agro business 160 160

У весну 2017 разом із фунгіцидом Абруста® від Дюпон!

/ Актуальні статті / Четвер, 16 лютого 2017 10:04
Фунгіцидний сегмент на зернових колосових культурах досить добре розвинений в Україні. Виробник має широкий вибір фунгіцидів різних хімічних класів. Усі компанії-оригінатори мають у своєму портфелі щонайменше один фунгіцид на зернові, а, як правило, це 3-4 позиції.

 

Питання застосовувати фунгіциди на пшениці та ячмені вже не стоїть, позаяк майже всі виробники проводять щонайменш одну фунгіцидну обробку. А ось питань стосовно того, які саме фунгіциди вносити, коли, і як побудувати правильну технологію захисту, дуже багато.

Абруста® — дієвий інструмент,
або «золота жилка» для новаторів!
Компанія Дюпон рухається у напрямі інноваційних рішень. Підтвердженням цьому є вихід у 2016 році на ринок України унікального фунгіциду Абруста®. Він забезпечує якісний контроль основних хвороб пшениці та ячменю у поєднанні з відмінним фізіологічним ефектом. Абруста® складається з двох діючих речовин: ципроконазолу та пентіопіраду.

Ципроконазол відомий багатьом виробникам як компонент висококласного фунгіциду Аканто Плюс®. Нагадаємо, що ципроконазол — один із найбільш системних триазолів. Як і більшість інших триазолів, він контролює широкий спектр хвороб, у тому числі види септоріозу, іржі, борошнисту росу.

Чому саме Абруста®?
Доречним буде питання: чим же пентіопірад вирізняється з-поміж інших піразол-карбоксамідів?
 

Пентіопірад — яскравий представник інноваційного хімічного класу — SDHI, або піразол — карбоксамідів. Пентіопірад контролює широкий спектр грибкових хвороб і має тривалий період захисної дії. Пентіопірад активний проти збудників видів септоріозу, іржі, борошнистої роси. Також пентіопірад має високу ефективність проти плямистостей ячменю, а саме сітчастої плямистості, ринхоспоріозу та рамуляріозу.
 

 
По-перше, це дуже потужна лікувальна дія у порівнянні з іншими діючими речовинами з цього ж самого класу.

Разом із ципроконазолом ми отримуємо практично подвійну лікувальну дію, ще й за участі абсолютно різних механізмів! Інші піразол-карбоксаміди та стробілурини використовуються, як правило, превентивно, тоді як пентіопірад буде активним після того, як ураження вже відбулось (але до появи плям). Звісно ж, краще працювати до моменту ураження і не затягувати з обробкою. Але часто виникають випадки, коли виробник спізнюється з обробкою на 2-3 дні. І тут Абруста® себе відмінно проявить!

По-друге, це унікальний вплив на фізіологію рослини.

За результатами європейський досліджень виявлено позитивний вплив фунгіциду Абруста® на кореневу систему рослини, підвищення фотосинтетичної активності, потовщення стебла, збільшення вмісту клейковини та білка. Покращення розвитку кореневої системи і потовщення стебла спостерігається при обробці у перше внесення (ВВСН 29-31), а покращення якісних показників зерна — як у перше (ВВСН 29-31), так і в друге внесення (вихід прапорцевого листка, ВВСН 39).

Досліди, закладені в Україні у 2015 та 2016 роках, підтвердили фізіологічні переваги рослин, оброблених фунгіцидом Абруста®. Передусім це «видимі» фізіологічні переваги — покращення розвитку первинної та вторинної кореневої системи, а також потовщення стебла. З допомогою SPAD-meter виявлено збільшення кількості хлорофілу в оброблених рослинах. Після проведення лабораторних аналізів підтвердились і «невидимі» переваги — більший вміст клейковини та білка у порівнянні з контролем та конкурентними рішеннями.

Які практичні переваги отримує виробник, використовуючи Абрусту® в першу обробку (T1)?

  • Кращий розвиток кореневої системи сприяє підвищеній посухостійкості.
  • Коренева система проникає глибше в ґрунт і ширше горизонтально, тим самим рослина має змогу отримати вологу у тих місцях, де вона не може дістати її без обробки.
  • Окрім підвищення посухостійкості і більш ефективного використання вологи, рослина, оброблена фунгіцидом Абруста®, краще засвоює мінеральні (зокрема азотні) й органічні добрива.
  • Що стосується потовщення стебла, то це підвищує стійкість рослини до вилягання.
 
Час та норми застосування
фунгіциду Абруста®?
Оптимальний час внесення фунгіциду Абруста® на пшениці та ячмені — кінець фази кущення-початок виходу в трубку (ВВСН 29-31). У такому випадку, фунгіцид Абруста® забезпечує не лише якісний та тривалий захист від хвороб, а також підвищення стійкості рослини до несприятливих погодних умов. За умови обробки в Т1 (ВВСН 29-31) Абруста® надає одразу два види захисту — біологічний та фізіологічний. Застосування фунгіциду Абруста® у перше внесення дозволяє максимально розкрити потенціал продукту, забезпечує надійний захист від хвороб, сприяє покращенню розвитку кореневої системи, підвищує стійкість до вилягання та посухостійкість. Для регіонів із недостатньою кількістю вологи та ризиками весняної або літньої посухи саме перша обробка фунгіцидом Абруста® забезпечить кращий результат. Оптимальна норма — 0,8-1,0 л/га на пшениці та ячмені.
 

