agro business 160 160

Є така справа — урожай захищати

/ Актуальні статті / Вівторок, 19 липня 2016 13:05
Компанія BASF влаштувала на території агроцентру у селищі Терезине на Київщині цікавий проект для аграріїв «Мистецтво інноваційних рішень», що поєднав День поля, теоретичні семінари і розважальну програму. Тут можна було довідатися про нові засоби захисту культурних рослин, прогресивні технології вирощування провідних культур, та й просто із задоволенням провести час у полях і на ігрових майданчиках.

 

Віктор БОРЗНЕНКО, Максим ТОМАШІВСЬКИЙ
спеціально для "АС"

Аграрно-мистецький захід, який відбувся 15 червня в Агроцентрі BASF, що розташований на Київщині, у селищі Терезине Білоцерківського району, проходив під гаслом «Мистецтво інноваційних рішень». Чому? Це стало зрозуміло одразу тим аграріям, керівникам агрофірм і просто гостям, які у цей день прибули у Терезине. Втім, багато хто з них бував і раніше на креативних семінарах компанії BASF, але навіть досвідчених учасників приємно здивували підходи співробітників Агроцентру.
 

Події розгорталися у Галереї Інновацій: у кількох наметах, спеціально обладнаних сучасними мультимедійними засобами і розташованих посеред демонстраційних полів. Там паралельно відбувалися чотири теоретичні сесії, присвячені пшениці, соняшнику, ячменю і сої. Після кожної академічної години гості, згуртовані по групах, переходили в інший намет, змінювалася і тематика сесії. Організатори, щоб пожвавити спілкування, кожен із семінарів, присвячених різним культурам, стилізували під мистецькі напрями: соя уособлювала кінематограф, пшениця асоціювалася з літературою, ячмінь — з музикою, соняшник — із живописом. Це було цікаво і дещо незвично, хоча й цілком природно.

Наприклад, про захист пшениці розповідали на тлі книжок українських класиків: Івана Котляревського, Остапа Вишні, Степана Васильченка та ін. Щоб дати аграріям відпочити від ділової інформації, сесію час від часу переключали на мистецьку вікторину. І аграрії залюбки приймали цю гру, а також в обідню перерву малювали самі, стріляли із пейнтбольної рушниці та велетенської рогатки.

Протягом кожної із сесій керівники підприємств поглиблювали свої знання про аграрні технології та просто в полі спостерігали результати застосування інноваційних новинок сезону. Аграрії побачили в дії систему фунгіцидного захисту Адексар® Плюс, лінійку фунгіцидів Капало®, Осіріс® Стар, а також протруйник Систіва®. Для популярного нині соняшнику цікавими виявилися інноваційні гербіциди Євро-Лайтнінг® Плюс у системі Clearfield® Plus. А для сої увагу аграрної громадськості привернув протруйник Стандак® Топ та двокомпонентний фунгіцид Абакус®.

У зв’язку з тим, що зараз сівозміна у багатьох господарствах насичена соняшником, ця культура усе активніше вражається хворобами. Тож чималий інте­рес викликав виступ менеджера Олени Міхєєвої, яка розповіла про застосування на соняшнику таких препаратів компанії BASF, як Пульсар®, Євро-Лайтнінг® і Євро-Лайтнінг® Плюс, Ретенго®Піктор®. Вона потренувала аграріїв у розпізнаванні хвороб соняшнику: на великий екран плазмової панелі виводилася фотографія ураженої рослини, і учасники сесії визначали, що це за проблема.
 
Керівник Агроцентру BASF Олександр Лук'янець і агроном Михайло Полішвайко показали на демополі лінійку із 17 сортів пшениці української та зарубіжної селекцій, розповіли докладно про умови їх захисту і показали позитивні наслідки дії препаратів BASF.
 
Україна нині — у першій десятці світових виробників сої, нею займаються чимало аграріїв. Це дуже важлива культура, і навіть ООН призначила 2016-ий «Роком зернобобових». Тому з такою увагою вислуховували гості Агроцентру BASF рекомендації щодо систем захисту сої, які пропонував менеджер із протруйників та інокулянтів BASF Євген Качура.

Отже, аграрії протягом дня мали добру нагоду отримати відповіді від експертів BASF і представників провідних агрогосподарств на актуальні для кожного конкретні питання по цих рослинах. На дружніх сходах рослин в реальних польових умовах виробники пересвідчувалися у надійності та ефективності використання рішень для захисту сої, соняшнику, пшениці та ячменю.

У підсумку цього цікавого спілкування аграрії мали змогу розширити свої знання про препарати BASF, переконатися у їхній дієвості. Наприкінці події «Мистецтво інноваційних рішень» відбулося підбиття конкурсу фотографій, присвячених аграрній тематиці.

«Безпосереднє спілкування з сільгоспвиробниками у полях вкотре доводить, що спільними зусиллями ми можемо зібрати щедрі плоди, покращуючи стандарти захисту рослин і роботи на землі», — сказав Тіберіу Діма, керівник агробізнесу компанії BASF в Україні, Республіці Молдова та країнах Кавказу.

Що таке інновації, яка їхня відмінність від нової технології? У тому, щоб новий препарат чи винахід став комерційно успішним. Саме це робить BASF і допомагає своїм клієнтам також бути інноваційними, прибутковими, сучасними.

