agro business 160 160

Європеєць Berthoud об’єднався з американцем Apache. Вперше разом вийшли в люди

/ Актуальні статті / П'ятниця, 23 вересня 2016 15:02
Відомий знавець техніки та авторитетний господар Михайло Бернацький традиційно збирав гостей, партнерів і сусідів на День поля у себе в господарстві «Рост Агро» Глобинського району на Полтавщині. Зустріч по-родинному назвали «АгроПікнік-2016», обмінялися новинами, по-дружньому обговорили їх, разом відпочили. Повагом переглянули і шоу обприскувачів, поєднаних різними континентами.

 

Ірина САДОВА, спеціально для "АС"

Від кількості до якості
Засновник «Рост Агро» Михайло Бернацький говорить, що нинішня зустріч відрізняється від уже звичних тим, що приділяє увагу не кількісним показникам, а глибині та якості. «То раніше ми росли, подвоювали площі, показники. Настав час упорядковувати, наполягати на високій культурі виробництва», — пояснює господар.

Партнерів, каже, завжди підбирав не тільки за діловими якостями, але й щоби було приємно по-людськи спілкуватися, щиро, відверто і відповідально.

У «Рост Агро» можна було побачити процеси в комплексі: нова лінія підготовки насіння, ділянки гібридизації, масиви кукурудзи, соняшнику, сої та сорго з відповідними системами захисту рослин і демонстрацією техніки їх внесення. До техніки у Михайла Володимировича особливе ставлення, він сам конструктор зі стажем. Охоче показує власно адаптований агрегат для мінімального обробітку грунту на полігоні поряд із сучасними обприскувачами. «Це партнерська техніка — обприскувачі Berthoud, — знайомить. — Класна компанія. Я давно придивляюся, був у них на заводі. Моя філософія щодо техніки така: має бути все необхідне і нічого зайвого». Тобто тут обирають оптимальне.

Об’єдналися, 
щоб стати оптимальними
Слово «оптимальний» часто звучало на цьому зібранні. Певно, невипадково саме у «Рост Агро» показали свої нові можливості виробники обприскувачів Berthoud та Apache, які відтепер представляють одну й ту ж французьку інвестиційну групу. Сучасне прагнення до об’єднання нині стає типовим, мабуть, навіть природним, чи не так? Berthoud, який уже 120 років впевнено почуває себе у Європі (а понад десятиріччя і в Україні), звісно, тепер впевнено просуватиметься і на американський ринок, завдяки міцним позиціям Apache на північно­американському континенті. Так само і зухвалий ковбой Apache з Індіани, якому затишно на полях США та Канади, рветься проявити себе ще й на наших просторах, показати весь свій потенціал, звичайно ж, не без допомоги французької рідні. Взаємовигідно. А якщо по-модному, то це називають синергією.

У нових родичів, крім успішності, є ще одна спільна особливість: як завод Berthoud у Франції, так і завод Apache компанії Equipment Technologies Inc. спеціалізуються виключно на виробництві обприскувачів. Результат їх спільних досягнень тепер у розпорядженні українських аграріїв. Є з чого вибирати на будь-який смак та потребу.

«Ми часто натрапляли на дискусію: який обприскувач доцільніше обрати — самохідний, причіпний, висококліренсний, потужніший... Зараз, окрім дискусій, ми пропонуємо різні агрегати, — дійшла висновку комерційний представник заводу Berthoud в Україні Олена Пельтек. — От і серед учасників нинішнього Дня поля збираємо відгуки, вислуховуємо найактуальніші потреби. Більшість із запитів вже можемо задовольнити за допомогою, зокрема, машин різного класу, які показуємо в дії на полі в «Рост Агро». Це три моделі. Гордість Berthoud, багатьма вже випробуваний, лідер продажів в Україні причіпний обприскувач Berthoud Tracker DPA S 32-34, а також делікатна, точна самохідна машина Berthoud Raptor 3240. Дуже гармонійно сьогодні приєднується до такої компанії американець Apache AS1020 — економічно вигідний та високопродуктивний всюдихід».

Самохідний майстер хореографії
Місцевий механізатор, випробувавши всі агрегати по черзі, захопливо підходить потиснути руку інженеру з Berthoud: «У вашого самохідного така гарна хореографія! Хоча мене важко здивувати, працював раніше і на гвинтокрилі, але визнаю: ця техніка дуже гнучка і функціональна».

