Кукурудзяна пропозиція «Сингента»: максимальна рентабельність

/ Актуальні статті / Вівторок, 17 січня 2017 10:09
25 листопада 2016 року в м. Полтава компанія «Сингента» провела конференцію, під час якої презентувала численним відвідувачам низку серйозних рішень, покликаних збільшити рентабельність вирощування кукурудзи в Україні.

 

Дмитро СІРИЙ, спеціально для "АС"

Потужна селекція 
для складних умов

Вберегтися від літніх ризиків
 
Все починається з правильного вибору гібрида кукурудзи, але зробити його через кліматичні зміни стає дедалі важче. Так, якщо раніше при виборі гібрида орієнтувались на суму активних температур, то сьогодні ситуація змінилася: «Досвід останніх років показує, що, крім суми активних температур, визначальним фактором є волога, — підкреслює канд. с.-г. наук, менеджер з маркетингу «Сингента» напряму розвитку гібридів кукурудзи Ігор Ковальчук. — В середньостиглих та середньопізніх гібридах кукурудзи вегетація триває довше, завдяки чому рослина формує високі врожаї. Але зараз періоди браку вологи та критичних температур настають швидше — і такі гібриди не встигають завершити вегетацію за належних умов».

Вирішенням цієї проблеми можуть стати середньоранні гібриди, адже «…кукурудза з низьким ФАО має швидкий ріст на початку вегетації, вона ефективніше використовує вологу та встигає завершити налив зерна і сформувати врожай до настання високих температур і посухи. Тим більше, що всі середньоранні гібриди кукурудзи «Сингента» мають високий потенціал урожайності, — пояснює Ігор Ковальчук. — За результатами наших дослідів у Агроцентрах, в Південній Україні середньоранні гібриди дають на 20-25% вищу врожайність, ніж ті, що мають вищу групу стиглості». З цієї групи окремо варто відзначити гібриди, які можна сіяти в ранні строки (середньодобова температура ґрунту на глибині загортання становить 6˚С). «Вони холодо­стійкі, мають швидкий початок вегетації, швидко формують листово-стеблову масу та стійкі до основних хвороб і гнилей. Їм легше реалізовувати свій потенціал і використовувати всю силу для формування врожаю, — зазначає експерт. — Крім того, фактично вся лінійка кукурудзи «Сингента» підходить для сівби в оптимально ранні строки (за температури ґрунту 8˚С). Це дає час зернинам підготуватися, набратися вологи, сформувати паростки, і за 10˚С дати дружні вирівняні сходи».

Акценти інтенсивної технології
Для українських аграріїв «Сингента» має широку пропозицію середньоранніх гібридів кукурудзи для різних технологій вирощування.

Так, під час заходу великою увагою аграріїв користувалися гібриди для інтенсивної технології, зокрема, ті, що придатні для ранньої сівби. До останніх належать СИ Ротанго ФАО 200, що зацікавлює еректоїдним типом листків (за нього листки зверху не затінюють листки нижніх ярусів і листки сусідніх рослин), високим виходом крупи з зерна, а також ніжним стеблом, яке легко перетравлюється тваринами; Неріса ФАО 200, яку також можна використовувати і на зерно, і на силос; НК Фалькон ФАО 220, що визначається високою урожайністю (цьогоріч на демополі «Сингента» в Чернігівській обл. — 13,6 т/га) та швидкою вологовіддачею зерна; і, звичайно, НК Термо ФАО 330, який здобув гарну репутацію в Україні своєю здатністю витримувати весняні похолодання та формувати два качани (якщо не загущувати).

Серед інтенсивних гібридів, які можна сіяти в оптимально-ранні строки, багато аграріїв відзначили СИ Новатоп ФАО 240який завдяки високому потенціалу врожайності та ознаці StayGreen (при повному дозрівання зерна вегетативна маса рослини лишається зеленою, що підвищує якість силосу) з кожним роком набуває все більшої популярності в Україні. Без заслуженої уваги не лишилася і цьогорічна новинка СИ Аріосо ФАО 270 — стійкий до посухи, основних хвороб і гнилей гібрид, схильний до формування двох качанів, зі швидкою вологовіддачею насіння при дозріванні. 2015 року в п'яти Агроцентрах «Сингента» середня урожайність СИ Аріосо становила 98,58 ц/га (найнижча в Дніпропетровській обл. — 8,4 т/га, найвища — в Черкаській 12,9 т/га).

