамідів найменш фітотоксичний до культури. Фітотоксичність хлорацетамідів проявляється у затримці сходів цукрових буряків і в деяких представників цієї групи сягає 3 тижнів. А це призводить до прямих втрат урожаю, бо саме в період перших днів вегетації у культурній рослині на генетичному рівні закладається майбутня врожайність, і ці процеси мають незворотній характер. Крім того, необхідно нагадати основні правила внесення ґрунтових гербіцидів:
 
  1. Поверхня ґрунту повинна бути добре вирівняною, не містити великих грудок, на яких осідає значна частина препарату;
  2. На ґрунтах із великим вмістом гумусу потрібно вносити максимальну норму гербіциду, тому що органіка хімічно зв’язує гербіциди, і вони частково втрачають свої властивості. Для Дуал Голд 960 ЕС, к. е. рекомендована норма становить 1,6 л/га, в принципі, на всіх ґрунтах, оскільки зараз ми маємо набагато менше гумусу на полях, ніж це було, наприклад, у радянські часи. І тільки на легких піщаних ґрунтах норму цього препарату можна знизити до 1,3 л/га;
  3. Якщо прогнозуються посушливі умови після внесення ґрунтових гербіцидів, то для збереження та підвищення ефективності їх необхідно заробити в ґрунт. Для гербіциду Дуал Голд 960 ЕС, к. е. рекомендується заробка в більшості випадків перед передпосівною культивацією на глибину до 5 см. Також необхідно зазначити, що заробка в ґрунт рекомендується не тільки за незначної кількості вологи, але й коли дують сильні вітри, які можуть знести верхній шар ґрунту разом із препаратом у бік поля, а це 100 % втрати його ефективності.
 
Гербіцид Дуал Голд 960 ЕС, к. е. в основному контролює однорічні злакові бур’яни: мишії, куряче просо, лисохвіст польовий, пальчатку (види), елевзину індійську, просо селянське. Він забезпечує досить непоганий ґрунтовий контроль сходів цілого ряду однорічних дводольних бур’янів: грициків звичайних, лободи білої, ромашки (види), щириці (види), гірчака (види). Для розширення спектра та підсилення дії проти дводольних видів бур’янів гербіцид рекомендується вносити в сумішах. Серед препаратів партнерами для Дуал Голд 960 ЕС, к. е. (1,3-1,6 л/га) в ґрунтових схемах застосування рекомендуються гербіциди на основі д. р. хлоридазону (3,0 л/га) або метамітрону (2,0-2,5 л/га), наприклад Метронам 700 SC, к. с. на основі останньої д. р. (метамітрон, 700 г/л), який компанія «Сингента» вже три роки поспіль пропонує сільгоспвиробникам. Він є абсолютно не фітотоксичним до культури як при ґрунтовому, так і післясходовому застосуванні в посівах цукрових буряків і контролює досить широкий спектр однорічних дводольних бур’янів. Саме з цим препаратом ми рекомендуємо використовувати Дуал Голд у наступних пропорціях: Дуал Голд (1,6 л/га) + Метронам (2,0-2,5 л/га). Така бакова суміш забезпечує можливість ефективного контролю всього спектра однорічних злакових та дводольних бур’янів при досходовому застосуванні. До речі, забігаючи наперед, зауважимо, що Метронам 700 SC, к. с. рекомендується до використання не тільки з Дуал Голд 960 ЕС, к. е. при ґрунтовому внесенні, але й з гербіцидами бетанальної групи для підсилення їхньої ґрунтової дії та у випадку перерослих дводольних бур’янів.
 
