Стоп-бур’ян. Зеагран — ставка на рентабельність

/ Актуальні статті / Середа, 29 червня 2016 12:09
Бур’яни пішли різко, усі разом, повним спектром і швидко покрили все поле. Перша реакція — шок, визнає фермер із Городищенського району Черкащини Павло Голуб. Добре, що одразу зібрав свою звичну оперативну команду партнерів. Разом із професіоналами відпрацювали цікаву схему порятунку, якою господарство тепер охоче ділиться і з іншими колегами, сусідами. Приїхали її роздивитися на власні очі й ми.

 

Ірина САДОВА, спеціально для "АС"

Подвійний стрес
Коли у виробничому підприємстві «Черкаси-Дніпро Агро» виникають проблеми, Павло Голуб звично скликає в Орловець фахівців за конкретними напрямами, так би мовити, на консиліум. Консультантів із дистриб’юторської компанії «Імперія Агро», зокрема, директора Уманського представництва Сергія Крижанівського, порівнює із сімейними лікарями. Бо знають всі особливості господарства у динаміці, історію полів, сівозмін, структури ґрунту тощо.
 
Нині до групи швидкого реагування приєднався і регіональний представник виробника сучасних засобів захисту — компанії Nufarm Максим Пташник. В основу порятунку від аномальної навали перерослих бур’янів запропонували новий гербіцид для кукурудзи з подовженою грунтовою дією Зеагран. Покрили препаратом 2 250 га. І… отримали черговий стрес — на першому етапі пожовтіла кукурудза. Вже й виробникові спересердя сказані гнівні докори, але не минуло і 3-х днів, як ситуація на полях різко змінилася: бур’ян пожовк, посох і геть залишив посіви посвіжілої культури.
 
Подолали навіть лободу у 25 см
Тепер керівник «Черкаси-Дніпро Агро» може годинами розповідати особливості дії схеми із ЗЕАГРАНОМ на різних ділянках, враховуючи щонайменші деталі внесення та вибрики погоди, з точністю до мілілітра і рельєфу кожного поля. Упевнений, препарат діє дуже ефективно, але обов’язково варто врахувати деякі нюанси. Їх нам і демонструє.
 
Павло каже, ми приїхали дуже вчасно, адже якраз буквально може показати різні стадії процесу — і зовсім вже чисті поля, і перехідний етап, і ще необроблені або ж просто пропущені скраю ділянки, де бур’яни постають перед нами, що називається, в усій красі. «Досі я сам не вірив, що лободу білу, скажімо, можна забрати не тільки на стадії росту, а навіть, коли вона вже вимахала на 20-25 см», — показує Голуб прибитий бур’ян на першому полі, де ми зупинилися. Минулими роками за дефіциту опадів взагалі не бачили бур’яну аж на таких стадіях. А тут на 100% співпали фази розвитку бур’янів і кукурудзи.
 
Чому опіки?
Саме на цих 120 га попервах помітно припалило кукурудзу, висіяну по монокультурі найраніше в регіоні — 25 квітня. Вибору, твердять, не було. Сезонний цикл помітно змістився. Холоди різко змінилися теплом, ніхто не знав, доки воно триватиме. «Добре, що ризикнули і почали працювати, основні площі засіяли до 9 травня, — підсумовує Голуб. — Якби чекали тепло, то програли б — далі були дощі». Правда, мали ще приморозок, більше тижня фіксували не більше 10 градусів тепла. У фазі росту кукурудза почала жовтіти. Саме через ослабленість рослини припалилися гербіцидом, так пояснюють тривожні симптоми фітотоксичності фахівці, проаналізувавши усі фактори. Решта посівів, пізніших, проскочила критичні періоди, тому вже не змусила хвилюватися.
 