Селекція завтрашнього дня
Проте основна увага сільгоспвиробників була прикута до потужного поповнення лінійки середньопластичних гібридів, першого представника елітної генетики Артезіан — СИ Феномен (ФАО 220).

«Раніше існували гібриди, толерантні до посухи, які не давали добрі врожаї у сприятливих умовах, — розповідає у відео-зверненні керівник глобальних RND-програм селекції насіння «Сингента» доктор Ден Драйер. — Передбачити, чи буде рік посушливим чи сприятливим й обрати відповідний гібрид дуже складно. 10 років тому наша команда поставила за мету вирішити це питання. І сьогодні представляємо вам продукт нової генетики Артезіан — СИ Феномен, який забезпечує високу врожайність як у сприятливих умовах, так і за посухи». СИ Феномен формує багаторядний качан із тонким стержнем із зубоподібним типом зерна та характеризується високим потенціалом урожайності, стабільністю, високим рівнем озернення качана в умовах стресу та швидкою вологовіддачею зерна при дозріванні. Новий гібрид високотолерантний до стеблових і кореневих гнилей, пухирчастої сажки та весняних похолодань, відтак, він підходить до ранніх строків сівби. «Генетика Артезіан спрямована на оптимізацію обмінних процесів у рослині, забезпечення кращого відтоку корисних елементів від коренів на формування репродуктивної здатності. Було враховано всі фактори, які впливають на врожайність», — звертає увагу Ігор Ковальчук, менеджер з маркетингу «Сингента» напряму розвитку гібридів кукурудзи. Про це, зокрема, свідчать еректоїдний тип розміщення листків на стеблі, підвищений вміст хлорофілу та коефіцієнт фотосинтезу, ознака StayGreen, а також потужна коренева система, завдяки чому рослина краще поглинає із ґрунту воду та корисні елементи і є стійкою до прикореневого і стеблового вилягання.
 
«У цьому ми пересвідчились поточного року на Агроцентрі «БалІнвест» (Харківська обл.), — додає Ігор Ковальчук. — Над ним пройшла потужна злива: навіть біг-борд не встояв… Через ураган багато гібридів кукурудзи вилягло — СИ Феномен вистояв». Впродовж 2016 року гібрид випробовували на 10 демополях — середня урожайність у них становила 11,2 т/га (найнижча Черкаська обл. — 9,2 т/га, найвища — Чернігівська — 13,6 т/га), а вологість зерна на момент збирання — 18,32% (найвища — Чернігівська обл. — 27,3%, найнижча Черкаська — 12,1%). 
 
Разом із тим, важливо те, що: «СИ Феномен було розроблено спеціально для України. Таким чином, ми пропонуємо сільгоспвиробникам більш досконалий та відповідний умовам вирощування продукт», — наголошує Трей Кі, керівник напряму насіння кукурудзи в регіоні EAME (Європа, Африка та Близький Схід).

Стабільність і витривалість
Крім того, увазі відвідувачів представили ще кілька нових середньопластичних гібридів. Ними стали СИ Енігма (ФАО 230), що придатний для ранніх строків посіву, добре переносить посуху, забезпечує гарну врожайність та має ознаку StayGreen; СИ Аладіум (ФАО 280), який має швидкі темпи росту і розвитку, формує середній багаторядний качан із тонким стрижнем та визначається високим потенціалом урожайності. І, звісно, продукт нової генетики, який вперше з'явився на демопосівах цього року — СИ Ірідіум (ФАО 350), який чудово реагує на підвищений агрофон, але при цьому забезпечує стабільний урожай.

Чималою популярністю користувалися й високоадаптивні гібриди, зокрема, придатний до сівби в ранні строки Делітоп (ФАО 220). Цей гібрид є лідером з продажів у середньоранній групі стиглості. Цьому багато в чому посприяла його висока стійкість до вилягання, добра реакція на підвищений агрофон, схильність до формування двох качанів, а також придатність для вирощування як на зерно, так і на силос.

