«Маїсу» довіряють найуспішніші

/ Актуальні статті / Понеділок, 19 грудня 2016 10:11
Компанія «Маїс» — це багатогалузеве підприємство, яке цього року святкує своє 25-річчя. Ще у той далекий час, коли карта сучасного агробізнесу тільки почала формуватися, молода команда однодумців на чолі з випускником Уманського сільгоспінституту Сергієм Терещуком заклала фундамент із принципово новим підходом до ведення агробізнесу. 

 
Валентина КРАВЕЦЬ, спеціально для "АС"
 
Так була створена фірма «Маїс». Керівництво компанії відразу ж поставило перед собою амбітне завдання — забезпечити всю Україну якісним насінням, яке нічим не поступатиметься іноземним аналогам. Вже у 1992 році на Черкащині збудували сучасний кукурудзо-калібрувальний завод, оснащений обладнанням із США. І почалось — нові ідеї, нові досягнення і без зупину до нових звершень. «Цього року ми святкуємо 25-річчя присутності на українському ринку. Наша діяльність була стабільною, компанія постійно розвивається», — підтверджує Сергій Осадчий, генеральний директор компанії «Маїс».

Сьогодні компанія «Маїс» має безліч спеціалізацій, але насінництво залишилось провідним напрямом діяльності. Тепер тут виробляють не тільки насіння кукурудзи, як було спочатку, а й соняшнику, ріпаку, сої. «Маїс» має повний цикл виробництва — від розмноження насіння у первинних ланках до посіву материнських та батьківських ліній на ділянках гібридизації та переробки насіння на найсучаснішому власному заводі із лініями Petkus, Cimbria й інших світових брендів. Компанія має власний відділ селекційної роботи, водночас впродовж багатьох років вона тісно співпрацює з провідними селекційними центрами України, а також із зарубіжними компаніями зі світовим ім’ям, які довіряють вирощувати та переробляти своє насіння саме черкаському «Маїсу».

ТОВ АПК «Маїс» сьогодні — це висока якість у кожній насінині та прийнятна ціна за посівну одиницю. Гібриди імпортної селекції коштують дорого. А вітчизняні не поступаються ні за якістю, ні за врожаєм іноземним, але мають прийнятну для українського аграрія ціну. «Ми працюємо з різними виробниками, проте основний наш покупець — це великі і середні підприємства, які нам довіряють. У компанії багато планів на майбутнє, серед пріоритетних — доведення лінійки гібридів до 50, стабільний розвиток, підвищення професійності», — розповів Сергій Осадчий.

Селекція швидко реагує
на потреби аграріїв
Селекційний досвід маїсівців вже випробуваний часом, посухами та надмірно вологими роками. У компанії працює потужний колектив селекціонерів.

«Від часу створення нашої компанії у ній розвивається напрям селекції. Проте це були лише перші напрацювання. Насправді досить великий прогрес у селекції кукурудзи компанія зробила у 2009 році. Виходячи насамперед із потреб аграріїв, селекціонери ТОВ АПК «Маїс» почали працювати над створенням нових гібридів, які б повною мірою задовольняли попит партнерів. Тож результатом сучасної вітчизняної селекції став перший новітній гібрид Новий ФАО 330 із середньостиглої групи, який був занесений до Держреєстру у 2012 році», — розповів Віталій Хроменко, завідувач відділом селекції ТОВ АПК «Маїс».

Аналізуючи потреби ринку, селекціонери компанії «Маїс» працюють над створенням гібридів кукурудзи різних груп стиглості. «Наша лінійка — це понад два десятки гібридів. Більшість з них пропонуємо для Лісостепу, основної зони, що продукує кукурудзу. Є і для Північного Степу, але клімат змінюється, і степова зона рухається все далі на північ. Ми продаємо насіння майже в усі області, окрім Луганської та Донецької», — пояснює Олег Калінчук, заступник генерального директора з виробництва ТОВ АПК «Маїс».

Відтак, вже сьогодні портфель компанії містить гібриди кукурудзи кожної групи стиглості — від ФАО 180 до 420. Зокрема, до останньої групи належить гібрид ДН Аншлаг, який було створено для отримання високоякісного силосу. Нині на ринку одним із найпопулярніших є гібрид кукурудзи Моніка 350 МВ. Агровиробники запевняють: у групі середньостиглих — він найкращий серед вітчизняного асортименту. До речі, саме Моніка 350 МВ визнаний національним гібридом-стандартом. Хоча для селекціонерів «Маїсу» це не привід зупинятись на досягнутому, а тому цей гібрид незабаром замінить новіший — Платинум ФАО 340. Останній пройшов два роки сортовипробування і за результатами наразі перевершує всі сподівання авторів як щодо врожайності, так і вологовіддачі. Тож найближчим часом очікують його виходу на велику агроарену.

Безумовною перевагою селекції «Маїсу» є те, що під час сортовипробування будь-якого гібриду паралельно закладають первинні ланки насінництва на площі не менш ніж 300 га. Таким чином, відразу ж після офіційної реєстрації продукту вже розгортається активний продаж «великого насінництва», щоб задовольнити потреби кожного кукурудзівника, який вирішить придбати якісне насіння.

Сьогодні перед селекціонерами «Маїсу» стоїть доволі непросте завдання — запропонувати кожній області України адаптовані гібриди, пристосовані саме для їхніх природно-кліматичних умов. У компанії переконані, що завдяки реалізації такого селекційного плану площі під кукурудзою, посіяною саме насінням компанії «Маїс», зростуть удвічі! «Якщо декілька років тому в нашому виробництві було 10-12 гібридів, то зараз їх 23, а надалі будемо ще розширювати їх кількість», — розповів Олег Калінчук.