Керівник не приховує деталей: «Хоча треба було починати з фази 4-х листків, працювали ЗЕАГРАНОМ, коли кукурудза була з 3-ма чи навіть із 2-ма листками і 3-ому в трубці. Вибору не було, навіть не зважали на вітер і дощ. На різних полях вносили у різних фазах, трохи варіювали з нормою — і всюди спрацювало».
 
Боротьбу з бур’янами потрібно проводити не «на сліпо», а цілеспрямовано, залежно від ступеню забур’янення посівів.
 
На дуже бідних і дуже багатих гумусом ґрунтах, а також на сильно зволожених обробляти гербіцидами перед сівбою не рекомендується. За досходової обробки гербіцидами, яку можна здійснювати тільки на ґрунтах із вмістом гумусу 3-8%, їх дія надто залежить від зволоження. Під час посухи вони не діють, а у сильні дощі на легших ґрунтах може проявитись їх фітотоксичний вплив на молоді рослини кукурудзи.
 
Сергій Крижанівський з «Імперії Агро» додає, що опіки можуть виникати при застосуванні ЗЕАГРАНУ за низьких температур (до 6 градусів) і надмірній вологості, коли є роса. Так стається через особливість однієї з діючих речовин препарату  — бромоксинілу. Починаючи з фази 5 листків, вірогідність опіку невелика. У Європі препарат застосовують навіть до 6-го листа. На точку росту, на закладення генеративних органів культури часткові опіки, які спостерігалися після застосування ЗЕАГРАНУ, не впливають.
 
Максим Пташник додає, що препарати на основі бромоксинілу у Європі використовуються навіть на ділянках гібридизації. Його дія не впливає ні на виповненість, ні на кількість та масу зерен. Загалом у трійку найефективніших ДР європейці внесли бромоксиніл, тербутилазин і нікосульфурон, яким надають перевагу.
 
Менша фаза — чистіше
Наступне поле з кукурудзою від компанії Pioneer мало обробіток ЗЕАГРАНОМ за 10 днів перед нашим приїздом. Засіяне на 4 дні пізніше за перше і відповідно на 10 днів пізніше отримало препарат. Обприскування відбувалося в іншій фазі, щільність бур’яну була меншою, логічно, що його швидше і легше позбулися.
 
Проте на цій ділянці застаємо ще одну неприємну несподіванку — ваточник сирійський. Наступає десь із зовні, при чому глобально, бідкаються господарі. Раніше такого масового заселення не бачили. Трохи загальмували медоноса у рості, пригнітили, став жовтим. Тепер спостерігають. Зі слів Максима Пташника, ефективно бореться із ваточником сирійським, а також з такими злісними бурянами, як хвощ польовий та гірчак березковидний препарат Дікогерб Супер. Гербіцид володіє викорінюючим ефектом. Відтак, у господарстві його планують випробовувати.
 
Після збирання врожаю профілактично мають намір пройтися полем із Клінік Ікстрим (5 л), щоби ця сильна рослина не збільшувала популяцію, не витягувала корисні речовини своїм потужним коренем, що сягає 3 м.
 
Без післядії
Землі «Черкаси-Дніпро Агро» розташовані компактно. Переїжджаючи від поля до поля, встигаємо познайомитися й з різними технологіями. Зокрема, фермер зупиняється на одному з узбіч, щоби на крайових огріхах показати можливі наслідки різних технології (без неї, твердять, ніяк — надто традиційно забур’янені площі). Бачимо помітно вигорілий шматок. Тут інтенсивно змінювала колір і вигоріла добре підживлена та захищена пшениця, зате пробився соняшник, вирощуваний аж 2 роки тому під гербіцидом на основі імазапіру та імазамоксу. Залишковий ефект став очевидним у місцях розвороту обприскувача.
 
