Посів соняшнику на міжряддя 12,5 см

/ Актуальні статті / Середа, 30 березня 2016 11:04
Для більшості читачів заголовок здається дивним. Як то соняшник і на 12,5 см? А між тим, вузькорядний посів соняшнику — це давня теоретична розробка (ще з 70-их років) та успішна сучасна практика протягом останніх 5 років. Саме про теоретичні основи та успішну практику українських господарств і буде наша стаття.

 

Володимир МІРНЕНКО
ТОВ «Пьотінгер Україна»
 
Відповідь залежить від умов задачі.
Змінюються умови — змінюється відповідь
Класичний метод посіву соняшнику на міжряддя 70 см сівалками точного висіву був продиктований кількома факторами:
 
  • точне дотримання глибини закладання насіння. У той час паралелограмною навіскою кожного сошника були оснащені лише сівалки точного висіву, і лише вони могли забезпечити відносно сталу глибину закладання;
 
  • точний розподіл насіння в рядку. Механічні зернові сівалки мали посередню рівномірність розподілу в рядку, і сівалки точного висіву були єдиним варіантом;
 
  • боротьба з бур’янами. Через відсутність надійних досходових гербіцидів єдиним методом боротьби з бур’янами був механічний. А він можливий лише при широкому міжрядді.
 
І практично всі ці фактори на сьогодні є неактуальними, адже:
 
  • принцип паралелограмної навіски на кожен сошник вже давно був запозичений зерновими комплексами з сівалок точного висіву. Таким чином, відхилення у глибині закладання менше 0,5 см забезпечують і зернові посівні ком­плекси, незалежно від зміни рельєфу;
 
  • сучасні пневматичні посівні комплекси мають значно більшу точність розподілу в рядку порівняно з механічними попередниками. За норми посіву в 70-80 тисяч при рівномірному розподілі площі живлення на кожну рослину має припадати 0,13-0,14 кв. м. Таким чином, будь-який посів соняшнику з міжряддям менше 35 см можна вважати суцільним (міжряддя менше за відстань між рослинами в рядку). Для посіву зерновими сівалками зі зменшенням міжряддя збільшується точність розподілу площі живлення. Тобто зернові сівалки з малим міжряддям забезпечують суттєво кращий розподіл площі живлення, ніж сівалки точного висіву;
 
  • боротьба з бур’янами — вже давно питання хімічного захисту. За суцільного посіву значно швидше змикаються ряди, і тим попереджується друга хвиля бур’янів. Можна відмовитися від одної обробки гербіцидом і тим зменшити собівартість. Основною метою механічного обробітку на сьогодні є знищення ґрунтової кірки (збереження капілярної вологи) та насичення ґрунту повітрям. За суцільного посіву соняшнику механічний обробіток проводиться пружинними боронами (штригелями) практично до змикання рядів.
 
Збереження вологи
Лімітуючим фактором врожаю на сьогодні є волога. Зі зміною клімату значення його лише зростає. Тому основним завданням агронома є акумуляція та збереження вологи. При посіві соняшнику на міжряддя 70 см за весь період вегетації випаровується 4 тис. т води з гектара. Чому так відбувається? Ґрунт поглинає практично всі сонячні промені, що на нього потрапляють (матова чорна поверхня) та прогрівається сильніше, ніж соняшник (який частину сонячних променів відбиває). При незакритих міжряддях соняшник тримає атаку з двох сторін: зверху його гріє сонце, знизу — інфрачервоні промені від розігрітого ґрунту та випарувана ґрунтова волога. Терморецепторів на нижній частині листа у соняшнику вдвічі більше, а тому тепло знизу для нього у стільки ж небезпечніше. Щоб попередити надмірне нагрівання, рослина охолоджує себе випаровуванням (аналогічний механізм заставляє людину пітніти). За екстремальних умов різниця в температурі мертвого і живого листа може становити до 7°С (і все це за рахунок втраченої вологи).
 

Цікавий факт:
Чому саме 70 см? Таке міжряддя було вибрано для того, щоб кінь, який тягнув мотику, міг поміститися у міжрядді. На полі давно «залізні коні», а 70 см традиційно лишилося.
 

 
Забезпечивши швидке закриття міжрядь, ми перекриваємо одне джерело перегрівання соняшнику, а саме — перегрітий ґрунт. Цим ми попереджуємо втрати ґрунтової вологи та значно знижуємо випаровування з самої рослини. Кількість випаруваної вологи з одиниці поверхні рослини за годину за вузького та широкого міжряддя може різнитися в 10 разів (від 0,15 г*год./дм² до 1,5 г*год./дм²). Тобто кращий розподіл посівмату по площі є причиною швидшого закриття міжрядь та менших втрат вологи.
 
