Підбір гібрида ріпаку озимого в умовах 2022 року

Підбір гібрида ріпаку озимого в умовах 2022 року

/ Актуальні статті / Середа, 25 травня 2022 11:14

Щороку ріпак в Україні вирощують за різним сценарієм. Восени 2020 року в більшості областей погода доволі довго була теплою, пізні посіви входили в зиму в оптимальній фазі розвитку, а ранні потребували додаткової регуляції росту й переростали. Восени ж 2021-го склалася зовсім інша ситуація: ранні посіви розвивалися краще, ніж пізні чи навіть оптимальні. Особливо помітним це було на полях, де не застосовували азотне мінеральне живлення. Навесні погодні умови теж були несприятливими: або раннє березневе тепло, або затяжна травнева прохолода.

Якщо на фактор шкідників і грибних хвороб ми до певної міри можемо впливати, то на клімат — ні. Однак саме погодні чинники протягом осіннього та весняного періодів формують розвиток рослин, що визначає можливість розкриття максимального потенціалу врожайності ріпаку.

Отже, першочерговим завданням ріпаковода є отримання оптимальної кількості рослин, спроможних якісно перезимувати в умовах того чи іншого регіону вирощування.

Як у ріпаківництві можна впливати на зміни кліматичних умов? Ніяк. Утім, ми можемо зменшити ризики й оптимізувати технологію вирощування завдяки диференційованому підбору гібридів. Максимальна відповідність обраного гібрида умовам конкретного поля та строкам сівби в конкретній місцевості є передумовою ефективного початку сезону вирощування ріпаку озимого — культури, що перебуватиме на полі понад 300 днів.

Сьогодні селекцію Brevant® seeds вирізняє розвиток кількох генотипів ріпаку озимого. Класичні високорослі гібриди є основою, адже вони відповідають умовам більшості регіонів України. Другий напрям — це нова сучасна лінійка низькорослих гібридів MAXIMUS®, який компанія й далі розвиває. Ці гібриди вже досягли стабільних показників урожайності та демонструють лідерство на ринку в цьому сегменті. Третій — це селекція гібридів для технології Clearfield®, який охоплює як високорослі гібриди, так і низькорослі з лінійки MAXIMUS®.

 

ПТ275 (класичний гібрид). Велика кількість стручків

Минулого сезону новий гібрид ПТ275 привернув до себе увагу на Заході і в Центрі України своєю високою врожайністю. На Волині, на демонстраційному посіві в ТОВ «Волинь Нова» Горохівського району, ПТ275 посів перше місце з-поміж 73 гібридів, що були представлені 12 селекційними компаніями. За середньої густоти — 28 рослин/м² — та дещо пізнього збирання, що було проведене 12 серпня, ПТ275 продемонстрував відмінну компенсаційну здатність, чудову стійкість до хвороб стебла та добру придатність до прямого комбайнування. Залікова врожайність сягала 52,9 ц/га за збиральної вологості 7,7%. Досліджуючи формування складових урожайності, аграрії встановили, що гібрид має середньораннє, дещо пролонговане цвітіння, а на високому агрофоні формує величезну кількість стручків щодо своєї густоти — на 35% більше, ніж у середньому по досліджуваних гібридах. ПТ275 є середньостиглим, маса тисячі насінин середня і становить 3,34 г. Була застосована інтенсивна технологія живлення: 5 т/га пташиного посліду під оранку, N170P25K30S48, бор — усього 675 г/га д.р. дрібно. Обмежувальним чинником була холодна весна і як наслідок — пізніше цвітіння. Також ПТ275 виявив відмінну стійкість до полягання після зливи з ураганом, що пройшла 30 червня 2021 року на демонстраційному полігоні. Це, своєю чергою, сприяло рівномірному дозріванню стручків протягом липня та зменшенню ризику інфікування хворобами стручка.

09 10 472 473 14 2

Стан ПТ275 на демополігоні в ТОВ «Волинь Нова» після зливи з ураганом.
Лідер з урожайністю 52,9 ц/га в заліку (праворуч — конкурент для порівняння).