І цей факт дав зайву нагоду нагадати, що ЗЕАГРАН від Nufarm працює без післядії на наступні культури, в тому числі й на бобові та соняшник. Для розширення спектру дії та контролю злакових бур’янів рекомендуються бакові суміші, наприклад: Зеагран 1,6 л/га + НУКОЙЛ® 1,0-1,25 л/га або Зеагран 1,6 л/га + АСТРАЛ® 1,0-1,25 л/га. Фахівці пояснюють, що бромоксиніл у структурі ЗЕАГРАНУ має контактні властивості, а друга ДР — тербутилазин дає тривалу грунтову дію, контролює наступні хвилі бур’янів. Максим Пташник називає це додатковим бонусом від нового продукту. Тербутилазин використовується на кукурудзі, сої, соняшнику і дуже швидко розкладається у грунті, не накопичується, а встигає вчасно розчинитися до посіву інших культур.
 
До речі, у принципово нового продукту ЗЕАГРАН®340 унікальна формуляція. Це суспо-емульсія, яка створює оптимальні умови для поглинання обох діючих речовин. Крім того, суспо-емульсія більш екологічна порівняно з іншими препаративними формами, вона містить меншу кількість органічних розчинників. Вносити ЗЕАГРАН приємніше, оскільки робочий розчин не має різкого запаху.
 
У пошуках рекордсмена
Практикуючи кукурудзу різних селекцій на однакових за площами (у 120 га) і складом грунтів полях, господарство закладає на них однакове живлення та захист і сподівається визначити найоптимальніший варіант. «Подивимось, хто на урожай примчить найкращим», — задиркувато посміхається Павло Голуб. Віддавати під експерименти найкрупніші товарні посіви, каже, не боїться (решту полів має дрібніші, в середньому по 30-40 га). Твердить: на великих площах вірогідність отримати точніші висновки більша, а відповідно, і вийти на кращу рентабельність.
 
Останнім 7 травня закладав поле гібридами компанії Monsanto. Поки що має меншу фазу — 5-й листок і 6-й у трубці, але рослини розвиваються потужніше. «Дивіться, наче пальма, — любовно погладжує паростки господар, — розкидала рівномірно у різні боки листя і заглиблюється коренями. Засміченість була аналогічною, але ряди вже зовсім чисті. У теплі строки посіяно, і приморозку не застало».
 
Господарство поки що всюди застосовує оранку. Хоча вже намітили придбати глибокорозрихлювач, інші агрегати, щоби спробувати й інший грунто­обробіток, без обороту пласта.
 
Цього року зробили докладний аналіз грунтів. У достатку вони в цій місцевості мають калію, зате майже всюди бракує фосфору. Саме застаємо, як на полях вносять карбамід із додаванням цинку.
 
Призупиняємося біля власної ділянки гібридизації. Тут «Черкаси-Дніпро Агро» розмножує озиму пшеницю KWS на посів наступного сезону. Переконані: так надійніше і фінансово вигідно.
 
Небесні помічники
Для внесення препаратів господарство використовує вітчизняні богуславські 18- і 24-метрові причіпні обприскувачі. Задоволені ними. Керівник впевнений, що після кількох років експлуатації таку недорогу та добротну техніку сміливо можна продавати і ще залишатися у плюсах. До речі, на госпдворі «Черкаси-Дніпро Агро» помічаємо гелікоптер. Вже, було, подумали про якісь екзотичні розваги власника, аж ні: виявляється, це теж «робоча конячка», орендована для обприскування. «Можу сперечатися, що гелікоптер ефективніший за самохідний обприскувач, бо обходиться у 145 грн/га, а обприскувач — у 200», — гаряче видає Павло Голуб, наголошуючи, що за добу покриває з повітря 700 га. — Так само програє літак і дельтаплан, їх теж пробував. Дельтапланом намагалися знищити жуків у масовому льоті, коли вже з обприскувачем ніяк не зайти. Дістали, але тільки частину. Літак грішить похибками через знесення. А от гелікоптер створює специфічні клуби, пшениця колишеться у різні боки — виходить найкраще промивання колоса, влучення найточніше завдяки геолокації. Правда, працюємо тільки коли немає вітру, зранку з 4 до 8 години і увечері. Ефективність контактно-системної дії фіксуємо до 90% у роботі з фунгіцидами та інсектицидами. Днями спрацювали на ріпаку».
 