Формування врожаю
Посів соняшнику на міжряддя 70 см означає, що кожна рослина матиме прямокутну площу живлення 20х70 см. Це означає більшу конкуренцію між рослинами в рядку як за розвиток кореневої системи (волога та поживні речовини), так і вегетативної маси (енергія сонця). Не зважаючи на те, що коренева система соняшнику може досягати 2 м в глибину, більше 72% її міститься у верхньому шарі до 50 см. Саме тому так важливо рівномірно розмістити посівмат по площі та знизити конкуренцію між рослинами.
 
Суцільний посів соняшнику на міжряддя 12,5 см, за рахунок його хаотичності, забезпечує найближчий до оптимального розподіл площі живлення, коли на кожну рослину припадає квадрат зі стороною 37,5 см. На кожному квадратному метрі площі поля соняшник формує 5 метрів квадратних корисної поверхні рослини, що акумулює сонячну енергію та створює урожай за рахунок фотосинтезу. Тобто кожен метр квадратний незакритого міжряддя зменшує корисну поверхню соняшнику на 5 м². Порівняльні досліди доводять, що за суцільного посіву формуються корзини соняшнику з меншим відхиленням у розмірі та фазі дозрівання.
 
Економічна складова
Левова частка собівартості посіву — це витрати дизелю та амортизація техніки. Суцільний посів проводять зерновими посівними комплексами, що за один прохід здійснюють 5 операцій (передпосівний обробіток, допосівне ущільнення, посів, післяпосівне прикочування та боронування). Це значно знижує витрати дизелю (лише передпосівний обробіток економить 6-7 л/га). Зернові посівні комплекси дешевше сівалок точного висіву, а тому і амортизація їх обходиться дешевше.
 
Робоча швидкість (за якої зберігається якість посіву) у пневматичних посівних комплексів в 1,5-2 разів більше, ніж у сівалок точного висіву, а тому і продуктивність при однаковій робочій ширині буде більше. Це дозволить вкластися в оптимальні агрономічні строки. Зі зміною клімату все більше регіонів України мають перекриття строків посіву соняшнику та кукурудзи. Застосування зернових сівалок на посіві соняшнику розвантажать сівалки точного посіву та зменшать строки посіву кукурудзи.
 
Суцільний посів зерновими посівними комплексами забезпечує швидке закриття міжрядь (як мінімум на два тижні раніше за широкорядний метод) та унеможливлює розвиток бур’янів. Це дозволяє відмовитися від одного обробітку гербіцидом та знизити собівартість врожаю.
 
 
Для збирання такого соняшнику знадобляться суцільні жатки, що мають менший відсоток втрат порівняно з рядковими.
 
За рахунок оптимальнішого розподілу площі живлення, простору для доступу до сонця, швидкого закриття міжрядь та збереження вологи суцільні посіви соняшнику показують щороку більшу на 2-3 ц/га врожайність порівняно з традиційним методом. Багато підприємств в Україні вже більше 5 років сіють соняшник із міжряддям 12,5 см.

Коментарі спеціалістів
 
Головний агроном ТОВ «Маяк», Черкаська обл.
 Проти кірки та бур’янів застосовуємо пружинну борону. Механічний обробіток — передусім для збереження вологи. Сіємо сорти, стійкі до вилягання. Для суцільного посіву це більш критично, ніж для широкорядного. Стежимо за температурою ґрунту. Для соняшнику краще посіяти трішки пізніше, але в прогрітий ґрунт.
 
Головний агроном ТОВ «ТАК-Агро»
 При фазі формування 6-7 пари листків міжряддя перекривається, та бур’ян повністю пригнічується. Тут головне вчасно внести стартові гербіциди та бути впевненим у їх дії. Сіємо низькорослі сорти. На 10% збільшуємо норму висіву — площа живлення для цього достатня. Пропорційно збільшуємо норму підживлення. На сортах, схильних до вилягання, користуємося регуляторами росту. З 2011 року практикуємо суцільний посів соняшнику. Щороку маємо на 2-3 ц/га більшу врожайність порівняно із широкорядним методом. Під суцільним посівом соняшнику у нас щорічно близько 800 га.
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
19 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.