Berthoud Raptor 3240 на своїх височенних колесах здатен точно потрапляти у міжряддя всіх культур. Задні колеса чітко повторюють траєкторію передніх завдяки конструкції шасі — обприскувач має ламану, а не суцільну раму, а також усі керовані колеса. Втрати від витоптуваня тут зведені до мінімуму. Ось Раптор показує свої знамениті мінімальні розвороти. Справді бачимо коло не більше 4,5 м, тобто в поле можна зайти з будь-якої, навіть найвужчої розворотної смуги без пошкодження рослин. До того ж, цей обприскувач найлегший за вагою у своєму класі.

Спостерігаємо «вісімки», які легко накручує модель із баком 3200 л (існують також варіанти на 2500 л, 4200 л, 5200 л) і штангою 32 м (можливі штанги від 24 до 44 м). І усе це при кліренсі у 180 см, що робить агрегат універсальним. Бо може працювати в полі від внесення азотних добрив по мерзлоталому грунті, від роботи із грунтовими гербіцидами і аж до десикації.

Поваги додають німецькі двигун Deutz на 200 к.с. і гідростатична трансмісія Bosch-Rexroth, а також італійська пневматична підвіска Dunlop.

Штанга з унікальною системою стабілізації розрахована для роботи на підвищеній швидкості (до 25 км/год.), додано горизонтальні амортизатори для поглинання горизонтальних коливань. Електронний контролер забезпечує постійну норму виливу за змінної швидкості.

Серце обприскувача — відцентровий насос із двома камерами і двома турбінами замість однієї — розроблений і запатентований заводом Berthoud. Кожна турбіна працює у певному режимі тиску: низького чи високого, що збільшує продуктивність насоса і подовжує термін його служби.

Глядачі шоу обприскувачів затамували подих, коли оператор самохідного красеня раптом залишив кабіну, спустився вниз і показав, як домовляється зі штангою за допомогою спеціального джойстика на відстані до 20 м від машини. Тобто сам механізатор без сторонньої допомоги прямо в полі може перевірити всю штангу і всю систему обприскування.

Трудяга-легенда
Понад 100 000 га посівів упродовж останніх років вже встигли обробити перші продані в Україні причіпні обприскувачі Berthoud Traсker. Багато хто з гостей «Рост Агро» розповідали нам про цих трудяг у своїх господарствах, додаючи, що практично не мають клопоту з їх ремонтом. Тягнуть їх у господарствах трактори від 80 к.с, переважно МТЗ. Berthoud Traker DPA S показався на публіці із баком 3200 л і штангою 28 м.

У цієї моделі замість одного насоса — два. Перший виконує функції заповнення обприскувача водою та хімічними препаратами, сприяє приготуванню робочого розчину, змішуванню та ополіскуванню бака. Цей насос відцентровий, найпростіший і невибагливий. У нього колосальний ресурс, адже він не виконує головну операцію — обприскування. А ось для неї у Berthoud Traker є другий насос, унікальний і запатентований, який приводиться у дію від колеса обприскувача. Цей привід та конструкція самого насосу забезпечують підтримку заданої норми виливу при будь-яких перепадах швидкості без допомоги електроніки. Крім того, він уникає типових проблем із мембранами, адже є поршневим. Його комплектуючі зроблені з чавуну і нержавійки, що дозволяє працювати із найагресивнішими препаратами, тим же КАСом.

Щодо швидкості — то Берту нічого не боїться, підлаштується до будь-якого трактора. На осі цього обприскувача розташований ексклюзивний амортизаційний механізм, на який дається гарантія 5 років.

Стабілізації ж штанги не завадить ані швидкість, ані різкі маневри, ані огріхи тракториста. Штанга стабілізується виключно завдяки механічним рішенням у конструкції, жодної складної гідравліки та електронних датчиків.

За оптимального навантаження агрегат показує продуктивність до 350 га на добу з нормою виливу 200 л/га. Олена Пельтек розповідає, що рекорд в Україні зафіксовано у Дніпропетровській області і становить 520 га на добу.

Європейці приручили
швидкого індіанця
«Я вже з перших днів після об’єднання реально відчув, наскільки правильний крок ми зробили, — визнає директор у Європі та СНД компанії Equipment TechnologiesInc.(завод Apache) Андрій Лісовий. — Навіть попри те, що Apache присутній на ринку України з 2006 року, керівникам компанії, людям з американського континенту часто складно повністю зрозуміти особливості наших проблем — з війною, зі скрутою, з нюансами ментальності, кон’юнктури та багато чого й іншого. А той менеджмент, який сьогодні веде Berthoud, давно освоївся на українському ринку, проникся тонкощами його характеру і чітко бачить перспективи. Ми з ними мислимо однаково. За кілька місяців вже змогли зробити деякі дуже важливі кроки, в яких не бачили необхідності американські менеджери. І ось чуємо приємні кожному господарю новини про коригування ціни на Apache. До того ж, завод завершує комплектування власних складів запчастин додатково до дилерських, аби постійно бути на підхваті у клієнтів і не допускати простою дорогих машин.

