Економічно вирахуваний оптимізм МАЇСА

/ Актуальні статті / П'ятниця, 30 вересня 2016 10:07
Звістка про те, що нові гібриди кукурудзи компанії МАЇС пречудово вистояли і у цьогорічну жорстку спеку, швидко облетіла господарства центральної України. Частина фермерів, котрі взяли їх на товарні посіви, навіть поки що припинили збирання, бо вже заготовили потрібну норму на силос — решту залишають на зерно.

 

Ірина САДОВА, спеціально для "АС"

Свято силосу, 
молока і майбутнього
Так назвали партнери серпневе зібрання в селі Гельмязів Золотоніського району Черкащини. Тут група компаній «МАЇС» разом із колегами просто в полях організувала семінар «Європейські технології заготівлі кормів та збільшення ефективності вирощування кукурудзи на зерно та силос». Цілком очікувано: подивитися зблизька на випробувані успішні гібриди вітчизняної селекції з’їхалося кілька сотень господарників. Більшість партнерів, які пропонували свою продукцію, сервіси, послуги, були, як тут казали, теж з українським смаком.

Три автобуси з учасниками і довжелезна вервечка авто упродовж роботи семінару встигли відвідати 4 експозиції: демонстраційне поле гібриду ДН Аншлаг, ділянки гібридизації «МАЇС», лінійку найактуальніших гібридів, а також силосну яму, закладену за останніми сучасними технологіями. Усе виглядало дуже динамічно, практично на всіх етапах у режимі онлайн працювала і спеціалізована техніка.
 

Головне для гібриду —
прибавка в надоях
«Ефективність силосних гібридів ми рахуємо за прибавкою молока від корови. Про вчорашні, старі рецепти приготування силосу навіть не йдеться, — узагальнює керівник відділу насіннєвої компанії «МАЇС» Іван Дудник. — Дуже цінно, що до нас приїхало багато керівників господарств. Вони усвідомлюють, що ми пропонуємо стратегічні рішення, допомагаємо свідомо прорахувати вибір оптимального гібриду, який дасть максимальний результат за мінімальних витрат».

ДН Аншлаг зібрав аншлаг
«Коли косив пшеницю, температура на грунті була до 70 градусів, — розповідає агроном з Олексіївки Кіровоградської області Віталій Крижанівський. — Тоді було боляче дивитися на імпортну кукурудзу — погоріла, листки покрутилися. А гібридам «МАЇС» хоч би що! — Агроном на підтвердження своїх слів відкриває фото на смартфоні. Тільки що показував їх і колегам. — Уперше кукурудзу взяли у «МАЇС». Дивіться, яке свіже листя, які качани гарні. До того ж, давайте відверто, ціна просто непорівнювана: за посівну одиницю імпортного гібриду віддай 5 тис. грн, а за нашу — тисячу. Є різниця?!»

Ідемо й собі уважніше роздивитися демоділянку, де представлений головний герой свята — гібрид ДН Аншлаг. Практики твердять, що з таким ФАО-420 конкурентів у нього просто нема. Зібрати аншлаг навколо себе ДН Аншлагу точно вдалося. Спеціалісти скрупульозно роздивляються і фотографуються на фоні. Вирівняні, заввишки під 4 метри, з однаково виповненими качанами, яскраво-зеленим листям рослини. ДН Аншлаг вирізняється досить високою посухо- і жаростійкістю (9 балів). Формує високий урожай силосної маси (60,0 т/га) з підвищеним вмістом сухої речовини та протеїну, що дозволяє отримувати високоякісний силос. Про отримані саме на цьому гібриді врожаї вже почули від авторитета у тваринництві, Героя України Миколи Васильченка з Агрофірми «Маяк» Золотоніського району. Також зібрали і підрахували врожай Аншлагу, приміром, і на Вінниччині, у СВК «Поділля» Ямпільського району. Усі дружно говорять про надійну стійкість до посухи та перевищення планової урожайності.

