У компанії «Сингента» гаряча пора — навчають аграріїв бути прибутковими

/ Актуальні статті / Четвер, 11 серпня 2016 11:00
У шести різних областях України «Майстерні Аграрія» компанії «Сингента» на практичних полігонах показали, як аграріям оптимально виходити із кризових ситуацій та отримувати найбільшу прибутковість в умовах саме їх регіонів. Понад 2 тисячі учасників літніх сесій традиційної «Майстерні Аграрія» мають на руках конкретні висновки, аналітику і рекомендації.

 

Ірина САДОВА, спеціально для "АС"
 
Майстерня дисциплінує
«Сингента» продовжує традицію відкривати нові демонстраційні локації. Цього року уперше приймав сусідів по регіону Агроцентр «Сингента»-«Рассвет» у Новомосковському районі Дніпропетровської області. Господарства «Оазис» із Первомайського району Миколаївщини та «Балінвест» Балаклейського району Харківської області натомість почувалися вже досвідченими, піднесено відкриваючи другий сезон. Уп’яте збирав кращих господарників Західної України Агроцентр «Сингента»-«Оболонь» у Чемерівцях на Хмельниччині.

За понад 10 років тісного співробітництва надійними партнерами компанії «Сингента» встигло стати відоме господарство «АгроРось» із Корсунь-Шевченківського району Черкаської області (гості по-родинному навіть знають на ім’я авторку найчудовіших пиріжків, якими пригощають учасників Агроцентру).

Завершив літній парад агроцентрів полігон «Сингента»-ФГ «Грига» під Полтавою. Колоритний господар Володимир Грига і цього разу зміг подивувати колег не тільки чудовою соєю (на сьогодні її називають найкращою в Україні), але й продемонстрував досягнення українських селекціонерів у нових нішових культурах.

«Господарство дуже дисциплінує те, що до нас приїздять колеги, партнери, багато професіоналів, — говорить керівник фермерського господарства «Оазис» Василь Блажкевич. — Підтримувати зразковий порядок — це у нас і так вже було закладено, мабуть, у крові. Але організація Агроцентру «Майстерня Аграрія» спільно з такою поважною міжнародною компанією, як «Сингента» додатково сильно стимулює, підштовхує до системності в роботі й організованості. Отримуємо дуже цінне спілкування, бо люди приїздять з різними підходами, системами, думками. Як кажуть: з миру по нитці — от і досвід». Після минулорічного заходу господарство відчуло на собі його реальні результати. Взяли на свої виробничі поля багато нових гібридів, перевірених на демоділянках. Не просто почали застосовувати нові препарати, але на деяких культурах, пшениці і соняшнику, зовсім змінили підхід до захисту. До речі, «Оазис» вирізняється своїм глибинним підходом до економіки — тут бюджет рахують не сезоном чи роком, а за підсумками цілої сівозміни, комплексно плануючи всю діяльність.

Увага особливостям регіону
«Роки у сільському господарстві, а такого сезону ще не бачив», — зараз це, мабуть, найвживаніша фраза. Шок від кардинальних кліматичних, температурних змін став уже звичним. На західній Майстерні «Сингента»-«Оболонь» говорять про мінімум опадів, а східняків і центр тим часом катастрофічно заливає. Володимир Грига дізнається, що насіння його селекції сої дає більший урожай на півночі, в Чернігівській області,, куди очевидно пересувається соєвий пояс. Сказав би, що дивина, але ж кількість опадів підтверджує тенденцію.

Відповідно, Майстерні «Сингенти» найперше роблять ставку на особливості конкретних регіонів і технології, що зменшать ризики під час змін та дозволять залишатися оптимально прибутковими. От і гендиректор ТОВ «АгроРось» Петро Євич скаржиться на неможливість часом за потреби зайти у поле через дощі: «Є питання із промиванням пестицидів, що може повпливати на інтенсивність селекції. Тому намагаємось працювати продуктами, які менше промиваються, наприклад, добре показав себе Примекстра TZ Голд від компанії «Сингента». Мусили філігранно продумувати час посіву і внесень. Результат можна подивитися на демоділянках. Хоча ми і у виробничих посівах діяли так само. У багатьох господарствах цього року повилягав ячмінь. Ми застосували регулятори росту, зокрема, Моддус компанії «Сингента». Якщо робити правильні комбінації, можна зберегти посіви».

Окремо для учасників кожної з Майстерень «Сингента» підготувала спеціальний «Робочий зошит агронома». У них не просто викладено конспект особливостей по кожній з актуальних культур, поради та рекомендації щодо технологій, але й є практичні завдання. Учасники Майстерень виконували просто у полі чи в лабораторних класах. Зібрані і систематизовані дані тепер можуть осмислити вже вдома, так само прорахувати і свій успіх.

Професійний захист
від вовчка — Solguard
Характерним для Півдня і зони Степу нашестям соняшникового вовчка займалися у лабораторно-практичних класах у Майстернях «Сингента»-«Оазис», «Сингента»-«Балінвест» і «Сингента»-«Рассвет». Таку критичну проблему називають «маст хев» регіону — вона нагальна і постійно нагадує про себе. Цей паразит є найбільшою загрозою соняшнику, і вже проявив себе на третині соняшникових посівів у світі. Він легко поширюється, довго зберігається у ґрунті і постійно продукує насіння різного генетичного складу, утворюючи нові й нові раси, постійно випереджаючи досягнення селекціонерів у створенні стійких гібридів.

Кожен виробник намагається запропонувати для порятунку наявні у своїх порт-фоліо продукти і засоби. На жаль, вони виглядають лише як точкові удари. І тільки «Сингента» розробила комплексне рішення Solguard, що складається із трьох професійних рівнів захисту соняшнику від вовчка. Він передбачає, по-перше, генетичний захист, тобто правильний вибір гібриду соняшнику, стійкого до актуальних рас вовчка. По-друге, чітке виконання запобіжних агротехнічних заходів, а саме використання тільки сертифікованого насіння, ретельне очищення сільськогосподарських машин. Крім того, впровадження у сівозміну культур-пасток та відмову від оранки. Спеціалісти попереджають: чим більше господарства скорочують сівозміну і переходять лише на зернові та соняшник, тим швидше наступає вовчок. Доки є кукурудза (як пастка), цей процес суттєво уповільнюється. І, по-третє, система Solguard вимагає застосовувати гербіцидний контроль — використання гібридів, стійких до імідазолінонів та Clearfield® гербіциду Каптора з хімічної групи імідазолінонів у фазі 4 справжні листки у соняшнику.

