agro business 160 160

Реальні можливості інтегрованого землеробства: травень-червень

/ Актуальні статті / Середа, 13 липня 2016 12:09
Ми продовжуємо висвітлювати реалізацію спільного проекту Case IH та компанії Kernel з випробовування системи інтегрованого землеробства на трьох полях СТОВ «АФ Куйбишево» (входить до Kernel, Полтавська обл.), де за цією технологією вирощується озима пшениця, кукурудза та соя.

 

Дмитро СІРИЙ, спеціально для "АС"
 
Нагадаємо, що вперше ми прибули на поля «АФ Куйбишево» 15 квітня. На цю дату було отримано сильні сходи озимої пшениці (стадія розвитку ЕС 32), а поля були підготовлені для сівби кукурудзи та сої. До нашого наступного візиту (11 травня) фахівці Kernel виконали всі рекомендації консультанта з аграрних питань Case IH в Україні Йохана Тацбера (Австрія), які описані в АС №9 (328). Тож, як культури розвивались впродовж згаданого періоду, в якому стані вони зустріли середину червня? Які проблеми за цей час доводилось вирішувати експертам Case IH та Kernel, і, які видно попередні результати від застосування технології інтегрованого землеробства? Про все це докладніше далі.

Озима пшениця

11 травня
На вказану дату озима пшениця на переважній більшості площі, окрім невеликих ділянок, де вона була слабшою від загальної маси, дуже гарно розвинулась і досягла стадії ЕС 39-49, чому посприяли опади впродовж попередніх тижнів. Та вони посприяли й поширенню борошнистої роси, яка почала з'являтись на нижніх листках культури. Разом із тим, загрожувати майбутньому врожаю почали й шкідники, які на звітну дату ще не були помічені на полях, проте, зрозуміло, в умовах високих температур і щедрих опадів це було лише питанням часу.
 
Аби не дати шкодочинним організмам розвинутися, пан Йохан рекомендував здійснити обприскування сумішшю фунгіциду (наприклад, на основі метконазолу (Карамба, БАСФ), пропіконазолу (Тілт 250, Сингента), тебуконазолу (Folicur, Bayer) тощо) та інсектициду (зокрема, на основі альфациперметрину (Фастак, BASF), лямбда-цигалотрину (KarateZeon, Syngenta), дельтамеріну (Децис Профі, Bayer) тощо) відомих в Україні виробників у рекомендованих нормах.
 
У той же час, для забезпечення якості пшениці австрійський експерт рекомендував внести селітру в нормі 50 кг д.р./га.
 
 
24 травня
За два тижня озима пшениця перебувала в стадії цвітіння і розвивалася досить добре, за винятком невеликих ділянок, де рослини відставали в розвитку. Попри те, що фунгіцидне обприскування не було проведене з організаційних причин, поширення борошнистої роси пішло на спад, але було виявлено ураження листків грибами роду Septoria. Тому в найближчі 5-10 днів Йохан Тацбер рекомендував здійснити комбіноване фунгіцидно-інсектицидне обприскування. Добрива в рекомендованій кількості були внесені 14 травня.
 
 
15 червня
В середині червня озима пшениця досягла стадії розвитку ЕС 59. «Загалом озима пшениця добре та рівномірно розвинена, — оцінює Йохан Тацбер. — Якщо розглянути детальніше, то бачимо, що рослина сформувала досить міцне стебло, а верхній листок (у переважній більшості) здоровий. Нижній для нас не важливий, адже пшениця завжди дихає двома верхніми листочками. Коренева система немає жодних особливостей, бо за великої кількості опадів у неї немає потреби сильно розростатися».
 
Озима пшениця виглядає досить непогано, але тут не без проблем. Справа ось у чому: на краю поля було помічено, що Septoria піднялася на верхні листочки культури. Подальший огляд всередині поля показав, що ця проблема дуже слабо поширена, проте все одно — дзвіночок тривожний. Ситуацію поліпшує те, що за кілька днів до нашого приїзду на полі було проведено обприскування фунгіцидами, які, коли почнуть діяти, не дозволять хворобі піднятися далі до прапорцевого листка, а поточні ураження не матимуть впливу на подальший урожай.
 
