agro business 160 160

Замінити рівень «Хай так» на технології «ХАЙ-ТЕК»

/ Актуальні статті / П'ятниця, 23 вересня 2016 10:08
Ось вона — оптимальна схема добору гібридів соняшнику та кукурудзи для півдня України. Разом із детальною системою захисту під них. Компанія «Сингента» на черговій сесії «Майстерні аграрія» в Одеській області закріплює результати складного сезону. Не забули і про актуальний на сьогодні ріпак для посіву та корисні фінансові рішення у допомогу з реалізацією готової продукції.

 

Ірина САДОВА, спеціально для "АС"

Науковий підхід фермера Сливки
Олексій Сливка вміє ставити точні запитання. А коли показав свій блокнот із записами після насиченого дня в «Майстерні аграрія» у Любашівському районі на Одещині, розуміємо: оце ґрунтовний науковий підхід! Окремі тези відзначені різною кількістю рисочок за важливістю. Особливо виділені гібриди з нової лінійки «Сингенти», на які господар поклав око. Тому разом з іншими колегами глибше допитувався про терміни, густоти і, звісно, про захист. «Набрав матеріалів і буду думати, обирати. Перевірятиму в Інтернеті, співставлятиму, зателефоную консультантам «Сингенти». І у сусідів пороздивляюся теж», — ділиться своїм підходом фермер, який обробляє своїх майже 300 га з 2000-го року. В науку заглиблюється невипадково — серйозно затявся переходити на систему землеробства no-till.

Доки інші п’ють каву у перерві, разом з менеджером «Сингенти» Валерієм Дубровіним аналізують, як накопичити більше рослинних решток і боротися з бур’янами, обґрунтовано скласти сівозміну. Виділяють гібрид кукурудзи НК Термо, який гарно вже показав себе за no-till, власне, як і новинка Аріосо. Наголошують на особливому закладанні добрив і оптимально підібраних гербіцидах проти бур’янів: ґрунтовому Люмаксі, страховому Елюмісі. На сьогодні, видно, фермер інформацією задоволений.

На демоділянках сусідів із фермерського господарства «Олена і К» широко показали лінійки вже відомих, перевірених і зовсім нових гібридів соняшнику та кукурудзи компанії «Сингента».

Вирахувати вигоду,
позбутися стереотипів
Біля лінійки гібридів кукурудзи Валерій Дубровін, технічний партнер компанії «Сингента», напівжартома, але досить влучно описав суть підходу, з яким свідомі фермери складають свої плани. «Хай так», аби-як — за такою методою, без ретельних розрахунків, у сучасних ризиках точно прогориш. Тому консультанти одразу радять чітко сформулювати для себе, яку саме кукурудзу, з якою урожайністю хочуть отримати. Усвідомлюють, скільки кубів вологи піде на формування тонни зерна у конкретних реальних умовах. «А відтак, регулюємо фактори, на які можемо впливати, — узагальнює Валерій Дубровін. — Відштовхуємося від густоти, завдяки якій уникаємо від ризиків. Загалом гібриди «Сингенти» не люблять загущення. Радимо 45-50 тис. рослин на гектар у момент збирання».

Друга умова: кукурудза має бути чистою, бо є слабким конкурентом бур’янам, особливо перших 40-50 днів вегетації. Тож одразу постає питання обґрунтованого вибору і внесення гербіцидів. Кукурудза, яка вийшла і відчула багато конкурентів, одразу на генетичному рівні починає закладати потенційно меншу врожайність. Опісля на її підвищення вже не вплинуть жодні агротехнічні заходи.

Ключовим елементом технології є вибір оптимального ФАО. Отут вже починається розвінчування усталеного міфу про меншу урожайність ранньостиглих гібридів. Насправді потенціал залежить від кількості рослин, яким можемо керувати, розміру качанів, маси зерна. З року в рік партнери «Сингенти» отримують навіть у посушливі роки, наприклад, із такими гібридами, як СИ Респект із ФАО 240, СИ Вералія із ФАО 260 більші врожаї за гібриди з ФАО 400. Вони витрачають на формування тонни зерна менше вологи. СИ Респект на представленій ділянці сміливо претендує на 9 т/га. На фактично отриману вологу така урожайність є економічно обґрунтованою.

Менеджер з продажу в Одеській області Іван Войцеховський стверджує, що пізні гібриди у структурі посівів кукурудзи мають займати найменший відсоток, особливо для півдня області. Натомість ранньостиглим треба менше вологи, вони мають коротший період вегетації, встигають проскочити посушливі періоди.

