Гербіциди компанії BASF на сої

/ Актуальні статті / Вівторок, 30 травня 2017 16:01
Бур’яни — один із головних факторів, які дестабілізують виробництво сої в Україні. Попри сприятливі ґрунтово-кліматичні умови рівень урожайності цієї культури у нас значно поступається розвинутим країнам. Серед основних причин цього, на думку експертів, є бур’яни.

 

За результатами проведених багаторічних експедиційних і польових досліджень Інститутом рослинництва ім. В. Я. Юр’єва НААН України, у посівах сої зустрічаються наступні види бур’янів: мишій сизий, мишій зелений, плоскуха звичайна, гірчиця польова, чистець однорічний, куколиця біла, підмаренник чіпкий, гірчак розлогий, щириця звичайна, осот городній, талабан польовий, фіалка польова, лобода біла, калачики непомітні, ромашка непахуча, фалопія березковидна, жабрій звичайний, паслін чорний, грицики звичайні, осот рожевий, осот жовтий (польовий), берізка польова, кульбаба лікарська, зірочник середній, галінсога дрібноквіткова, злинка канадська, неслея волосиста, чорнощир звичайний, цикорій дикий, льонок звичайний, подорожник великий, горошок волохатий, портулак городній, латук компасний, конюшина повзуча, просо посівне (падалиця), пирій повзучий, амброзія полинолиста, нетреба звичайна, молочай прутовидний, соняшник однорічний (падалиця), полин гіркий та багато інших.

Відзначимо, що за результатами наших багаторічних досліджень у посівах сої із вищенаведених бур’янів домінуючими є пізні ярі види: щириця звичайна, мишій сизий і плоскуха звичайна. Також, за нашими даними, в останні роки значного розповсюдження у посівах культури набули ранні ярі бур’яни: насамперед лобода біла й амброзія полинолиста. У цілому, для посівів сої характерні злаковооднорічний (види мишіїв, плоскуха звичайна), дводольномалорічний (всі ярі, зимуючі та дворічні бур’яни з класу двосім’ядольних) та коренепаростковий (коренепаросткові і дуже обмежена кількість багаторічних бур’янів інших агробіологічних груп, які відносяться до двосім’ядольних рослин) типи забур’яненості. Тому захист посівів сої від бур’янів має першочергове значення для успішного вирощування культури.

У сучасних технологіях вирощування сої захист культури від бур’янів значною мірою вирішується шляхом використання гербіцидів. Система застосування гербіцидів компанії BASF у посівах сої передбачає внесення ґрунтових (базових) і післясходових (страхових) препаратів.

Базові гербіциди Стомп® 330 і Фронтьєр® Оптіма звільняють соєві поля від злакових просовидних (мишій сизий і зелений, плоскуха звичайна) та широколистих бур’янів. Ці ґрунтові препарати контролюють значну кількість і дводольних малорічних бур’янів: (щириця (види), гірчак розлогий, дурман звичайний, портулак городній, ромашка (види), зірочник середній та інші). Проте за дводольномалорічного типу забур’яненості в посівах сої позбутись цієї групи бур’янових рослин можливо і у вегетаційний період за допомогою протидводольного гербіциду Базагран® і препарату широкого спектра дії, який одночасно контролює дводольні та злакові бур’яни, Пульсар®40. Інформація про чутливість окремих видів бур’янів до вищенаведених гербіцидів наведена в табл. 1.
 
Таблиця 1. Чутливість окремих видів бур’янів до гербіцидів компанії BASF
 (за повної норми витрати)

 
Примітка. Чутливість бур’янів до гербіцидів: ч — чутливі, сч — середньочутливі, 
мч — малочутливі, у — стійкі до гербіцидів. В окремих випадках можливе 
відхилення від зазначених показників, коли відбувається процес формування 
резистентності у видів бур’янів.

Висока ефективність дії ґрунтових препаратів Стомп®330 і Фронтьєр® Оптіма залежить від агрофізичного стану поверхні поля. Вона має бути розробленою до дрібно грудкуватого стану, на поверхні не повинно бути післяжнивних решток. Досягається це якісною оранкою і вирівнюванням поверхні поля.

Ґрунтовий гербіцид Фронтьєр® Оптіма вносять (0,8-1,2 л/га) як до сівби, під передпосівну культивацію, так і після неї, але до появи сходів сої. Зауважимо, що в умовах нестійкого режиму зволоження більш надійним є внесення ґрунтових гербіцидів у посівах до сівби сої із загортанням у вологий шар ґрунту. Хоча рівень ефективності препарату Фронтьєр® Оптіма практично не залежить від вологості ґрунту.

