agro business 160 160

Технології нового сільгоспвиробництва від «БТУ-Центр»

/ Актуальні статті / Вівторок, 11 квітня 2017 14:08
24 лютого у м. Вінниця компанія «БТУ-Центр», український виробник біопрепаратів, провела Всеукраїнську VIII науково-практичну конференцію «Успішні мікробні технології при вирощуванні різних сільськогосподарських культур», на якій представила новинки сезону 2017, а також новітні технології, покликані вирішити актуальні проблеми агровиробництва.

 

Дмитро СІРИЙ, спеціально для "Агробізнес Сьогодні"

Поповнення широкого
асортименту
На ринку біопрепаратів одними з найбільш пізнаваних є продукти «БТУ-Центр», які знані в Україні, Німеччині, Литві, Росії тощо під брендом «Жива Земля». Сьогодні він об’єднує 27 мікробних препаратів для рослинництва, 5 — для тваринництва і лінійку з 10-ти органо-мінеральних добрив ХелпРост®. Цей асортимент розширюється щороку.

Так, цьогорічною новинкою серед інокулянтів став Різолайн® для сої, гороху та інших бобових культур. «Унікальність його полягає у тому, що він містить найактивніші та найпродуктивніші штами мікроорганізмів, які відібрані з різних регіонів України. «Інокулянт створений для українських ґрунтів, — зазначає директор із маркетингу компанії «БТУ-Центр» Алла Болоховська. — Різолайн®-р застосовується разом із біопротектором Різосейв®, який захищає бактерії від негативних явищ і закріплює інокулянт на насінині». Насіння обробляється інокулянтом Різолайн®-р у день або за 7 днів до посіву, в нормі 2–3 л/т у співвідношенні з протектором 1:1.

У 2016 р. проходило виробниче випробування нового інокулянту в СФГ «Світанок» (Оржицький р-н, Полтавська обл.). «На досліді в баковій суміші з протруйником (д. р. флудиоксоніл + мефеноксам) у нормі 1,0 л/т, Різолайн®-р — 2,0 л/т та біопротектор Різосейв — 2,0 л/т, — розповідає агроном «БТУ-Центр» Олександр Слободянюк. — Як результат, приріст урожайності до контролю становила +3 ц/га. А в господарстві на Черкащині ми випробовували новий метод внесення інокулянту — при посіві в рядок. Застосовувався Граундфікс® у нормі 5,0 л/га, Різолайн®-р + Різосейв — 0,35 л/га та РКД. Внаслідок цього отримали +6,2 ц/га до контролю».

Три технології нового
сільгоспвиробництва
Цьогоріч у відповідь на численні виклики агробізнесу «БТУ-Центр» пропонує три програми ефективного вирощування сільськогосподарських культур.

Здоровий ґрунт
Через скорочення поголів’я ВРХ багато господарств сьогодні не мають змоги вносити органічні добрива, що негативно позначається на якості ґрунту: без органіки зменшилась кількість біоти, яка переводить недоступні рослинам мікроелементи в доступні форми.

Програма компанії «БТУ-Центр» «Здоровий ґрунт» покликана змінити це. І першою її складовою є новинка — біодобриво Граундфікс®.

«Основою Граундфікс® є силікатні й активні штами калій- і фосформобілізуючих бактерій, а також природні ендофітні та ґрунтові азотфіксуючі мікроорганізми, — розповідає головний агроном «БТУ-Центр» Олександр Ростоцький. — Більше того, Граундфікс® містить бактерії Bacillus subtillus, які мають фунгіцидну дію».

Разом із тим, до складу Граундфікс® входить інша корисна мікрофлора, в процесі життєдіяльності якої утворюються біологічно активні речовини (БАР): вітаміни, фітогормони, ферменти, амінокислоти тощо. Завдяки такій синергії Граундфікс® не тільки поліпшує засвоєння елементів живлення рослинами, а й дозволяє збільшити в ґрунті запаси NPK у доступній для культур формі.