Представнику Apache в Україні та СНД приємно, що новий власник зберігає недоторканим на цьому ринку вже відомий бренд Апачі. Тож прийняте рішення, що ці американські машини просто йтимуть у парі із французьким Берту, та доповнюватимуть один одного.

Комфорт і швидкість
Ви теж нічому не довіряєте, доки не спробуєте? От і я так само. Тому перевіряти найзручнішу, зі слів Андрія Лісового, кабіну напросилася сама. Зате тепер можу підтвердити: комфорт тут справді американський! Нову вдосконалену кабіну Apache називають центром управління точним внесенням ЗЗР. Прихильники системи точного землеробства оцінять особливо. З комфортного сидіння чудово видно все навколо машини. Є камера заднього виду. Оператор легко контролює передні колеса під час роботи у міжряддях. Управління всіма робочими процесами оператор здійснює з центру управління ET PilotSystem, розташованому на підлокітнику, а всі параметри відслідковуються на сенсорному екрані. Є круїз-контроль із двома режимами швидкості. Про клімат-контроль із вугільним фільтром і вбудований радіо-приймач (навіть у базовій комплектації) навіть мовчу. Рухаємось за автопілотом, лише спостерігаючи на зручному екрані за прокладеним розумною машиною маршрутом, слухаємо музику у відмінній якості.

Гостям шоу обприскувачів представник Apache наголошує, що ці машини, порівняно з аналогами, за кількісними показниками показують нижчі експлуатаційні витрати, завдяки передусім механічному приводу. Apache витрачають значно менше пального, до 40%(!), а також, завдяки найнижчій вазі серед північноамериканських машин, менше ущільнюють ґрунт. Цікаво, що при розкладених штангах лише 30% ваги обприскувача лягає на передні колеса, а 70% — на задні. Це дозволяє переднім колесам залишатися на поверхні і не провалюватися, а заднім, ведучим, за повного постійного контакту з грунтом витягувати машину на будь-який підйом, навіть на слизькому грунті.

Вісі Apache теж готові до різних випробувань. Ширина колії обприскувача може регулюватися у діапазоні 3,05-4,06 м. Настільки широка колія дає можливість обприскувачу залишатися стійким навіть при роботі на високій швидкості на схилах до 40%! І це з повним баком робочої рідини. Отже, ковбой явно пригодиться для наших полів зі складним рельєфом, пагорбів та схилів.

Видно, що Apache спроектовані як машини для досягнення великої продуктивності, використання їх на великій швидкості, та при цьому, точного внесення ЗЗР. Надійні. Напевно, тому що для створення машини завод використав вузли та агрегати відомих світових марок, як двигун Cummins, потужністю 215 к.с. на продемонстрованій моделі AS1020, автоматична трансмісія від німецького ZF, бортові редуктори та диференціал заднього моста — JCB, спеціальні шини для обприскувачів — Michelin.

Підвіска, відмінну роботу якої нам демонструє оператор на швидкості 25 км/год., власна розробка кострукторів Apache. Це унікальний та запатенотований компонент. Передня вісь закріплена на одному шарнірі, а стійки коліс моють кожне свою незалежну підвіску. Гарантований максимальний контакт усіх коліс, бездоганна керованість на швидкості та плавність ходу. Задня — гідравлічна, з автоматичним вирівнюванням, однаково мягка, незалежно від того, який рівень рідіни в баці, та здатна автоматично регулювати жорсткість лівої або правої строни при розворотах на швидкості та роботі на схилах.

Штанги обприскувача установлюють із шириною захвату від 27 до 40 м. Розташування штанги — заднє, на амортизованій паралелограмній навісці. Для витримування заданої висоти, в межах від 0,5 до 2,3 м, встановлено електронну систему автоматичного контрою висоти штанги Autoboom. Насос робочої рідини — Hypro, відцентрового типу з гідравлічним приводом. Саме такий насос здатен забезпечити роботу обприскувача на великих швидкостях, та при великих нормах внесення, адже його продуктивність — 922 л/хв. Разом з тим, він повністю готовий до випробувань різними агресивними пестицидами. Не боїться ні КАСу, ні інших його однокласників з аресивності. Контролер норми внесення робочої рідини — виробництва Raven чи Trimble, котрий служить як контролером системи обприскування та автоматичного витримування заданої норми, так і навігатором GPS. Всі налаштування та контроль систем точного землеробства, що йдуть у стандартній комплектації кожного Apache, також проводяться на цьому моніторі.