Також Абруста® чудово себе проявляє у другу обробку — під час виходу прапорцевого листка (ВВСН 39). Тут на перше місце виходить фунгіцидна активність препарату, зокрема тривалість захисту та посилена лікувальна дія. Абруста® дуже добре працює проти видів іржі та особливо проти видів септоріозу. Абруста® забезпечує ефективний контроль хвороб навіть після того, як збудники хвороби вже потрапили в середину рослини (проте гіфи грибів ще не проросли). Для регіонів з високою шкодочинністю та поширенням хвороб друга обробка забезпечить відмінний результат. Оптимальна норма — 0,8-1,0 л/га на ячмені та 0,9-1,1 л/га на пшениці.

Практичний досвід застосування
фунгіциду Абруста® в Україні у 2016
Хотілося б окремо зупинитись на результатах, які було досягнуто з фунгіцидом Абруста® в Україні торік. Умовно результати дії продукту у рік виходу на ринок можна розділити на дві частини:

1) що було відмічено спеціалістами науково-дослідних інститутів;

2) що було відмічено і яких результатів досягнуто на рівні кінцевих споживачів.

Оскільки 2016 рік був першим роком виводу фунгіциду Абруста® на ринок України, роботи з науково-дослідними інститутами активно велись по всій території країни, щоб зрозуміти, в якому регіоні і якими властивостями Абруста® буде виділятись з-поміж конкурентних продуктів (перш за все фунгіцидів із хімічного класу SDHI).

Так, спеціалісти Миронівського Інституту пшениці (досліди у Київській області) відмітили покращений розвиток кореневої системи після обробок фунгіцидом Абруста®. Коренева система на оброблених Абрустою® рослинах виглядала краще, ніж на рослинах, що були оброблені конкурентними продуктами і на контрольному варіанті. Вона була густішою, масивнішою і довшою; це стосується як первинної, так і вторинної кореневої системи.
 

Три додаткові тезиси:

1) Абруста® + Таліус® 0,1 л/га або Вареон® 0,4 л/га — доцільно при значному поширенні та шкодочинності борошнистої роси; синергізм діючих речовин; антирезистентне рішення; додаткове збереження урожаю;

2) Абруста® + Синерджен SOC 0,4 л/га — підвищення ефективності із септоріозу, плямистостей ячменю, борошнистої роси; швидша лікувальна дія; додаткове збереження урожаю;

3) Норми внесення фунгіциду Абруста® мають бути адекватними (згідно з реєстрацією). Мінімально 0,8 л/га як на пшеницю, так і на ячмінь. Наголошуємо, що Абруста® — продукт преміум-класу, тут не можна знижувати норми. Єдиний виняток — бакова суміш Абруста® 0,4 л/га + Вареон® 0,4 л/га, яка є високоефективним рішенням, особливо на озимій пшениці у фазі Т1.
 

 
Фахівці Інституту захисту рослин (досліди у Хмельницькій області) відзначили потовщення стебла після застосування фунгіциду Абруста®, а також нижче залягання вузла кущення. Ці фізіологічні показники зумовлюють високу стійкість до вилягання, а отже, переваги під час збирання урожаю. До того ж, ципроконазол, що міститься у складі фунгіциду Абруста®, попереджає активному росту рослин у висоту. Таким чином, рослини не сильно витягуються і тримаються «кучніше», що теж додає стійкості до вилягання.

Експерти Інституту фізіологоії рослин та генетики (досліди у Вінницькій області) визначили ряд конкурентних переваг, які не видно неозброїним оком. Зокрема, після застосування фунгіциду Абруста® виявлено збільшення показників хлорофілу (а отже, покращення фотосинтетичної активності), підвищення вмісту азоту в зерні та прапорцевому листку, підвищення вмісту білка та клейковини у зерні тощо. ІФРГ наголосив також і на високій якості зерна як найбільш диференціюючій перевазі фунгіциду Абруста®.

Є ще дві дуже важливі особливості, що відмічені усіма науково-дослідними інститутами:

1) Додавання ад’юванту Синерджен SOC до фунгіциду Абруста® було економічно виправданим на усіх дослідах. Завдяки Синерджен SOC було підвищено ефективність дії фунгіциду Абруста® на 10-15% із септоріозу, плямистостей ячменю та особливо борошнистої роси, а також додатково збережено близько 3 ц/га урожаю (у середньому на дослідах).

