×

Попередження

JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 88

Сушарки: тренд на альтернативність

/ Актуальні статті / Понеділок, 25 липня 2016 11:00
Згідно з експертними оцінками, до 80% українських аграріїв, хто займається зерном і має в обробітку 1,5 тис. га землі або більше, ставлять у себе зерносушарки, а не користуються орендованими. Для будь-яких видів зернових культур може підійти стаціонарний сушильний комплекс шахтного типу. 

 

Віктор БОРЗНЕНКО, Василь ЗАГАРНИЙ
спеціально для "АС"
 
Серед цих сушарок є й такі, що здатні працювати не лише на електриці, газі чи солярці, а й на багатьох видах альтернативного палива, у тому числі й на відходах агровиробництва — лушпинні, деревині, соломі тощо. Якщо в господарстві є подібні відходи, тодіобладнана або реконструйована під альтернативне паливосушарка стаєще більш вигідним інструментом господарювання.
 
Чим сушать зерно у країнах з не дуже сприятливими погодними умовами (дощі, вітер, перепади температур) у кліматично суворих Фінляндії, Швеції, Росії? Практика показала, що найчастіше і найпростіше використовувати там сушарки шахтного типу, особливо коли потрібно обезволожувати достатньо великі обсяги зерна.

Шахтні зерносушарки — це вертикальні шахти з горизонтальними рядами коробів. Короб має вигляд жолоба, що встановлений відкритою частиною вниз й упирається своїми торцями в стінки шахти; проти одного з торців кожного короба в стінці шахти влаштоване вікно.У верхню частину шахти подається теплоносій, і вона служить для сушіння, а в нижню частину надходить зовнішнє повітря; ця частина шахти служить для охолодження зерна. У процесі сушіння шахта постійно заповнена зерном. Рух зерна зверху вниз у міру видалення просушеного зерна відбувається під дією сили власної ваги. Швидкість просування зерна по шахті регулюється спеціальним пристроєм.
 

KMZ Industries 
Асортимент зерносушарок виробництва KMZ Industries включає в себе як високопотужні та енергоефективні зерносушарки Brice-Baker (потужністю до 300 т/год.), так і популярні моделі віт­чизняної розробки ДСП (потужністю до 100 т/год.), які є надійним, простим в експлуатації та економічно вигідним рішенням.

Шахтні зерносушарки ДСП відмінно зарекомендували себе в Україні та за її межами. Вони широко відомі своєю надійністю, якістю та довговічністю. Низькі операційні витрати сушарок ефективно поєднуються з простотою експлуатації.

Гнучка модульна конструкція зерносушарок Brice-Baker дозволяє отримати оптимальне рішення з урахуванням індивідуальних потреб кожного проекту. Зерносушарки Brice-Baker підходять для всіх типів зернових, олійних і бобових культур, забезпечують безпечну і рівномірну сушку та охолодження зерна, можуть працювати на різних видах палива. Протягом останніх 2 років нашим підприємством введені в експлуатацію нові зерносушарки Brice-Baker SCN сумарною продуктивністю 724 т/год., зокрема, одна з найпотужніших в Україні зерносушарок (300 т/год. по пшениці), яка працює на Вороновицькому ХПП.
 

 
Біля зернових териконів
Чим зручний для агровиробника сушильний комплекс шахтного типу? Універсальністю. Тим, що може використовуватися для будь-яких видів зернових культур: сої, пшениці, кукурудзи, гороху, вівса, проса, пшона, гречки і т. д. Навіть при певних нескладних налаштуваннях — для ріпаку й льону.Зерносушарки із сушильною колоною шахтного типу доволі часто використовуються на елеваторах, бо є простими за конструкцією, не вимагають складного монтажу, добре вписуються у технологічні процеси. Шахтні сушарки мають ще ряд переваг над іншого типу агрегатами, а саме:

  • можливе сушіння культури будь-якої вологості;
  • площа для її встановлення незначна (порівняно, скажімо, з мобільними сушарками або з агрегатами конвеєрного типу);
  • можливість використати рекуперацію (тобто повернення підігрітого повітря назад у сушарку);
  • характеризуються низькою питомою витратою палива на обезволожування;
  • сушіння відбувається підігрітим повітрям, а не продуктами згоряння — відтак, не втрачається якість сировини;
  • рівномірність сушіння, яке набагато складніше досягти у мобільних сушарках;
  • можливо регулювати температуру сушіння й швидкість просування зерна;
  • шахтна сушарка працює однаково ефективно як на повітрі, так і у будівлі;
  • залежно від побажань клієнта, можлива автоматизація зерносушарки;
  • низькі операційні витрати;
  • надійність і довговічність.
 