«Сингента» у південних регіонах пропонує гібриди Босфора Трансол, СИ Кадікс, які добре переносять посуху і стійкі до нових рас вовчка. Таких гібридів має бути до 70% посівів соняшнику. Решта 30-35% рекомендовано засівати Clearfield® -гібридами. Учасники Майстерень могли обрати для себе такі гібриди з урахуванням своєї зони.

Виробники роздивлялися, як стійкі гібриди борються із різними расами хвороби, які результати дає застосування гербіциду Каптора, намагалися разом визначити фазу розвитку вовчка. Багато хто брав телефони спеціалістів, аби згодом консультуватися.

Особливо уважно розглядали і допитувались про природу вовчка учасники Майстерні «Сингента»-«Рассвет» у Дніпропетровській області. Господарі з Луганщини та Донеччини вже встигли серйозно натерпітися через цього шкідника.

На жаль, проблема вовчка вже сягнула і Центрального регіону України. Біля посівів соняшнику в Майстерні на Полтавщині господарники теж почали запитувати, як саме відрізнити раси вовчка, і як вже починати протистояти йому, адже помітили його і на своїх полях. Хоч і не так докладно, як у лабораторному класі, але менеджерам довелося знайомити і цей регіон із принципами комплексної системи Solguard.

Експертиза 
екстра-спеціалістів
«Сингента» надзвичайно гордиться співробітництвом із провідними профільними вченими. «Хочемо в черговий раз здивувати партнерів висококласним професіоналом», — задоволено представляли на Майстернях кандидата біологічних наук, доцента кафедри зоології та ентомології Харківського національного аграрного університету ім. Докучаєва Ірину Павлівну Леженіну. Під її керівництвом, зокрема, постійно підвищують кваліфікацію спеціалісти компанії «Сингента», консультуються аграрії. Тепер була можливість і учасникам Майстерень напряму поспілкуватися із нею.

У лабораторно-практичному класі «Експертиза» детально досліджували актуальну проблему впливу мікотоксинів — продуктів життєдіяльності грибів, які є особливо небезпечними токсичними речовинами, що отруюють корми та харчові продукти. Вони можуть бути причиною розвитку алергій, пригнічують імунну систему. Особливий клопіт вплив мікотоксинів завдає господарствам, які збираються експортувати свою продукцію. Адже контроль мікотоксинів при цьому особливо ретельний.

Доцент Ірина Леженіна звернула увагу на шкідників, характерних нині на сої та інших бобових. Вона, зокрема, нагадала, що соя — порівняно молода для України культура, яку за радянських часів дехто навіть таврував як «буржуазну». Шкідливий комплекс тепер і у нас сформувався із багатолітніх шкідників, котрі шкодять рослинам різних родин, а також специфічних для однорічних та багаторічних бобових культур. «Нам залишається вчасно виявити їх, правильно діагностувати шкодочинний об’єкт», — наголосила пані Леженіна, зупиняючись на особливостях акацієвої вогнівки, бавовникової і люцернової совок, які останнім часом суттєво змінюють ареали свого розповсюдження. Варто очікувати різну поведінку цих шкідників і залежно від погодних умов. Учасники лабораторного класу отримали яскраві фотонаклейки із виглядом шкідників — можна було одразу сформувати для себе посібник для подальшої роботи з моніторингу і вчасного застосування запобіжних чи знищувальних заходів.

А от із павутинними кліщами треба змінювати засоби боротьби, з огляду на інший принцип біологічного розвитку та живлення. Препарати, летальні для комах, на них не діють. До того ж, живляться кліщі виключно на нижньому боці листків. З’являються на сої дуже рано. Мають багато шляхів для переміщення, у тому числі за вітром чи використовують комах як транспортний засіб. Швидко розвиваються, переміщуються від країв поля вглиб. Із нижніх ярусів піднімаються на верхні. Фізіологія кліщів сприяє тому, що вони збільшують свою чисельність під час сухої і спекотної погоди, 29-30 градусів — просто комфорт для них, тоді накопичують багато поколінь і збільшують свою шкоду, особливо як переносники вірусних хвороб. З огляду на докладні знання про шкідника, спеціалісти наголошують на правильному і вчасному їх виявленні та спрямованій протидії.

Ключовий клас — «Прибутковість»
Певно, що основна увага відвідувачів усіх Майстерень була прикута найперше до того, від чого вони очікують найбільшої прибутковості. Природно, що у різних регіонах «Сингента» обрала для польового класу «Прибутковість» різний набір культур. Скажімо, в «Сингента»-«АгроРось» він був представлений 4 культурами — ріпаком, соєю, соняшником і цукровими буряками. На «Сингента»-«Оболонь» розширили перелік сортами пивоварного ячменю. Проте безумовними лідерами все одно всюди розглядалися соняшник і соя. Обґрунтуванню програми захисту соняшнику приділили максимум ретельної уваги і розрахунків. Властивості препаратів прискіпливо переводили у цифри результатів.
 
На Заході аграріям порадили не загущувати посіви, обов’язково користуватися протруйником. Цього року проти дротяника, що лютував несамовито, рятувалися протруйником Круїзер. У період цвітіння варто зважати на температури і працювати над тим, аби якомога довше зберегти здоровим листовий апарат, адже він у тому числі сприятиме наповненості насіння. Для фізіологічної та превентивної дії тут вносили фунгіцид Амістар Екстра у фазі 10-го листка. З метою захисту верхніх листків і кошика пізніше за наявності висококліренсної техніки бажано провести і другу фунгіцидну обробку. В інсектицидному захисті лише протруйниками не обійтися. В умовах, що змінилися, і на заході соняшник потрапляє під атаки попелиці і клопа, котрого раніше на цій території не помічали. Проти цих шкідників працює інсектицид Енжіо.

Для захисту від бур’янів у портфелі компанії «Сингента» є цілий спектр пропозицій, але зупинилися на технологіях Clearfield® і гібридах під Експрес-технологію. Для західного регіону під систему Clearfield® «Сингента» запропонувала лінійку з шести гібридів, у тому числі Діамантіс. Обумовили чітке дотримання норм і фази внесення гербіциду Каптора, яке також вимагає уваги до нюансів погоди.

В Майстерні «Сингента»-«АгроРось» на широкій лінійці адаптованих для Лісостепу гібридів демонструвалися, як і всюди, традиційна технологія вирощування та виробнича система Clearfield®. На традиційному варіанті порівнювали застосування гербіциду Примекстра TZ Голд з сумішшю Трофі із Гезагардом, яка є порівняно дешевшою.