Остаточні рекомендації щодо структури посівів виглядають так: приблизно 40% ранньостиглих гібридів із ФАО 220-270, наприклад, СИ Феномен, СИ Респект, СИ Вералія (у цій категорії нинішнього року додався перспективний новачок Аріосо), ще 40% з ФАО 300 і вище (НК Кобальт, НК Термо, НК Канзас) і тільки 20% залишаємо на високі ФАО 350-410 (СИ Ірідіум, СИ Креон). Ранні гібриди кременисто-зубовидні можна починати сіяти за температури ґрунту +8. Потім при +10-12 градусах переходити на зубовидні, і важливо закінчувати сівбу в оптимальні строки.

Необхідно дотримуватись оптимальної густоти рослин 45-50 тис./га і однакової відстані між рослинами в рядку. При плануванні густоти висіву насіння, оброблене протруйником Форс® Зеа, можна висівати лише додавши 2-3 тис./га на лабораторну схожість. Отже, одна посівна одиниця — на 1,6-1,7 га. Така структура гібридів, густота і строки сівби у середньому щороку даватимуть стабільний урожай у зоні нестійкого зволоження під гаслом: завжди розраховуй на гірше, але сподівайся на краще.

Новачки наступають
Одним із кращих з посухо­стійкості у лінійці «Сингенти» цього року в регіоні показав себе гібрид НК Кобальт. Першою тут завоювала лідерство СИ Вералія, багато хто залишається вірним цьому стабільному гібриду. Обгортки у нього коротші за сам качан, зубовидний тип зерна, отже, качани і зерно в них набагато швидше висихають, доки сама рослина ще стоїть зеленою.

Два роки поспіль найбільші врожаї показує на півдні СИ Респект з кременисто-зубовидним типом зерна.

На демопосівах «Сингенти» зараз випробовують новий гібрид СИ Феномен з ФАО 220. Він швидко формує повноцінний качан і в умовах посухи закладає максимально оптимальний стабільний урожай. Бачимо, вже практично готовий до збирання. Тестують тут також зубовидний гібрид СИ Креон з досить великим качаном, який швидко віддає вологу. Новинка СИ Ірідіум нагадує вже знаний НК Люціус за високою посухостійкістю та інтенсивністю вирощування. Гібрид формує великі качани, які мають 100-відсоткову озерненість. Повітряна посуха, яку спостерігали на Одещині з середини літа, зовсім не вплинула на його виповненість.

У регіоні добре прижилися середньоранній стабільно врожайний НК Термо, і високоінтенсивний НК Люціус з упевненою біологічною урожайністю в 10 т/га.

Соняшники під різні технології
Фермери не приховують, що приїхали дивитися найкращі соняшники, якими усі визнають гібриди «Сингенти». Через жорстку забур’яненість особливо цікавляться виробничою системою Clearfield® , експрес-технологією. Певна річ, вже налякані наступом вовчка, що викликає цікавість до програми Solgard. Також усвідомлюють перспективність високоолеїнових гібридів. Менеджер в Одеській області Андрій Ненартович іще підігрів їх логічний інтерес: «Вже зараз приймальні пункти переробних підприємств оголосили стандарт олійності у 48%, і будуть доплачувати за кожен додатковий процент олійності чи віднімати за кожен менший. Усе підтверджує, що високоолеїновий проект буде і далі розвиватися. Усі знають, що бункерна вага практично всього зерна від «Сингенти» завжди на 200-300 кг більша за інших, що свідчить про високу олійність нашого соняшнику (понад 50%), генетика якого спрямована на ефективніше виробництво».

Звісно, фермери найперше придивляються, на платформі якого з їх давніх знайомців, класичних гібридів НК Бріо, НК Конді, НК Долбі чи, скажімо, НК Армоні, створені новачки. Найінтенсивнішим серед класичних тут показує себе НК Конді. Але варто бути уважним, щоб його не загустити, адже тоді рослина дуже виганяється вверх і стає вразливою до типових у цій місцевості шквальних вітрів. У господарів, що посіяли 45-50 тис. га, такий соняшник встояв (зрідженість компенсувалася більшими кошиками), а з більшою густотою — нещадно зламало затонкі стебла.

Генетично близький до НК Конді новачок — високоолеїновий під Clearfield-технологію гібрид СИ Експерту, представлений у лінійці «Майстерні аграрія», навіть випереджає за потенціалом чемпіона серед високоолеїнових гібрид Тутті. До речі, власне Тутті обирають для оптимальних термінів посівів і, як в усіх високоолеїнових гібридах, рекомендують належну просторову ізоляцію, щоб уникнути перезапилення, а отже, зниження відсотка олеїнової кислоти.