На захисті «цариці полів»
 
Однак яким би чудовим не був гібрид, він ніколи не розкриє весь свій потенціал без ефективного захисту. І першою його ланкою є інноваційні протруйники «Сингента». «Стандартом із захисту є протруйники Круїзер® (д.р. тіаметоксам 350г/л, або 600 г/л) в нормі 6,0-9,0 л/т (144 мл/80 тис. насінин) та Максим® XL (д.р. флудиоксаніл 25 г/л+ металаксил-М 10 г/л) у нормі 1,0 л/т (9 мл/1 посівну одиницю), — звертає увагу менеджер «Сингента» з маркетингу напряму ЗЗР польових культур Володимир Максимович. — До речі, Максим® XL є стандартом не тільки у нас, а й у ЄС, де ним протруюється 30% усього насіння всіх компаній-виробників». Разом із тим, на насінні гібридів для ранніх строків сівби експерти радять застосовувати комплексну обробку насіння сумішшю фунгіциду та інсектициду. «Цього року після різкого зниження температури повітря у фазі до 5 листків кукурудза 2-3 тижні «сиділа». В цей час ґрунтовій живності не було чого їсти — і вона поїдала кукурудзу. Без інсектицидної обробки насіння вона може значно прорідити посіви», — наголошує Ігор Ковальчук. Аби вберегтися від цього, радять застосовувати суміш: Максим® XL + Форс®Зеа (д.р. тіаметоксам 200 г/л, тефлутрин 80 г/л) у нормі 5,0-6,0 л/т (100 мл/80 тис. насінин). Форс®Зеа — новий препарат, який створює навколо насіння, а потім рослини хмару токсичних газів. Потрапивши в неї, шкідники відразу гинуть, навіть не діставшись до рослини. Більше того, Форс®Зеа сприяє розвитку кореневої системи кукурудзи, завдяки цьому кукурудза не впадає у стан анабіозу під час спеки, що принесе додаткові 3-4 ц/га.

Захист від бур'янів починається з обробки ґрунтовими гербіцидами Примекстра®Голд (S-метолахлор 400г/л+ атразин 320 г/л) у нормі 2,5-3,5 л/га, або Примекстра® TZ Голд (S-метолахлор 312,5 г/л + тербутилазин 187,5 г/л) в нормі 4,0-4,5 л/га. «Це базові ґрунтові гербіциди, які не мають фітотоксичної дії на культуру — можна вносити по сходах до 10 (чи 3-5?) листка культури. Але головне — це фаза розвитку бур'янів. Для ефективної дії однорічні бур'яни мають бути на стадії 2 листків», — зазначає Володимир Максимович.

Під час заходу багатьох аграріїв, які вирощують інтенсивні гібриди, особливо зацікавили гербіциди Люмакс® (д.р. S-метолахлор — 375 г/л, тербутилазин — 125 г/л, мезотріон — 37,5г/л) у нормі 3,5-4,0 л/га та Елюміс® (д.р. нікосульфурон 30 г/л, мезотріон 75 г/л) в нормі 1,25-2 л/га. Їхня головна особливість — забезпечення тривалої захисної дії від бур'янів на полі, що дозволяє зменшити кількість пестицидних обробок.

Люмакс® контролює (зокрема, по сходах) багаторічні дводольні й зимуючі бур'яни, зокрема амброзію полинолисту, нетребу звичайну, ІМІ- та сульфоніл-сечовинстійку падалицю соняшнику тощо. Препарат використовується як ґрунтовий і страховий гербіцид одночасно. «Період захисної дії Люмакс® досягає 80 днів, крім того, мезотріон у його складі забезпечує пролонговану ґрунтову дію. Він немає фітотоксичної дії на культуру (до 3-5 листків). Головна прив’язка під час застування препарату — фаза розвитку бур'янів: однорічних злакових — до 2 листків, дводольні до 6 листків, в осотів — до фази розетки. Якщо немає багаторічних злакових бур'янів, то одна обробка Люмакс® — і поле чисте до збирання», — наголошує експерт.