Граундфікс® вноситься під основний обробіток, передпосівну культивацію, або в рядок під час сівби в нормі 3–5 л/га (за інтегрованого землеробства із внесенням мінеральних добрив) та 8–10 л/га (за органічного землеробства).

«Торік у ННЦ «Інститут землеробства НААН» було проведено дослідження ефективності застосування Граундфікс®, — звертає увагу Олександр Ростоцький. — У посівах кукурудзи за норми 5 л/га було отримано урожайність 82,1 ц/га, а за 10 л/га — 85,3 ц/га (контроль 72,1 ц/га). Досліджували й застосування Граундфікс® на кукурудзі без мінеральних добрив: за норми 5 л/га врожайність становила 67,7 ц/га, 10 л/га — 70,7 ц/га, а за органічно-мінерального живлення — 71,2 ц/га. Тобто можна сказати, що Граундфікс® у нормі 10 л/га дозволив отримати урожайність майже на рівні варіанту із внесенням заміни в N60P60K60. На соняшнику внесення Граундфікс® у нормі 5 л/га створило умови для формування 47,9 ц/га, а 10 л/га — 52,2 ц/га (контроль 41,9 ц/га)».

Другою складовою програми «Здоровий ґрунт» є біодеструктор Екостерн®. Його характерна риса — здатність мікроорганізмів утворювати спори або капсульні полісахариди. Вони захищають клітини бактерій та мікроміцетів від висихання, перегріву та охолодження, сприяючи утриманню вологи, покращенню деструкції. Завдяки цьому Екостерн® є ефективним навіть за браку вологи. «Проведено дослідження препарату на сірому лісовому ґрунті з рештками кукурудзи, — зазначає завідувач відділом агроекології та аналітичних досліджень ННЦ «Інститут землеробства НААН», доктор с.-г. наук Світлана Корсун. — За результатами дослідів, при додаванні Екостерн® деструктуюча активність мікробного пулу збільшувалася вдвічі, відмічено тенденцію зростання загального гумусу… Крім того, дія Екостерн® не спричиняла різкого підвищення мінералізаційних процесів — емісія CO2 в атмосферу не збільшувалась, а тому Екостерн® є екологічно безпечним».

«Важливо, що Екостерн® ще й забезпечує захист від хвороб. Захворювання, особливо фузаріози, живуть не в землі, а в рослинних рештках, — наголошує канд. с.-г. наук Володимир Старостишен. — Тому варто застосовувати деструктори, які розкладуть їх вдвічі швидше, і збудники хвороб, не маючи місця для існування, загинуть».

Здоровий старт
Програма «Здоровий старт» від «БТУ-Центр» покликана захистити насіння від шкідливих організмів, активувати його проростання, а також забезпечити рослину всім необхідним на перших етапах розвитку.

Для активації росту насіння експерти радять застосовувати Азотофіт®- р, який містить бактерії Azotobacter chroococcum, макро- та мікроелементи, а також біологічно активні продукти життєдіяльності бактерій: амінокислоти, вітаміни, фітогормони, фунгіцидні речовини. Його особливість: «Азото­-фіт®- р містить природні фітогормони: ауксини, гібереліни та цитокініни, які відповідають за ріст і розвиток рослин, а також збільшують їхній імунітет проти хвороб і патогенів», — підкреслює агроном «БТУ-Центр» Євген Кожухар.

Фунгіцидний захист забезпечує біопрепарат МікоХелп®, який сильно пригнічує такі патогени, як Fuzarium, Phytophthora, Pythium, Rhizoctoria, Sclerotinia, Verticillium. «У складі ­МікоХелп® Trichoderma ефективно діє проти хвороб, Bacillus subtilis пригнічує збудники бактеріальних і грибкових захворювань, Enterococcus — розвиток шкідливих мікроорганізмів. Водночас, Azotobacter насичує біологічним азотом, фітогормонами та вітамінами, а Enterobacter поліпшує фосфоро-калійне живлення», — пояснює Євген Кожухар.