Зараз у виробничій практиці ґрунтові гербіциди в посівах сої застосовують і після висіву. Зокрема, гербіцид Стомп® 330 (3,0-6,0 л/га) слід вносити в післяпосівний період. Крім того, післяпосівне внесення може забезпечити кращі результати, ніж допосівне використання гербіцидів, особливо в роки, коли в перші 15-20 діб після проведення обробки кількість опадів буде не меншою 20-30 мм.

На соєвих полях, де планується післяпосівне внесення ґрунтових гербіцидів Стомп® 330 і Фронтьєр® Оптімадля кращої їх дії ми рекомендуємо ущільнювати ґрунт кільчасто-шпоровими котками відразу після сівби. Крім того, коткування посіву сприяє дружньому проростанню насіння культури.

Загальновідомо, що зуби важких і середніх борін не здатні загорнути якісно гербіцид у вологий ґрунт, але руйнують гербіцидний «екран» і дають можливість частині бур’янів уникнути токсичного впливу препарату. Стомп® 330 не потребує заробки в ґрунт та механічної обробки міжрядь. Але за посушливих метеорологічних умов Стомп® 330 доцільно заробляти в ґрунт лише легкими боронами.
 
Досліди BASF 2015 р. (с. Денисівка, Хмельницька обл.)
 

Загалом Стомп® 330 дуже ефективно очищає посіви сої від бур’янів. Близький гербіцидний ефект забезпечує Фронтьєр® Оптіма. Певна перевага Фронтьєр® Оптіма над Стомп® 330 полягає у кращому контролюванні галінсоги дрібноквіткової, пасльону чорного і жовтозілля звичайного, що особливо має значення на соєвих полях, де домінують зазначені види бур’янів.

Враховуючи дещо різний спектр дії препаратів Стомп® 330 і Фронтьєр® Оптіма на окремі види бур’янів у посівах сої, компанія BASF пропонує поєднувати ці ґрунтові гербіциди в баковій суміші (фото).Так, за результатами досліджень співробітників компанії в 2015 р., зазначена бакова композиція гербіцидів контролювала лободу білу і щирицю звичайну, види які є основними засмічувачами в посівах сої, відповідно, на 98 і 99 % (табл. 2). Запропонована компанією бакова суміш не поступалась за ефективністю щодо зазначених видів бур’янів взятій за еталон баковій суміші ґрунтових гербіцидів на основі ацетохлору (1,5 л/га) і прометрину (2,0 л/га). Але відомо, що гербіциди на основі ацетохлору мають негативний вплив на формування азотфіксуючих бульбочок на кореневій системі сої (за нашими дослідженнями — зменшують кількість та масу бульбочок більш ніж удвічі).
 
Таблиця 2. Ефективність бакової композиції гербіцидів Стомп® 330 і Фронтьєр® Оптіма 
проти основних бур’янів у посівах сої, 2015 р.

 
Примітка. Еталон — бакова суміш ґрунтових гербіцидів на основі ацетохлору 
(1,5 л/га) і прометрину (2,0 л/га).

Сьогодні сільськогосподарські виробники приділяють значну увагу також системі застосування страхових гербіцидів у посівах сої, оскільки в період вегетації культури легше визначитись із забур’яненістю поля, а відтак, виходячи з видового складу бур’янів, є цілком реальна можливість вибрати найкращий за ефективністю гербіцид та одночасно провести захист за потреби від шкідників і хвороб.

Високоселективний та зручний у використанні контактний гербіцид Базагран® (норма внесення 1,5-3,0 л/га), як правило, застосовують у фазі 1-3 справжніх (трійчастих) листків сої. Загалом Базагран® і всі контактні протидводольні гербіциди доцільно застосовувати після появи сходів однорічних дводольних бур’янів у початкові фази їх розвитку. Для досягнення максимальної ефективності обробки гербіцидом Базагран® листя і стебла бур’янів мають бути достатньо змочені робочим розчином препарату. Після застосування препарату протягом наступних 6 годин не повинні випадати опади та проводитись полив. До Базагран® чутливі проблемні зараз у посівах сої види бур’янів: дурман звичайний, нетреба звичайна, гібіскус трійчастий, канатник Теофраста, портулак городній. Препарат ефективно контролює падалицю Clearfield® ріпаку у фазі сім’ядоль-4 листки та Clearfield® соняшнику у фазі сім’ядоль-2 листки.

Суперечливим залишається питання доцільності застосування Базагран® в баковій суміші з протизлаковими гербіцидами (грамініцидами) в посівах сої. Дехто вважає, що в цьому випадку завжди можливе певне пригнічення культури. Але наші багаторічні дослідження свідчать, що токсичне пригнічення рослин сої баковими сумішами Базагран® із грамініцидами може виникнути лише в результаті екстремально високої середньодобової температури повітря у період обробки. Крім того, нами встановлено, що таке поєднання дозволяє підвищити їхню ефективність.