Ці риси в основному притаманні шахтним сушаркам українських виробників — таких як KMZ Industries (Карлівський машинобудівний завод), «Бриг» (Первомайськ Миколаївської обл.), «ЕлеваторБудМаш» (Коломия, Івано-Франківська обл.) «СепАгро» (Харківщина), Завод елеваторного обладнання (Одеса), «Дозавтомати» (Кіровоград), А серед зарубіжних виробників обладнання для сушіння зерна у нас відомі такі фірми, як Stela, TORNUM, Petkus, RIELA, Perry, MEPU, Ravaro, ARAJ, Adakurutma, «Брестсельмаш», Agromec, KeplerWeber, Neuero та ін.

Згідно з експертними оцінками, до 80% українських аграріїв, хто займається зерном і має в обробітку 1,5 тис. га землі або більше, будують зернові склади й ставлять на них зерносушарки. Продуктивність такого агрегату залежить від його модифікації, і, звісно, від потреб самого замовника. Гнучкість модельного ряду представлених нині на українському ринку шахтних сушарок може варіюватися у дуже широких межах: від 0,5 до 300 т/год.

На сьогодні в Україні працюють дві найпотужніші сушарки з продуктивністю 300 т\год. по пшениці. Одна з них виробництва KMZ Industries, а друга — Tornum. Зокрема, сушарка KMZ Industries працює на «Вороновицькому хлібоприймальному підприємстві».

Теплогенератор просить органіки
Звісно ж, паливо для сушінняповинне бути недорогим і функціональним у використанні. До тих пір, поки найдешевшимбули природний газ та електрика — використовували переважно їх. Також є агрегати, що працюють на солярці, бензині або пропан-бутановій суміші. Однак тепер змінилися і ціни на пальне, і філософія господарювання. Тому варто відзначити ще одну рису, яка притаманна сушаркам провідних виробників. У багатьох випадках сушильний агрегатможе працювати не лише на газі, солярці чи електриці, а й на альтернативному паливі. Тобто на дровах, соломі, пелетах, брикетах, лушпинні, гранулах. Також паливом може бути торф, буре вугілля, деревна тріска, тирса, відходи птахофабрик і ще багато чого органічного й недорогого.

Наприклад, вже відомі українському виробникові бразильські зерносушарки Kepler Weber із теплогенераторами на дровах або на соняшниковому лушпинні. У тій-таки Бразилії, звідки родом цей агрегат, збирають щороку по два врожаї зерна, але майже зовсім не використовують зерносушарки на газі або на рідкому паливі — навіщо, коли є багато органічної біомаси?

Серед помітних вітчизняних підприємств, що вловили цей тренд, назвемо «Бриг» (Первомайськ). Там випускають зерносушильні комплекси з теплогенераторами на біомасі популярного фермерського формату: для невеликих господарств «Бриг» серійно випускає зерносушарки продуктивністю 1 і 2,5 т/год. із теплогенераторами потужністю 100 і 200 кВт/год. відповідно. Для потреб більших виробництв «Бриг» розробив зерносушильний комплекс продуктивністю 16 т/год.

А на сушарках компанії «ЕлеваторБудМаш» (Коломия) фішкою є теплогенераторна установка «Горинич», що також працює на твердому паливі: дровах, брикетах тирси, на торфі тощо.

Економна модернізація
У відповідності до загального тренду на ресурсозбереження на ринку з’явилася послуга модернізації сушарок, що працюють на традиційних енергоносіях.Сушильний комплекс у процесі реконструкції оснащується, наприклад, теплогенератором на соломі. Підраховано, що 3 кг соломи вологістю до 20% замінять кубічний дециметр природного газу або 1 літр дизельного палива.Теплосистема, яка діяла на сушарці до модернізації, зберігається і залишається як резервна. Звісно ж, для такою модернізаціїважлива наявність власних промислових обсягівальтернативного енергоносія.

Скажімо, вже згадуваний «Бриг» отримавзамовлення від господарства із Сумської області на модернізацію італійської зерносушарки виробництва Agromec для переходу її на тверде паливо — пресовану солому, якої там був надлишок. У результаті заміни італійського теплогенератора на альтернативний український аграріями заощаджується на паливі за один місяць не менше $ 16 тис.

Отже, зерносушарка з генератором тепла на біомасі — це новий помітний тренд для сушіння зерна на українському ринку. Тому що таким чином паралельно вирішуватиметься й проблема утилізації відходів сільгоспвиробництва.
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
19 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.