Органік-баланс® — ризо­сферний препарат, який допомагає створювати в прикореневій ділянці корисну мікрофлору, забезпечуючи цим кращий доступ елементів живлення, зокрема K і P до рослини. Водночас, препарат прискорює схожість насіння, забезпечує рівномірні та дружні сходи, посилює імунітет рослини, підвищує її стійкість до широкого спектра хвороб і поліпшує родючість ґрунту.

«Важливою ланкою програми є Липосам®, який має 7 яскраво виражених властивостей, — наголошує агроном «БТУ-Центр» Ольга Кулініч. — Це ад’ювант (пом’якшує поверхневий натяг води, під час потрапляння краплі на лист, розтягуючи її на більшій поверхні…), прилипач (…і закріплює на ній), антитранспірант (при цьому зберігає вологу на поверхні листа, не перешкоджаючи фотосинтезу і диханню рослини), сорбент-носій (віддає препарат, який ввібрав, рослині), антидот, плівкоутворювач (створює плівку для склеювання стручків бобових), структуроутворювач ґрунту (при потраплянні в ґрунт є живильним середовищем для бактерій)». Під час випробовування аграрії високо оцінили дію Липосама® як ад’юванта для ґрунтових гербіцидів, адже він, зокрема, «… стабілізує поверхневу дію гербіциду, фіксує його на поверхні ґрунту та зменшує фітотоксичність», — додає Ольга Кулініч.

Програма «Здоровий старт» випробовувалась у ПП «Новий Світ» (підрозділ «ТАС-Агро», Новоархангельський р-н, Кіровоградська обл.) на сої. «У баковій суміші внесли Азотофіт®- р у нормі 0,5 л/т, МікоХелп® — 2 л/т та Липосам® — 0,3 л/т, — згадує Євген Кожухар. — У результаті на дослідній ділянці соя забезпечила урожайність 31,3 ц/га, у порівнянні з 27,0 ц/га на контролі. Застосування біопрепаратів є вигідним: при витратах на обробку насіння 77 грн/га отримали дохід 4500 грн/га. Отже, застосування препаратів ­«БТУ-Центр» дало прибуток 4423 грн/га».

«STOP-Стрес»
Актуальною проблемою завжди лишатимуться різноманітні стреси рослин: кліматичні, едефічні (якість ґрунту), біотичні та антропогенні (пестицидне навантаження, дисбаланс живлення), які можуть забрати відчутний відсоток генетичної урожайності культур, а то й взагалі знищити посіви.

Для швидкого виходу рослини зі стресів «БТУ-Центр» пропонує інноваційну програму «STOP-Стрес», яка включає препарати: Органік-баланс® у нормі 0,5 л/га, ­Азотофіт®- р — 0,3 л/га та Липосам® — 0,25 л/га.

«Механізм дії: біопрепарати містять мікроорганізми-антагоністи патогенів, які заселяються на епіфітній поверхні листка і пригнічуюють розвиток патогенів, — пояснює комерційний директор компанії «БТУ-Центр» Тетяна Хоменко. — Але найголовніше — мікроорганізми продукують БАР: амінокислоти, які мають антидотову та антистресову дію, регулюють ріст і забезпечують стійкість, фітогормони та інші корисні речовини, які налагоджують обмінні процеси в рослині».

Зі слів експерта, найвища ефективність препаратів буде при завчасній обробці (рослина виросте сильнішою та здоровішою, отже, легше протистоятиме стресам), а також при одночасному внесенні зі страховими гербіцидами, фунгіцидами та окремими інсектицидами (пом’якшують дію пестицидів, рослина швидше відновлюється та йде в ріст). «Проте є сенс застосовувати програму і тоді, коли ми боремося з наслідками стресів. Вихід є завжди», — підкреслює Тетяна Хоменко.

