Реальні можливості інтегрованого землеробства

/ Актуальні статті / Вівторок, 10 травня 2016 10:04
Ущільнення грунту — проблема, відома багатьом українським аграріям, а тому навряд чи варто говорити про те, до чого вона може призвести. Одним із варіантів її подолання є впровадження інтегрованого землеробства — комплексу агротехнічних заходів, які дозволять не тільки зруйнувати ущільнення, а й відчутно поліпшити структуру грунту. Проте це лише в теорії, а що вона дасть на практиці? 

 

Відповідь на це питання ми разом із провідними експертами Case IH та компанії Кернел шукатимемо на трьох демо-полях СТОВ «АФ Куйбишево» (кластер Кернел, Полтавська обл.), де за цією системою вирощуватимуться озима пшениця, соя та кукурудза. З моменту обробітку грунту і до збирання врожаю ми щомісяця відстежуватимемо ситуацію на цих ділянках для того, щоб зрозуміти, чого реально вартує правильно втілена технологія інтегрованого землеробства.
 
Цим матеріалом ми розпочинаємо спільний проект Case IH та Кернел,
який покликаний показати реальну ефективність використання
інтегрованого землеробства в українських господарствах.
 
Проблема на полях
СТОВ «АФ Куйбишево»
15 квітня ми прибули до СТОВ «АФ Куйбишево», в якому проводилась посівна кампанія. Після об’їзду полів ми запитали у головного агронома, яку саму технологію обробітку грунту вони застосовують на своїх полях.
 
«У нас важкі грунти, на яких тривалий час проводився мінімальний обробіток, — розповідає головний агроном СТОВ «АФ Куйбишево» Федір Куртєв. — Через це грунт на багатьох полях ущільнився. Протягом декількох років, а саме з осені ми проводимо глибоке рихлення, на 5 см нище горизонту ущільнення, на полях де є така проблема. Наше завдання на сьогодні у продовж певного часу зняти ущільнення з різних горизонтів грунту на 100 %, після чого проводити цей обробіток раз у 4-6 років. Це є чималою проблемою, адже через ущільнення волога в осінньо-зимовий період не накопичується, а також у весняно-літній період, волога не підіймається у верхній горизонт, де росташована коренева система рослини, наслідком того могла бути проблема, яку ми бачили минулого року на озимій пшениці, коли у період цвітіння вона просто згоріла — не хватило запасу грунтової вологи. Тоді середня урожайність була 37 ц/га».
 
 
Варіантом розв’язання цієї проблеми пан Федір бачить у застосуванні інтегрованого землеробства. «Завдяки цій системі ми перш за все зможемо зберегти вологу, — наголошує він. — Крім того, підготувати грунт таким чином, щоб навесні не робити зайвий обробіток. Так, наприклад, 2015 року з осені ми підготували та вирівняли поля під ярі культури з осені, з весни лише закрили вологу, посіяли і внесли гліфосат. До речі, за результатами минулого року, різниця між культивацією та гліфосатами становила 20 ц/га кукурудзи на користь останніх. Це пояснюється тим, що бракувало опадів: оскільки за весь квітень опадів не випадало, але вдалося отримати сильні і дружні сходи.
 
Сутність і можливості
інтегрованого землеробства
Допомогти Федору Куртєву в його боротьбі з ущільненням грунтів може система інтегрованого землеробства. Але не секрет, що для отримання максимальної віддачі від неї слід дотримуватись рекомендацій із правильного використання. За цим під час реалізації проекту стежитиме консультант із аграрних питань Case IH в Україні Йохан Тацбер. Його завдання — пристосувати інтегроване землеробство до грунтово-кліматичних умов Куйбишево без втрати ефективності технології. Але перед тим не зайвим буде зрозуміти, що вона собою представляє, і чому в Україні з’явилася потреба в її використанні.
 
«У господарствах часто застосовують односторонню систему обробітку грунту (обробляти землю на одну і ту ж саму глибину) впродовж тривалого часу, — розповідає Йохан Тацбер. — А це сильно ущільнює грунт. Ситуація ускладнюється тим, що українським грунтам при всіх їхніх перевагах властиве швидке ущільнення. Додайте до цього часту неможливість вчасно вийти в поле та/або очікувати на сприятливі умови, і ви отримаєте великі втрати врожаю». Для упередження або подолання наслідків цього потрібно використовувати таку систему, яка не тільки зніме ущільнення, а й загалом поліпшить структуру грунту. «Такою є інтегроване землеробство, — наголошує експерт. — Його суть полягає у проведенні кожні 4-6 роки рихлення грунту глибокорозпушувачами чи культиваторами з тим, аби їхні лапи заходили на 5 см глибше горизонту ущільнення. В проміжний час проводиться поверхневий обробіток грунту на глибину 3 см дисковими боронами, головною вимогою до яких є здатність до забезпечення гарного змішувального ефекту та збереження вологи». При цьому він звернув увагу на те, що інтегроване землеробство підходить для всіх типів українських грунтів, проте для ефективної роботи потрібно правильно виставляти техніку для кожного з них. Так, наприклад, на піщаних грунтах, які легкі в обробітку, але дуже швидко ущільнюються, розпушення проводиться частіше і на меншу глибину, ніж на чорноземах.
 
Водночас, не можна забувати про нюанси використання інтегрованого землеробства для окремих культур. «Важливо розуміти, що по проведенні глибокого рихлення не можна починати готувати посівне ложе під озимі пшеницю чи ріпак, бо в такому випадку технологія не дасть результату. Задля того щоб господарства уникнули цих та інших помилок при використанні інтегрованого землеробства, Case IH проводить відповідні консультації для своїх клієнтів. Загалом ця технологія цікава, бо вона заощаджує кошти, зменшує кількість операцій і витрату пального. А головне — інтегроване землеробство усуває ущільнення грунту, поліпшує його структуру та забезпечує високі та стабільні врожаї».
 

Довідка про компанію Кернел
Кернел — найбільший у світі виробник і експортер соняшникової олії, провідний виробник і постачальник сільськогосподарської продукції з регіону Чорноморського басейну на світові ринки. Вертикально-інтегрована структура компанії будується на тісно пов’язаних між собою бізнес-сегментах: виробництво, експорт і внутрішній продаж соняшникової олії; високотехнологічне рослинництво; експорт зернових культур; надання послуг зі зберігання і перевалки зерна на елеваторах і портових терміналах. Кернел щорічно підтверджує беззаперечне лідерство в усіх напрямах діяльності в регіонах присутності і світових рейтингах. З 2007 року акції компанії торгуються на Варшавській фондовій біржі. У 2011 році IPO Кернел було визнано кращим в країнах Центральної та Східної Європи за всю історію біржі. У 2015 році Кернел стала кращою іноземною компанією серед країн Центральної і Східної Європи за результатами конкурсу Cee Capital Markets Awards. В цьому ж році Кернел увійшов до складу ТОП-10 найбільш технологічних агрохолдингів світу. Акціонери компанії — європейські інституційні інвестори, пенсійні фонди.
 

 
Технологія вирощування
сільгоспкультур
В «АФ Куйбишево» для проведення досліду щодо ефективності застосування інтегрованого землеробства було виділено три поля: на першому вже підростає озима пшениця, друге готове для посіву кукурудзи, а третє — для сої. Для виробництва кожної з них пан Йохан дає такі основні рекомендації, які можуть змінюватись і/або доповнюватись, залежно від ситуації на полях і можливій появі непередбачених шкідників та хвороб.
 
Озима пшениця
Станом на 15 квітня озима пшениця перебувала на стадії розвитку EC 32. У період з 25 по 30 квітня 2016 року буде внесено селітру в нормі 50 кг/га в діючій речовині. Наступним кроком є обробка посівів проти бур’янів. Вона здійснюватиметься у найближчий до 15 квітня підходящий день. До робочої суміші буде додано регулятор росту CCC 720 (1,4 л/га) або CCC 750 (1,2 л/гa). Крім того, до кожного обприскування у робочий розчин додаватиметься 3-5 кг MgSO4. Рекомендації про внесення інсектицидних і фунгіцидних препаратів будуть надані в наш візит на поля підприємства 12-13 травня.
 
 
Кукурудза
Кукурудза виробництва Monsanto ФАО 340 буде посіяна сівалкою точного висіву в кількості 70-75 тис. схожин насінин/га (схожість 90%) на добре підготовленому полі площею в 100 га. На ньому за кілька днів до нашого приїзду було зроблено закриття вологи. Йохан Тацбер підтримав пропозицію головного агронома: для зберігання вологи в грунті підготовка посівного ложа не здійснюватиметься, водночас, падалицю та бур’яни прибере гліфосат. Посів буде проводитися сівалкою точного висіву. Сіятимуть сівалкою Horsch Maestro (кукурудза — ФАО 340, гібрид Monsanto, кількість посівних одиниць — 70.000-75.000 шт./га (при схожості від 90 %). Щодо добрив, то з осені на поле було внесено N100 в аміачній формі. Для подальшого внесення азотних добрив поле розділять на три підзони, на яких будуть застосувати різні системи внесення добрив (див. табл.).
 