Рекомендовані суміші на цукрових буряках
 
Серед післясходових гербіцидів компанії «Сингента» можна виділити Лонтрел Гранд 75 WG, в. г. для боротьби проти осотів і Фюзілад Форте 150 ЕС, к. е. — грамініцид для боротьби проти злакових бур’янів у посівах цукрових буряків. Також сюди можна віднести згадуваний раніше Метронам 700 SC, к. с.який хоч і є в основному ґрунтовим гербіцидом, але чудово може застосовуватися і після сходів цукрових буряків та бур’янів. Оскільки майже ідеальних умов на полі практично не буває, коли всі бур’яни знаходяться у фазі сім’ядолі — перша (друга) пара справжніх листків, до гербіцидів на основі трьох діючих речовин (фенмедифаму, десмедифаму та етофумезату) можна додавати гербіцид Метронам 700 SC, к. с. (2,0-2,5 л/га). Якщо на полі сходять осоти, особливо жовтий та рожевий, проти таких бур’янів компанія «Сингента» може запропонувати використання Лонтрел Гранд 75 WG, в. г. Особливістю застосування цих гербіцидів є те, що осоти на момент внесення повинні мати добре розвинену розетку, для того щоб робочий розчин клопіраліду міг добре вкрити поверхню шкідливих рослин і це б дозволило йому проникнути та знищити їх кореневу систему. Лонтрел Гранд 75 WG, в. г. може з успіхом використовуватися в сумішах із препаратами на основі десмедифаму, фенмедифаму та етофумезату, з гербіцидами Метронам 700 SC, к. с.Фюзілад Форте 150 ЕС, к. е., а також з фунгіцидами, інсектицидами та азотними добривами. Якщо на полі з’являються злакові бур’яни, особливо такі багаторічні, як пирій чи гумай, то проти них компанія «Сингента» пропонує використовувати Фюзілад Форте 150 ЕС, к. е.
 
Серед усіх грамініцидів, відомих на ринку України, останній є найбільш швидкодіючим і при цьому не проявляє ніякої фітотоксичної дії на культури, навіть за умови використання максимальної норми внесення (2,0 л/га). Препарат чудово поєднується у бакових сумішах з іншими гербіцидами, інсектицидами, фунгіцидами та азотними добривами. Завдяки наявності у складі препарату сурфактанту використання його в сумішах дозволяє підсилити проникнення гербіцидів крізь поверхню оброблюваних рослин бур’янів.
 
Тепер розглянемо особливості застосування інших препаратів компанії «Сингента», необхідних для захисту цукрових буряків.
 
Сьогодні на ринку насіння цукрових буряків у багатьох провідних насіннєвих компаніях присутній варіант обробки ФОРС МАГНА. Це ефективне рішення компанії «Сингента» для інсектицидного захисту насіння та молодої рослини цукрових буряків від широкого комплексу ґрунтових шкідників та шкідників сходів. ФОРС МАГНА є комбінацією двох найефективніших препаратів —Круїзер 350 FS, т. к. с. (тіаметоксам) та Форс 200 FS, т. к. с. (тефлутрин), — що застосовується для дражування насіння цукрових буряків. Ці діючі речовини наносяться у такій нормі: 15 г тіаметоксаму та 6 г тефлутрину на одну посівну одиницю дражованого насіння цукрових буряків.
 
ФОРС МАГНА забезпечує стабільну контактно-системну дію на ґрунтових та наземних шкідників сходів. Тіаметоксам захищає сходи від пошкодження наземними шкідниками, поширюючись у тканинах молодої рослини. ФОРС МАГНА забезпечує оптимальне співвідношення концентрації діючої речовини в воді та ґрунті за рахунок зв’язування з останнім, що дає змогу тіаметоксаму одночасно утримуватися у кореневій зоні та бути високодоступним у всіх частинах рослини. Таким чином, ФОРС МАГНА ефективно і надовго захищає паростки та сходи культури від пошкодження всіма видами шкідників. Цей механізм найбільш ефективний при високій чисельності як ґрунтових, так і наземних шкідників. Тефлутрин відноситься до локально-трансламінарних піретроїдів із яскраво вираженою активною газовою фазою. Тефлутрин, розподіляючись у ґрунті у вигляді газової фази, відлякує та знищує ґрунтових шкідників до їх спроби живлення.
 
Спектр контрольованих шкідників композиції ФОРС МАГНА: дротяники, бурякова крихітка, листкова бурякова попелиця, бурякова муха, бурякові блішки та інші. Для досягнення найкращого результату дуже важливо дати рослині можливість максимально використати ґрунтову вологу та розчинені поживні речовини. Збереження та розвиток дрібних капілярних корінців безпосередньо пов’язані з активним живленням рослини. Тіаметоксам — одна зі складових ФОРС МАГНА, що позитивно впливає на розвиток кореневої системи молодих рослин цукрових буряків. Це явище отримало назву «ефект життєвої сили» (Vigor Effect), який полягає у наступному: підвищуються енергія проростання обробленого насіння, густота стояння рослин, збільшується маса коренів, краще та швидше розвивається листковий апарат, рослина стає більш розвиненою та зеленою, підвищується стресостійкість. Серія виробничих дослідів, які було проведено у 2008-2010 роках, наочно показала, що достовірна прибавка врожаю становить щонайменше 30 ц / га, що суттєво вище вартості додаткових витрат на придбання насіння, обробленого ФОРС МАГНА.
 