В той же час, було помічено окремі невеликі ділянки пшениці, що вилягла. «При плануванні реалізації проекту ми допускали появу таких ділянок у межах 5-10%, — пояснює Йохан Тацбер. — Причина цього проста: на полі було внесено багато азоту, якого частина пшениці не витримала. Ці ділянки доводять, що тут було внесено стільки азоту, скільки ми й планували. Крім іншого, причинами цього можуть бути сильна концентрація д.р. через нерівність поля та завихрення».
 
«Загалом серйозних проблем із пшеницею за останні два місяці не було, — розповідає провідний агроном «АФ Куйбишево» Сергій Прокопов. — Зі шкідників була тільки попелиця, але ми зняли її під час обприскування. Щодо хвороб, то через надлишок вологи в цьому році на цих та інших полях борошниста роса та Septoria є досить поширеними. Наразі стан озимої пшениці непоганий». Якщо в майбутньому не буде сильних злив, то врожайність культури прогнозується у межах 7-7,5 т.
 
 
Кукурудза
 
11 травня
На звітну дату було отримано здорові та рівномірні сходи, які, тим не менш, недовго такими б лишалися, бо виникла серйозна проблема — сильна забур’яненість. Для її подолання Йохан Тацбер порадив двічі у нормі 0,75-1,0 л/га (залежно від типу препарату) з інтервалом 10-14 днів застосувати препарат на основі форамсульфурону+ йодосульфурону+ ізоксадифен-етилу (МайсТер, Bayer). Також можна використати суміш цього препарату в рідкому вигляді з гербіцидом на основі тербутилазину та бромоксинилу (Gardobuc, Bayer).
 
Відповідно до плану внесення добрив на кукурудзі, за яким поле було умовно розділено на три частини, підживлення буде здійснюватись наступним чином: на першій ділянці — жодних добрив (адже було внесено 45 кг д.р. азоту одночасно з посівом), на другій — внесення 45 кг азоту в д.р. у фазі 2-4 листочків, а на третій — азот у цій нормі дадуть не раніше фази 6-8 листочків. Нагадаємо, що це робиться задля вивчення впливу різного підживлення на врожайність кукурудзи. Різниця між культурою на обраних ділянках буде видно лише після сформування качанів.
 
24 травня
У цей день ми побачили позитивний ефект від застосування гербіциду на основі форамсульфурону + йодосульфурону + ізоксадифен-етилу (МайсТер, Bayer). Друге обприскування пан Йохан рекомендував здійснити за 5-10 днів.
 
 
15 червня
«За останній місяць ані шкідників, ані хвороб на кукурудзі помічено не було, — зазначає Сергій Прокопов. — Хоча минулого місяця був такий момент, що через різке нічне зниження температур культура трішки «сиділа», але після того, як 1-1,5 тижня тому температура нормалізувалась і стабілізувалася, вона пішла в ріст. Зараз кукурудза виглядає найбільш здоровою культурою з усіх: міжвузля сильне, має 10 листків, в розвитку не відстає. За висотою трохи не вийшла, але зараз, коли є тепло, волога та пожива, вона виростатиме на 10-15 см/добу».
 
Але зараз відносно невелика висота кукурудзи тільки їй на руку, адже, якщо перше застосування гербіциду принесло гарний результат, і знищило першу хвилю бур'янів, то друге не забезпечило очікуваного ефекту. Так, спостерігається сильне засмічення бур'янами міжрядь. При цьому особливо поширений Гірчак берізковидний (Polygonum convolvulus L.). «Я не очікував, що бур'янів буде так багато, і вони будуть так швидко розвиватися, — говорить Йохан Тацбер. — Зараз працювати проти них хімією марно, тому коли земля трохи просохне, їх потрібно знищити механічно, міжрядним культиватором».
 