 
При цьому важливу роль гратиме розміщення добрив, які закладатимуться на відстані 5 см вбік і на 5 глибше від залягання насіння. Це потрібно, аби не пошкодити сходи солями.
 
Для захисту кукурудзи від бур’янів буде використано MaisTer у нормі 1,5 л/га, а з кукурудзяним метеликом боротимуться трихограмою.
 
 
Соя
За декілька тижнів до нашого приїзду на полі під сою було проведено закриття вологи. Варто зазначити, що поверхня грунту рівна та рівномірна, отже, ймовірність утворення кірки на ньому доволі висока. За 3-4 дні перед посівом культиватор Case IH Tigermate проведе обробіток на глибину 3-5 см без ущільнення грунту прикочувальними котками. Після цього 25 квітня буде посіяно сою власної селекції Кернел так, щоб густота сходів становила 550 тис. шт./га на глибину 3-4 см.
 
 
Основа інтегрованого
землеробства
Компанія Case IH пропонує сільгоспвиробникам широку низку техніки для інтегрованого землеробства. І перші у ній трактори, які вирізняються не тільки високою ефективністю, а й щадним ставленням до грунту. «Для забезпечення цього серед найпотужніших тракторів ми пропонуємо відомі Quadtrac потужністю 450-600 к.с., — зазначає продукт-менеджер Case IH із тракторів і причіпного обладнання Анатолій Мацюк. — Крім того, цього року в Україні з’являться трактори Magnum, на яких замість задніх коліс завод-виробник встановив гусеничні рушії. Завдяки цьому вони мінімально руйнують структуру грунту і мінімально його ущільнюють. Перший такий трактор ми плануємо продемонструвати на початку червня».
 
Серед причіпного обладнання Case IH однією з основних машин для інтегрованого землеробства є дисколаповий глибокорозпушувач Ecolo Tiger з робочою шириною від 3,8 до 7,9 м. Першою лінією робочих органів є два ряди різальних дисків спеціальної форми, завдяки якій вони легко входять у грунт, діаметром 61 см. Кожен диск індивідуально закріплений на стійках. За ними на глибині до 40 см працюють лапи, насадки на них мають унікальну форму: носок підіймає та розбиває підплужну підошву, а крила роблять ґрунт пористим та забезпечують йому гарну структуру. Крім того, спеціальні накладки значно зменшують зношення стійок і дозволяють зекономити до 25% палива. Після того працюють попарно розташовані вирівнювальні диски та агресивний планчатий Г-подібний каток, який довершує формування гарної структури грунту.
 

 

І, звичайно, увагою не можна оминути тандемну дискову борону True Tandem, ширина захвату якої становить 7,6-10,3 м, а робоча глибина — 7,6-15,2 см. Серед його особливостей — висока продуктивність на нерівній місцевості. Це досягається завдяки тому, що його конструкція дозволяє зміщувати батареї з дисками. Крім того, тягове зусилля рівномірно розподіляється всією робочою шириною. Міцна та важка рама забезпечує достатню вагу легкого заглиблення робочих органів у ґрунт. Щодо них, то на раму машини за допомогою спеціальних С-подібних пружинних стійок, які попереджають ушкодження робочих органів і пом’якшують роботу борони, на відстані 22,9 см один від одного встановлено диски діаметром 61 см. Вони мають увігнуту форму, що в поєднанні з кутом атаки 18° та навантаженням на кожен диск у діапазоні 86-95 кг, поліпшує їхнє проникнення в грунт. Крім того, диски виготовлені зі зносостійкої сталі Earth Metal та загартовані термообробкою, що підвищує їхній ресурс. Конструкція дискової борони дозволяє дискам задньої батареї проходити безпосередньо між зрізами дисків фронтальної. Завершує обробіток трирядна пружинна борінка, яка гарно вирівнює поверхню та розбиває велику грудку.

Схожі матеріали (за тегом)

 20 квітня 2024
Команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту Cult Food Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти, який розроблено на підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.
Команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту Cult Food Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти, який розроблено на підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.
20 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
19 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.