Для тих, хто надає перевагу енергозберігальним технологіям, консультанти «Сингенти» радять НК Фортімі — найбільш ранній у сегменті Clearfield. Він вирізняється високою пластикою до посіву у різні строки. Але при внесенні гербіциду Каптора під ранні посіви просять бути уважними з дуже низькими нічними температурами (нижче 10 градусів) і дощами за день до і після внесення, аби вберегти культуру від пожовтіння. Така пересторога відтепер буде додаватися у рекомендації виробника гербіциду.

Доречним у посушливих регіонах і дуже врожайний у сегменті Clearfield-гібридів є НК Ададжіо, до того ж, стійкий до останніх рас вовчка. На поповнення Clearfield-сегменту розрахований і гібрид СИ Діамантіс для умов північного Степу і Лісостепу України.

Технічний менеджер компанії «Сингента» з олійних культур, соняшнику та ріпаку Геннадій Малина нагадує, що в Україні висівається до 5,8 млн га соняшнику. Посіви цього сезону типово потрапляли зі стресу в стрес. Соняшник, посіяний десь з 1 по 7 квітня за ніби нормальних температур, застало тривале похолодання. Зазвичай суттєві перепади температур впливають і на олійність.

В регіоні обережно ставляться до гібридів пізньої групи стиглості, боячись, що період цвітіння співпаде з нищівною спекою. Зацікавилися новим інтенсивним гібридом з дуже високим потенціалом урожайності (на рівні НК Армоні) СИ Фламенко.

Новий напрям Clearfield Plus «Сингента» продемонструвала, зокрема, на технологічному, сильному та витривалому середньостиглому гібриді СИ Бакарді ЦПЛ. Його потенціал залишається високим навіть на дуже складному фоні. Кажуть, з ним господарі переживатимуть значно менше стресів, адже на гербіцид він реагує суттєво меншим пожовтінням.

Конкретний протруйник
на конкретний сезон
Перед початком осінньої посівної кампанії, певно, що кожен постає перед вибором відповідного захисту. «Сьогодні вже не говорять про те, чи взагалі протруювати насіння. Питання тільки, що саме обрати, у який час правильно застосовувати», — наголошує технічний партнер з підтримки розвитку ЗЗР на озимих зернових компанії «Сингента» Валерій Дубровін і докладно зупиняється на алгоритмі вибору протруйників у сезоні 2016 року. Алгоритм базуються на тому, що поширення збудників хвороб залежить від попередників та зараженості насіння, що визначають у діагностичних центрах «Сингенти».

Зараз компанія пропонує 4 основних своїх продукти з портфелю протруйників — на будь-яку технологію та гаманець. У ситуації з незначним ураженням насіння збудниками фузаріозів (до 5%) і після попередників, серед яких не розвинений фузаріоз — соняшнику, чорного пару, ріпаку — можна застосувати Сертікор®. А от після кукурудзи, сорго, зернових і за більшого ніж 5% зараження насіння краще взяти Максим® Стар. Препарат Максим® Форте стане у нагоді, коли поріг зараження перевищує 25%. Комплексним рішенням, незалежно від ступеня зараженості та попередників, є Селест® Макс у різних нормах. Зрозуміло, протруйник з інсектицидом розв’яже проблеми оптимально.

І у цьому випадку спеціалісти радять елементарно вирахувати, на скільки економічно обґрунтованим для умов господарства є застосування кожного з препаратів. Приміром, скласти витрати на звичайний дешевий протруйник і додаткову норму висіву, яку все одно виїсть дротяник. А для порівняння — вартість ефективного Селест® Макс і посів зменшеною нормою, бо сміливо можна розраховувати на схожість кожної насінини. По факту видно, що Селест® Макс обходиться по суті за ціною звичайного протруйника лише за рахунок економії норми висіву насіння на 30 кг/га.

Освоїти фінансові інструменти
Переїхавши після огляду демополя до лекційного класу, слухачі одеської «Майстерні аграрія» почули, якими фінансовими інструментами зможуть скористатися нинішнього сезону. Менеджер з фінансових рішень компанії «Сингента» Антон Короленко показав, як легше і впевненіше реалізовувати свою продукцію за ринковими цінами й отримувати бонуси, користуючись програмами Форвард Плюс та Підтримка Плюс. Так, агровиробники потроху вчаться освоювати біржові інструменти, фактично пробувати себе в ролі експортерів.

За універсальною, дуже простою і прозорою програмою СтахуванняРіпак нинішнього скрутного сезону її учасники отримали повну компенсацію за технологією «Сингенти» після погодних катаклізмів. Звичайно, не дай, Боже, нікому, але от коли трапилася біда, страхування врятувало від розпачу.