 
Соя
 
11 травня
На цей час соя ще не зійшла. Згодом, коли було отримано рівномірно розвинених 2-4 справжніх листочки, відбулася перша гербіцидна обробка сумішшю препаратів на основі бентазону (Базагран, BASF) та тифенсульфурону (Harmony SX, Du Point) у нормі 1 л + 7,5 г/га відповідно. За 10-12 проведеться друга: до цієї суміші додадуть гербіцид на основі флуазифоп-П-бутилу в нормі 1 л/га.
 
24 травня
Було отримано рівномірні сходи сої, а обидві гербіцидні обробки здійснено. Результат: препарати забрали більшість бур'янів, окрім злакових, яких лишилося досить багато на полі. Через це найближчих 3-5 днів пан Йохан рекомендував провести обприскування гербіцидом на основі флуазифоп-П-бутилу в нормі 1,5 л/га, який при цьому не можна змішувати з двома вищезгаданими препаратами, бо це може нашкодити сої.
 
 
15 червня
«На сьогодні маємо добре розвинений посів, — розповідає Сергій Прокопов. — Соя перебуває у фазі бутонізації: вже сформувала 4 бутони. Добре сформована коренева система, в середньому є 4-5 діючих бульбочок із бактеріями. За останній місяць не було особливої проблеми за шкідниками, а хвороби відстежуватимемо зараз, особливо за септоріозом сої».
 
Щодо бур'янів, то остання обробка гербіцидом спрацювала добре: на злакових бур'янах спостерігається відмирання прапорцевого листка. «Після обприскування бур'яни не розвиватимуться, а соя ростиме більш інтенсивно, — звертає увагу Йохан Тацбер. — Тим не менш, там, де щільність проростання злакових бур'янів була зависокою, листки сої світлішого кольору — вона пригнічена. З часом така соя відійде, але боюсь, що вона трошки повільніше достигатиме за інших. Варто зазначити, що у неї більша кількість бульбочкових бактерій за інші, не пригнічені рослини. Це може бути захист культури — вона хоче взяти максимум азоту з повітря».
 
Крім того, траплялося, що нижні листки пошкодженні ЗЗР, а верхні навпаки — добре розвинуті, і чим вище листок, тим він здоровіший. Експерт Case IH також наголосив на тому, що внесення кожного ЗЗР — це стрес для сої, яка, до того ж, ще й слабо розвинута. Тому важливо необхідну норму для захисту культури розділити на дві частини: щоб не завдавати великої шкоди рослинам.
 
 
Підсумки

«За отриманими сходами всіх культур ми бачимо, що обробіток ґрунту та підготовка посівного ложа були непоганими, — підсумовує Йохан Тацбер. — Зараз, коли ми вирішимо проблему з кукурудзою, то, думаю, що буде гарний урожай».
 29 березня 2024
ГО «Міжнародна фундація розвитку» спільно з ГО «Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» продовжують співпрацю щодо проведення навчання в рамках реалізації проєкту «Розвиток трудового потенціалу для України» за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України».
ГО «Міжнародна фундація розвитку» спільно з ГО «Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» продовжують співпрацю щодо проведення навчання в рамках реалізації проєкту «Розвиток трудового потенціалу для України» за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України».
29 березня 2024
 29 березня 2024
Станом на 29 березня до сівби ярих культур в Україні приступили всі області. Засіяно 476,7 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 29 березня до сівби ярих культур в Україні приступили всі області. Засіяно 476,7 тис. га зернових та зернобобових культур.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Негативна цінова динаміка на ринку живця свиней наприкінці березня в Україні стала відчутнішою. Так, середньозважена ціна склала 55,4 грн/кг, що на 11% нижче, ніж тижнем раніше.
Негативна цінова динаміка на ринку живця свиней наприкінці березня в Україні стала відчутнішою. Так, середньозважена ціна склала 55,4 грн/кг, що на 11% нижче, ніж тижнем раніше.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit ...
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit радять включати ...
29 березня 2024
 29 березня 2024
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
29 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.