Можна було також подивитися новий гібрид компанії «Сингента» Суміко, оптимізований до гербіциду Експрес, норма якого від 40 до50 г. Гібрид не зменшив темпів росту і почувається добре.

З 2016 року в Україні починає розвиватися ще один напрям захисту соняшнику — Clearfield® Plus. На ринок виводитимуться відповідні гібриди, що відрізняються геном стійкості. Гербіцид Каптора Плюс отримає можливість глибшого проникнення.

Нинішній рік відзначається дуже великим поширенням хвороб на соняшнику — септоріозу, альтернаріозу, фомозу, у більш зволожених регіонах — білої гнилі. Тому посіви потребують фунгіцидної обробки фунгіцидом Амістар Екстра. До того ж, реєструється і новий продукт Амістар Голд із посиленим фізіологічним ефектом та контролем гнилей і плямистостей.

З огляду на різницю у ґрунтах, на Полтавщині, в Майстерні «Сингента»-ФГ «Грига» спеціалісти радили застосовувати іншу комбінацію ґрунтових гербіцидів — Дуал Голд із Гезагардом, дбаючи про більшу м’якість. Вибір між цією сумішшю і Примекстра TZ Голд варто робити залежно від типу бур’янів.

Багато уваги приділялося також строкам внесення фунгіцидів. Профільний фахівець компанії «Сингента» Геннадій Малина наполегливо радить працювати фунгіцидами на випередження, для профілактики, щоб отримати максимальний ефект від дії препаратів. До того ж, у такому разі проявляється їх як фунгіцидний, так і фізіологічний ефект.

Важливі деталі на ріпаку

Майстерні Аграрія представляли 5 гібридів ріпаку. Серед них Торес, що має хорошу зимостійкість, найбільш адаптований для Центральної та Південної України. НК Петрол краще годиться для Центру та Заходу і відрізняється підвищеною стійкістю до альтернаріозу. НК Технік — один із кращих за зимостійкістю не тільки у компанії «Сингента», але й загалом на ринку, що підтверджують 5 років його використання у дослідах і безпосередньому виробництві. Усі представлені гібриди запатентовані програмою safecross, тобто стосовно них велася селекція, спрямована на розвиток певних факторів, зокрема, стійкість до вилягання, висока врожайність і пластичність.

Менеджер компанії «Сингента» Володимир Максимович зосередив увагу на важливих деталях захисту ріпаку. Приміром, уточнив, що гербіцид Галера Супер доцільніше застосовувати з осені, адже тоді бур’яни у нормальній стадії розвитку, і ріпак не переріс потрібну фазу. Тож варто починати обробку з 3-4 листка. А от раніше, по сходах може бути пригнічення. Спеціаліст запевнив, що змішувати гербіцид із ретардантами не варто, аби не пригнічувати ріпак. Треба починати з Галера Супер, а вже потім працювати ретардантом Сетар. У ньому нема чіткої прив’язки до кількості листків, а 0,3 л/га достатньо для осіннього внесення. Навесні Сетар вноситься у нормі 0,5 л/га. Таке його двократне внесення дає зменшення висоти стебла, накопичення цукрів, потовщення стебла, галуження, а головне, на відміну від інших ретардантів, працює на синхронізацію цвітіння і одночасного дозрівання.

Для осені у портфелі «Сингенти» залишається перевірений і потужний двокомпонентний інсектицид Нурел Д. А з наступного року з’являється зовсім новий інсектицид Пленум іншої хімічної групи, спрямований проти ріпакового квіткоїда, але з внесенням по бутонізації.

Після фунгіциду Амістар Екстра радять застосувати десикант Реглон Ейр.

Соя все одно серед найвигідніших
Попри минулорічні соєві невдачі, спричинені погодою, прихильників у цієї культури не поменшало. Адже прибутковістю не перестає радувати. Скажімо, емоційний Володимир Грига не втомлюється захоплюватись соєю, особливо вигідністю саме ранніх сортів.

«Сингента» ж нагадує найперше про можливість змішування на сої протруйника Максим XL із рідкими інокулянтами. Наступного року з’явиться і покращена версія Максим XL під назвою Максим Адванс. Його нова формуляція створена спеціально для змішування з рідкими інокулянтами. Принципову важливість поєднання процесів протруєння та інокуляції підкреслюють для того, аби вберегти ніжне насіння сої від зайвого пошкодження, травмування, яке часом зменшує урожайність на 15%.

Через збільшення шкідників на сою буде реєструватися і протруйник Селест Топ.

Володимир Максимович наполягає на тому, що ґрунтова схема гербіцидів має застосовуватися завжди. Адже соя від моменту посіву до появи першого трійчастого листка дуже повільно росте, кажуть: сидить. І тоді ми не можемо застосувати післясходові препарати, щоб не нашкодити культурній рослині. Фактично три тижні вона залишається наодинці з бур’янами, тому без ґрунтових гербіцидів не обійтися. «Сингента» пропонує варіанти Примекстра TZ Голд (краще з меншою нормою) або поєднання Дуал Голд із Гезагардом. Ґрунтова схема триматиме днів 45 аж до застосування післясходових препаратів. Більшість інтенсивних господарств використовує саме комбіновану схему захисту — досходову у поєднанні з післясходовою, як і по цукрових буряках.

Наступного року «Сингента» реєструє на сою інсектицид Ампліго проти лускокрилих шкідників. У схемі захисту обов’язково двічі застосовується Амістар Екстра, ефект від якого підтверджують практики.

Після минулорічної посухи багато хто відчув на своїх посівах згубну дію від нашестя кліщів. Тому «Сингента» радить звернути увагу на новий універсальний препарат Вертимек. Він не залишає шансів паразиту, дістаючи його на нижньому боці листка, діє системно, працює по всіх рухомих стадіях.

Ноу-хау у рослинництві — Hyvido
Революційний ячмінь — одна новинка, якою дивувала цього літа «Сингента». Уперше на зимових конференціях представивши Hyvido — бренд нової інноваційної високоінтенсивної технології вирощування гібридного озимого ячменю, тепер компанія показувала польові результати. Його ключовий момент — гібридне насіння, яке дозволяє за рахунок унікального поєднання батьківських ліній досягати гетерозисного ефекту. Як наслідок, очікуються вищі врожаї, ніж у звичайних сортів, а також краща кліматична адаптивність та відмінні кормові якості товарного зерна. Другий важливий елемент технології — особливості вирощування гібридів озимого ячменю: вдвічі нижча норма висіву, ранні строки посіву і збирання, оптимізація доз мінерального живлення та захист посівів від хвороб і шкідників.