Коментарі
 
Анатолій ШУМКОкерівник ПП «Михайлівський лан» (с. Михайлівка, Тетіївський р-н Київської обл.)
 Треба врахувати: хоч наше господарство знаходиться у Лісостеповій зоні, але дощів у нас малувато. За минулий рік, наприклад, отримали усього 310 мм, хоча треба б було 500-600 мм. Тому ми працюємо за ноу-тілом. Я особливо відчув переваги цього методу, коли кілька років тому була посуха. Колеги збирали по 22-25 ц/га пшениці, а в мене було більше 45 ц/га.
Препарати BASF у мене займають десь до 40%. Цьогоріч на соняшнику застосовували фунгіцид Піктор® — дуже хороший. По сої у нас на цей рік після сходів запланований гербіцид Базагран®. А на посівах ячменю мені подобається використовувати двокомпонентний фунгіцид Абакус®. Хоч ми ячменю вирощуємо небагато, 80-100 га на корми свиням. Поки що Абакус® добре працює. Якщо розглядати нові препарати, то сьогодні мене дуже зацікавив протруйник Систіва® — хочу спробувати і його.

Ігор БРАГІНЕЦЬвласник і керівник ТОВ «Альфа-Агро» (Херсонська обл., селище Чаплинка)
 Загалом у нашому портфелі агрохімії препарати BASF займають приблизно 60%, а з фунгіцидів для нас у цій сфері — це компанія №1. У системі захисту ми використовуємо в основному препарати BASF. На зернових це фунгіцидний протруйник Іншур® Перформ, раніше користувалися Рекс® Дуо, а тепер перейшли на Абакус®. З наступного року збираємося застосовувати новинку цього сезону Адексар® Плюс. Із фунгіцидного захисту на сої ми використовуємо тільки препарати компанії BASF. Вони у цій сфері найбільш ефективні і коштують порівняно менше. По соняшнику користуємося гербіцидним захистом системи Clearfield®, а саме Євро-Лайтнінг®. Поки не застосовуємо Євро-Лайтнінг® Плюс, оскільки чекаємо насіння, та і самого препарату ще мало на ринку. Також на соняшнику і сої використовуємо фунгіцид Ретенго®.

Володимир СТЕПАНЕНКОкерівник СТОВ «Пищальники» (Канівський р-н Черкаської обл.)
 Усього у нашому підприємстві обробляється 1100 га. Ми вирощуємо озиму пшеницю, соняшник, кукурудзу, сою. Посіяли й ріпак — мабуть, востаннє, прощаємося із ним. Не пішов… Ми розташовані на придніпровських горбах, і тому рослини на вологу сильно реагують. Застосовуємо глибоке рихлення на глибину 40-45 см, тільки під пшеницю не рихлимо.
З продуктів BASF що ми використовуємо? Вже років п’ять — гербіцид Пульсар® 40 на сої, дуже ефективний препарат. Навіть якщо сіємо сою по соняшнику, падалиці немає — сусіди не вірять. Я реально кажу, що сою по соняшнику можна сіяти спокійно — Пульсар® 40 виручає. З ним питань нема. Але не постійно, потрібна ж і сівозміна, адже у мене поля різні. Фунгіциди, яким віддаємо перевагу, — це Піктор® і Абакус® по соняшнику і сої, і Альтерно® по ріпаку. З того, що я сьогодні подивився, вирішив спробувати ґрунтовий захист по сої. І на наступний рік також спробую систему BASF по групових гербіцидах. По зернових препарати BASF не використовую, тому приїхав також подивитися на новинки і системи захисту від компанії. А взагалі я мрію про таку систему захисту, щоб спрацював один раз — і забув, а поле чисте.
 
Маркус ХЕЛЬДТпрезидент підрозділу захисту рослин компанії BASF
 Пані та панове, шановні колеги! Для мене велика радість перебувати в Україні. Я вперше приїхав сюди 20 років тому. З тих пір багато чого змінилося. Але залишилися незмінними люди, ваша привітність і ваша цікавість до сільського господарства. Ця галузь завжди була важливою для української економіки. Попри важкі роки Україна веде його гідно. Нині 12% ВВП країни дає сільське господарство, і кожен третій долар, що надходить у бюджет держави від експорту, зароблений вами, аграріями. У вас впроваджується багато нових технологій. За останні роки Україна змогла стати одним із лідерів у виробництві сільгосп­продукції, наприклад, ваша країна — №1 у світі з виробництва соняшникової олії.
У компанії BASF багата історія: торік ми святкували 150-річчя. Успіх наш залежить від дослідницької діяльності. Цьому ми присвячуємо багато часу, це підтверджується й інвестиціями в досліди: торік вони становили € 510 млн, а цього року дорівнюватимуть приблизно € 540 млн. У нас у розробці постійно знаходяться різні інноваційні продукти. У найближчі роки ми запускаємо у виробництво три нових гербіциди, два інсектициди й два фунгіциди.
Серія подій, які проходять під гаслом «Мистецтво інноваційних рішень» — проект для вас. Адже інновації — це не тільки діюча речовина, але й наша робота, підтримка вашого бізнесу. Такі заходи, як цей День поля, дуже важливі, щоб можна було довідатися про ваші потреби й задовольняти їх. Україна — одна з тих країн, у які ми інвестуємо, тому що віримо у вас.
 
Фотогалерея
 29 березня 2024
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
29 березня 2024
 28 березня 2024
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.