Ці слова яскраво підтверджуються прикладами з 2016 року. У СТОВ «Вишневе-Агро» (підрозділ «Кернел»; Оржицький р-н, Полтавська обл.) на полі соняшнику відбулося промивання ґрунтового гербіциду, внаслідок якого культура почала помітно відставати в розвитку. «Була запропонована наша «Програма», два поля обробили препаратами, — розповідає Тетяна Хоменко. — За 12 діб ситуація кардинально змінилася: на внесених полях відбулось швидке відновлення вегетації та стрімке випередження у розвитку соняшнику на контролі. У результаті на першому полі врожайність соняшнику була на 3,93 ц/га вища за контроль, на другій — на 4,68 ц/га».

Складна ситуація трапилася у ПП «Агросистема Плюс» (Тетіївський р-н, Київська обл.). «Робили все за технологією, як зазвичай. Працювали невеликими нормами перевірених ґрунтових гербіцидів. Та пішли сильні дощі — і на 1400 га соняшнику відбулось промивання гербіцидів, — згадує голова господарства Іван Павленко. — Там спостерігалася дуже складна ситуація: соняшник був 25–30 см, листя опадало, тільки всередині лишалося щось схоже на зелень — думав, все пропало. Сівалки вже були готові пересівати ці поля на кукурудзу. Але звернувся до «БТУ-Центр». Вони за добу доставили біопрепарат, ми поставили 5 обприскувачів, і робили ними і вдень, і вночі. Три дні я туди не ходив, а потім приходжу — воно все зелене. В результаті після такого стресу на полях із ґрунтами із вмістом гумусу 1,8–1,9% та рН 5,8 ми отримали врожайність 39,6 ц/га».

«Головне — звернутися завчасно, адже в усіх ситуаціях ми діяли дуже оперативно: обробка необхідна на наступний день», — наголошує Тетяна Хоменко.

Підсумки
«Біопрепарати дозволяють усунути наслідки браку сівозмін і надміру пестицидів, а також розв’язати проблеми зменшення засвоєння рослинами поживних речовин і зниження родючості ґрунтів, — резюмує директор «БТУ-Центр» Валентина Болоховська, канд. техн. наук, лауреат Державної премії у галузі науки і техніки. — Вони дають можливість отримати прибутки і, водночас, здорову їжу. Це технології майбутнього».

Коментар

Михайло ЖЕВЕГАФГ «Жевега М.Г.»
 Із «БТУ-Центр» ми працюємо давно — сьогодні поруч із хімічними препаратами застосовуємо широку низку їхніх продуктів: ХелпРост®, Азотофіт®, Органік-баланс, біофунгіциди і біоінсектициди, Екостерн® тощо — всі вони добре працюють, якщо дотримуватись технологій. Наша співпраця почалася з Екостерну®. Застосовуємо його по залишках пшениці та кукурудзи. На одному з полів три роки поспіль вирощувалася кукурудза, по залишках працював Екостерном®. Коли якось сказав колезі, що на цьому полі три роки кукурудза по кукурудзі — він мені не повірив, так мало решток було. Завдяки Екостерну® не було і звичної для таких полів сажки — немає сенсу застосовувати фунгіциди. Головне — до ґрунту з решток вертаються корисні елементи. Загалом після застосування біопрепаратів я помітив поліпшення структури ґрунту: менші витрати на паливо при оранці — ґрунт набагато легше обробляється. Особливо помітно на стиках із полями сусідів. У ґрунті стало більше вологи. Це видно навесні, коли сусід уже пішов обробляти ґрунт, а я ще зайти в поле не можу; коли на моїх полях роса на годину довше стоїть; і коли після дощу на полі ростуть справжні гриби. Земля здоровіша стала, як добре ореш, і свіжа скиба — йде запах лісової землі.
 28 березня 2024
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
28 березня 2024
 28 березня 2024
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
28 березня 2024
 28 березня 2024
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних результатів. Ця стаття присвячена різним технологіям та інноваціям від BEDNAR.
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних ...
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.