Життєво необхідні оборотні кошти на нагальні потреби отримали 6 агровиробників за програмою аграрних розписок, яка діє у Полтавській, Черкаській, Харківській, Вінницькій областях і обіцяє розширитися ще на кілька регіонів. Є така перспектива і в Одещини.

Ріпак не відстає
Хоча недавній бум на ріпаки вже минув, але 130-150 тис. га цієї культури в Одеській області все одно висівають і дякують їй за перші гроші в сезоні. Геннадій Малина, технічний партнер з підтримки розвитку ЗЗР на олійних культурах, принагідно запропонував гостям «Майстерні аграрія» портфоліо насіння ріпаку компанії «Сингента» і познайомив із проектом Сейфкросс. Це нова технологія створення гібридів озимого ріпаку. Вона дозволяє точково акцентуватися на певних показниках, скажімо, зимостійкості та стійкості до хвороб, вилягання. Усі нові гібриди «Сингенти» створені за такою технологією. Вони не поступаються лідерам за стабільною урожайністю. Крім того, мають високу стійкість до стресових факторів — посушливих умов, пізнього відновлення вегетації. Впровадивши на ріпаку спеціальну страхову програму, «Сингента» помітно підвищила вимоги до якості насіннєвого матеріалу. Зокрема, тепер все насіння, яке заходить в Україну, повинно мати масу тисячі не менше 5 грамів і бути вирощене не пізніше як за 2 роки. Ділянки гібридизації насіння ріпаку «Сингенти» розташовані у Франції та Німеччині. Насіння протруюється Круїзером® і доступне для замовників вже у середині липня.

Нинішнього сезону півдню та південному сходу України найбільше згодяться такі гібриди, як НК Технік. НК Петрол, НК Октан, Торес. Дуже пластичний НК Петрол має реєстрацію у 25 країнах Європи і відрізняється стабільною урожайністю, високою стійкістю до хвороб. НК Технік — один із небагатьох, хто може похвалитися зимостійкістю, дає високу урожайність навіть у районах із надзвичайно суворими зимами. НК Октан показує відмінний результат в умовах посухи, високу стійкість до фомозу.

З минулого року найкращі показники на Одещині демонструє новий гібрид Торес. Високу врожайність він дає на фоні стійкості до посухи, не висипається.

Інформація видалася дуже актуальною, адже фермери області після недавніх гарних дощів вже налаштувалися на посів ріпаку.

Коментарі
 
Григорій ТУЛБАголова ФГ «Еліт», Любашівський р-н, Одеська обл.
 Вже 5 років працюю з компанією «Сингента» і щороку переконуюся, що у неї найкращий соняшник. Багато спостерігаю як за товарними посівами, так і роблю для себе демоділянки. Обираю кращі гібриди за урожайністю, вологовіддачею, посухостійкістю. Дуже ціную універсальність. Приїхав дивитися нові гібриди і порівнювати зі стандартами.
Соняшники сіяв класичні — НК Конді, НК Армоні. Але цей рік був дуже вологим у першій половині вегетації, мали третю і четверту хвилю бур’янів, важко з ними боротися. Тому тепер перестраховуюся і сію експрес-стійкі гібриди. Дуже добре, що в лінійці «Сингенти» з’явилися для цього новинки Суміко і Субару. У себе посіяв по 16 рядків експрес-стійких гібридів різних компаній, влаштував їм жорстку конкуренцію — буду спостерігати. Думаю, «Сингента» у цьому змаганні себе належно покаже.
 
Олексій СЛИВКАСФГ «Перлина С», Красноокнянський р-н, Одеська обл.
 Приїхав дізнатися у «Сингенти» про нове насіння і захист, особливо протруйники. Другий рік як переходжу на ноу-тіл, от з цієї точки зору на все і дивлюся. Окремо тут звертався до консультантів, вони мені пояснили все в деталях. Сію ячмінь, пшеницю, соняшник. Дарма цього року не посіяв горох, бо гарні врожаї склалися, і ціни вигідні. Кукурудзу не сіяв з 2012 року, бо не дуже добре родила. Але тепер буду вертатися, бо при переході на ноу-тіл потрібна досконала сівозміна. Підбираю кукурудзу у «Сингенти».
 