Того дня у «Рост Агро» надивилися високих швидкостей. Американський Apache довів, що достойно поводиться на 20-25 км/год., був здатен і швидше, та демонстраційна ділянка виявилась закоротка для Нього. Простір, великі об’єми — це для нашого індіанця. При цьому норми виливу були продемостровані 150 л/га, та 300 л/га, а взагалі може видавати від 30 л/га до 500 л/га. Все для вас!

«Оце супер-функція!», — не втримуються глядачі і поспішають зняти відео на свої смартфони. Це Apache показує, як вміє автоматично відключати секції штанги, щоб не перекривати рядки, уникати подвійної обробки, він бачить, де вже обробив поле. Кожен грам дорогоцінного препарату на обліку. Андрій Лісовий наголошує, що кількість секцій у кожному Apache аж дев’ять. «Дуже корисна і необхідна функція, але ми маємо ще кращу! Інноваційна система, що контролює вилив кожної форсунки, компенсує вилив правого та лівого крила штанги при розворотах, а також витримує задану норму та розмір краплі рідини незалежно від швидкості руху: від 5 до 30 км/год., завдяки пульсації. При цьому роботу кожного розпилювача видно на моніторі. Надзвичайно важливо при роботі вночі!», — каже Андрій.

Арсенал для різних господарств
Об’єдавшись, Berthoud та Apache розширили свій асортимент, тепер мають можливість пропонувати машини господарствам різних площ, технологій і на різний гаманець. Уточнюють, що правильним рішенням стане Berthoud Raptor, коли у сівозміні більше просапних високорентабельних культур, і власники є прихильниками інтенсивних технологій захисту рослин, здійснюють обробки на усіх фазах вегетації соняшнику, кукурудзи, ріпаку.

Натомість зернова група, соя, цукрові буряки, необхідність обробляти великі площі і робити це у належні строки вочевидь потребують застосування потужного, швидкісного і дуже продуктивного при своїй економічності Apache. Тим більше, коли ви не потребуєте високого кліренса.

Ну а причіпний обприскувач Берту потрібен у будь-якому господарстві як проста, надійна, безперебійна і невибаглива машина. Він свою репутацію уже заслужив.

Коментарі
 
Микола ЛУЦЕНКОдиректор із виробництва ТОВ «Агротех-Гарантія», Миргородський р-н, Полтавська обл.
 У нас великі площі, 20 тис. га під соєю, кукурудзою, овочами. Для нас головне — щоб обприскувачі мали високий кліренс, були дуже потужними і продуктивними. Якість та інтенсивність обробок важлива. Причіпні для наших площ взагалі недоречні.

 
 
Микола ВІТАШдиректор ТОВ «Батьківщина-Нива», Миргородський р-н, Полтавська обл.
 У нас 2,5 тис. га. Зараз справляємося причіпними обприскувачами Берту, у нас їх 3. Гарно себе показують. Але на сьогодні найкраще було б мати і самохідні. Вони універсальні.


 
 
Володимир МОКЛЯКголова СФГ «Дослідне», Семенівський р-н, Полтавська обл.
 Для економного використання може вистачити і причіпного обприскувача. Тоді трактор використовуєш і на інших роботах. Самохідну машину я купував заради найвищого кліренсу, аби працювати по соняшнику, кукурудзі, ріпаку і не звертатися за послугами до авіації.

 
 
Дмитро ШЕЯНОВзаступник директора ТОВ «Полтава- 2007», Полтавська обл.
 Добираємо обприскувач, найперше, за фінансовими можливостями. По-друге, оцінюємо технологічні показники. Зараз робимо однозначно ставку на самохідні машини. Маємо і високо- і низькокліренсні. Є й причепні. Використовуємо залежно від культур. Низький кліренс — по пшеницях, для внесення різних підживлень. Причіпні застосовуємо на підживленнях, КАСах. А от висококліренсні — для захисту на просапних культурах. Усе залежить від господарства, його розмірів.
 
Олександр ПЕТРЕНКОФГ «Надія», Великобагачанський р-н, Полтавська обл.
 На моїх 600 га оптимально працювати причіпним обприскувачем. Вже 3 роки маю Берту і задоволений, якісно працює, не ламається.

 
 
 
 
 
Володимир ЖЕБКАголова ФГ «Костянтинівське», Онуфріївський р-н, Кіровоградська обл.
 Гарні, дуже гарні обприскувачі сьогодні побачив — і французи, й американець. Для себе я обирав за кліренсом, бо треба ж заходити і у високі рослини. Уже впродовж 5 років користуюся стареньким самохідним Берту. Потужності мені не дуже потрібні, головне, щоб акуратно розвертався, не топтав посіви.
 29 березня 2024
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit ...
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit радять включати ...
29 березня 2024
 29 березня 2024
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
29 березня 2024
 28 березня 2024
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.