 

Першу в Україні виробничу сівбу ПТ275 здійснило ТОВ «Синявське», що в Київській області, на площі понад 200 га. Загалом із двох полів зібрали в середньому 46,6 ц/га за збиральної вологості нижчої від базової. Окремий масив, близько 80 га, продемонстрував урожайність 48,0 ц/га. Цього результату було досягнуто на трьох попередниках: пшениці озимій, ячменю ярому та кукурудзі на силос — що визначало як строки сівби, так і рівномірність отриманих сходів. Технологія живлення складалася з 40 т/га гною ВРХ під оранку, азоту 180 кг/га, сірки 48 кг/га, бору — всього 675 г/га д.р. дрібно. Втім, інтенсивність технологій була виправдана високою врожайністю ПТ275.

09 10 472 473 15 2

Порівняння особливостей осіннього розвитку ПТ275 (ліворуч) та ПХ131 (праворуч) на демопосіві в ТОВ «Агро-Рось-Інвест», Черкаська область. Висів 23.08.2021, фото 18.11.2021.

 

ПТ271 (класичний гібрид). Стабільність у складних умовах

ПТ271 відомий як пластичний гібрид, що пристосовується до різних кліматичних умов у різних регіонах країни. Збалансовані ритми осіннього й весняного розвитку та середньораннє дозрівання роблять його цінним гібридом для українського ріпаківництва. Результати демопосівів 2020 та 2021 років показують, що ПТ271 не лише демонструє стабільність урожайності, а й часто є в групі лідерів. Стабільність за різних умов здебільшого є визначальним чинником провідних ріпаководів України. У таблиці можна ознайомитися з результатами ПТ271.

Слід зазначити, що ПТ271 є придатним до вирощування на піщаному ґрунті. Стабільно високі показники врожайності в ТзОВ «Прометей» (Волинська обл., Ковельський р-н), ТОВ «ім. Шевченка» (Чернігівська обл., Ріпкинський р-н) та ТОВ «Вега Агро» (Житомирська обл., Брусилівський р-н), що мають супіщані та піщані ґрунти, підтверджують це.

09 10 472 473 15 1

Найвищого виробничого результату минулого року ПТ271 досягнув у ТОВ «АФ Козацька» (Сумська обл., Конотопський р-н). В умовах зрідженого посіву гібрид продемонстрував компенсаційну силу, виробнича врожайність на площі 55 га становила 50 ц/га. Зимостійкість гібрида господарство оцінило як дуже високу.

ПТ271 добре адаптований для південних і східних областей із недостатнім зволоженням. Восени за оптимальних і пізніх строків сівби можна спостерігати швидкий розвиток кореневої маси рослин і повільне нарощування листя. Це зменшує транспірацію до зими. Навесні ПТ271 також не схильний до утворення надлишкової листкової маси, що також позитивно впливає на транспірацію.

Гібрид має високий попит у Румунії, де є флагманом лінійки високорослих гібридів.

Минулого сезону ПТ271 приємно здивував своїм легким збиранням, адже і стручки, і крони достигали швидше і більш рівномірно навіть в умовах затяжного дозрівання.

 

ПХ131 (низькорослий гібрид MAXIMUS®). Оптимальне рішення для ранньої сівби

Забезпеченість ґрунтовою вологою в період посіву — це розкіш для більшості ріпакових областей України. Тому за її наявності, скажімо, наприкінці липня є спокуса вдатися до ультраранньої або ранньої сівби ріпаку озимого. Господарства, що закладають великі площі під ріпак, також не нехтують ранніми термінами посіву. Позитивно вплинути на ефективність такого рішення може підбір найбільш адаптованого гібрида.

Новинкою минулого року став низькорослий гібрид ПХ131, що належить до нового покоління високопродуктивних гібридів лінійки MAXIMUS®. Селекціонерам із ПХ131 вдалося досягнути важливих цілей , а саме:

1. Повільний осінній розвиток з формуванням розлогої розетки листків.