Стресостійкість — це одна з головних рис, що вирізняє гібриди компанії «Маїс» серед конкурентів навіть іноземної селекції. Як пояснює Віталій Хроменко, це пов’язано з тим, що більшість насіннєвих компаній для насінництва ввозять вихідні батьківські лінії з інших країн, у яких клімат дещо схожий з нашим. Надалі в Україні вже отримують готове для реалізації насіння. Отримані таким чином гібриди F-1 все ж не повністю адаптовані до наших умов, тоді як вітчизняна селекція максимально пристосована до стресових факторів різного характеру.

Іншою конкурентною перевагою гібридів «Маїс» є вологовіддача. Завдяки селекційній роботі спеціалістам компанії вдалося досягти максимальної вологовіддачі пропонованих гібридів не під час сушіння, а безпосередньо в полі. А відтак, в аграріїв зростає рентабельність вирощування кукурудзи, адже досушування зерна — зовсім недешево коштує. Так, наприклад, гібриди Ферум та ДН Гарант із ранньої групи стиглості збирають, як правило, за базової вологості в полі, а продукти із середньоранньої групи (ФАО 200-300) — за вологості не більш ніж 16%. Показник вологості залежить від багатьох факторів, зокрема від строків висівання, погодно-кліматичних умов протягом вегетації. Гібриди із середньостиглої групи ФАО 300-400 збирають за вологості 18-22%. Виняток становлять ДН Берека, Новий та Аурум, у яких генетично закладена віддача вологи на момент збирання на рівні 16-18%.

Коли якість говорить
сама за себе
«Загалом наші гібриди можна умовно розподілити на три категорії. Перша група — гібриди-рекордсмени. Це високо інтенсивні гібриди, котрі вимагають певних, чи не ідеальних умов, гарного мінерального живлення, достатньо вологи, чіткої технології виробництва, сприятливого температурного режиму. Тоді вони здатні забезпечити 10 т/га і більше. Оце ті, що найбільш наближені до іноземної селекції. І такі врожаї наші партнери отримували, навіть нинішнього сезону. Місяць тому на Полтавщині такі показники забезпечила ДН Берека 110 ц/га, Моніка 350 МВ — 100 ц/га, Новий — 98 ц/га. Однак за екстремальних умов це все ж дуже ризиковано.

Друга група — це гібриди, які за будь-яких кліматичних умов формують прийнятні стабільні врожаї. За сприятливих умов вони здатні забезпечити і досить високий урожай, а за екстремальних — різко не знижують його. Скільки конкретно? Це гарантованих 7-8 т/га. Останнім часом саме такі гібриди відіграють все більшу роль. Тоді як раніше всі хотіли лише рекордних. Досить великий сегмент займає і третя група  — гібриди універсального використання: і на силос, і на зерно. Вони формують дуже потужну листостеблову масу і мають високий відсоток качанів. Нерідко в аграріїв виникає ситуація, коли силосу заготовлено достатньо, а в полі ще стоять силосні гібриди. Якщо вони нашої селекції, то їх спокійно можна збирати на зерно.

Як ми разом із Інститутом зернового господарства Степової зони створили свій ДН Аншлаг? Звернули увагу, що один із потужних холдингів на Вінниччині постійно купує дуже дорогі гібриди зарубіжної селекції на силос, і створили свій. Зізнаємось, нашу продукцію вінницькі аграрії узяли із невеликим ентузіазмом. Але нинішнього року на Вінниччині, достатньо волого забезпеченому регіоні, була страшенна засуха, і різниця у силосній масі між зарубіжним і нашим гібридами була вдвічі краща на нашу користь. Більше нікого переконувати там не треба», — запевняє Олег Калінчук.

І дійсно, у кожній області вже чимало агровиробників стали не те, що прихильниками, а постійними партнерами компанії «Маїс», адже результати, які вони отримують у полі, говорять самі за себе.

Коментарі
 
Григорій БИКОВЧЕНКОголовний агроном ФГ «Гайок» Володарського р-ну Київської обл.
 Цього року ми вперше висівали на полях гібрид Моніка 350 МВ, і цілком задоволені своїм вибором, адже отримали щедрий урожай — 150 ц/га!
Звісно, що одним гібридом засівати всю площу ризиковано, адже невідомо, як складуться погодні умови, тож у нас були посіви, засіяні і насінням іноземної селекції, яким не вдалось показати вищий результат — у середньому ми отримали по 110-120 ц/га. Тому ми рекомендуємо усім, хто хоче підвищити рентабельність вирощування кукурудзи, сіяти саме українські гібриди від ТОВ АПК «Маїс», адже вони значно дешевші від іноземних аналогів, а за врожайністю та вологовіддачею не тільки не поступаються, а іноді й переважають їх.
 
Олександр МЕЛЬНИКдиректор ПАФ «Хлібороб» Миргородського р-ну Полтавської обл.
 Наша співпраця з «Маїсом» розпочалася нинішнього року, і, зізнаюся чесно, задоволені, адже відразу отримали високий результат. У нас рекордсменами з урожайності стали гібриди Новий — 117 ц/га та Моніка — 132 ц/га. Таким результатом ми дуже задоволені, а тому на наступний рік плануємо однозначно продовжити співпрацю та випробувати й інші гібриди компанії «Маїс».

 
ТОВ АПК «Маїс»

18008, м. Черкаси, 
вул. Смілянська, 144,
Тел.: (0472) 63-25-79
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
19 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.