Елюміс® лишився у пам'яті присутніх завдяки тому, що він контролює широкий спектр однорічних і багаторічних злакових та дводольних бур'янів, а також ІМІ- та сульфонілсечовинстійку соняшникову падалицю. «Це варіант єдиного комплексного препарату: нікосульфурон — типова сульфонілсечовина, а мезотріон перешкоджає фотосинтезу в бур'янах. Поєднавшись, ці д. р. контролюють такі бур'яни, як: осоти, гірчаки, нетреби, фіалки, ватник сірійській (пригальмовує ріст), перерослий паслін, щирицю, куряче просо тощо. Єдине, що він погано працює по скорішу звичайному, — підкреслює Володимир Максимович. — Елюміс® має розтягнуту фазу внесення (2-8 листків у культури), але орієнтуватися треба знову ж таки на бур'яни. Наприклад, бур'яни на 6 листку він забере лише в нормі 1,7 л/га».

Для боротьби з окремими видами бур'янів, які переважають на полі, «Сингента» пропонує страхову схему — низку гербіцидних сумішей. Так, для боротьби з осотами радять використовувати суміш відомого Мілагро® (д.р. нікосульфурон 240 г/л) з новим препаратом Пріма®Форте: «Це суміш удосконалених Ланцелот® 450 WG та Пріма™», — додає менеджер «Сингента» з маркетингу напряму ЗЗР польових культур. Знищити берізку, що переросла (до 6 листка), при фазі культури 7-8 листок допоможе суміш Мілагро®Старане™ Преміум (флуроксипір 330 г/л). Лобода контролюється препаратами Пріма™ (флорасулам 6,25 г/л + 2-етилгексиловий ефір 2,4-Д 425,5 г/л) та Діален Супер® (дикамба 120 г/л+ 2,4-Д деметиламінної солі 344 г/л), або сумішшю Мілагро®+Пік® (просульфурон 750 г/кг).

Ефективній боротьбі зі шкідниками значно можуть посприяти потужні інсектициди «Сингента». З них великою увагою сільгоспвиробників був нагороджений препарат Ампліго® (д. р. хлорантраніліпрол 100 г/л, лямбда-цигалотрин — 50 г/л) норма 0,2-0,3 л/га, визначною рисою якого є термостабільність. Тобто при зростанні температур не потрібно збільшувати норму внесення, як на звичайних піретроїдах, навпаки — чим вища температура, тим швидше препарат вбиває комаху. Більше того, Ампліго® має нокдаун-ефект: за 2 години по обробці переважна більшість шкідників мертва. Ще одна корисна властивість: навіть на 22 добу на обробленій поверхні Ампліго® лишається у кількості понад 90%. Препарат контролює всі рухомі стадії шкідників, які є в полі.

Кукурудза: тенденції ринку

Зрозуміло: в отриманні гарної рентабельності визначну роль відіграють гарні ціни на культуру, які останнім часом відчутно знизились. Причини падіння цін, а також прогноз цінової ситуації на ринку кукурудзи під час заходу назвав консультант компанії Agritel (одна з аналітичних компаній-партнерів «Сингента») Андрій Новосьолов. Зі слів експерта, падіння цін на кукурудзу (листопад-початок грудня) відбулося через низку факторів:

  1. Рекордний урожай кукурудзи в світі;
  2. Зміцнення долара США (призвело до падіння цін на товарні (зокрема, аграрні) активи на світовому ринку);
  3. Поступове поліпшення залізничної логістики в Україні (переважна частина врожаю зернових колосових відвантажена, отже, все більше вагонів стає доступними).