2. Несхильність до витягування точки росту.

3. Якісніше та швидше загартовування.

4. Несхильність до відновлення вегетації в теплі періоди зими за відсутності снігу.

5. Більш раннє цвітіння у сегменті низькорослих гібридів MAXIMUS®.

6. Висока стійкість до фомозу.

7. Відмінна стійкість до розтріскування стручків.

 

У результаті маємо низькорослий гібрид нової генерації, що за показниками виробничої врожайності не поступається, а часто і перевершує високорослі гібриди, особливо за умов теплої осені, коли є ймовірним переростання. Навіть за суми ефективних температур понад 1000° протягом осіннього розвитку ПХ131 матиме відмінну зимостійкість і значну перевагу теплої зими без снігового покриву. Тому цей гібрид годиться для східних і південних областей, де пар або горох часто є популярними попередниками під ріпак, і для богарних площ, де свого часу набув популярності низькорослий гібрид ПР44Д06. Поготів, що завдяки відносно меншому утворенню вегетативної маси ПХ131 має високу посухостійкість за умов оптимального або перерозвиненого стану.

 

ПХ128 (низькорослий гібрид MAXIMUS®). Високопродуктивна компактність

У 2021 році ПХ128 був найпопулярнішим в Україні в низькорослому сегменті. З-поміж інших гібрид вирізняється швидкістю розвитку. До того ж його наділено іншими перевагами низькорослих гібридів: формуванням розлогої розетки з низькою точкою росту, ефективнішою реакцією на застосування морфорегуляторів, високим рівнем зимостійкості. Внаслідок поєднання цих параметрів ПХ128 має дуже широке вікно висіву — від ранніх до пізніх строків. Крім того, завдяки швидшому росту стебла навесні та середньому цвітінню цей гібрид має в Україні стабільну врожайність. На демонстраційних посівах це один із найстабільніших гібридів. Швидкий розвиток кореня і компактність сприяють підвищеній посухостійкості. Також ПХ128 вирізняється рівномірністю виповнення стручків і найменшим відсотком їх непродуктивної частки. Ці чинники, а також середня група стиглості уможливлюють конкуренцію з високорослими гібридами за інтенсифікації технології живлення. Головне для ПХ128 — мати розвинений стан до зими, навіть трохи перерозвинений, тоді він має яскраву перевагу. У ЄС ПХ128 позиціонується як гібрид з високим умістом олії в насінні, це є перевагою за високих температур у червні, як це було в 2019 році. Результати врожайності ПХ128 за останні 2 роки наведено у таблиці.

09 10 472 473 16 3

Оптимальне співвідношення «зерно — солома», або досягнення вищих показників урожайності з меншим використанням ресурсів, завжди було однією з головних цілей селекції сільськогосподарських культур. Цієї мети допомагають досягти нові низькорослі гібриди ПХ131 та ПХ128. З ними можна мати перевагу в складніших умовах вирощування на Сході та Півдні, а також бути впевненим у високому результаті в Центральних та Західних областях України.

09 10 472 473 16 1

Розлогий габітус і рівномірне дозрівання ПХ128 на демопосіві в ТОВ «Волинь Нова». 
Продуктивних стручків 88%, середньозважена кількість насінин на стручок — 35. Густота — 32,3 рослини/м².
Урожайність — 49,7 ц/га в заліку. Вологість після комбайна — 8,3%.

 

ПТ279КЛ. Універсальний гібрид для виробничої системи Clearfield®

ПТ279КЛ є гордістю лінійки гібридів Brevant® seeds для виробничої системи Clearfield®. Він відповідає всім новим технологічним викликам півдня України. А саме — стабільністю врожаю за пізніх сходів, що часто є наслідком «амбарного» посіву до дощу в пересушений ґрунт, адаптивністю до широкого міжряддя (45–70 см) і високим рівнем посухостійкості.

