agro business 160 160

Інноваційна сівалка Challenger 9830NT від «Волинської Фондової Компанії»

/ Актуальні статті / Четвер, 09 червня 2016 10:12
Нестабільна весняна погода щороку ставить перед аграріями складні завдання: якомога швидше провести посівну. При цьому бажано, аби ця швидкість не позначилася на рівномірності посівів та глибині заробляння насінин. Саме з думкою про це компанія AGCO вивела на ринок України нову сівалку Challenger 9830NT, яку уже було випробувано на полях господарств агрохолдингу Agricom Group разом з офіційним дилером — «Волинською Фондовою Компанією».

 

Ростислав ПАНІЧЕВ, спеціально для "АС"

Для випробування посівного агрегату було обрано непросту культуру і непрості умови. Висівати треба було олійний льон, який має доволі дрібне насіння.
 
«Для нашого агрохолдингу ця культура є однією з основних, — розповідає Василь Борсук, директор Чернігівського кластеру Agricom Group. — Загалом культура може давати по 20 ц/га, і передумовою такого результату є якісний висів, що закладено у конструктивних особливостя сівалки Challenger».
 
Сошник
Передусім він указав на систему висіву сівалки. Challenger 9830NT обладнана однодисковими сошниками, які не продавлюють ґрунт зверху, а ніби врізаються у борозну з боку. Таким чином, зусилля для проникнення в ґрунт треба менше, та й стінки посівного ложа при цьому не ущільнюються.
 
Василь Борсук розповів, що нині для збереження вологи в господарствах агрохолдингу застосовується плужний обробіток ґрунту. Та сівалка Challenger 9830NT може працювати й по нулю. Вона оснащена передовою системою дозування насіння, яка забезпечує високу точність сівби при великій швидкості ходу. Система має вигляд сопла Venturi з нержавіючої сталі, що усуває необхідність застосування ресивера і значно знижує потребу в гідравлічному вентиляторі. При цьому забезпечується точне дозування насіння для кожного рядка.
 
«Тут слід згадати, що льон сіють на 3-3,5 см, — зазначив Василь Борсук. — Бо якщо глибше покласти насіння, то воно вже проростатиме набагато довше, витрачаючи на це додаткову енергію, яка б могла піти на формування врожаю. Що цікаво, нам вдалося дотриматись заданої глибини. І це при тому, що швидкість роботи становила 12-14 км/год. Зрештою сівалка Challenger якісно працює і при 16 км/год., і в майбутньому ми так і будемо робити».
 
Конструкція для швидкості
Можливість працювати на такій швидкості закладена у самій конструкції рами сівалки. Якщо подивитися, то можна помітити, що на ній однодискові сошники розміщені ніби парами, причому в кожній парі дискові сошники спрямовані один на одного і кріпляться до загальної стійки. Відстань у спареному рядку виходить 15 см, а у міжряддях — 23 см. За кожною парою сошників обладнано по одному колесу, які йдуть по полю, займаючи достатньо велику площу. Усі вони кріпляться на єдиній балці. Тут немає шарнірів, рухомих частин. Усе розраховано на те, аби конструкція була якомога простішою та забезпечувала рух полем на великих швидкостях.
 
Незмінна глибина
Завдяки такому розташуванню сошників відстань між ними залишається незмінною не тільки під час виконання поворотів, але і під час роботи на схилах, коли на сошники діють бічні зусилля. Ще одна перевага конструкції — вона забезпечує однакову глибину загортання насіння кожного ряду, оскільки ймовірність додаткового засипання ґрунтом сусідніх рядків повністю виключена.
 
