Соя: активно використовувати досвід

/ Актуальні статті / Четвер, 23 березня 2017 13:10
Соя нині посідає одне з провідних місць в аграрному виробництві.Для збільшення прибутковості виробництва сої одним із важливих факторів є застосування високоврожайних сортів від «Заатбау Україна».

 

В’ячеслав ВАСИЛЬЄВ
спеціально для Агробізнес Сьогодні

Площі під цієї культурою та відповідно валові врожаї зростають не лише в Україні, а й у світі. За повідомленням аналітиків ФАО, у нинішньому маркетинговому році обсяги виробництва культури на планеті зростуть на 3 млн т, досягнувши рекордних показників. Про те, як же збільшити ефективність виробництва одиниці продукції цієї сільгоспкультури, врахувати сучасні можливості більш глибокого аналізу поживних речовин у грунті та останні технологічні рішення для збільшення рентабельності виробництва культури, говорилося на міжнародній науково-практичній конференції «Кращі практики виробництва з вирішення проблем у вирощуванні сої», що відбулася нещодавно в Києві. Тут зібралися аграрії-практики, вітчизняні і зарубіжні науковці та представники компаній-постачальників насіння сої і пестицидів. Організаторами заходу виступили компанії «Заатбау Україна» та ­«Адама Україна», керівники яких відкрили конференцію.

Генеральний директор компанії «Заатбау Україна» Євгеній Авраменко у своєму виступі підкреслив, що SAATBAU LINZ вже понад 60 років виробляє посівний матеріал широкої лінійки сільськогосподарських культур, однак серед українських аграріїв вона має статус лідера саме в сегменті якісного насіння сої. Конференція «Кращі практики виробництва з вирішення проблем у вирощуванні сої» покликана надати більш глибоку та вичерпну інформацію клієнтам-аграріям, що хочуть збільшити ефективність власного виробництва, отримати практичні рекомендації з перших рук від провідних агровиробників.

Керівник технічного та маркетингового департаменту «Адама Україна» Олександр Карпенко підкреслив, що ця конференція є практичним заходом, де фермери та господарства, корі вже досягли значного рівня виробництва, діляться секретами власного успіху. Для компанії «Адама Україна» соя є однією із пріоритетних культур, для якої використовується широкий спектр засобів захисту рослин.

Після вітальних слів керівників цих компаній учасники заходу почули чимало цікавого та корисного від провідних експертів України та зарубіжжя. Серед них цікаві доповіді про сою від регіонального керівника проекту «Дунайська соя» Інни Іллєнко, яка наголосила, що працюючи з насінням такого виробника, як ­«Заатбау Україна» наші господарства можуть отримати надійного постачальника не ГМ-матеріалу, наростити якість продукту в сенсі кількості протеїну в зерні. Головним бонусом для виробництва соєвого шроту є більша його вартість від модифікованого варіанту у кількості до 40 євро/т.

Аграрії ділилися
рецептами ефективності
Директор «Агрофірми «Колос», викладач НУБіПу Леонід Центило розповів про власний досвід вирощування здорової сої на основі досвіду 2016 року. Леонід Васильович наголосив, що генетичний потенціал урожайності сої становить 14 т/га. Причому вибір найкращого посівного матеріалу буде одним із головних чинників, що забезпечать отримання максимальної продуктивності культури. Також важливими при цьому є правильний вибір попередника, сорту за терміном стиглості, вилягання посівів та ураження хворобами. Підготовка насіння до сівби також дає гарні результати. У господарстві серйозно ставляться до контролю визначення pH-грунту, бактеризації та агрохімічних аналізів ґрунту.

Віктор Слободяник, головний агроном «Агро-Рось», детально розкрив досвід використання вирощування сої у господарстві. Він наголосив, що для подолання бар’єру урожайності зерна сої понад 3 т/га використовують низку важливих факторів, зокрема, вирощують сорти від «Заатбау». Останні чотири року вирощують насіння сортів «Ліссабон», «Кардіфф» та «Кент».