Виробничникам північних областей свою стабільно високу врожайність ПТ279КЛ засвідчує вже третій сезон на демонстраційних полігонах і виробничих посівах із застосуванням гербіцидів на основі імазамоксу, до яких він має високий рівень селективності. Це важливо, адже останніми роками на Півдні та Сході країни набирає популярності весняне застосування цих страхових гербіцидів на посівах Clearfield®-гібридів.

Яскравого виробничого результату торік досягло ФГ «Вікторія» (Одеська обл., Татарбунарський р-н). За однакової норми висіву 310 тис. насінин/га, але з різним міжряддям — суцільний висів на 15 см і точний на 50 см — ПТ279КЛ забезпечив урожайність 45,0 ц/га. Особливої різниці на обох досліджуваних масивах не помітили, в обох випадках урожайність була стабільно високою та рекордною в господарстві.

Певним досягненням на демонстраційному посіві може похвалитися ТОВ «Україна-Хліб» (Кіровоградської обл., Кіровоградський р-н), де за дуже пізніх сходів і розвитку рослин до зими (4–5 маленьких листків) ПТ279КЛ показав заліковий результат 44,0 ц/га. Сівбу було проведено сівалкою точного висіву з міжряддям 45 см. Також ПТ279КЛ відзначився на демопосіві в ДП ДГ «Асканійське» (Херсонська обл., Каховський р-н), посівши перше місце з-поміж 32 гібридів різної селекції з урожайністю 42,9 ц/га.

09 10 472 473 16 2

Динаміка весняного розвитку пізніх сходів ПТ279КЛ на демопосіві
ТОВ «Україна-Хліб», Кіровоградська область. Сходи отримано
4–5 жовтня 2020 року, розвиток до зими — 4–5 малих листків.
Урожайність становила 44,0 ц/га в заліку. Вологість після комбайна — 6,5%.

 

У 2020 році ПТ279КЛ показав добрий результат у ТОВ «Бахмут-Агро» (Донецька обл., Бахмутський р-н), де посів друге місце серед 34 гібридів і перше — у сегменті представлених Clearfield®-гібридів з урожайністю 41,0 ц/га. А у ФГ «Агро-Троя» (Запорізька обл.) того самого року ПТ279КЛ посів другу сходинку в сегменті з урожайністю 43,8 ц/га (до першого місця не вистачило менш як 1 ц/га). Аналіз показників вологості приводить до висновку, що ПТ279КЛ, попри свій середньоранній термін достигання, має добру адаптивність до перестою, адже його вологість «з-під комбайна» була однією з найменших — лише 3,2%.

Слід зазначити, що інноваційною особливістю ПТ279КЛ є підвищена стійкість до основних хвороб ріпаку, зокрема переноспорозу. На менш стійких гібридах ця хвороба за достатньо прохолодних і дощовитих умов травня-червня може спричинити значні втрати врожайності. Це може бути характерно для північних областей України.

Отже, на ріпаковий сезон 2022/23 року бренд Brevant® seeds підготував збалансовану пропозицію для українських фермерів.

Високорослі ПТ271 і ПТ275 вже довели свою адаптивність до ґрунтово-кліматичних умов різних регіонів України та демонструють лідерські показники врожайності. Низькорослі ПХ128 та ПХ131 сприяють оптимізації технології за раннього посіву та безпечнішому вирощуванню.

Прихильники Clearfield матимуть змогу оцінити перевагу одного з найкращих Clearfield®-гібридів — ПТ279КЛ.

 

Сергій ДЕМИДЕНКО, менеджер агрономічної
експертизи з ріпаку озимого бренду Brevant® seeds

 

Більше на www.brevant.com.ua та

® Торгові марки Corteva Agriscience та її афілійованих структур.

©2022 Corteva

 20 квітня 2024
Команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту Cult Food Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти, який розроблено на підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.
Команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту Cult Food Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти, який розроблено на підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.
20 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
19 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.