Одразу ж посипалися запитання про дати, ґрунтообробіток, норми, живлення. У «Робочих зошитах агронома» для учасників різних Майстерень організатори докладно розписали умови посіву та догляду для кожного регіону — у таблицях і фото з ділянок. Спільним виявився тільки відмінний результат, який показали нові гібриди компанії «Сингента» СИ Леу і Хоббіт.

Перше, що вражало — низька норма висіву. Приміром, на Миколаївщині гібриди, висіяні від 1,8 до 2,2 млн насінин/га, дали по 400-440 продуктивних стебел, а сорт на контролі, посіяний із густотою 4 млн/га, має 340 продуктивних стебел. Технологія забезпечує кращий розвиток кореневої системи, дає зерну здоров’я та вирівняність, а також зменшує вплив мікотоксинів. Потенціал урожайності такого ячменю — 8-10 т. Характерні для нього ранні терміни посіву. Фахівці рекомендують сіяти гібридний ячмінь раніше за пшеницю. Робиться ставка на індивідуальну продуктивність кожної рослини. Ячмінь, посіяний 5 жовтня, реально зимував у фазі 2 листків, кущення відбувалося навесні. Поведінка культури зайвий раз довела, що при вирощуванні озимих важливішими стають умови весни, а не осені. Останні 4 роки в Україні спостерігається раннє відновлення вегетації. За цим фактором можемо передбачати успіхи урожаю. Вегетація, відновлена після 21 березня, свідчить про серйозні небезпеки, у цьому випадку й великі вкладання суттєво не вплинуть на урожай, намарно будуть витрачені кошти.

«Навіть на Харківській Майстерні досить оптимістично сприйнялася наша технологія Hyvido, — підсумовує менеджер компанії «Сингента» Валерій Дубровін. — І це при тому, що у цьому регіоні з набагато суворішим кліматом ячмені взагалі сприймаються чи не як декоративна культура. На всю Харківську область тільки 5 тис. га взагалі висіяно озимого ячменю. Нам постійно доводиться працювати над зимостійкістю. А от новий ячмінь навіть не поліг. Зрозуміло, що ця технологія перспективніша для Заходу і Центру. Не кажучи вже про Південь».

«Коли у мене ті нові озимі ячмені взагалі не зійшли до зими, то я спочатку 2 години лаявся і у розпачі пообіцяв переорати», — розповідав на відкритті Полтавської Майстерні господар Володимир Грига. Але навесні сталося диво: розвиток чудово відновився, і он які тепер гарні стоять, густота достойна. А я ж точно бачив, що тільки 2 млн сіяли. Тепер публічно каюся і кажу усім: довіряйте новаціям, які пропонує «Сингента».

Технічний експерт Північного бізнес-регіону Георгій Коваленко підтверджує: висівали гібриди СИ Леу і Хоббіт за технологією Hyvido під попередник озимий ріпак 22 вересня, запізно, бо погода раніше не дозволяла. Вологи не було. Сходів до кінця 2015 року так і не отримали. Так само, як і озимої пшениці. А от цікава весна почалася з лютого — плюсовими температурами, дощем зі снігом. На початку березня таки зійшов ячмінь. Як і пшениця, хоча у ній сумнівалися більше. Досвідчені агрономи казали: навіть без травнево-квітневих дощів новачок вижив би. Тому вже вкладали у його розвиток і захист повний комплекс: Дербі, Тілт Турбо, Енжіо (протруєння Селест Макс). Уже за 2 тижні переконалися, що все буде добре. Кожні 10 днів зразки ячменю передавалися на аналіз до діа­гностичного центру компанії «Сингента» — ретельно стежили за хворобами. Коли навколо вже вирували септоріоз, фузаріоз, дослідницькі ячмені були чистими і здоровими. Повний захист завершили новими продуктами «Сингенти» Бонтіма і Магнелло. «Не спромоглися через погоду тільки внести регулятор росту Моддус, — визнає Георгій Коваленко, — а інакше мали б зараз іще кращу картину на полі».

Тепер фахівці впевнено переконують, що гібридний озимий ячмінь однаково добре показує себе в усіх регіонах, дає високий урожай, навіть у північних областях обіцяє до 10 т/га. Ризику з ним немає.

Не розчарувала і озима пшениця, на якій дотрималися повної системи захисту з інсектицидів, фунгіцидів, регуляторів росту — на усіх Майстернях демонструється чудово.

Пивоваренні особливості
Зірками західної Майстерні «Сингента»-«Оболонь» стали ячмені різної селекції, яку підготували господарі з ТОВ «Оболонь Агро». Звісно, запросили більшість своїх партнерів, котрі вирощують і постачають ячмінь на пивоваренне підприємство. Він має бути адаптований для виробництва якісного солоду. Польовий агроном ТОВ «Оболонь Агро» Петро Марцінишин показав переваги і недоліки різних селекцій, наголосив на тому, що основну увагу приділяють сортам та гібридам, котрі, крім потрібних якостей, забезпечують урожайність, стабільність, а головне — дають належний прибуток.

Тут, буквально в центрі полігону, минулого сезону демонстрували кукурудзу, під час осінньої сесії її збирали на очах у гостей «Майстерні аграрія» і навіть одразу оприлюднювали результати урожайності. Після такого попередника тепер бачимо ячмінь. Трохи вирізняється діляночка, де був чорний пар — звісно, ячменю це пішло на користь завдяки більш збереженій волозі, рослини помітно яскраво-зеленіші. Усе нагадує про необхідність утримання вологи, особливо за катастрофічного дефіциту її нинішнього року в цьому регіоні.

Увесь дослідний ячмінь у «Сингента»-«Оболонь» був захищений за однаковою схемою продуктами компанії «Сингента». Триразовий фунгіцидний захист складався із 1,5 л Тілт Турбо, 0,75 л Амістар Екстра при виході в трубку і 1 л Магнелло (цей новий продукт випробували по колосу). Регулятор росту Моддус (0,5 л) додавали із другим фунгіцидним внесенням. Вносили також гербіциди Пріма (0,6 л) і Дербі (0,7 л), кожен окремо.

Сформувати гідний
експортний потенціал
Зосередитись на основних культурах, які у відповідних регіонах дозволять агровиробникам достойно вийти на експортний ринок, допомагали менеджери компанії «Сингента» Андрій Лук’янченко та Валерій Дубровін. Разом з учасниками Майстерень вони не тільки проходилися по всій системі захисту, яка сприяє потрібній якості та кондиції зерна, здатного конкурувати з кращими світовими стандартами. Крім того, зі спеціальними лінійками в руках робили заміри, оцінюючи урожай на дослідних ділянках. А згодом у конкретних цифрах перевіряли, яку саме частину в цьому врожаї займатиме вартість максимального, найбільш ефективного захисту. Виходить, що правильний захист насправді є реальною вигідною інвестицією, яка призведе до гідного врожаю.

У фокусі спеціалістів була цариця полів кукурудза, а також озима пшениця та ячмінь.

Діяти на упередження — принцип, про який постійно нагадують спеціалісти «Сингенти». Робити це завжди ефективніше і дешевше. Комплексний захист на зернових починається з осені протруйником Селест Макс. За аналогією з ґрунтовим гербіцидом, що його вносимо у чистий ґрунт, знаючи, що шкодочини обов’язково є, так само варто працювати і з фунгіцидом: застосовувати на здоровий лист. Саме тоді він буде працювати. Обробки радять починати з ячменю препаратом Тілт Турбо, згодом переходячи на пшеницю. Другим внесенням сприяємо продовженню життя листків на 3 тижні, чим зберігаємо врожай.

Великою помилкою Валерій Дубровін називає перенесення інсектицидного захисту зернових аж на колос. У той період боротьба вже марна, бо шкода зроблена. А от обробка в фазі 32 співпадає із періодом виходу шкідників. Тоді забираємо, скажімо, трипса, якого вже не буде аж до колоса, цикадок, які розносять віруси, тощо. Саме у першій обробці найкраще проявляє себе продукт компанії «Сингента» Енжіо, який можна змішувати у різних бакових сумішах. Добити клопа, не даючи йому жодного шансу, реально на прапорцевому листку інсектицидом Карате Зеон. По підпрапорцевому листку на ячмені рекомендують застосувати новий фунгіцид Бонтіма, розроблений спеціально для цієї культури.

Нинішнього вологого року актуальним стає ретельний захист колоса. Загалом це проблема Західної та Центральної України, але зараз є і в інших регіонах. Хвороби стають критичною небезпекою особливо, для продовольчого зерна, увага до якого на елеваторах особливо прискіплива. Відповідно «Сингента» пропонує новий фунгіцид для контролю фузаріозу і септоріозу колоса Магнелло. Фунгіцид мусить потрапити в колос раніше за спори хвороб. Тому внесення рекомендують у фазі початку цвітіння. На відміну від конкурентних, цей препарат має додаткову дію і на листя, яке теж додатково захищається від збудників хвороб.

Кукурудза. 
Цариця є цариця
У регіонах, де відчутною небезпекою вже став вовчок, господарі все одно не зможуть обмежитися у сівозміні соняшником та зерновими. Отож кукурудзі пропонується особливо приділити увагу ще й як культурі-пастці, котра водночас приносить і реальні гроші господарству.

Система захисту для неї має передбачати боротьбу із падалицею соняшнику, котрого багато у сівозміні. Також треба продумати протидію бур’янам, що ідуть хвилями, скажімо, амброзії, яка проявляється після кожного дощу. Робота на кукурудзі сприяє очищенню полів від бур’янів, які важко побороти в інших посівах. Вираховуючи у точних цифрах збитки від дії шкодочинних об’єктів на кожному етапі розвитку рослини, учасники Майстерень виявляли, який конкретний мінус урожаю вони приносять.

У такій ситуації «Сингента» запропонувала 2 системи захисту на кукурудзі. Для Півдня вона передбачає використання ґрунтового гербіциду Примекстра TZ Голд з наступною роботою баковою сумішшю із гербіцидів Пріма, Мілагро (коли є куряче просо) і Пік.

Друга система захисту, орієнтована на гібриди кукурудзи інтенсивного типу, має у собі найефективніший на сьогодні препарат Елюміс. У нього найширше вікно застосування: від 2-го листа, вже на 4-й день після появи паростків кукурудзи з ним можна заходити в поле і працювати до 8 листків. Спокійно забирає падалицю соняшнику і амброзію. Продукт контролює широкий спектр бур’янів. Важливо, що Елюміс має ґрунтову дію.

Ті агровиробники, хто відвідує Майстерні Аграрія компанії «Сингента» регулярно, вже помітили, що компанія експериментувала у різних кліматичних зонах, аби переконатися, чи не мають препарати «Сингенти» Елюміс та Люмакс післядії на наступні культури сівозміни. Численні досліди і практика багатьох господарств, зокрема, й насіннєвих, що мають ділянки гібридизації, довели повну відсутність такої післядії на соняшник. Цьогорічне дослідження у господарстві ФГ «Грига» на Полтавщині додало ще один результат: післядія відсутня і на сої, що й побачили учасники Майстерні.

Ділянки, досходовий і післясходовий контроль на яких відбувався за допомогою гербіциду Люмакс, радують більшою біомасою, вирівняністю і, звичайно, чистотою рядків. На них кукурудза з найперших днів росла спокійно, без жодної конкуренції з бур’янами. Препарат контролює бур’яни, що вже зійшли, в тому числі дводольні, які пройшли стадію сім’ядолі. Без проблем знищує лободу і зимуючі, багаторічні дводольні бур’яни.

Наступною турботою для кукурудзи стає у тому числі стебловий кукурудзяний метелик, який може завдати найбільшої шкоди в період появи волоті. У цей час зі своєю тривалою та ефективною дією стане у нагоді інсектицид компанії «Сингента» Ампліго, котрий ще й обійдеться у півтора рази дешевше конкурентих.

У лабораторному класі Майстерні «Балінвест» на Харківщині учасники захопливо відбирали і зважували бур’яни, визначаючи частку їх біомаси і кількість вологи, яку вона забирають у рослин і, відповідно, крадуть урожай. Такий реальний погляд на господарську ефективність багатьом відкрив очі, особливо на дію грунтових гербіцидів. «Для багатьох такі підрахунки стали одкровенням», — говорить менеджер компанії «Сингента» Андрій Лук’янченко. Показовий експеримент із підрахунками він проводив і на ділянці контролю в Майстерні «Оболонь», де зі спеціальним метром вираховували кількість бур’янів та їх шкоду для живлення культурної рослини. Дані таких спостережень залишилися для аналізу у кожного фермера в його робочому зошиті, підготовленому компанії «Сингента».

«В екстремальних умовах тільки кращі гербіциди зможуть показувати реальний результат», — підсумували спеціалісти класу «Експортний потенціал».

Все починається 
з насіння
Безперечно, одним із ключових класів у Майстернях компанії «Сингента» останніми роками є SEEDCARE, де у найменших деталях та нюансах розглядається професійна обробка і захист насіння. На ділянках, розташованих по колу, менеджери представили актуальні для кожного регіону культури, на яких видно ефективність протруйників — у порівнянні з новими (підготовленими для сучасніших технологій) чи з конкурентними продуктами.

Можна було побачити, приміром, більшу вирівняність посіву, потужнішу і розгалуженішу кореневу систему соняшнику, на якому разом зі стандартним Максим XL застосовувався інсектицид для високих технологій Круїзер. Завдяки тіаметоксаму у його складі рослини отримують захист підземної і надземної частин від ґрунтових сисних і прихованоживучих шкідників. Ця діюча речовина також сприяє прояву ефективної ріст-стимуляції — «вігор»-ефекту, який виражається у швидкому старті, накопиченні підземної маси та підвищеній урожайності. «Вігор»-ефект навіть називають бонусом для сільгоспвиробників.

По кукурудзі пропонувалося порівняти стандарт з обробкою продуктом Форс Зеа, в якому поєднані діючі речовини різних класів. Завдяки фумігаційній дії тефлутрину він запобігає безпосередньому контакту ґрунтових шкідників із насінням і проростком.

Черговий раз на ділянках зернових переконувалися в ефективності роботи протруйника для озимих зернових Селест Макс, спеціально розробленого на замовлення компанії «Сингента» саме для наших територій. Його зручна формуляція дозволяє рівномірно розподілити речовину на насінні і не мати втрат при зберіганні та транспортуванні. Це готове інсекто-фунгіцидне рішення для озимих і ярих зернових культур, оптимальний баланс комплексного і одночасного захисту.

Також приходить новий, вже 3-компонентний препарат Максим Тріо, який характеризується поліпшеним контролем захворювань.

Компанія «Сингента» цього року реєструє продукт Селест Топ на сою. На ділянках порівняння з традиційним Макcим XL видно помітну вирівняність, більшу густоту, а також різницю у висоті рослин. Важливо, що новація не шкодить бульбочковим бактеріям і проявляє свою дію у помітному «вігор»-ефекті.

Головний висновок, на якому наполягає відомий експерт із протруйників Світлана Чоні: у сільському господарстві максимальної окупності і економії можна досягти саме надійним захистом насіння.

Інновацією нинішнього року стала демонстрація в Майстернях компанії «Сингента» мобільного комплексу, який може приїхати у господарства і показати клас сучасної очистки, калібрування та протруєння насіння. Технічні менеджери запускали і показували механізм у роботі. Комплекс вже демонстрував свою ефективність у східних регіонах. Тепер економію ресурсів при його застосуванні зможуть отримати й аграрії інших областей. У компанії «Сингента» кажуть, що пріоритет для його використання надаватимуть господарствам, котрі переходять на інтенсивні технології.

Коли господарювання переходить 
в агробізнес
«Здивувати наших аграріїв дуже важко, — щиро визнав у Майстерні «Сингента»-«Оболонь» директор Західного бізнес-регіону компанії Валерій Голиняк. — Усі виробники обізнані і мають досвід. Але ми намагаємося їм запропонувати нове, орієнтуючись на науковий потенціал компанії. І справді, кількість науковців, дослідників, котрих можна було зустріти під час роботи Майстерень, зашкалювала. Крім власне фахівців компанії «Сингента», наприклад, можна було в деталях проконсультуватися із селекціонером, автором багатьох успішних сортів сої, професором Полтавської аграрної академії Людмилою Білявською. Свого часу саме вона разом із фермером Володимиром Григою (коли він навіть впадав у відчай через невдачі) серед сотень сортів сої обирали найоптимальніші. Головне, каже, правильно оцінити економічну вигідність кожного сорту, розділити їх за групами стиглості, прорахувати ризики. Своїх принципів дотримуються партнери і зараз: крім вже обраних для виробництва сортів, постійно висівають на демоділянках до сотні й інших, спостерігають і постійно оновлюють портфель. Науковець дає цінні практичні поради агровиробникам.
 

Так само цілком звичним серед партнерів компанії «Сингента» було зустріти і молодого представника новітніх ІТ-технологій Валерія Яковенка з компанії DroneUa. Він показував у дії роботу дронів, здатних контролювати і аналізувати ситуацію на полях. Виявляється, більшість гостей Майстерні компанії «Сингента» вже не новачки у співпраці з тими, хто просуває подібні новітні супертехнології.

Директор Північного бізнес-регіону компанії «Сингента» Олександр Воропін навіть зацитував висновок одного зі своїх партнерів: «Завдяки спів­праці з компанією «Сингента» просте господарювання переходить в агробізнес».

Коментарі
 
Василь ШТЕНДЕРАПП «Агрофірма-Додола», Бериславський р-н, Херсонська обл.
 На 2400 га вирощуємо пшеницю, ячмінь ярий, соняшник, ріпак за ноу-тілом. Все дає нормальну рентабельність, звісно, коли дотримуватися технологій. Хочеться дотягнутися до європейських показників, тому їздимо за досвідом, новою інформацією. Попередні роки мали проблеми з вологою. Цього року ми перестрахувалися і зробили оптимальні внесення поживних речовин. З компанією «Сингента» щільно працюємо по захисту насіння зернових фунгіцидним протруйником Сертікор. На соняшнику застосовуємо їх інсектицидне протруювання. Знаємо, що вони постійно пропонують щось нове, рухаються вперед, тому цікаво приїжджати.

Юрій ЛИЗУНТД «Долинське», Чаплинський р-н, Херсонська обл.
 Дуже цікаві ячмені і гарну пшеницю тут побачив — хочемо у себе спробувати нові гібриди. На 10800 га маємо широку сівозміну, бо ж є тваринництво, все потрібно. Стабільно використовуємо гібриди соняшнику «Сингенти» Опера ПР, НК Бріо, є зараз і Санай МР під Clearfield®. Багато експериментуємо і на власних демоділянках. У захисті без «Сингенти» теж ніяк. Добре, що вибір великий, можна підібрати. Колеги багато розповідають про особливості застосування. Цікавлюся гібридним ячменем, маємо власний кормоцех. А тут багато говорять про ячмені цього року. Ми ж дійне стадо будемо нарощувати.

Олександр СОКОЛСФГ «Сокіл», Бориспільський р-н, Київська обл.
 За урожайністю та якістю обрали для себе соняшник «Сингенти». Дуже подобається, приміром, гібрид НК Неома. Гібриди добираємо дуже ретельно — спостерігаємо, щоб кілька років давав стабільний урожай. Часом один і той же гібрид навіть на різних полях в одному господарстві поводить себе по-різному. У соняшників «Сингенти» зараз, вважаю, немає конкурентів. Захист теж беру у цієї компанії.

Олександр КОВАЛЬЧУКФГ «Красляни», Маловисківський р-н, Кіровоградська обл.
 На наших землях найбільшу рентабельність дає кукурудза, непогано показують себе соя і соняшник. У «Сингенти» брали кукурудзу, використовуємо їх перевірені гібриди соняшнику НК Бріо, НК Конді, НК Делфі, НК Ферті. Сіємо також озимий ячмінь, пшеницю. Минулого року протруювали насіння Круїзером. Зустрілися з колегами на семінарі, і вони мені порадили приїхати подивитися Агроцентр «Сингенти». Дуже цікаво, багато нового.

Сергій КАРПЕНКООлександр СлободянТОВ «Промінь-АА», Тальнівський р-н, Черкаська обл.
 Гарні прибутки маємо з ріпаку, але його у нас небагато — часто вимерзає. Уважно придивляємося до соняшників, вони дають найбільші гроші. Зараз сіємо НК Бріо, НК Конді. 10% соняшникових площ відводимо під Clearfield®-технологію, тут використовуємо НК Неома. Зараз вирішуємо, які нові гібриди соняшнику обрати. А ще тут цікавий ячмінь. Давно використовуємо гербіцид «Сингенти» Пріма, інсектицид Нурел Д. Задоволені гербіцидом Гезагард.

Олег ТИМОФІЄВТОВ «Генетик», Дунаївці, Хмельницька обл.
 Ми з кожним роком обираємо інтенсивніші напрями виробництва, хочеться більшого досягнути, а тому і вимоги більші. Чим вимогливіше ставимося до культур, тим виникає більше проблем і завдань — мусить поліпшуватися захист, збільшується кількість обробок. Усе треба ретельно рахувати, внесення робити вчасно і предметно, обов’язково професійними препаратами. Тому за всім, що робить «Сингента», завжди пильно стежимо. Тут найкращі продукти і найбільший вибір, особливо у захисті рослин. Мені цікаво, бо вони дуже глибоко і предметно все вивчають. Хочу все передивитися у деталях на Агроцентрі. Бачу, поставлено багато завдань. Усе чітко погруповано, гарно організовано. Найбільше мене цікавить насінництво, бо використовую насіння «Сингенти» практично всіх культур — пшениці, сої, кукурудзи, соняшнику, ячменю. Їх препаратами захисту користуємось років 8 і постійно замовляємо все більше і більше. Тому що хочемо бути ще кращими, глибшими, працювати професійніше.

Вячеслав МРАЧКІВСЬКИЙфермер, Хмельницький р-н, Хмельницька обл.
 У нас маленьке сімейне фермерське господарство. Тато традиційні культури вирощує. Для нього приїхав подивитися в Агроцентрі якісне насіння, особливо озимий ячмінь. Гарну атмосферу «Сингента» створила, дуже цікаво. Зі старшими колегами порадився, з професіоналами. Я захопився вирощуванням смородини. Поетапно, по 10 га освоюю. Але на цій культурі не отримаєш одразу результат, як, скажімо, на пшениці, тільки років через 4. Але мене захопило.

Василь ПАУСТОВСЬКИЙТДВ «Синявське», Рокитне, Київська обл.
 Тісно співпрацюємо зі світовими компаніями. На озимій пшениці застосовуємо практично всю лінійку від компанії «Сингента», починаючи з протруйника. Навесні вносимо Дербі проти бур’янів. Додавали і фунгіцид Тілт Турбо. Проти шкідників ефективно працює інсектицид Енжіо. У фазі прапорцевого листка застосовуємо Амістар Екстра. У фазі колосіння добре обробити Магнелло. Схема, звичайно, не з дешевих, але урожайність її виправдовує. Добре себе показує гібрид кукурудзи НК Канзас. На кукурудзі один із кращих гербіцидів — Елюміс, ним працюємо третій рік, особливо проти пасльону і падалиці. Соняшники у «Сингенти» обов’язково беремо, бо вони лідери. Для захисту застосовуємо Примекстра і поєднання Гезагард із Дуал Голд.

Василь БАБЕНКОСГПП ім. Гагаріна, Сквирський р-н, Київська обл.
 Я вперше тут на Агроцентрі. Цікаво нам буквально на пальцях показали можливих шкідників на сої, дуже цінна інформація. Детально приглядаюся до лінійок гібридів і захисту. Упродовж багатьох років застосовуємо препарат Примекстра TZ Голд на соняшнику. А ще — на силосній кукурудзі. Її ми вирощуємо разом із силосним сорго теж від компанії «Сингента». Для захисту такої суміші використовується тільки грунтовий гербіцид. Амістаром Екстра працюємо на пшениці та ріпаку. Ріпак — теж «Сингенти», НК Технік. До речі, він ніколи у нас не вимерзає. Стійкий і за урожайністю влаштовує.

Петро ГУКТОВ «Савранський завод продовольчих товарів»
 Приїхали познайомитися з новими гібридами, препаратами захисту і технологіями. Нами зацікавився інвестор, тому все хочемо робити на вищому рівні. Вирощуємо кукурудзу НКТермо, соняшник НК Неома і НК Фортімі від «Сингенти». Навіть за великої посухи минулого року врожай взяли пристойний. На Євролатнінгові гібриди соняшнику використовуємо гербіцид Каптора. По кукурудзі вже звикли до Примекстра, торік спрацювали Примекстра TZ Голд на кукурудзі і соняшнику.

Юрій НЕСТЕРЕНКОПрАТ «Кремінь», Ічнянський р-н, Чернігівська обл.
 У нас в обробітку 5700 га землі, є розвинене тваринництво. На кожній культурі застосовуємо десь по 2-3 препарати захисту від «Сингенти». Приміром, на соняшнику — Гезагард, Примекстра TZ Голд, фунгіцид Амістар Екстра. На ярому ячмені — гербіциди Пік і Пріма. Застосовуємо і протруйник Селест Топ. Беремо у «Сингенти» практично весь соняшник на посів — класичні гібриди НК Рокі, НК Конді, НК Долбі.

Роман ПАЛАМАРПП «Дари ланів», Підволочиський р-н, Тернопільська обл.
 На своїх товарних посівах і демоділянках сіємо багато різних сортів. Випробовуємо. У «Сингенти» беремо кукурудзу і препарати захисту. Цікаво було послухати про новинки в обробці, підготовці насіння. Застосовуємо протруйник Максим XL. Також фунгіцид Альто Супер. На захисті ніколи не економимо. Це як із гарною коханою жінкою — вона тільки всього дорогого достойна. Так і рослини. Принципово ніколи дешеві генерики не брали. Ретельно ставимося до сівозміни, вирощуємо пшеницю, ячмінь, горох, сою, кукурудзу, соняшник.

Сергій ЗДОРрегіональний менеджер компанії «Сингента» у Чернігівській обл.
 Нинішній рік у Північному регіоні став ідеальним для ґрунтових гербіцидів. Вони просто вирвалися у лідери, особливо стробілурінова група. Грамотні господарі внесли його, і були абсолютно спокійні. Не було жодного випадку, щоб не спрацювали Примекстра Голд чи Примектсра TZ Голд. Буквально на всі 100!
Останнім часом спостерігаю, як до нашої селекції навертаються ті, хто орієнтувався, зокрема по кукурудзі, на конкурентів. Тепер визнають: наші гібриди з ФАО від 200 до 280 і навіть 300 — більш придатні до цих умов. Приємно, коли люди з огляду на конкретну практику змінюють свою точку зору. Більшість уважно рахують економіку, стежать за новинами, багато їздять. Нещодавно після консультацій відомого науковця один із моїх клієнтів кардинально змінив технологію захисту — отримали від нього замовлення на суттєве збільшення кількості наших препаратів.

Валерій ЯКОВЕНКОDroneUA
 Щасливий, що мав можливість бути на такому цікавому заході, як Агроцентр, представити систему хмарної аналітики. Постійно підходять учасники, багато розпитують, зокрема, про застосування дронів. Дуже відчувається великий запит на інноваційні рішення. Представники господарств говорять про підвищення ефективності, необхідність контролю — усе це ми можемо вже зараз запропонувати їм. Маємо багато реальних результатів втілення інновацій як у господарствах, на підприємствах, так і на різноманітних дослідницьких ділянках.
Багато відповідей на актуальні питання ми розробляли у співробітництві з компанією «Сингента». Це надзвичайно активна компанія у впровадженні нових технологій, новітніх продуктів. От і тут на Майстерні, можна говорити, половина агрокомпаній вже є нашими клієнтами. Переважно це господарства із банком землі десь від 3 до 10 тис. га. Більшість аграріїв вже абсолютно буденно ставляться до використання супутникового моніторингу, рішень на базі дронів, застосування наших технологій як інструменту для точного землеробства. Чудово, що «Сингента» збирає навколо себе зацікавлених в інноваціях людей.

Віталій ШЕВЧУК«Бучачагрохлібпром», Тернопільська обл.
 Головне, що під час Агроцентру можна поставити конкретні запитання спеціалістам і одразу отримати на них прямі відповіді з деталями. Нас цікавили нюанси захисту на сої, кукурудзі, озимій пшениці. Відсотків на 80 у захисті використовуємо саме препарати «Сингенти». Уточнювали, що робити з озимою пшеницею, у якої є проблеми із прапорцевим листком, переживаємо за налив зерна. Гібриди від «Сингенти» вже сіємо роками. Соняшники зараз вирощуємо переважно їхні, вони за урожайністю серйозно випереджають інших. Їдемо звідси з високо піднятою головою, бо наші посіви виглядають навіть набагато краще за ці, що бачимо в Агроцентрі. Постійно розвиваємося, випробовуємо нові сорти та гібриди. У нас працює свій насіннєвий завод. Маємо потужне тваринництво, і заклали ще новий комплекс. Доглядаємо сад на 600 га, є сучасна сортувальна лінія. Будуватимемо холодильники і свій переробний завод з виготовлення соків, джемів. Розвиваємо переробку.

Микола ДЕМИДЕНКОСТОВ «Білорусь», Городнянський р-н, Чернігівська обл.
 У нас молоде господарство, лише 3-й рік працюємо. Маємо 1500 га. Вирощуємо соняшник і кукурудзу, тепер приглядаємося до озимих культур. На Агроцентрі така гарна пшениця, загалом лінійка зернових, навіть потужніші, ніж торік. Захист обираємо «Сингенти», бо вони еталон. Тим більше можна високу якість вибрати і за нормальну ціну. Наші колеги і друзі, бачимо, на них орієнтуються.

Олег СТАДНІЧУК«АЛІК-АГРО», Хмельницька обл.
 Нам дуже пощастило, що по-сусідству є такий потужний полігон «Сингенти», постійно спостерігаємо за новинками. Зараз найактуальніше — придбати соняшник Гранстар. Хочемо перейти на нову технологію з новим поколінням соняшнику, яке іде від вже випробуваних нами потужних гібридів «Сингенти» НК Бріо і НК Конді. Наступного року збираємося сіяти такий новий соняшник на половині своїх площ. Опадів у нас критично мало. А це свідчить про те, що ми не можемо дозволити собі бути ледачими. Мусимо у стислі строки закривати вологу. Загалом змінювати весь технологічний підхід.
Сіяти у стислі строки, а не так, як раніше, починали 1 квітня і закінчували десь 20 травня. Цього року почали сіяти 29 березня. Погода сприяла, було 7-8 теплих днів. Коли соняшник зійшов, трапилися нічні заморозки, але рослини витримали, вистояли. Ми гібриди обираємо за енергією проростання, за ФАО — для нашої зони від 200 до 300, щоб встигли дозріти, а головне — аби потенціал рослина змогла свій проявити. З 25 тис. га на 8 тис. га вже запровадили ноу-тіл. Впроваджуємо його поступово, з 2007 року, і вже досягли хороших результатів: 6-7 т пшениці, 2-3 т сої, 8-9 т кукурудзи.
 20 квітня 2024
Команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту Cult Food Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти, який розроблено на підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.
Команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту Cult Food Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти, який розроблено на підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.
20 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
19 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.