agro business 160 160

Сівалки для тих, кому важливий результат

/ Актуальні статті / Четвер, 22 вересня 2016 10:03
Кожен аграрій знає, що для досягнення хороших сходів необхідні якісний посівний матеріал, волога, добрива й техніка. Остання займає особливе положення. По-перше, збереження вологи має проводитися ефективно і якісно. А по-друге, готувати поле під посів наступної культури необхідно дуже швидко. Українці уже давно зрозуміли, що для такого завдання найкраще підходить техніка Väderstad.

 

Принаймні такою думкою керувався Василь Миколайович Омельченко зі СТОВ «Ярешківське», що в Баришівському районі Київської області, коли він купував свій перший агрегат цього шведського виробника. Тоді це була сівалка Rapid 400 S.

«Такі були часи, що виходячи з фінансових можливостей ми вирішили придбати вживану сівалку, — розповідає директор підприємства. — Знайшли її у Німеччині, де наш Rapid ділили між собою два фермери. Хто знає, скільки вона там відпрацювала. Однак ми були певні, що в нас вона ще покаже хороший результат».

І Василь Омельченко не помилився. За п’ять сезонів, що цей агрегат перебуває у власності господарства, ним засіяно понад 4 тис. га. Якихось серйозних поломок пригадати ні він, ні механізатор не може. Насправді, всі диски V55 виготовлені з високоякісної загартованої шведської сталі твердістю 55 одиниць за Роквеллом. Вона й забезпечує безвідмовну роботу у важких умовах, зносостійкість та тривалий термін експлуатації.

Універсальність
СТОВ «Ярешківське» утримує і корів, і свиней. А тому, окрім вирощування зернових, тут активно займаються заготівлею якісних кормів для своїх тварин, вирощуючи багаторічні трави, горох, тіфон, люцерну та інші культури. Зрозуміло, що для своїх потреб господарству потрібна була така зернова сівалка, яка б змогла впоратись з усіма культурами,та яку б при цьому не треба було довго переналаштовувати.

«Як виявилося, з Rapid 400 S усе відбувається дуже просто, — коментує Василь Омельченко. — Тут стоять міжряддя 12,5 см. Якщо ж нам треба перейти на 25 см, то механізаторові просто необхідно перекрити подачу насіння через одну котушку за допомогою спеціальних заслінок».

Так само у разі переходу з культури на культуру операторові не приходиться робити багато операцій для очищення зернового бункеру сівалки. Василь Омельченко розповів, що є можливість зсипати насіння, котре залишилося у бункері, на підставлені лотки.

На полі
Виявилось, що сівалка Rapid досить непогано себе поводить на полі. У господарстві згадують, що зі старим обладнанням було дуже важко, особливо у разі вологої погоди. Ґрунти в господарстві глинисті і супіщані, а тому стара сівалка часом просто загрузала на полі.

«Тут же диско-анкерний сошник, — каже Василь Омельченко. — Він здатен працювати за умов дещо підвищеної вологи ґрунту, коли інші сівалки стоять, ця може спокійно сіяти».

Однією з переваг сівалки Rapid є її здатність витримувати задану глибину загортання насіння у складних польових умовах. Поле, де в господарстві сіяли сою, характеризувалося аж трьома типами ґрунтів. Тим не менш, якості посіву вдалося досягти. Адже кожне прикочувальне колесо сівалки контролює глибину висіву насіння за допомогою спеціального механізму. А завдяки гумовим амортизаторам стійок висівних сошників забезпечуються стабільність і точність глибини висіву насіння навіть на високих швидкостях. Притискне зусилля кожного висівного сошника сівалки Rapid сягає до 150 кг, що забезпечує його проникнення навіть за несприятливих ґрунтових умов.

Не слід боятися, якщо раптом на полі сівалка наштовхнеться на який-небудь камінь чи іншу перепону. Інша сівалка, може й, поламалася б при цьому, але у сівалки Rapid кожна стійка має гумову амортизуючу підвіску, яка забезпечує вертикальну амплітуду переміщення до 125 мм. Під час зіткнень сошників із камінням, перешкодами вони захищають сошники та диски від пошкоджень. Самі ж камені вдавлюються у ґрунт диском.

Якість висіву насіння
Сівалка Rapid дуже точно та акуратно формує посівне ложе. Диск розрізає канавку, а сошник формує саму борозенку і висіває насіння на задану глибину. Диск має робочий кут атаки 3 градуси, завдяки чому створюються найоптимальніші умови для проростання зерна. Кожне колесо прикочує два насіннєвих рядки, створюючи хороший контакт насіння з ґрунтом, відтак, додаткового прикочування проводити вже не треба.
 

Сівалка Rapid створює достатньо розпушений верхній наднасіннєвий шар ґрунту, щоб забезпечити доступ повітря до зерна та дружню появу сходів. Шар ґрунту, де розміщене насіння, і все, що нижче, залишається у непорушеному стані з формованими капілярами, по яких транспортується волога до насіння.

За один прохід
Економічність сівалки Rapid 400S полягає у тому, що вона дозволяє проводити посів швидко. За тих ґрунтових умов, що є в господарстві, швидкість висіву тут становить 13-14 км/год., що дає змогу засівати площу за світловий день до 45 га.

Інша ж причина економічності полягає у тому, що сівалка за один прохід виконує одразу декілька технологічних операцій: підготовку ґрунту, сівбу, ущільнення ґрунту й розпушування поверхневого шару. При цьому сівалка, яка здатна виконувати якісний висів культур у різних умовах і за різних технологій: не лише після оранки, як у СТОВ «Ярешківське», але й за мінімального обробітку, або за нульовою технологією з безпосередньою сівбою у стерню.