Звісно, іменинником тут почувається і автор гібриду ДН Аншлаг — відомий селекціонер, академік Борис Дзюбецький. Найдопитливіші цікавляться його наступними розробками. А от у головного агронома компанії «МАЇС» Михайла Братка уточнюють технологічні моменти: грунтообробіток, попередників, внесення добрив і гербіцидів. Більшість з особливою ретельністю прораховує оптимальну густоту, окремо зупиняються на якості протруювання, яке, до речі, «МАЇС» професійно робить на власному заводі на замовлення своїх партнерів, застосовуючи протруйники на їх вибір. Особливо ефективним, зауважують разом, показало себе додаванняінсектициду.

Не комплексують біля конкурентів
Видно, що Черкаський «МАЇС» сміливо розташував лінійку власних гібридів кукурудзи буквально поряд із кращими представниками іноземної селекції. Мовляв, порівнюйте із сильними суперниками. «На ринку має бути широкий вибір, — говорить Голова ради директорів групи компаній «МАЇС» Сергій Терещук. — Приємно, що поряд з іноземними партнерами, у котрих значно більше можливостей на розвиток науки, селекції, ми все-таки можемо гідно представити і свої достойні гібриди. Вони часто в екстремальних умовах показують більшу пластичність, стійкість до наших погодних негараздів. І маса, і якість зерна, і частка сухої речовини, — усі ці показники говорять самі за себе».

На наступний сезон «МАЇС» підготувала 19 своїх гібридів. Дивитися їх ідемо через ділянку гібридизації. Гості досвідченим оком відзначають порядок, дотримання норм і оцінюють врожай. Важливо, що «МАЇС» бере відповідальність не просто за якийсь окремий сегмент, а за комплекс усіх процесів виробництва гібридного насіння. Тому з цією компанією спів­працюють провідні європейські насінницькі агроструктури. На замовлення найпотужніших компаній «Лімагрейн», «Монсанто», КВС, «Євраліс» «МАЇС» впродовж останніх років виробила на площах шести фермерських господарств Черкащини понад 15 тисяч тонн елітного насіння кукурудзи.

Лінійка 
з експериментами
Виробничники з агропромислової компанії «МАЇС» працюють над своїми гібридами спільно із науковцями Інституту зернових культур НААН України. Частина гібридів вже внесена до Держреєстру, над іншими проводять експериментальні випробування. За європейською традицією, селекцію спрямовують на постійне оновлення своїх найкращих зразків.

Портфоліо ранніх нинішнього року поповнив гібрид від «МАЇС» Ферум з ФАО 180. Він легко віддає вологу і здатен на урожайність 100-115 ц/га. На силосну продуктивність розрахований гібрид ДН Гарант, який не любить пізніх строків посіву, стійкий до посухи і холоду за з потенціалом у 115-120 ц/га.

Тим, хто дорікає вітчизняним гібридам у порівняно гіршій вологовіддачі, селекціонери готують відповідь у вигляді гібриду Сальса, що обіцяє заткнути за пояс імпортних колег, як тільки пройде держсортовипробування.

З 2015 року занесено у реєстр середньоранній гібрид з ФАО 250 Марсер. Він стабільно показує свою стійкість до посухи, холоду, вилягання, гарно протистоїть шкідникам і дає до 125 ц/га урожайності без претензій до будь-якої зони.

Любовно у «МАЇС» називають «зерновичком» гібрид Арґентум, який доступний до продажу з 2016 року, має великі ділянки гібридизації.

Потужним качаном, потенціалом до 130 ц/га і стійкістю до хвороб та шкідників буде радувати гібрид Тріумф ЧМ, котрий закінчує свій перший рік у держсортовипробуванні. «МАЇС» готовий розвернути його насінництво.

У середньоранній групі гідну конкуренцію імпортним продуктам становить гібрид Здобуток. Він легко пристосується до всіх регіонів, дуже толерантний до загущення, гарно віддає вологу під час дозрівання. Минулого року на тестових посівах у Черкаській області давав по 133 ц/га.

Експериментальний гібрид із ФАО 310 притягує увагу червонястим кольором зерна. Погляди звертаються до академіка Бориса Дзюбецького. Автор підтверджує: червоний колір свідчить про значно більший вміст каротину, тут його в 2,5 рази більше за звичайні. «Наша селекція спрямована головно на поліпшення якості зерна, це ж світова тенденція, — говорить селекціонер. — Гібрид матиме важкий початок, добре стоятиме в посуху і даватиме урожай до 142 ц/га. Це наступна версія нашого гібриду Рубін». Борис Дзюбецький також зауважує, що й надалі розвиватиметься саме силосна програма: «Працюємо, умовно кажучи, над м’яким силосом, меншим стеблом, більшим вмістом качанів у силосі, до 48-50%. Також над програмою збільшення каротину і ан-тоціану  — сильних оксидантів, дбаючи про здоров’я тварин».