За оцінки біологічної ефективності гербіцидів у посівах сої більш важливо враховувати їх вплив на масу бур’янових рослин, ніж на їх кількість. У результаті проведених нами трирічних досліджень встановлено, що застосована в період формування соєю примордіальних листків бакова суміш Базагран® із грамініцидом на основі флуазіфоп-П-бутилу знижувала загальну сиру масу злакових просовидних і дводольних малорічних бур’янів, відповідно, на 96 і 95 %, у тому числі на 98 % сиру масу одного з найважче контрольованих бур’янів у посівах сої — лободи білої (табл. 3). Взята нами для порівняння (еталон) бакова суміш цього ж грамініциду з препаратом на основі імазетапіру з додаванням хлоримурон-етилу контролювала загальну сиру масу згаданих вище груп бур’янів дещо менше (відповідно, на 85 і 92 %). Зауважимо, що бакова суміш Базагран® із грамініцидом на основі флуазіфоп-П-бутилу забезпечила найбільший приріст урожайності культури в досліді.
 
Таблиця 3. Ефективність бакових сумішей післясходових 
гербіцидів у контролюванні сирої маси бур’янів наприкінці 
вегетації сої, 2012-2014 рр.

 
Примітка. Еталон — гербіцид на основі імазетапіру з додаванням
хлоримурон-етилу (70 г/га), грамініцид — флуазіфоп-П-бутил.
Бакові суміші гербіцидів вносили в період формування
соєю примордіальних листків.

У більшості країн світу основою захисту посівів сої від бур’янів є застосування страхових гербіцидів широкого спектру дії, які одночасно контролюють злакові та дводольні бур’яни. До таких гербіцидів належить препарат Пульсар® 40. Його здебільшого застосовують за наявності в сої 2-3 справжніх (трійчастих) листків у нормі 0,75-1,0 л/га. Пульсар® 40 має виражену ґрунтову дію, яка дозволяє стримувати появу наступних хвиль бур’янів у посівах сої. Препарат високоефективно діє проти широкого спектру однорічних злакових і дводольних бур’янів, у тому числі карантинних — види повитиць, амброзія полинолиста.

Крім бур’янів, гербіцид Пульсар® 40 високоефективний проти падалиці традиційних гібридів соняшнику. Також, за умов вчасної та правильної обробки посівів сої препаратом Пульсар® 40, ефективно контролюється падалиця зернових колосових і гречки посівної.

Нашими дослідженнями встановлено, що шкідливість дводольних бур’янів у посівах сої значно вища порівняно зі злаковими. Нами також встановлено, що Пульсар® 40 за внесення у фазі 2-3 справжніх листків сої сильніше за гербіцид на основі імазетапіру (еталон) знищує дводольні малорічні бур’яни. Зокрема, Пульсар® 40 зменшував загальну сиру масу дводольних малорічних бур’янів наприкінці вегетації сої, відповідно, на 87 %, а еталон — на 77 %. Щирицю звичайну препарат знищував на 12 % краще, ніж гербіцид, взятий за еталон. Обидва препарати знешкоджували гірчицю польову на 99 %. Пульсар® 40 зменшував кількість підмареннику чіпкого, талабану польового і калачиків призабутих, відповідно, на 84, 78 і 64 %. Крім того, відмічено, що більшою толерантність рослин сої була до Пульсар® 40, а меншою — до гербіциду на основі імазетапіру.

Згідно з даними компанії BASF, отриманими у різних ґрунтово-кліматичних зонах нашої країни в 2015 р., позитивні результати забезпечує внесення Пульсар® 40 у ранні післясходові строки на сої. Так, використання препарату Пульсар® 40 в ранній післясходовий період сприяло знищенню у посівах сої лободи білої і щириці звичайної, відповідно, на 96 і 100 %, а в пізній — на 86 і 96 % (табл. 4). Еталонний варіант контролював лободу білу і щирицю звичайну в посівах сої, відповідно, на 55 і 100 %.
 
Таблиця 4. Ефективність післясходових строків внесення гербіциду Пульсар® 40
проти основних бур’янів у посівах сої, 2015 р.

 
Примітка. Еталон — гербіцид на основі імазетапіру з
додаванням хлоримурон-етилу (100 г/га).

Результати досліджень компанії BASF щодо доцільності застосування гербіциду Пульсар® 40 в ранні післясходові строки на посівах сої підтверджені й нашими даними. Зокрема, нами виявлено, що внесення гербіциду Пульсар® 40 в період утворення соєю примордіальних листків суттєво знижує забур’яненість посівів і підвищує рівень урожайності сої. За пізнішого строку внесення цього препарату встановлено зростання рівня забур’яненості та зниження приростів урожайності сої. Так, внесення Пульсар® 40 у фазі примордіальних і 2-3 справжніх листків сої сприяло зниженню загальної сирої маси бур’янів наприкінці вегетації, відповідно, на 94 і 72 %. Застосування гербіциду в зазначені строки зменшувало сиру масу злакових просовидних бур’янів, відповідно, на 95 і 66 %, а дводольних малорічних — на 99 і 98 %. Також виявлено зростання сирої маси однієї рослини сої і азотфіксуючих бульбочок на ній за використання Пульсар® 40 у ранній фазі розвитку сої (табл. 5).
 
Таблиця 5. Вплив на сою та бур’яни гербіциду Пульсар® 40 за різних
післясходових строків внесення, 2014-2015 рр.
 

Із наведених даних можна зробити висновок, що дозволені до використання на сої гербіциди компанії BASF здатні на найвищому рівні контролювати найбільш розповсюджені проблемні та злісні бур’яни:

  • однорічні злакові та дводольні бур’яни у період до появи сходів — гербіциди Стомп® 330 та Фронтьєр® Оптіма — окремо або ж у баковій суміші;

  • після появи сходів сої для боротьби з подальшими хвилями бур’янів або падалицею інших культур — Базагран® (зокрема, для контролю падалиці Clearfield® соняшнику або Clearfield® ріпаку) та Пульсар® 40.

Застосування цих гербіцидів — простий та надійний крок до отримання чистих від бур’янів посівів та високих урожаїв сої.

Роман ГУТЯНСЬКИЙ, старший науковий співробітник лабораторії
рослинництва і ортовивчення, канд. с.-г. наук
Віра ПЕТРЕНКОВАголовний науковий співробітник лабораторії
імунітету рослин до хвороб і шкідників, доктор, с.-г. наук,
професор, член-кореспондент НААН України,
Інститут рослинництва ім. В. Я. Юр’єва НААН України
 
 19 квітня 2024
Біля Вінниці на базі науково-просвітницького центру «АгроКемпа», на території Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН, висаджують 1000 саджанців волоських горіхів. Це буде одна з модульних ферм, де навчатимуться малі фермери та вироблятиметься продукція для внутрішнього ринку та експорту.
Біля Вінниці на базі науково-просвітницького центру «АгроКемпа», на території Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН, висаджують 1000 саджанців волоських горіхів. Це буде одна з модульних ферм, де навчатимуться малі фермери та вироблятиметься продукція для внутрішнього ринку та експорту.
19 квітня 2024
 18 квітня 2024
Українські виробники картоплі знову мусять знижувати ціни на свою продукцію.
Українські виробники картоплі знову мусять знижувати ціни на свою продукцію.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Ціни на свиней забійних кондицій в Україні зміцнюються третій тиждень поспіль. Так, у ході минулих торгів котирування на ринку живця зміцнилися на 1-2 грн/кг чи у середньому на 2,2%.
Ціни на свиней забійних кондицій в Україні зміцнюються третій тиждень поспіль. Так, у ході минулих торгів котирування на ринку живця зміцнилися на 1-2 грн/кг чи у середньому на 2,2%.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
У 2024 році виробництво ріпаку в Україні може лише незначно поступитися врожаю 2023 року, склавши близько 4,3 млн тонн, що на 4% вище попередньої оцінки, проте на 7% нижче показника 2023 року.
У 2024 році виробництво ріпаку в Україні може лише незначно поступитися врожаю 2023 року, склавши близько 4,3 млн тонн, що на 4% вище попередньої оцінки, проте на 7% нижче показника 2023 року.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Польські аграрії з організації «Польське ошукане село» у Підкарпатському воєводстві з 9-ї ранку четверга на 48 годин заблокували рух вантажівок біля ПП «Медика-Шегині» та «Корчова-Краківець» із вимогами до уряду Польщі виконати зобов'язання, зокрема, щодо надання доплат до окремих видів агропродукції.
Польські аграрії з організації «Польське ошукане село» у Підкарпатському воєводстві з 9-ї ранку четверга на 48 годин заблокували рух вантажівок біля ПП «Медика-Шегині» та «Корчова-Краківець» із вимогами до уряду Польщі виконати зобов'язання, зокрема, щодо надання доплат до окремих видів агропродукції.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
В червні поточного року має розпочатися будівництво інтермодального «сухого порту» Horonda Platform в с. Горонда Закарпатської області.
В червні поточного року має розпочатися будівництво інтермодального «сухого порту» Horonda Platform в с. Горонда Закарпатської області.
18 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.