Важливими чинниками успіху вважають дотримання правильної сівозміни, правильно відлагоджену систему боротьби зі шкідниками та хворобами, контроль рівня рН грунту. Так, їхній досвід свідчить, що посіви сої не варто розміщувати через загрозу поширення шкідників поряд із лісопосадками, де є посіви білої та жовтої акацій, багаторічних трав.

Вимоги до сортів сої — стабільність, стійкість до вилягання та хвороб, еластичність. Віктор Слободяник висловився за такі основні фактори рентабельного виробництва сої — гарний попередник, чисте від бур’янів поле, чистий посівний матеріал, інокуляція насіння та протруювання його фунгіцидами в два заходи, а не водночас, застосування тільки післясходових гербіцидів. В основне удобрення вносять суперфосфат із сіркою та хлористий калій, перед посівом обробляють насіння препаратами, що містять молібден та кобальт. На цьому підприємстві також застосовують мікроелементи.

Зі свого боку, знаний спеціаліст галузі, керівник агрокомпанії «Рост Агро» Максим Бернадський головну увагу власного виступу приділив боротьбі з бур’янами на сої, що є одним із лімітуючих факторів виробництва.

Авторитетний консультант
рекомендує
Зарубіжну частину доповідачів на конференції представляв Франц Блюмен­штайн, науковий консультант ­«Заатбау Україна», який розкрив питання мінерального живлення посівів сої, зокрема, акцентувавши увагу присутніх на азотному живленні. Він дав ґрунтовну інформацію про напрацьований досвід застосування інокулянтів на культурі, потребу у виконанні агрохімічних аналізів грунту.

Головними його меседжами щодо отримання запланованих показників урожайності сої були: використання потужного потенціалу посівного матеріалу та виважена система мінерального живлення, більша концентрація на інокуляції посівного матеріалу. Пан Блюменштайн зазначив, що сою не потрібно «закидати» добривами, а ретельно визначати виніс поживних речовин із грунту конкретного поля, наявність NPK та мікроелементів. Економічної доцільності у внесенні великої кількості азоту, фосфору та калію для розвитку бульбочкових бактерій культури немає.

Головні сорти сої
Сорт «Ліссабон» протягом останніх років є одним із кращих на ринку України. Потенційна врожайність його — понад 4 т/га. Відмінна стабільність та якість зерна, висока стійкість до вилягання та осипання. Вегетаційний період 000 (105–110 днів), вміст білка — 39–40%, рекомендована густота на час збирання — 500–600 тис. рослин/га.

Сорт «Кордоба» також протягом останніх років є одним із кращих на ринку України. Чемпіон за урожайністю — потенціал понад 4,5 т/га. Гарна стабільність, стійкість до хвороб та осипання. Вегетаційний період 000 (110–115 днів), вміст білка — 38–40%, рекомендована густота на час збирання — 500–600 тис. рослин/га.

Коментарі

Юрій НЕСТЕРНКОкомерційний директор «Заатбау Україна»
Протягом двох місяців спеціалісти компанії ­«Заатбау Україна» ретельно готувалися до цієї конференції, вели опитування клієнтів, визначилися з переліком питань, які їх цікавлять. Серед прогалин у фахових знаннях аграрії називали наступне: мінеральне живлення сої, правильність вибору міжрядь при посіві, елементи захисту сої. На глибокому розкритті цих питань і було зроблено головний акцент.
Не секрет, що на ринку посівного матеріалу України соя від «Заатбау Україна» є одним із лідерів і, за підсумками 2016 року, частка нашого насіння зросла. Стабільно серед популярних сортів займають 000-сорти «Ліссабон», «Кордоба». Вони мають головні переваги у тому, що за оптимального терміну вегетації посівів сої для більшості українських кліматичних зон дозволяють отримати урожайність понад 3 т/га. Наприклад, торік холдинг, який використовував ці сорти на тисячах гектарів, на круг отримав до 3,5 т/га, а на окремих полях навіть до 4,5 т/га. Ці тенденції збережуться і цьогоріч — популярними будуть 000-сорти з високими показниками врожайності, вмісту білка та можливістю збирання у ранні строки.
Якщо вести мову про загальні тенденції, то «Заатбау Україна» нинішнього року планує зареєструвати кілька нових перспективних сортів сої, у тому числі і один 0000-сорт. Надалі повністю оновимо лінійку перспективних та урожайних сортів, ввівши на ринок ще більш урожайні та продуктивні.
 