Без універсального агронома
Молодий фермер визначив собі за стратегію розвиватися потихеньку і стабільно. «Мені медалі від колгоспу не потрібно, — жартує Павло Голуб, — тому за рекордними урожаями не женуся. Головне, що вираховую скрупульозно, — рентабельність. Обираю не максимальні і не мінімальні програми, швидше — бюджетні, прагну саме оптимальності». Зараз усі культури на його 6 тис. га — пшениця, соняшник, кукурудза, ріпак — свою рентабельність доводять. Відповідно під кращу прибутковість добирають схеми живлення і захисту. Співпраця з «Імперія Агро» та компанією Nufarm теж заточена саме на оптимальний результат.
 
До речі, ці партнери фактично закривають у господарстві основні агрономічні проблеми. «Кожен висококваліфікований фахівець лобіює свій профіль і намагається довести його до кращого результату, — міркує Павло Голуб. — Успіх кожного веде до спільного досягнення, отже, ми всі зацікавлені, аби підсумок був найкращим. Колегіально вислуховуємо, аналізуємо і приймаємо рішення, вибудовуючи адекватно логічні, послідовні процеси. А от у фахового агронома-універсала я поки що не вірю. Змінив чотирьох, доки дійшов такого висновку. Традиціоналісти мені розповідають, що більшість не мають креативного мислення, щоб швидко реагувати на різкі зміни теплових режимів, метеоумов, інші виклики. Можливо, нова хвиля агрономів з іншим підходом ще прийде. Але зараз я краще спиратимусь на колективний досвід партнерів».
 
Криза мозок включила
Поступово господарство формує і власні виробничі потужності. Пробували проект комбікормового цеху. Обладнали ваги на 100 т. Тестують 2 сушарки і млин. «Абсолютно не бачу складності з реалізацією власної продукції», — переконаний Павло Голуб, налаштований і надалі заглиблюватися у переробку. Приміром, у районі багато пекарень, їм продаватиме борошно. Знову ж таки підрахував рентабельність: вона у борошні на 15-20% вища порівняно із зерном. Орієнтуючись на досконале, реєструватиме власну торгову марку — з нею продукція іде дорожче, аніж у звичайному мішку. «Зараз доводимо до презентабельного вигляду», — показує фермер вже встановлене обладнання. Серйозно подумує й про те, що система глибокої переробки продиктує освоєння і тваринницького напряму.
 
«Черкаси-Дніпро Агро» принципово не використовує газ, хоча для зручності в оселі односельчан в Орловці його провели. Усі ж переробні потужності тут працюють на твердому паливі, залишках пшениці, ріпаку, які тюкуються і переробляються на брикети. З гіркою посмішкою згадує Голуб, як спалювали рештки на полях: «Це ж треба — до 3 млн грн в рік на вітер пускали. Криза мозок включила. Рахувати навчила».

Коментарі
 
Максим ПТАШНИКрегіональний торговельний представник компанії Nufarm у Вінницькій, Черкаській та Кіровоградській областях
 Запропонували господарству «Черкаси-Дніпро Агро» схему з наших препаратів ЗЕАГРАН та НУКОЙЛ. Практикуємо також універсальний та простий селективний системний гербіцид АГРІТОКС на ярій пшениці, застосовуючи по прапорцевому листку для боротьби з другою хвилею бур’янів та падалицею ріпаку і соняшнику на експрес-технології. Добре показує себе також гербіцид Тру. Собівартість обробки цими препаратами утроє чи навіть учетверо менша за традиційні. Боротися з фузаріозом на зернових колосових планують фунгіцидами Орбіт та Орбіт Про. Все насіння оброблене інсектицидним протруйником НУПРІД 600 ТН, досягли практично 100-відсоткової схожості.