Кілька гібридів у лінійці «МАЇС» дотягуються, але частіше переганяють вже відомий гібрид Моніка. Він є національним стандартом у групі середньостиглих. Бачимо, новачки активно витісняють лідера за вологовіддачею та урожайністю.

Універсальним і серед найкращих за відгуками клієнтів показує себе гібрид ДН Берека ще з 2014 року. Нині у Вінницькій області він дав урожай зеленої маси 600-650 ц/га. При ФАО 390 дуже добре віддає вологу (16% на період збирання), фіксує урожайність 140-150 ц/га. Після цього гібриду практики радять сіяти озимі, бо раніше дозріває.

До кормів по-новому
На базі товариства «Русь» у Гельмязеві компанія «МАЇС» знайомила із новітніми технологіями заготівлі силосу. Так і хотілося сказати: «Вибачайте, класики, але прощавайте». Адже, наприклад, тільки впровадження іншої, науково розрахованої системи подрібнення дає зрештою прибавку до 2 літрів молока в день на корову. При цьому ветеринари констатують менший відсоток захворюваності, а економісти — суттєву економію коштів. Партнери певні: у складні часи для виробників молока нова система заготівлі багатьом допоможе вижити. Звісно, якщо точно дотримуватися технологічних вимог. Учасникам семінару дали рекомендації стосовно умов закладки, контролю за температурами маси, правильністю трамбування, ізоляції.

Розрахувати мрію
До речі, віце-президент Асоціації виробників молока Любомир Дикун на відкритті Свята кукурудзи дуже оптимістично висловився про перспективи галузі, особливо, коли молочарям допомагають такі високотехнологічні компанії, як «МАЇС».

Оптимізм «МАЇСА», компанії, яка нинішнього року, як і Незалежна Україна, відзначає своє 25-річчя, має очевидне економічне підґрунтя. Тут не мріють — тут добре рахують і роблять ставку на новації. Великих обсягів землі не прагнуть, натомість роблять ставку на високу продуктивність гектара. Окрім насінництва, розвивають тваринництво з акцентом на переробку. Так само переробляти налаштовані і фрукти з власних садів. Ми теж скуштували свіжовичавлений яблучний сік у зручних екологічних упаковках.

До речі, віднедавна «МАЇС» культивує ще одну цікавинку — горіхові сади і вже навіть отримує перші врожаї із власних саджанців.
 
Коментарі
 
Микола БАШОВИЙрегіональний агроном ТОВ «Згода», Черкаська обл.
 Круглий рік годуємо з ями більше 1000 голів ВРХ. Тому дуже цінуємо якісну силосну кукурудзу. Вже заготовили силос. Вперше сіяли цього року гібриди компанії «МАЇС» ДН Берека і ДН Аншлаг і дуже задоволені. Планували закласти 21 тис. т з 460 га. План виконали, а кукурудза ще залишилася на полі: урожайність перевищила наші розрахунки, тому залишили дещо на зерно. Досі використовували тільки іноземну селекцію і приблизно з такою ж урожайністю, але за зовсім інші гроші, з різницею у 4-5 разів. Якість продукту чудова. І це при тому, що весна була прохолодною, потім йшли дощі, а згодом спека сягала 34 градусів. Кукурудза «МАЇС» все одно показала себе якнайкраще.
Я упродовж багатьох років як агроном пропустив через свої ділянки багато гібридів, довго працював з іноземною селекцією. Там багато гідних різноманітних зразків, якими і зараз цілком задоволений. Але коли зустрічався з найкращими гібридами, захоплювався ними, завжди у глибині душі залишалася гіркота: невже українська селекція теж не може створити такого? Щасливий, що такий час настав. Адже переконався, що такі гідні гібриди є і у наших виробників. Бачу енергію, з якою працюють селекціонери, був на заводі компанії «МАЇС» — його надсучасне обладнання не поступається європейському, а то й випереджає. Переконався, що схожість насіння «МАЇС» не менша 96%, це навіть більше за іноземні показники. Дуже зручно, що нові гібриди продукують наші найближчі партнери. До них завжди можна легко звернутися із запитанням, за консультацією, і знаю, що отримую відверту, чесну відповідь, об’єктивну пораду. На наших очах руйнуються стереотипи, за якими ми дивувалися всьому іноземному, ніби кращому. Тепер бункер і чіткий розрахунок часто доводить перевагу нашого, українського.
 