Серед інсектицидів, які є у портфелі компанії «Сингента» для захисту від комплексу шкідників, варто зазначити такі: Форс 1,5 G, г., Карате Зеон 050 СS, мк. с., Нурел Д 55 %, к. е., Енжіо 247 SC, к. с.
 
Останніми роками в посівах багатьох просапних культур, особливо соняшнику та, зокрема, цукрових буряків спостерігається значне збільшення чисельності ґрунтових шкідників: дротяників, несправжньодротяників, личинок хрущів тощо. Проти ґрунтових шкідників, крім потужного протруйника ФОРС МАГНА, є унікальний гранульований інсектицид Форс 1,5 G, г (тефлутрин, 15 г/кг), який вноситься у рядки при посіві за допомогою спеціальних аплікаторів. Начебто звичайний піретроїд, але особливістю його є те, що навколо насінини утворюється своєрідна газова фаза, яка практично не дозволяє шкідникам наблизитися до насінини. Норма використання вказаного препарату — 4,5-6 кг/га.
 
Для захисту посівів цукрових буряків від комплексу наземних шкідників компанія «Сингента» рекомендує застосовувати Карате Зеон 050 СS, мк. с., Нурел Д 55 %, к. е., Енжіо 247 SC, к. с., що ефективно знищують імаго майже всіх основних видів шкідників цукрових буряків: довгоносиків, блішок, мідляків, коваликів, крихітку, хрущів, попелиць, щитоносок та інших. Вищевказані препарати добре відомі на ринку України протягом багатьох років, тому в межах цієї статті ми не будемо приділяти їм особливої уваги.
 
Хотілося б лише зауважити, що Карате Зеон 050 СS, мк. с. має потужний «нокдаун-ефект», і це дозволяє швидко «збити» шкідників із листкової поверхні цукрових буряків у години їх масового заселення. Інсектицид Нурел Д 55 %, к. е. є одним із найкращих препаратів на сьогодні, особливо проти всіх видів довгоносиків і, коли спостерігаються їхні масові міграції від поля до поля, іноді достатньо крайових обробок Нурел Д 55 %, к. е., щоб надовго зупинити цих шкідників. Препарат Енжіо 247 SC, к. с. завдяки наявності неонікотиноїду (тіаметоксаму) в його складі є найбільш системним препаратом серед багатьох інсектицидів на ринку України і проникає не тільки крізь оброблену листкову поверхню, але й може рухатися у листки, що наростають, таким чином, не залишаючи шансів жодному шкіднику цукрових буряків.
 
Проти листкових хвороб солодких коренів, таких як церкоспороз, борошниста роса, іржа, рамуляріоз, альтернаріоз, доцільно використовувати фунгіциди. Серед них відомими у портфелі компанії «Сингента» є Альто Супер 330 ЕС, к. е. та Амістар Екстра 280 SC, к. с. Декілька слів про особливості застосування цих фунгіцидів. Альто Супер 330 ЕС, к. е. — потужний двокомпонентний системний азол (ципроконазол, 80 г/л; пропіконазол, 250 г/л), з яскраво вираженими лікувальними властивостями. Його внесення під час активної вегетації цукрових буряків з нормою 0,5 л/га дозволяє ефективно боротися проти головних шкодочинних хвороб, а саме церко­спорозу та борошнистої роси. Крім того, він є високоефективним проти іржастих хвороб. Проти альтернаріозу цукрових буряків, що прогресує на цій культурі останніми роками, доцільно використовувати Амістар Екстра 280 SC, к. с., який знищує цю хворобу за рахунок азоксистробіну, що входить до його складу (азоксистробін, 200 г/л; ципроконазол, 80 г/л). Цей препарат у нормі 0,5-0,75 л/га також достатньо добре контролює інші хвороби листкового апарату. І ще однією важливою особливістю Амістар Екстра 280 SC, к. с. є те, що він так само, як і на зернових колосових бере участь у фізіологічних процесах цукрових буряків і зумовлює подовження вегетації культурних рослин, що, в свою чергу, збільшує урожайність та позитивно впливає на вміст цукру.
 
Отже, на сьогодні компанія «Сингента» може не тільки надати виробникам високоякісні гібриди, а й забезпечити повний та відмінний захист майбутнього врожаю.
 20 квітня 2024
Команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту Cult Food Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти, який розроблено на підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.
Команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту Cult Food Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти, який розроблено на підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.
20 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
19 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.