agro business 160 160

Clearfield® Plus вашого прибутку. Компанія BASF знайомить з інноваційною виробничою системою для соняшнику

/ Актуальні статті / Вівторок, 10 січня 2017 10:02
Україна стала однією з перших країн Європи, де світовий лідер у сфері агрозахисту представив унікальне рішення Clearfield® Plus. Під час конференції 30 листопада 2016 р., яка відбулася в м. Київ, провідні фахівці BASF ознайомили широкий аграрний загал з особливостями та перевагами системи, яку незабаром буде втілено на українських ланах.

 

Олекса СТЕРНІЙ, спеціально для "АС"

Елітні паростки інновацій
Велика команда науковців — біологів, хіміків, селекціонерів, агрономів напружено працювали над проектом понад 10 років, аби технологія стала доступною для агровиробників. Як підкреслив головний модератор заходу, керівник технічного відділу компанії BASF в Україні, Республіці Молдова та країнах Кавказу Маріано Етчеверрі: «Інновації — це безперервний процес, це стиль роботи компанії, який веде до успіху». І переваги інноваційної системи особливо переконливо сприймались у спілкуванні з експертами, які працювали над Clearfield® Plus з самого початку.

Ця система захисту соняшнику складається з унікальних гербіцидів і стійких до них гібридів соняшнику, спеціально розроблених провідними насіннєвими компаніями. «Завдяки міжнародній експертизі й наполегливій роботі нам із колегами вдалося суттєво вдосконалити гербіциди, винайти нові ультрасучасні гібриди соняшнику», — говорить Бріджит Вестон, керівник проекту з розвитку гербіцидів для стійких культур, BASF глобальні дослідження.

Науковець розповіла про історію створення виробничої системи Clearfield®, передумови та етапи інноваційної розробки Clearfield® Plus, ключові біологічні та хімічні засади цього проекту. Зокрема, було розглянуто механізм дії імідозалінонів та їх вплив на синтетазу ацетогідрокси кислоти, яка необхідна для розвитку рослин. Так, толерантність генів до гербіциду Clearfield® базується на природній мутації IMISUN в дикому соняшнику й потребує генів підсилювачів при створенні комерційних гібридів. А друге покоління НТ-соняшнику розроблене на основі сучасних елітних гібридів із новим толерантним геном CLHA-Plus, із покращеною толерантністю до гербіцидів. Нова розробка не є продуктом генної інженерії та не містить гену дикого соняшнику, що дозволяє уникнути зниження продуктивності та олійності. Гібриди для системи Clearfield® Plus відзначає покращена стабільність та надійність, краща толерантність до стресових умов навколишнього середовища. «Окрім того, що аграрії реалізують ці переваги на власних полях, отримуючи більший прибуток, механізм покращеної селекції працює на користь насіннєвих компаній, — зазначила Бріджит Вестон. — Селекціонери можуть зосере­дитись на швидкому підвищенні продуктивності, сфокусуватись на таких важливих ознаках, як стійкість до хвороб та вовчка, стресових погодних факторів тощо. А це дозволяє фермерам отримувати ще кращі гібриди для прибуткового господарювання».

Формуляція успіху
Компанія BASF — світовий лідер з виробничих систем для не ГМ-культур, толерантних до гербіциду: соняшнику, ярого та озимого ріпаку, рису, пшениці, бавовни, сочевиці, є навіть окремі рішення для кукурудзи.

Що стосується соняшнику, то Маттіас Пфеннінг, менеджер із технічної підтримки Clearfield® Європа/Африка/Середній Схід/Центральна Азія підкреслює: «Україна — це дуже важливий ринок, не тільки через великі площі соняшнику, а й великі господарства, яким потрібні рішення, щоб оптимізувати свої витрати. І ми надаємо ці рішення, адже в Україні є перспективи й простір для розвитку технологій».

Гербіциди Євро-Лайтнінг® Плюс із діючими речовинами імазамокс (16,5 г/л) + імазапір (7,5 г/л) та Пульсар® Плюс, який містить імазамокс (25 г/л) — це очевидний плюс для аграріїв. Препарати Clearfield® Plus характеризуються більш ефективною формуляцією, що забезпечує покращений контроль широкого спектру бур’янів та гнучкість у термінах внесення.

Зокрема, Євро-Лайтнінг® Плюс є справжнім мультиплікатором прибутку, адже він надає ряд суттєвих переваг при вирощуванні соняшнику:

  • гнучкість у виборі норми та часу застосування залежно від кліматичних особливостей, спектру та рівня забур’яненості;
  • забезпечує кращий контроль важкоконтрольованих бур'янів за умов нерівномірних сходів;
  • завдяки покращеній формуляції із застосуванням спеціальних ад’ювантів забезпечує краще утримання та поглинання навіть за складних погодних умов, має більшу ефективність на одиницю діючої речовини;
  • покращена толернатність гібридів Clearfield® Plus до гербіциду;
  • чудово працює у системах мінімального та нульового обробітку ґрунту;
  • у комбінації з гібридами, стійкими до нових рас, забезпечує неперевершений контроль вовчка.
 
