agro business 160 160

×

Попередження

JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 88

Під егідою компанії «Сингента» на Закарпатті відбулось «Свято молодого вина»

/ Актуальні статті / Четвер, 15 грудня 2016 10:03
Ще за античних часів говорили: «Істина — у вині», а сучасні винороби можуть уточнити: істинне вино — в якісному винограді. Саме особливостям вегетаційного сезону в захисті виноградних насаджень та новим продуктам компанії «Сингента» для боротьби з хворобами та шкідниками була присвячена робоча частина заходу, що зібрав провідних українських виноградарів та виноробів.

 

Олекса СТЕРНІЙ, спеціально для "АС"

Село Яноші Берегівського району 15 листопада вітало гостей зі всієї України сонячним та морозним днем. І чудовим, вже відомим навіть за океаном, молодим вином з місцевих виноградників. Як підкреслив віце-президент корпорації «Укр­винпром» Володимир Гісем: «Закарпаття — невеликий регіон, але великий виноградний край». І фахівці галузі радилися, як захистити, зберегти та відновити кращі традиції українського виноробства в нових умовах.

Продукт місцевості 
та держави
Генеральний директор корпорації «Укрвинпром» Володимир Кучеренко зупинився на особливостях розвитку виноградно-виноробної галузі України в умовах євроінтеграції. Вона задає українським виробникам відповідні стандарти та надає перспективи, але не має бути грою в одні ворота. «Ми залишаємося оптимістами та сподіваємося, що українська виноградно-виноробна галузь має гарні перспективи на відродження та розвиток», — наголосив очільник корпорації «Укр­винпром».

Україна розташована між 46 та 48 паралелями, найбільш комфортними для виноградарства, як у тій же Франції, скажімо, чи Італії. А все інше — в наших руках. «Передусім нам потрібно переорієнтовуватися у виноградно-виноробній галузі. Ми маємо історію, маємо традиції — і настає час змін, — говорить Віктор Костенко, керівник відділу розвитку садівництва, виноградарства та виноробства Мінагрополітики. — Від знеосо­блених вин ми маємо перейти до виробництва унікальних продуктів пізнаваних виноробних місцевостей». Зі слів фахівців, потрібно орієнтуватися не лише на вкрай конкурентний ринок Європи, але й, зокрема, на Китай та Індію із потенційно гігантським попитом. І наші унікальні якісні вина варті того, щоб зареєструвати їх як національний продукт України. А якість вина — це насамперед якість винограду.

Нові рішення 
для винограду
«Це вже другий фестиваль вина, минулого року ми проводили подібний у «Таврії» на Херсонщині, — говорить технічний експерт зі спеціальних культур компанії «Сингента» Володимир Воєводін. — Загалом в останні роки ми робимо великий акцент на спеціальні культури, сади і виноградники. Кожен рік проводимо до десяти заходів подібного спрямування — майстерні садівництва, майстерні виноградарства… Навчаємо й допомагаємо вирощувати якісні плоди, якісний виноград».

Фахівець компанії «Сингента» проаналізував ситуацію з хворобами та шкідниками на виноградних насадженнях та представив повну систему захисту винограду протягом сезону. Виноградарі вже добре знають та успішно використовують такі препарати, як двокомпонентний фунгіцид контактно-проникаючої дії Світч®, високоефективний навіть за низьких температур Хорус®, ефективний проти 4 класів грибів Квадріс® чи Ридоміл® Голд, який втілює одну з найбільш ефективних комбінацій системного і контактного фунгіцидів.

Та головний акцент фахівці роблять на нові, напрочуд актуальні препарати з потужного портфоліо «Сингента». Так, двокомпонентний фунгіцид Діналі® (Дифеноконазол + Цифлуфенамід) — це найкращий системний препарат для захисту винограду від комплексу хвороб із лікувальним ефектом. Він унікальний за своєю дією на такі хвороби, як, наприклад, Оїдіум. Коли торік вийшов на ринок цей препарат, був досить потужний спалах хвороби. Застосовували різні продукти і комбінації. Ті виноградарі, які використовували Діналі®, досягли бажаних результатів: захворювання було подолано, виноград захищено. Як говорить Володимир Воєводін: «Кращої рекомендації для тих, хто використовував цей засіб проти епітофії Оїдіум, не потрібно».

Цьогоріч на виноградниках суттєву загрозу становила Мілдью. І новий мідьвмісний фунгіцид Пергадо® (Мандіпропамід+Оксихлорид міді) — єдиний препарат, який на всі 100% спрацював проти цієї хвороби. Виноградарі, зрозуміло, зараз хочуть його бачити в своїй системі захисту. Продукт має захисну, лікувальну й антиспорулянтну дії, утворює захисну сферу під кутикулою ягоди й листка, забезпечуючи ефективний захист, що не залежить від погодніх умов, не впливає на смакові властивості вина.