Разом із тим, маємо неоднозначну довгострокову експортну перспективу. «З одного боку, головний імпортер української кукурудзи, країни ЄС, другий рік поспіль зіштовхується з посухою. Через це попит на українську кукурудзу зросте майже до 15 млн т у порівнянні з торішніми 13 млн т, — прогнозує Андрій Новосьолов. — Питання тільки в тому, чи встигне Україна поставити ці обсяги, адже через логістичні проблеми поставки затримуються». З іншого боку, є Китайська Народна Республіка (КНР), яка тривалий час була одним з основних імпортерів вітчизняної кукурудзи. «Останні 5 років КНР нарощувала запаси кукурудзи (на сьогодні 110 (офіційно) — 200 млн т (неофіційно)), а на початку осені було ухвалено закон про скорочення цих залишків: якість зерна зменшується. Отже, зараз КНР з імпортера перетворилася на експортера кукурудзи. Вона продовжить купувати українську кукурудзу, але обсяги будуть значно меншими. Це матиме негативний вплив на ціни навесні, які в минулі роки підвищувались за рахунок початку експорту до КНР».

У тому, що навесні кукурудза не дорожчатиме, значну роль зіграє і велика пропозиція кукурудзи на світовому ринку (пік з лютого до квітня) від Бразилії та Аргентини, які в лютому завершать збір другого врожаю зернової. «Найсильнішим конкурентом для України стане Аргентина, де скасували 20-відсоткове експортне мито на кукурудзу — місцеві аграрії можуть дешевше продавати врожай, площі під культуру зросли на 1 млн га. Більше того, сьогодні є дешева нафта, отже, для Аргентини може вигідно поставити кукурудзу до портів ЄС», — підкреслює консультант Agritel. З його слів, діяти аграріям у цих умовах можна так:

  • якщо продаж у національній валюті — продавати до кінця року: наступного ціни в гривні зменшаться;
  • зараз продавати форвард із поставкою лютий-березень: пропозиція нижча в доларах США, але завдяки цьому вдасться уникнути ризиків у лютому-березні, коли ціни впадуть ще більше;
  • форвард-опціон — продати за форвардним контрактом і відкрити позицію на біржі. Це непросто, але результативно: прив’язка тільки до біржі.

Вберегтися від ринкових ризиків…

Суттєво зменшити цінові ризики можна за допомогою низки фінансових рішень (докладніше в АС №21 (340)), які «Сингента» пропонує у країнах, що розвиваються. «Фінансові рішення — програми, які допомагають аграріям добре і впевнено заробляти, а, отже, зможуть купляти нашу технологію», — пояснює менеджер із розвитку бізнесу «Сингента» Роман Хріпко.

… до посіву
В цей час допоможуть форвардні програми «Сингента», за яких компанія купує частину врожаю за ринковою ціною на гнучких умовах. За отримані кошти аграрій може придбати продукцію «Сингента», або погасити свою заборгованість перед дистриб’юторами. Важливо, що при передоплаті технологія продається за фіксованим курсом дол. США — курсові ризики майже повністю усуваються. Окремо варто відзначити програму Форвард Плюс, яка вирізняється від інших форвардних програм тим, що коли на світових ринках зростає вартість кукурудзи — аграрій може один раз зафіксувати в угоді вищу ціну культури. Отримати додаткові кошти в заставу майбутнього врожаю можна завдяки вже перевіреним Аграрним розпискам, які «Сингента» приєднала до форвардного договору. «Це дає аграрію дві додаткові переваги: товарну знижку -8% річних для кредиту на півроку, і -4% річних для кредитів на понад півроку, а також, якщо бракує оборотних коштів навесні, — фінансування від «Сингенти» під форвардний контракт до 30% від загальної суми договору під 10% річних у дол. США», — підкреслює Роман Хріпко.

…перед збиранням
Підтримкою «Сингента» в цей період є нова програма індексного страхування Метео Захист, у якій «…застосовуються погодні індекси: якщо в точці, вказаній сільгоспвиробником, були високі температури та/або брак вологи — він отримує компенсацію. Немає виїздів у поля, — звертає увагу менеджер із розвитку бізнесу «Сингента».