Якісне закладення насіння, а також ретельне самоочищення коліс під час роботи на глинистих ґрунтах стає можливим за рахунок запатентованої конструкції прикочувальних коліс, які розміщені спеціальним чином — під кутом 5 градусів до поздовжньої осі сошникових рам. Прикочувальні колеса ущільнюють рядки по всій їх ширині роботи сівалки і максимально копіюють рельєф ґрунту. Таким чином, насінини розміщуються у кожної кромки прикочувального колеса з високою точністю. Водночас поверхневий шар ґрунту є не таким ущільненим, що гарантує чудову схожість і оптимальний контакт насіння з ґрунтом.
 
«Ми уже чули, що з використанням цієї сівалки поле з року в рік ставатиме рівнішим, — говорить Василь Борсук. — Сподіваюсь, що у нас буде нагода спостерігати за цим на власні очі».
 
Притискне зусилля
Після проведення посівної олійного льону аграрії відмічають, що модель Challenger 9830 NT насправді відрізняється чудовою маневреністю, універсальністю і гнучкістю в застосуванні. Серед додаткових переваг, які вони для себе побачили, це те, що сівалка забезпечує надійну роботу навіть на важких ґрунтах. Гідравлічні циліндри у неї підключені паралельно до гідравлічного контуру, завдяки чому досягається однакове зусилля притиску по всій ширині захоплення і по всій амплітуді ходу сошникових рам.
 
«Адже не всі поля мають однакову структуру ґрунту, — коментує директор Чернігівського кластеру Agricom Group. — Так, здебільшого у нас піщані ґрунти, але й трапляються і чорноземи в межах однієї ділянки. Витримувати необхідну глибину посіву за таких умов надзвичайно важко. Але не з сівалкою Challenger».
 
Він розповів, що управляти гідравлічним контуром регулювання тиску притиску можна за допомогою терміналу, встановленого в кабіні. Тепер, залежно від типу і кількості пожнивних залишків, а також від стану ґрунту оператор може змінювати тиск притиску безпосередньо на ходу агрегату. Під час демонстраційного посіву на чорноземах використовувався тиск 60 кг, а на піску — 40 кг, аби просковзування було меншим.
 
Норма висіву
Встановлений на сівалці CH9830NT насіннєвий бункер місткістю 6 200 л — один із найбільших серед машин цього класу. Він забезпечує високу продуктивність і універсальність застосування, оскільки дозволяє здійснювати процес внесення добрив одночасно з посівним процесом. Бункер складається з двох секцій, розділених за обсягом у співвідношенні 60/40.
 
«Причому місткість передньої секції становить 3 700 л, а задньої — 2 467 л, — говорить Василь Борсук. — Таким чином, загальний запас насіння на 1 м ширини захвату для сівалки Challenger 9830NT досягає 695 л, що є досить ефективно для виконання посівних робіт в оптимальні строки».
 
З цією сівалкою агровиробники абсолютно впевнені в тому, що насінини будуть розміщені в потрібному місці в потрібний час. Про це на сівалці Challenger 9830NT дбає спеціальна система регулювання норми висіву AgControl™. Аграрії кажуть, що за ступенем точності і пристосованості до умов експлуатації це інноваційне рішення значно перевершує аналогічне обладнання, пропоноване на ринку.
 
Технологія AgControl™ дозволяє операторам регулювати норму висіву насіння або внесення добрив відповідно до рекомендацій для полів з різними типами ґрунтів, що впливає на досягнення максимально високої врожайності.
 
На сівалці Challenger 9830NT використовується контролер робочого завдання, який дозволяє операторові вибирати необхідний обсяг висіву. Важливо враховувати, що контролери робочих завдань використовуються для здійснення управління електропривідними дозаторами насіння і повністю відповідають вимогам стандарту ISO, що забезпечує найбільш точну установку необхідної норми висіву. Управління трисекційною зоною і компенсація норми висіву під час виконання розвороту в кінці смуги також здійснюється за допомогою системи AgControl™.
 
