agro business 160 160

Пересівати чи рятувати пошкоджені посіви

/ Актуальні статті / Середа, 07 червня 2017 11:02
За прогнозами експертів, мінлива та безжальна весна 2017 року може стати причиною різкого падіння урожайності сільськогосподарських культур.
 
 
Ярі культури після отримання сходів потрапили під «коток» низьких температур. Перед агрономами постало складне завдання — діагностувати стан посівів і прийняти вольове рішення: пересівати чи лікувати пошкоджені рослини.

Звичайно, вигляд побитих морозом полів ентузіазму не додає, але й одразу впадати у відчай не варто. Якщо рослини не загинули, тобто постраждало лише листя, а бруньки в пазухах листочків та стебло живі, значить, ще не все втрачено. На щастя, існують засоби, які в змозі зарадити аграріям у цій неприємній ситуації. Комплексні гумінові добрива Гумісол швидко відновлюють рослини, що мінімізує втрати врожаю. Рекомендації спираються на багаторічні дослідження, які проводили кращі науково-дослідні установи країни та практичні дані постійних користувачів.

Роботи з реанімації рослин слід починати, коли температури стабілізуються. Найголовніше у цей період — завести метаболізм та відновити вегетацію. Обробка пошкоджених заморозками рослин препаратами Гумісол-плюс або Гумісол-прима активізує регенерацію листя і пагонів, пробуджує бруньки, що сплять, та нормалізує обмін речовин у пошкоджених клітинах, знімаючи інтоксикацію продуктами розпаду відмерлих тканин.

Як відомо, наслідком сильних коливань добових температур є затримка розвитку рослин через порушення синтезу ферментів та інших біологічно активних речовин. Підживлення добривами Гумісол нормалізує хімічні реакції на клітинному рівні у діапазонах коливань температур від 3 до 6 C° як у бік низьких, так і підвищених температур.

Власним досвідом ділиться Ірина Кременчуцька з господарства ФОП Гричишкин Верхньодніпровського р-ну Дніпропетровської області: «Не з книжок знаю, як хімічний стрес та погані погодні умови ставлять виробника у глухий кут. Єдине рішення, що спадає на думку, — пересівати. Так сталося і в нашому господарстві торік. Після дії ґрунтового гербіциду на посівах соняшнику у фазі сім'ядолі-початку першої пари листя рослини почали хворіти, «корчитись», листя покрутило. Якось зранку мене осяяла думка: пересіяти завжди встигнемо, спробую поборотися. У той же день ми провели позакореневе підживлення Гумісолом-плюс 0,8 л/га + 1,5 кг/га карбаміду, і вже через 2 дні рослини ожили, від серця відлягло, вегетація відновилася, рослини почали набирати вегетативну масу. Ми зібрали 32 ц/га сухого соняшнику і вчасно звільнили поле під посів наступних культур! Сусіди пересівали, врожайність вже була не та. Дякуємо ТОВ «Агрофірма «Гермес» за дійсно дієві препарати».

Слід зазначити, що, окрім типового пригнічення рослин, внаслідок підмерзання знижується імунітет, а отже, зростає вірогідність поширення інфекцій. Доведено, що комплексний підхід стосовно обробок препаратами на основі вермікомпосту, до яких належать добрива Гумісол, знижує ризики зараження рослин, завдяки фунгіцидним властивостями, наданим препарату самою природою. Та в умовах високого ЕПШ (економічного порогу шкодочинності) застосування фунгіцидів — це нагальна потреба. Застосовуючи ЗЗР на ослаблених посівах, головне не «добити» рослину жорсткими сумішами. Тож у цьому випадку рекомендуємо застосовувати ЗЗР окремо, а після їх внесення за кілька днів зробити відновлювану обробку добривами Гумісол у нормі 0,5-1,5 л/га.
 
Рекомендації зі зняття стресу на рослини
 

Механізм дії у
стресових умовах
Гумінові речовини добрив Гумісол підвищують стійкість рослин до низки несприятливих чинників. Заморозки, посуху, перезволоження, хімічний стрес рослини переносять легше із Гумісолом. Молекули гумінових речовин утворюють активний фільтр, що зменшує негативний вплив агресивних речовин на клітини. Це можливо завдяки протекторній та імуномоделюючій функції гумінових речовин добрив Гумісол.

Антистресанти на основі амінокислот є найефективнішими після заморозків, — цієї думки дотримуються агрономи у всьому світі. На щастя, до комплексного складу препаратів Гумісол входять аспарагін, треонін, глютамін, гліцин, лізин, метіонін, валін. Ці амінокислоти прискорюють ріст та розвиток рослин, акумулюють поглинання поживних речовин. Крім цього, амінокислоти виконують транспортну функцію: переносять поживні речовини при листковому живленні.

Фітогормони у складі добрив Гумісол стабілізують проходження основних фізіологічних процесів у рослині. Внаслідок цього рослини не затримуються у рості, а отже, не втрачають дорогоцінний час. Цитокиніни (0,3 мг/мл), — складова Гумісолу, незамінна після заморозків, адже їхні властивості сприяють загоєнню пошкоджених тканин, стимулюють процеси поділу клітин, попереджають процес старіння, у той час як інший компонент — гіберелін стимулює проростання насіння, пробудження сплячих бруньок, подовжує міжвузля рослин.

Окрім цього, добрива з антистресовими властивостями Гумісол містять вітаміни (B1, В2, В12, РР, А, Е), що входять до складу ферментів. Вони впливають на вуглеводневий та білковий обмін, на процес дихання та фотосинтезу, мабуть, немає жодного процесу, на який прямо або опосередковано не впливали б вітаміни.

Ці компоненти добрива допоможуть рослині швидко відновитися, а комплекс із макро- і мікроелементів забезпечить «поживою», щоб максимально розкрити біологічний потенціал сорту або гібриду. Всі препарати серії Гумісол є у «Переліку пестицидів та агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». Купуючи добрива Гумісол, Ви отримуєте гарантію якості та ефективності.

ТОВ «Агрофірма «Гермес»
84313 Україна, