agro business 160 160

Гербіцидна броня для озимого ріпаку

Гербіцидна броня для озимого ріпаку

/ Актуальні статті / Понеділок, 25 липня 2022 10:24

Щороку погодні й економічні умови для сільгоспвиробництва дуже різняться, проте забур’яненість посівів ріпаку не залежить від них. Осіннє засмічення призводить до надмірного винесення точки росту над поверхнею ґрунту, слабкого розвитку кореневої системи, загалом підвищує ризик вимерзання ріпаку, а також спричиняє формування низьковрожайних посівів. За сильного засмічення втрата біомаси ріпаку може становити 30–50%.

Осіння обробка гербіцидами на озимому ріпаку має бути спрямована передусім на контроль багаторічних і зимуючих бур’янів. На сьогодні існує кілька варіантів гербіцидного захисту озимого ріпаку, які поділяють на ґрунтовий, післясходовий і комбінований. Кожен варіант має свої особливості та свою характерну низку визначених гербіцидів. Так, багаторічні види бур’янів бажано і економічно доцільно розпочинати контролювати завчасно шляхом їх знищення у посівах культур-попередників, а саме озимої пшениці та ячменю, селективним гербіцидом Пріма™ Форте або проведенням післязбиральних заходів захисту за допомогою поєднання системи обробітку ґрунту і внесення гербіцидів суцільної дії.

Захист посівів ріпаку потрібно починати на етапі підготовки ґрунту. Насамперед це пов’язано з біологією культури та її гербокритичним періодом. Ріпак особливо чутливий до бур’янів у перші 10–20 днів вегетації, тому в цей час поле має бути абсолютно чистим від бур’янів. Досягти такого результату вдається завдяки застосуванню високоефективного і перевіреного часом захисту озимого ріпаку — внесення гербіциду Дуал® Голд. Характерною ознакою цього препарату передусім є те, що він з усієї великої групи хлорацетамідів є найменш фітотоксичним для культури. Фітотоксичність представників групи хлорацетамідів може проявлятися у затримці сходів, і після внесення деяких із них вона сягає до трьох тижнів. Завдяки високій ефективності Дуал® Голд дозволяє очистити поле від однорічних злакових і більшості однорічних дводольних бур’янів. Препарат забезпечує надійний і тривалий захист культури в ранній, найкритичніший період розвитку, до того ж не має фітотоксичної дії навіть у разі передозування. Дуал® Голд знищує сходи лободи білої, щириці звичайної, гірчиці польової, талабану польового й інших однорічних дводольних бур’янів. Зниження чисельності сходів бур’янів, як порівняти з безгербіцидним варіантом досягає 82–100%. Захисна дія препарату дозволяє отримати сходи культури й дати їм можливість формувати розетку листя протягом 20–30 днів практично без конкуренції з боку бур’янів.

Дуал® Голд не лишає шансів конкурентам через відмінну ефективність і чудову толерантність до культурних рослин, а також дозволяє обирати різні варіанти його застосування: до сівби (навіть за тиждень) на підготовлений для висіву ґрунт або після посіву та від появи сходів до 2 листків культури. Дуал® Голд має в 3–8 разів меншу летючість проти інших ґрунтових препаратів. Для досягнення максимальної ефективності в застосуванні Дуал® Голд потрібна не лише якісна передпосівна обробка ґрунту, а й дотримання інших важливих вимог, зокрема, таких як обприскування ґрунту впродовж перших трьох днів після сівби або краще одразу після нього, а за браку ґрунтової вологи після внесення гербіцидів — накочення ґрунту кільчасто-шпоровими котками. Препарат застосовують у нормі витрати 1,4–1,6 л/га (залежно від типу ґрунту). Норма витрати робочого розчину — 200–400 л/га. Крім того, варто нагадати основні постулати внесення гербіциду Дуал® Голд: поверхня ґрунту має бути добре вирівняною, не містити великих грудок, на яких осідає значна частина препарату. Для розширення спектра дії проти дводольних бур’янів рекомендовано застосовувати продукти, які містять кломазон. Дуал® Голд виступає добрим союзником післясходових препаратів у комбінованій системі захисту культури. Він істотно ослаблює рослини бур’янів, які все ж змогли дати сходи, що сприяє підсиленню ефективності післясходових гербіцидів і суттєво розширює спектр їх захисної дії.

Період захисної дії Дуал® Голд в посівах озимого ріпаку становить 3–6 тижнів, залежно від погодних умов. Можливість безпечного застосування післясходового гербіциду дозволяє покращити технологічність внесення препарату і робить його потенційним партнером для післясходових гербіцидів. Для покращеного контролю бур’янів компанія «Сингента» рекомендує застосовувати Дуал® Голд у суміші з Лонтрел™ Гранд. Цей гербіцид, як і Пріма™ Форте, який застосовують на зернових культурах і кукурудзі, має змогу не лише і не так контролювати вегетуючу (зелену) частину осотів, а й здатний глибоко проникати у їхню кореневу систему. Крім осотів Лонтрел™ Гранд ефективно контролює й інших представників родини складноцвітих, зокрема волошку синю, роман польовий, падалицю соняшнику, нетребу звичайну, амброзію полинолисту, яку практично не контролюють інші посходові гербіциди на цій культурі. Цей гербіцид також високоефективний проти деяких представників родини пасльонових (паслін чорний) і гречкових (гірчак почечуйний).