2) Урожайність пшениці та ячменю, оброблених фунгіцидом Абруста®, була приблизно на одному рівні з конкурентними продуктами (фунгіциди нового покоління піразол-карбоксамідів, або SDHI), а там, де Абруста® була застосована із Синерджен SOC, урожайність перевершила всі інші варіанти. Найкраще себе показали варіанти Абруста® 1,0 л/га + Синерджен SOC 0,3 л/га та Абруста® 0,8 л/га + Синерджен SOC 0,4 л/га

Досвід та результати 
у господарствах
Що стосується досвіду господарств, то перш за все виробники відзначили високу урожайність та високу якість зерна (вміст клейковини та білка).

У Південних областях України Абруста® в основному застосовувалась на озимому ячмені. Клієнти звернули свою увагу на урожайність, натуру зерна, високий вміст поживних речовин. Найбільш успішно Абруста® показала себе в Одеській області. Відмінні кількісно-якісні показники зерна супроводжувались пристойним рівнем контролю сітчастої та смугастої пламистостей, які були домінуючими хворобами у господарствах.
 

У Центральній Україні Абруста® майже рівномірно використовувалась на ярому ячмені та озимій пшениці. Потужний захист + фізіологічний ефект — такими були відгуки виробників. Особливо були задоволені ті, хто застосовував Абрусту® в перше внесення (Т1). Вагоме збільшення кореневої системи та видиме потовщення стебла чітко спостерігалось на території Хмельницької, Вінницької та Кропивницької областей.
 

У Західній Україні Абруста® застосовувалась на озимій пшениці та ярому ячмені, причому Львівська і Волинська області більше працювали по озимій пшениці, а Тернопільська — по ярому ячмені. Виробники звернули увагу на довготривалість захисної дії, а також на покращення кореневої системи, що в результаті допомогло отримати додаткове збереження урожаю. На високопродуктивних та сприйнятливих до хвороб сортах із високою шкодочинністю борошнистої роси відмінно проявила себе бакова суміш Абруста® 0,8 л/га + Таліус® 0,1 л/га. За невисокого та помірного поширення борошнистої роси фунгіциду Абруста® достатньо, але коли шкодочинність збудника дуже висока, бажано підсилити Абрусту® фунгіцидом Таліус®. До того ж, така бакова суміш дає чудове антирезистентне рішення завдяки різним механізмам дії активних речовин.

Усі завезені об’єми фунгіциду Абруста® були продані дистриб’юторам, з них понад 90% продукту «лягло у землю» у 2016 році, тобто попит на продукт перевищив пропозицію, і продукт був у дефіциті. Ми рекомендуємо Вам, виробничникам, поспішити із замовленням фунгіциду Абруста® у наших офіційних дистриб’юторів вже сьогодні, оскільки кількість продукту обмежена…

Висновки

  • Абруста® — яскравий представник найновішого та найсучаснішого хімічного класу фунгіцидів з інноваційним механізмом дії.
 
  • Абруста® контролює широкий спектр хвороб на зернових колосових, зокрема види септоріозу, види іржі, борошнисту росу та плямистості (гельмінтоспоріози) ячменю.
 
  • Абруста® забезпечує потужну профілактичну та відмінну лікувальну дію.
 
  • Абруста® позитивно впливає на розвиток рослини — надає їй стійкості до несприятливих погодних умов, підвищує посухостійкість, покращує розвиток кореневої системи, сприяє підвищенню стійкості до вилягання та оптимізує використання мінеральних (азотних) добрив. Це було підтверджено багатьма дрібноділянковими та індустріальними дослідами.
 
  • У системі захисту фунгіцид Абруста® є ефективним механізмом як у першу (ВВСН 29-31), так і в другу (ВВСН 39) обробки.
 
  • Додавання ад’юванту Синерджен SOC до фунгіциду Абруста® підвищує ефективність дії препарату та сприяє додатковому збереженню урожаю.
 
Досягайте чудових результатів, відмінних урожаїв та
високих прибутків разом із фунгіцидом Абруста®!
 29 березня 2024
ГО «Міжнародна фундація розвитку» спільно з ГО «Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» продовжують співпрацю щодо проведення навчання в рамках реалізації проєкту «Розвиток трудового потенціалу для України» за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України».
ГО «Міжнародна фундація розвитку» спільно з ГО «Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» продовжують співпрацю щодо проведення навчання в рамках реалізації проєкту «Розвиток трудового потенціалу для України» за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України».
29 березня 2024
 29 березня 2024
Станом на 29 березня до сівби ярих культур в Україні приступили всі області. Засіяно 476,7 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 29 березня до сівби ярих культур в Україні приступили всі області. Засіяно 476,7 тис. га зернових та зернобобових культур.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Негативна цінова динаміка на ринку живця свиней наприкінці березня в Україні стала відчутнішою. Так, середньозважена ціна склала 55,4 грн/кг, що на 11% нижче, ніж тижнем раніше.
Негативна цінова динаміка на ринку живця свиней наприкінці березня в Україні стала відчутнішою. Так, середньозважена ціна склала 55,4 грн/кг, що на 11% нижче, ніж тижнем раніше.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit ...
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit радять включати ...
29 березня 2024
 29 березня 2024
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
29 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.