Що стосується захисту від шкідників, то інсектицид Проклейм® (Емамектину бензоат) забезпечує якісний швидкий, пролонгований контроль приховано та відкрито живучих лускокрилих, має пряму овіцидну дію. Його ефективність не залежить від високих температур, дощу та кислотності робочого розчину. Наприклад, проти такого небезпечного шкідника, як листокрутка він успішно працює навіть за вкрай спекотливих умов, на відміну від багатьох інших засобів. Згідно з дослідженнями ННЦ «Інститут виноградарства і виноробства ім. В. Є. Таїрова», нова система захисту від компанії «Сингента» має значні переваги в порівнянні зі стандартною. Також дуже суттєва превага препарату — безпрецедентно короткий період очікування: через 14 днів після обробки виноград можна споживати.

А нове амінокислотне добриво Ізабіон містить дві діючі речовини — найпотужніший ретардант і високоефективний фунгіцид. Цей біостимулятор забезпечує високу цукристість, чудову якість та привабливий товарний вигляд грона — і, відповідну, гарну ціну на ринку.

Якісні технології
обпилювання
Належну увага було приділено не лише новим якісним препаратам, а й основам їх застосування та практичним нюансам внесення ЗЗР. Експерт компанії «Сингента» із технологій внесення продуктів Олег Людвіновський підкреслив: «Лише 50 % залежить від правильно обраного препарату, а все інше — від вміння його застосувати».

З 2010 року працює Агрогід — підрозділ компанії «Сингента», що включає у себе всі сервіси, які надають клієнтам: від фітоекспертизи рослинного та насіннєвого матеріалів до якості внесення. Потужні лабораторії та діагностичні центри, які можуть зробити честь Європі, роблять аналіз та надають виважені рекомендації. А щодо обпилення виноградників, то фахівці компанії можуть зробити якісне налаштування та калібрування розпилювачів у господарстві. Як було наочно продемонстровано на слайдах, форсунки нового покоління забезпечують набагато кращий факел розпилу порівняно зі стандартними, ефективно працюють навіть за жорсткої води. Експерти компанії «Сингента» Олег Людвіновський та Степан Деркач предметно зупинилися на особливостях обпилювання виноградників, низці факторів, які впливають на його якість.

Учасники заходу обговорили ряд актуальних питань щодо розвитку виноградно-виноробної галузі, особливостей застосування засобів захисту рослин. Та як зауважив директор ПСП «Айсберг» Анатолій Полосков: «Приїжджати на Закарпаття тільки працювати — це гріх». Тому по закінченню робочої частини всі з задоволенням взяли участь у святковому банкеті, презентації та дегустації молодих вин. Закарпатське свято молодого вина та справжнього професіоналізму — це високо піднятий келих за процвітання виноробної галузі України.

Коментарі

Роман ВАШКОЛУПдиректор з маркетингу та стратегічного розвитку ГК «Баядера»
 Ми — прогресивні винороби. І завжди використовуємо ті засоби захисту рослин, які дозволяють зберегти урожай та покращити його якість, забезпечити безпеку для споживача. Тому користуємося, зокрема, продуктами компанії «Сингента». Приємно, що вони так професійно просувають свої препарати і допомагають виноградарям виростити гідний урожай.
 
Віктор КОСТЕНКОкерівник відділу розвитку садівництва, виноградарства та виноробства Мінагрополітики
 Ще князь Лев Голіцин 100 років тому сказав: «Вино — це продукт місцевості». Ми маємо створити законодавчі умови, щоб розвивалися ті виробники, які роблять своє унікальне вино. Такі, скажімо, як «Чизай», котрий виходить на американський ринок зі своїм Берегівським апеласьоном, «Колоніст» на Одещині, виноробне господарство князя П.М. Трубецького на Херсонщині. І ми повинні особливу увагу надати основі вина — якості винограду. В цьому плані компанія «Сингента» має шикарний набір захисту засобів захисту рослин. Цей рік був хворобливим, велике поширення набули, зокрема, такі захворювання, як Мілдью та Оїдіум — і завдяки таким компаніям, як «Сингента», їх препаратам вдалося врятувати урожай. Сподіваюсь, ми будемо мати з нього гарне українське вино.

Володимир КУЧЕРЕНКОгенеральний директор корпорації «Укрвинпром»
 Ми віримо у розвиток української виноградно-виноробної галузі та працюємо на це. А організатори цього заходу — компанія «Сингента» входить до складу корпорації «Укрвинпром». Вона є провідним світовим виробником засобів захисту рослин. І ті препарати, які вона пропонує, сприяють не лише захисту від хвороб, шкідників та бур’янів, а й працюють на зростання урожайності та якості винограду. Поглиблена співпраця з такими компаніями, як «Сингента» йде на користь виноградарським підприємствам.
 
Володимир ВОЄВОДІНтехнічний експерт зі спеціальних культур компанії «Сингента»
 Не можна виробити хороше вино з поганого винограду. Тільки якісний виноград може дати гарне українське вино. Компанія «Сингента» пропонує комплексний підхід до вирощування винограду. Ми всебічно підходимо до утримання насаджень — як і чим захищати, робимо акцент на самій техніці розпилення ЗЗР. А в компанії «Сингента» існує повна лінійка продукти для винограду. Нові препарати з нашого портфоліо завоювали визнання європейських фермерів, тепер вони успішно працюють в Україні. Кожен рік показує переваги цих засобів та їх місце у системі захисту. Адже це якість винограду, якість вина, здоров’я та задоволення споживачів.
 29 березня 2024
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
29 березня 2024
 28 березня 2024
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.