Микола ОРЛОВголовний агроном кластеру «Росток-Холдинг» (Чернігівська обл.)
Сою на нашому кластері холдингу вирощуємо лише два роки, і перший рік співпрацюємо із «Заатбау Україна». Сорти цієї компанії «Ліссабон» і «Кордоба» сіяли на площі 1470 га й отримали високий урожай. Тепер у планах на 2017-ий хочемо розширити посівні площі під соєю до 1700 га, причому серйозний наголос робитимемо на співпраці із ­«Заатбау Україна». Ми цілком задоволені цим посівним матеріалом і надалі розширюватимемо співпрацю з його виробником.
 16 квітня 2024
Станом на 14 квітня Україна відправила на експорт 36,3 тис. тонн соняшнику (близько 27 тис. тонн за цей же період у квітні 2023 року), з яких близько 25 тис. тонн було відвантажено до Нідерландів.
Станом на 14 квітня Україна відправила на експорт 36,3 тис. тонн соняшнику (близько 27 тис. тонн за цей же період у квітні 2023 року), з яких близько 25 тис. тонн було відвантажено до Нідерландів.
16 квітня 2024
 16 квітня 2024
Станом на 15 квітня весняно-польові роботи на Волині перетнули умовний екватор, в області почали посів кукурудзи на зерно.
Станом на 15 квітня весняно-польові роботи на Волині перетнули умовний екватор, в області почали посів кукурудзи на зерно.
16 квітня 2024
 16 квітня 2024
Польські фермери продовжують блокувати рух вантажівок по трьох пунктах пропуску – «Ягодин», «Рава-Руська» та «Угринів». Через ці три пункти польські протестувальники за минулу добу взагалі не пропускали вантажівки в бік Польщі.
Польські фермери продовжують блокувати рух вантажівок по трьох пунктах пропуску – «Ягодин», «Рава-Руська» та «Угринів». Через ці три пункти польські протестувальники за минулу добу взагалі не пропускали вантажівки в бік Польщі.
16 квітня 2024
 16 квітня 2024
У 2023/24 маркетинговому році в Україні, вперше за всі роки незалежності, було перероблено 1 млн тонн насіння ріпаку, що становить 23,3% від загального врожаю української олійної у 2023 році.
У 2023/24 маркетинговому році в Україні, вперше за всі роки незалежності, було перероблено 1 млн тонн насіння ріпаку, що становить 23,3% від загального врожаю української олійної у 2023 році.
16 квітня 2024
 16 квітня 2024
В Україні від початку повномасштабного російського вторгнення релокувалися майже 19 тис. компаній, із них понад 1 тис. переїхали з міста до області.
В Україні від початку повномасштабного російського вторгнення релокувалися майже 19 тис. компаній, із них понад 1 тис. переїхали з міста до області.
16 квітня 2024
 16 квітня 2024
Максимум роботи – мінімум витрат. Нові телескопічні навантажувачі Case IH Farmlift 737 приступили до роботи на філіях «Бессарабська» та «Колосівський елеватор» компанії «НІБУЛОН». Оновлені навантажувачі з унікальним поєднанням ефективності та низької вартості утримання тепер допомагають лідеру зернового експорту України та найбільшому оператору елеваторних потужностей.
Максимум роботи – мінімум витрат. Нові телескопічні навантажувачі Case IH Farmlift 737 приступили до роботи на філіях «Бессарабська» та «Колосівський елеватор» компанії «НІБУЛОН». Оновлені навантажувачі з унікальним поєднанням ефективності та низької вартості утримання тепер допомагають лідеру зернового експорту України та найбільшому оператору ...
16 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.