Впровадження майбутнього
На конференції окремо зупинились на механізмі дії на такого вкрай шкодочинного паразита, як вовчок. Тут важливу роль відіграє ефект залишкової дії діючих речовин у ґрунті для контролю впродовж всього періоду вегетації. Фахівці проана­лізували ефективність різних норм внесення у різних фазах розвитку та навели результати дослідів у різних країнах. Менеджер з розвитку продуктів на ріпаку та соняшнику Михайло Маленький та технічний менеджер з розвитку продуктів на ріпаку та соняшнику компанії BASF Україна Олена Міхєєва надали дані про випробування нового гербіциду Євро-Лайтнінг® Плюс по всій країні.
 
Отримані результати відразу викликали зацікавлення в аграріїв та шквал запитань. «У нас були три досліди з різними гібридами для Clearfield® Plus, — говорить агроном із Полтавщини Олександр Зіновець. — І ми зібрали на 3-4 центнера більший урожай, ніж при звичайній системі Clearfield®, у межах 35-36 ц/га. Можу відзначити швидший і кращий контроль бур’янів Євро-Лайтнінг® Плюс».

Фахівці також розглянули таку складову системи Clearfield® Plus, як Stewardship (рекомендації для правильного застосування), щоб забезпечити тривалі переваги системи, окреслили критерії вибору між Євро-Лайтнінг® Плюс та Пульсар® Плюс. Не обійшли увагою на конференції і досить гостру проблему генеричних препаратів Clearfield® та причини небезпечності їх застосування у агровиробництві.

Досвідчені виробники на власних полях вже переконуються, що інноваційна система Clearfield® Plus, яка не має аналогів, реально та надійно працює на їх прибуток. А непідробний інтерес до найменших тонкощів, справжній шквал дійсно зацікавлених питань від чисельних учасників конференції свідчить — світова інновація Clearfield® Plus від BASF скоро стане звичною в Україні технологією успішного сталого виробництва. Всі складові для цього є: інноваційні високоякісні гербіциди, широке портфоліо гібридів з вищою урожайністю та вмістом олії, великий запит українських аграріїв.

Розвиваємось разом із BASF

Маттіас ПФЕННІНГменеджер з технічної підтримки Clearfield® Європа/Африка/Середній Схід/Центральна Азія
 Нові препарати мають покращену формуляцію, що надає більше гнучкості в застосуванні та забезпечує надійніший результат у боротьбі зі значною кількістю бур’янів. Менший вміст діючих речовин чинить менше пестицидне навантаження на ґрунт і краще підходять для посушливих агрокліматичних умов.
 

Валерій ЛІНЕВИЧкерівник СВК «Вівсяницький», Вінницька обл.
 Компанія не стоїть на місці, вона розвивається, і ми повинні розвиватись разом з нею. Коли ми беремо продукт, і допускаємо невеличкі помилки при внесенні, при виборі норми, виборі фази, то наші помилки зростають з арифметичною прогресією. У результаті ми недобираємо значний урожай. А BASF допомагає нам зрозуміти, де ми втрачаємо, а де знаходимо.
Змінюються технології, змінюються препарати. Без Clearfield®, скажімо, практично неможливо працювати при нульовому обробітку ґрунту. Щодо Clearfield® Plus, то в нових гербіцидах кількість діючих речовин менша. А це значить, що ми не навантажуємо наступну культуру. Ми думаємо не лише про те, що отримаємо гарний урожай соняшнику, а й про те, що пшениці після нього, наприклад, буде комфортніше рости. Це дійсно система майбутнього.

Дмитро ОНИЩЕНКОголовний агроном ТОВ «Хлібодар», Херсонська обл.
 У нас одна із найбільш засушливих зон у країні, що накладає свій відбиток на технології вирощування. А із системою Clearfield® я знайомий давно. Особливо актуальною вона стала років п’ять тому, коли господарства зіткнулися із вовчком. Ми вже випробовуємо Clearfield® Plus та звичайний Clearfield®, порівнюємо їх, аналізуємо. На наступний рік у господарстві планується посіяти 1300 га соняшнику під ці дві системи. Половина з них буде вирощуватись за системою Clearfield® Plus, адже, за моїми спостереженнями, гібриди цієї технології демонструють вищу урожайність.
 28 березня 2024
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних результатів. Ця стаття присвячена різним технологіям та інноваціям від BEDNAR.
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних ...
28 березня 2024
 28 березня 2024
Закупівельні ціни на кукурудзу в портах Чорного моря протягом тижня виросли на 8-10 $/т до 154-156 $/т або 6600-6650 грн/т на тлі активного експортного попиту, зростання курсу долара на міжбанку та стримування продажів виробниками.
Закупівельні ціни на кукурудзу в портах Чорного моря протягом тижня виросли на 8-10 $/т до 154-156 $/т або 6600-6650 грн/т на тлі активного експортного попиту, зростання курсу долара на міжбанку та стримування продажів виробниками.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
28 березня 2024
 28 березня 2024
У лютому 2024 року середня споживча ціна на м’які жирні сири в Україні зросла на 2,6% – до 185,9 грн/кг проти 181,13 грн/кг у січні.
У лютому 2024 року середня споживча ціна на м’які жирні сири в Україні зросла на 2,6% – до 185,9 грн/кг проти 181,13 грн/кг у січні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
За запитом благодійного фонду «Мурашки» в рамках соціального проєкту «Добро в дії» від ТМ «Добродія» відправили продукцію для подальшої передачі військовим на передову.
За запитом благодійного фонду «Мурашки» в рамках соціального проєкту «Добро в дії» від ТМ «Добродія» відправили продукцію для подальшої передачі військовим на передову.
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.