… після збирання
Продати врожай на вигідних умовах допоможе низка програм «Сингенти»:

  • Підтримка Плюс — дозволяє аграрію як передоплату за продукти «Сингенти» чи погашення заборгованості продати дистриб’юторам на ринкових умовах від 200 т врожаю кукурудзи та отримати додаткові 200 грн/т;
  • Агрі Плюс — як передоплату за продукти «Сингенти» аграрій до лютого 2017 р. за ринковою ціною продає компанії від 1000 т урожаю кукурудзи. Якщо до середини квітня ціна на культуру зростає умовно на $10/т, сільгоспвиробник отримує додаткові $10/т, які інтегруються в знижку на продукти компанії.
  • Кукурудзяна Опція — нова програма, за якої за проданий урожай аграрій отримує на вибір 1 безкоштовну посівну одиницю за кожні 5 т проданого врожаю, або за кожну тонну реалізованого зерна — знижку 400 грн на будь-яке насіння кукурудзи «Сингенти». При цьому акцент компанія робить на посухостійкі гібриди.

Загалом

Потужні гібриди, серйозний хімічний захист, вигідні фінансові програми — це повний комплекс кукурудзяної пропозиції від «Сингенти», який покликаний збільшити (або хоча б зберегти) рентабельність вирощування «цариці полів» у сьогоднішніх непростих умовах.

Коментарі

Світлана ВІННИКагроном СТОВ «Пальміра» (підрозділ Kernel) (Золотоніський р-н, Черкаська обл.)
 На сьогоднішньому заході для мене особливо цікавими були фінансові програми, які дозволяють вартістю частини врожаю зробити передоплату за ЗЗР. Думаю, вони могли б стати корисними для агрохолдингу Kernel, адже ми закуповуємо великі обсяги ЗЗР. З продукції «Сингенти» використовуємо протруйники Максим® XL і Круїзер®, ґрунтовий гербіцид Примекстра® тощо. З представлених гібридів найбільше зацікавив СИ Феномен, адже його можна вирощувати на землях, де є проблеми зі зволоженням. Загалом «Сингента» рекомендує себе як позитивний виробник і постачальник насіння та ЗЗР.

Олександр ВЕРНИГОРА, заступник генерального директора з рослинництва Приватна АФ «Агроінвест» (Великобагачанський р-н, Полтавська обл.)
 З компанією «Сингента» наше господарство працює дуже давно. Із ЗЗР використовували ґрунтові гербіциди Примекстра®Голд і Примекстра® TZ Голд. На якість роботи препарату впливає чимало різних факторів, але якщо все зроблено правильно — вони дають результат. Також зараз вирощуємо гібриди соняшнику «Сингента» НК Конді, НК Армоні, також на частині полів соняшнику використовуємо систему Clearfield® — повністю влаштовує і якість захисту, і врожайність гібридів. Загалом оцінюємо гібриди соняшнику «Сингента» на 4,5 балу з 5. По кукурудзі ще не працювали: от сьогодні приїхали оцінити нову лінійку гібридів.

Олександр КОВАЛІВНІЧагроном із захисту рослин ПАТ «Райз-Максимко» (Романська філія)
 Для мене на конференції цікавим було все: добрі препарати та гібриди кукурудзи. Особливо запам’ятався гібрид НК Термо: він дає змогу розширити строки посіву, що важливо, бо площі у нас великі. З препаратів виокремив для себе Елюміс®, тому що він, крім іншого, контролює соняшникову падалицю, зокрема ІМІ-стійку. Із «Сингентою» співпрацюємо 8 років. Частка її препаратів у нас становить 25-30% від загальної кількості.

Володимир ХОТНЕВИЧголовний агроном ПОСП «Колос»(Козелецький р-н, Чернігівська обл.)
 На конференції я почув про нові продукти і зробив деякі висновки щодо подальшого застосування у господарстві. Так, для себе відмітив найновіший гібрид СИ Феномен — наступного року було б добре посіяти його на наших полях. Зі старіших гібридів окремо виділяю Делітоп, який здивував мене цього року: попри те, що ФАО в нього невисоке, дав більшу врожайність, ніж я очікував — 9 т/га в сухому зерні. Я сподіваюсь, що наступного року все буде нормально, і я отримаю найвищий урожай саме з цих гібридів. Із препаратів зацікавив Елюміс®, який також хотілося б використати в нашому господарстві, але тут ще питання ціни: як коштуватиме на рівні продуктів інших виробників — випробуємо усі та оберемо кращий. Загалом у нас 60-70% всього насіння та ЗЗР — продукція «Сингенти».
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
19 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.