Ігор КОЛОДКАначальник управління агропромислового розвитку Черкаської ОДА
 «МАЇС» — одна з найсолідніших компаній в області. Своїми гібридами сучасної силосної та зернової кукурудзи відома не тільки в Україні, але й закордоном. Наші аграрії можуть придбати їх набагато дешевше за імпортні. Насіннєвий завод «МАЇСА» дає роботу жителям області. Компанія постійно продукує інновації у різних галузях — рослинництві, тваринництві, ще й у садівництві, горіхівництві. Добре, що такі лідери є у нашому багатому аграрному краї.
 
Борис ДЗЮБЕЦЬКИЙакадемік, завідувач відділом селекції Інституту зернових культур НААНУ
 Упродовж 5 років співпраці ми вже спільно зареєстрували із компанією «МАЇС» 10 нових гібридів і активно працюємо над новими. Це одна із найкращих насіннєвих компаній України з дуже потужною базою. Хоч і дуже цінно створити новий гібрид, але цього замало. Вкрай важливо правильно і вчасно впровадити його, зараз ми кажемо: вдало розкрутити. Без цього не обійтися. А у спеціалістів «МАЇСА» добре виходить доносити потрібні новації до споживачів, аграріїв. Зараз розширюємо тут лінійку співробітництва з ними — від ранньо­стиглих до пізньостиглих гібридів. Випробовуємо багато новинок на площах «МАЇСА», адаптуємо до цієї зони. Бази цілком вистачає.
 
ТОВ АПК «Маїс»
18008, м. Черкаси, 
вул. Смілянська, 144,
Тел.: (0472) 63-59-46
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
 18 квітня 2024
В червні поточного року має розпочатися будівництво інтермодального «сухого порту» Horonda Platform в с. Горонда Закарпатської області.
В червні поточного року має розпочатися будівництво інтермодального «сухого порту» Horonda Platform в с. Горонда Закарпатської області.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Збитки сільського господарства через втрати ґрунтів внаслідок воєнних дій лише в Харківській області складають майже 37 мільярдів гривень.
Збитки сільського господарства через втрати ґрунтів внаслідок воєнних дій лише в Харківській області складають майже 37 мільярдів гривень.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Виробник українських оригінальних засобів захисту рослин і мікродобрив Ukravit запускає нову Програму лояльності для аграріїв.
Виробник українських оригінальних засобів захисту рослин і мікродобрив Ukravit запускає нову Програму лояльності для аграріїв.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Обсяги світового виробництва біодизеля цього року можуть помітно зрости.
Обсяги світового виробництва біодизеля цього року можуть помітно зрости.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Кавуни в Україні віднедавна вирощують по всій країні. І не тільки у відкритому ґрунті. На Львівщині кавуни ростуть навіть у теплицях.
Кавуни в Україні віднедавна вирощують по всій країні. І не тільки у відкритому ґрунті. На Львівщині кавуни ростуть навіть у теплицях.
18 квітня 2024
 17 квітня 2024
Великодній кошик (традиційні паска, яйця, домашня ковбаса, буженина, сало, вершкове масло, м’який і твердий сири, хрін та сіль) 2024 року обійдуться українській родини з 4 осіб близько 1422,05 грн, тобто на 17,6% дорожче, ніж торік, коли такий же набір продуктів коштував 1208,78 грн.
Великодній кошик (традиційні паска, яйця, домашня ковбаса, буженина, сало, вершкове масло, м’який і твердий сири, хрін та сіль) 2024 року обійдуться українській родини з 4 осіб близько 1422,05 грн, тобто на 17,6% дорожче, ніж торік, коли такий же набір продуктів коштував 1208,78 грн.
17 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.