Павло ГОЛУБвласник виробничого підприємства «Черкаси-Дніпро Агро»
 Проблема нинішнього сезону в нашому регіоні була в тому, що одразу після внесення грунтових, а потім і страхових препаратів випадали численні і великі опади. Все промило. Наш сусід-фермер застосував на 60 га відомий гербіцид на основі ацетохлору. Геть весь соняшник покрутило, господар у розпачі. Намагається зарядити мікроелементами, бодай щось врятувати. Біда. Іде сувора боротьба за урожай.
Нам дистриб’ютор порадив ЗЕАГРАН. Бачимо, що цінова політика нормальна, тому й ризикнули рятуватися ним практично на всіх своїх площах. Необробленими залишилися тільки 130 га із 6 тисяч. Роботу препарату побачили швидко. Спочатку кукурудза стає яскравішою, бур’яни темнішають. На 3-й день вони починають в’янути, на 10-й вже чітко видно сухостій і на 14-й повну загибель бур’яну. Поле різко стає сухим. До нас приїздять постачальники насіння з компаній Монсанто, Заатбау, Піонер. Усі одразу розпитують, чим саме ми врятувалися ще й з мінімальним впливом, власне, на культуру. Наголошую: гібриди висіяні зовсім різної селекції.
 24 квітня 2024
Станом на 2024 рік понад 210 об’єктів портової інфраструктури в Україні були повністю або частково зруйновані в результаті російських атак.
Станом на 2024 рік понад 210 об’єктів портової інфраструктури в Україні були повністю або частково зруйновані в результаті російських атак.
24 квітня 2024
 24 квітня 2024
На території України багато різних ґрунтово-кліматичних зон, які можна дуже вдало підібрати для вирощування тієї чи іншої культури плодово-ягідного та овочевого сектору. Це ще раз підтверджує перспективність розвитку такого напрямку.
На території України багато різних ґрунтово-кліматичних зон, які можна дуже вдало підібрати для вирощування тієї чи іншої культури плодово-ягідного та овочевого сектору. Це ще раз підтверджує перспективність розвитку такого напрямку.
24 квітня 2024
 24 квітня 2024
Експорт меду з України в березні 2024 року становив 7,7 тис. т, що відповідає показнику попереднього місяця та на 71% перевищує показник березня 2023 року.
Експорт меду з України в березні 2024 року становив 7,7 тис. т, що відповідає показнику попереднього місяця та на 71% перевищує показник березня 2023 року.
24 квітня 2024
 24 квітня 2024
Науково-дослідне господарство компанії FRENDT бере участь у проєкті UNDP (підрозділ ООН) щодо збереження екосистеми на півночі України.
Науково-дослідне господарство компанії FRENDT бере участь у проєкті UNDP (підрозділ ООН) щодо збереження екосистеми на півночі України.
24 квітня 2024
 23 квітня 2024
До 30 квітня 2025 року побутові споживачі газу, які є клієнтами ТОВ «Газопостачальна компанія "Нафтогаз України"», сплачуватимуть за «блакитне паливо» 7,96 грн за кубометр.
До 30 квітня 2025 року побутові споживачі газу, які є клієнтами ТОВ «Газопостачальна компанія "Нафтогаз України"», сплачуватимуть за «блакитне паливо» 7,96 грн за кубометр.
23 квітня 2024
 23 квітня 2024
Європарламент на своєму пленарному засіданні в Страсбурзі підтримав у першому читанні продовження тимчасових заходів з лібералізації торгівлі для України з одночасним захистом фермерів ЄС.
Європарламент на своєму пленарному засіданні в Страсбурзі підтримав у першому читанні продовження тимчасових заходів з лібералізації торгівлі для України з одночасним захистом фермерів ЄС.
23 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.