Дмитро ДІБРОВ, головний агроном ПП «Світанок», Старі Маяки, Ширяївський р-н, Одеська обл.
 Майже вся лінійка захисту в нашому господарстві від «Сингенти». Половину соняшників теж беремо в цієї компанії. Гарно показують себе НК Неома і НК Ададжіо. Кукурудзи поки що немає, то я приїхав подивитися, що можна новенького для себе взяти. У 2013-му вирощували гібриди НК Люціус і НК Термо, вони гарно себе проявили. Зараз приглядаюся до раннього ФАО, до 300, тому що останнім часом гібриди з великим ФАО підгорають, зустрічаються невиповнені качани. А от ранні завжди встигають проскочити, тому другий рік поспіль особливо уважно до них приглядаюся, щоб нарешті обрати.

Наталія ПШЕЦЬ, директор Південного бізнес-регіону
 У нинішнього сезону в регіоні було багато сюрпризів — холодна весна, холодні і дощові травень та червень, а липень і початок серпня — з посухою до 54 градусів на сонці. Ранні і середньоранні гібриди господарі відповідно раніше почали збирати. Урожайність соняшнику пристойна, хоча виглядав він тривожно. Добре, що фермери дослухалися до наших порад на агроцентрах і належно обробили посіви фунгіцидами, ми підказали, коли проявилися ознаки захворювань. Ті, хто дотрималися обов’язкової технології і встигли між дощами зробити обробки, мають чудові врожаї. Загалом урожайність в регіоні середня і вище середньої, тому соняшник аж ніяк не можна вважати збитковим.
Компанія «Сингента» зараз веде дослідження за трьома сучасними проектами: високоолеїновим соняшником, комплексом стійкості до вовчка Solgard та новими ІМІ-гібридами, які цього року ми пропонували вперше. Ми дуже задоволені результатами, які отримали у такий складний сезон. Це свідчить про те, що насіння «Сингенти» має дуже високий потенціал вже на генетичному рівні. Воно адаптувалося до стресів нашої складної зони і добре себе показало за посухи, перепаду температур. Природно, при цьому потребують гарного підживлення, продуманих фунгіцидних обробок.
Дуже вдячна нашим клієнтам, які довіряють нам і прислухаються до наших порад. Тепер вони мають чисті рослини, гарну виповненість, високу олійність, урожайність. Соняшник такої якості вони продадуть за високою ціною.
Зараз погода нам допомагає у підготовці до посіву озимих культур. Тому пропонуємо насіння свого ріпаку. Нагадуємо про вигідну програму зі страхування своїх ріпаків.
Ми вже проаналізували фітосанітарний стан посівного матеріалу у регіоні і пропонуємо своїм клієнтам багато цікавих протруйників: Сертікор®, Селест® Макс (на нього зараз дуже цікава акція), Селест®Топ, а також Максим® Стар і Максим® Форте. Вони надійно захищають і від хвороб, і від шкідників. Хочемо, щоб люди отримували урожай, а не тільки витрачали гроші, саме на це спрямовані наші технології.
Сподіваємось, що продукція наших клієнтів на елеваторах буде належно оцінена. Вони ж працюють високоякісним насінням, оригінальними продуктами, вкладають душу, нерви, долаючи труднощі. Такі старання мусять конвертуватися у гідну ціну.
Зі свого боку, ми теж намагаємося полегшити життя фермерам, зокрема, допомогти їм із бартерними схемами, пропонуючи ціну вищу, аніж дають їм елеватори, трейдери. Образливо, коли змушені здавати свою продукцію за безцінь, щоб терміново отримати обігові кошти. Фінансовий відділ «Сингенти» пропонує фінансові рішення за різноманітними зручними для аграріїв схемами, з отриманням цікавих надбавок, бонусів. Господарі мають переконатися: вкладаючи в технологічні процеси, вони не втрачають, а заробляють непогані гроші. Наше основне завдання — не продати, а підтримати клієнта, котрий сам звертатиметься неодноразово, упродовж років. Для цього налагодили технічний, технологічний, маркетинговий супровід. Показуємо проблеми, щоб їх вчасно позбутися. А от коли досягли спільного результату — тоді і переконувати не треба.
 28 березня 2024
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
28 березня 2024
 28 березня 2024
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
28 березня 2024
 28 березня 2024
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних результатів. Ця стаття присвячена різним технологіям та інноваціям від BEDNAR.
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних ...
28 березня 2024
 28 березня 2024
Закупівельні ціни на кукурудзу в портах Чорного моря протягом тижня виросли на 8-10 $/т до 154-156 $/т або 6600-6650 грн/т на тлі активного експортного попиту, зростання курсу долара на міжбанку та стримування продажів виробниками.
Закупівельні ціни на кукурудзу в портах Чорного моря протягом тижня виросли на 8-10 $/т до 154-156 $/т або 6600-6650 грн/т на тлі активного експортного попиту, зростання курсу долара на міжбанку та стримування продажів виробниками.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.