Зручність керування
Американські конструктори були б не американцями, якби не подбали про інші функції, які полегшують життя операторові. Особлива зручність роботи досягається завдяки бездротовим датчикам забивання, які встановлені на кожному сошникові і миттєво попереджають оператора про заблоковану лінію або зниження швидкості роботи в порівнянні з заданим значенням. Така проста в експлуатації система контролю забивання забезпечує виконання сівби в заплановані терміни з мінімальною кількістю простоїв.
 
Розуміючи потреби європейського ринку, інженери також звернули свою увагу і на габарити агрегату. Тепер сівалка серії Challenger 9830 NT відрізняється винятковою компактністю.
 
«Можна побачити, що її ширина в транспортному положенні не перевищує 3,5 м, що робить її універсальною і продуктивною, — пояснює директор Чернігівського кластеру. — Ще один цікавий момент — ширина захвату 9,14 м. Це нам забезпечує чудову маневреність у польових умовах».
 
А ця особливість необхідна на ділянках поля неправильної форми, або такі, що мають різні перешкоди — кургани, ліски, озера тощо. Маневреність сівалки дозволяє з легкістю обминати їх, з точністю виконувати поставлене завдання.
 
Це стало доступним завдяки розміщенню насіннєвого бункера на рамі і значного зменшення загальної довжини моделі сівалки в порівнянні зі звичайними агрегатами з причіпним бункером.
 
Економічність агрегатування
Поряд із якістю та швидкістю роботи сівалки Challenger 9830 NT аграрії говорять і про низький рівень споживання палива. Комп’ютер, встановлений на тракторі, не дасть збрехати — під час роботи витрачалось 2,3 л/га!
 
До речі, про трактор, з яким агрегатувалась сівалка. Ним була модель Challenger МТ 765Е, на якому стоїть двигун об'ємом у 9,8 л. При 2100 об./хв. він видає 280 кВт/381 к.с. номінальної потужності. На тракторі стоїть трансмісія 16Х4, яка дозволяє перемикати швидкості без розриву потоку потужності. При цьому, як відзначив Василь Борсук, максимальна транспортна швидкість машини становить 39,7 км/год.
 
Він також зробив акцент на унікальній ходовій частині, яка ідеально копіює ґрунт та, відповідно, забезпечує ліпше зчеплення із поверхнею. Завдяки гусеницям значно зменшується ущільнення ґрунту та буксування трактора, яке для моделі МТ 765Е становить 
до 3-5%.
 
«Для ґрунтів полів, що ми обробляємо, це дуже важливий показник. Адже якщо взяти колісні трактори, то буксування сягатиме цілих 15 %, — говорить Василь Борсук. — Що це значить? Гусеничний трактор витрачає менше часу та пального в пусту, що ми й змогли побачити сьогодні на полі».
 
Гусениці на МТ 765Е виготовлені з кількох шарів металевого корду, які вкриті товстим шаром зносо­стійкої резини. Крім цього, для агрегатування з причіпною технікою трактор оснащений ВВП, який робить 1000 об./хв., та гідравлічним аксіально-поршневим насосом, що створює максимальний тиск у 200 бар і має продуктивність у 224 л/хв.
 
Загалом, провівши посівну олійного льону, агрохолдинг Agricom Group сподівається отримати добрий результат. Нині вони ще відпрацьовують технологію вирощування цієї непростої культури, і вважають, що техніка Challenger має стати ключовим знаряддям для виконання польових робіт.

«Волинська фондова компанія»
0800 21-11-22 (Сервісне обслуговування)
43006, м. Луцьк, вул.Вахтангова,16
Безкоштовні телефонні лінії:
0800 21-11-99 (Продаж техніки)
0800 21-11-88 (Продаж запчастин)
* Дзвінки зі стаціонарнихта мобільних 
телефонів у межах України безкоштовні
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
 28 березня 2024
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
28 березня 2024
 28 березня 2024
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
28 березня 2024
 28 березня 2024
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних результатів. Ця стаття присвячена різним технологіям та інноваціям від BEDNAR.
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних ...
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.