13 14 476 477 19 2

Лонтрел™ Гранд є ідеальним партнером для бакових сумішей із протизлаковим гербіцидом Фюзілад Форте®. Актуальність захисту посівів ріпаку від злакових бур’янів, особливо сходів падалиці зернових культур, дуже висока, бо остання дуже інтенсивно заглушає ріпак. Падалиця зернових є дуже серйозним засмічувачем посівів культури. Універсальним та ефективним засобом знищення однорічних і багаторічних злакових бур’янів, а також падалиці зернових є Фюзілад Форте®. Серед усіх грамініцидів, відомих на ринку України, він є найбільш швидкодійним і не справляє ніякої фітотоксичної дії на культури, навіть за умови максимальної норми внесення (2,0 л/га). Препарат чудово поєднується в бакових сумішах з іншими гербіцидами, інсектицидами, фунгіцидами й азотними добривами. Фюзілад Форте® застосовують у широкому діапазоні фаз розвитку культури, він не викликає фітотоксичності. Норма внесення препарату може істотно варіюватися залежно від видового складу злакових бур’янів (0,75–2,0 л/га), що дозволяє оптимізувати витрати на захисні заходи. Проти однорічних злакових Фюзілад Форте® застосовують у фазі 2–4 листки в бур’яну, проти багаторічних — за висоти бур’янів 10–15 см незалежно від фази розвитку культури.

Сучасний ринок грамініцидів в Україні доволі широкий. Механізм дії таких препаратів практично однаковий — це блокування ацетил-СоА-карбоксилази (АСС). Однак всі препарати досить різні у швидкості дії, а найголовніше — у впливі на саму рослину, що захищається. Цю різницю зумовлено не тільки вмістом різних діючих речовин. Навіть препарати з однаковим активним інгредієнтом мають певні суттєві розбіжності, бо відрізняються самою препаративною формою (ПАР, сурфактанти, розчинники тощо).

Фюзілад Форте® вирізняється високою ефективністю в умовах посухи, швидкою дією (вже через 5–7 днів злаки засихають) і відсутністю фітотоксичності. З огляду на досить жорсткі погодні умови актуальним цей гербіцид на ріпаку буде і цього року, бо, на відміну від багатьох інших грамініцидів, Фюзілад Форте® безпечно і м’яко діє на озимий ріпак, рослини прекрасно розвиваються, і, що не менш важливо, він не впливає на зниження зимостійкості культури. Фюзілад Форте® контролює всі однорічні та багаторічні злакові бур’яни, причому робить це досить швидко — вже через 7–10 днів після обробки бур’яни гинуть. Норма витрати препарату проти однорічних злакових бур’янів коливається в межах 0,7–1,0 л/га, а для багаторічних і проти падалиці зернових — 1,5–2,0 л/га. Ефективність Фюзілад Форте® не знижується навіть після опадів, якщо вони пройшли вже через 30 хв. після внесення гербіциду. І це ще не всі переваги препарату.

Наступний сезон буде дуже непростий, але щороку складаються різні умови й виникають різні труднощі, які ми переживаємо і долаємо разом. Нехай надалі погодні, економічні й політичні умови сприятимуть нам усім, а наші знання, вміння, професіоналізм і загартованість допоможуть виростити добрий урожай та отримати задоволення від нашої праці на рідній землі.

На підставі спостережень і численних дослідів компанія «Сингента» рекомендує застосовувати описані гербіциди в комбінованій системі для захисту озимого ріпаку. Можна з упевненістю сказати, що це саме той випадок, коли нове — це добре забуте старе.

 

Олександр ДЖАМтехнічний експерт з підтримки
гербіцидів на польових культурах, компанія «Сингента»

 28 березня 2024
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
28 березня 2024
 28 березня 2024
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
28 березня 2024
 28 березня 2024
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних результатів. Ця стаття присвячена різним технологіям та інноваціям від BEDNAR.
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних ...
28 березня 2024
 28 березня 2024
Закупівельні ціни на кукурудзу в портах Чорного моря протягом тижня виросли на 8-10 $/т до 154-156 $/т або 6600-6650 грн/т на тлі активного експортного попиту, зростання курсу долара на міжбанку та стримування продажів виробниками.
Закупівельні ціни на кукурудзу в портах Чорного моря протягом тижня виросли на 8-10 $/т до 154-156 $/т або 6600-6650 грн/т на тлі активного експортного попиту, зростання курсу долара на міжбанку та стримування продажів виробниками.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.