Разом з цим, аграріям подобається те, що в цього агрегату Väderstad є досить непогана функція контролю глибини висіву й оптимального тиску сошників, завдяки чому насіння висівається рівномірно. Вони також звертають увагу на те, що тут невелика кількість рухомих частин, а на всіх робочих частинах є спеціальні амортизуючі елементи, завдяки чому сівалка прослужить багато років.

Крок до Tempo
Ця сівалка Väderstad настільки сподобалась у СТОВ «Ярешківському», що тут зізнаються — у разі чого купуватимуть знов Väderstad. Власне, так і сталося нещодавно, бо в господарстві виникла потреба обзавестися продуктивною сівалкою точного висіву для сівби соняшнику, а також кукурудзи на зерно і на силос. Однак тепер аграрії вирішили взяти вже не вживаний, а зовсім новий агрегат — Tempo F 8.

«Я повністю переконався у технології цього виробника, — говорить Василь Омельчено. — Нещодавно їздив у Швецію і дивився на виробництво. Найбільше мене вразило те, що Väderstad ніколи не стоїть на місці. Постійно щось нове, постійно якісь поліпшення».

Нова сівалка, хоч і не довго працює у господарстві, але вже встигла показати себе. Її придбали цієї весни і вже відсіяли 1000 га.

Потужна сівба
Окрім того, що Василь Омельченко відзначає високу швидкість, з якою вони працювали — 15 км/год., він також говорить про те, що сівалка добре справляється навіть із нерівним полем, при цьому якість розподілу насіння в рядку просто вражає.

Річ у тім, що в сівалці Tempo реалізовано ідею виходу насінини з насіннєпроводу під тиском повітря — «точний постріл». Вилітаючи з висівної трубки, насіння вловлюється м’яким гумовим колесом, яке притискає його до борозни і створює добрий контакт насіння з ґрунтом. Це впливає, безперечно, на появу дружніх сходів.

Коли навесні у господарстві СТОВ «Ярешківське» треба було сіяти кукурудзу, то виявилося, що деякі поля не досить вирівняні. Погодні умови не дозволили довести поле до такого стану, аби можна було провести якісний посів. Та не з сівалкою Tempo. Адже на відміну від інших сівалок, сошники тут закріплені кожен окремо. Додатково для того, аби не було коливань по вертикалі, кожен з них притискається в межах 150–325 кг, і таким чином, на якість сіяння жодні нерівності поверхні поля не впливають. Зрештою це і видно по красивих, вирівняних посівах кукурудзи на полях господарства.

«Стара сівалка часто залишала багато зерна просто на поверхні поля, — згадує Василь Омельченко. — І тоді треба було ходити за нею, і додатково загортати насіння. З новою сівалкою таких проблем немає».

Зрештою це і видно по красивих, вирівняних посівах кукурудзи на полях господарства. Є ще один момент, який впливає на якість сівби. Контроль роботи сівалки відбувається за допомогою сенсорів висіву насіння, які розташовані на кожній з висівних секцій. З їхньою допомогою визначається середня кількість насіння на гектар, відстань між насінням, пропуски насіння, двійники. Уся інформація оперативно передається операторові.
 

Висів під тиском
Під час сівби в дозуючому пристрої підтримується постійний підвищений тиск 3,5 кПа, що забезпечує відділення кожної насінини і підвищує швидкість переміщення насіння від дозуючого пристрою через трубку до насіннєвого ложа. Відсікач насіння, що складається із трьох роликів, регулює подачу в потрібний момент лише однієї насінини. Таким чином, на полі практично не буде «двійників».

«Що ще дуже важливо з огляду на економію посівного матеріалу, так це те, що у сівалці Tempo є можливість задати якомога точну норму висіву, — каже Василь Омельченко. — Залежно від виду і розміру насіння, у висівний пристрій встановлюють потрібний висівний диск із різною кількістю та розміром отворів, а норма висіву встановлюється з кабіни трактора за допомогою комп'ютера за лічені 5-7 хв. Для попередження забивання сміттям отвори висівного диска постійно прочищаються спеціальним очисним колесом».

Глибина висіву сівалки Tempo залежить від положення коліс-копірів. У борозну насіння потрапляє разом із потоком повітря. Для зупинки і притиснення до дна борозни насіння передбачено спеціальне притискне колесо. Після проходження висівних V-подібних дисків і притискного колеса залишається борозна з рівномірно розташованими на дні посівним матеріалом. Для її закриття на висівних секціях встановлені закриваючі колеса, які стискають борозну з боків для кращого контакту насіння з ґрунтом. Насінини прикриваються розпушеним ґрунтом, що забезпечує проникнення повітря. У подальшому це позначається на швидшому їх проростанні і появі дружніх сходів.

Нині сівалка Tempo F 8 очікує на новий сезон. Для Василя Омельченка ця техніка є запорукою того, що він досягне кращих результатів. У господарстві пильно дотримуються сівозмін, слідкують за внесенням мінеральних добрив, проводять розкислення ґрунтів. Тут помітили, що це все в комплексі із застосуванням техніки від Väderstad дозволяє отримати більші врожаї і мати впевненість у завтрашньому дні.
 28 березня 2024
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
28 березня 2024
 28 березня 2024
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
28 березня 2024
 28 березня 2024
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних результатів. Ця стаття присвячена різним технологіям та інноваціям від BEDNAR.
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних ...
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.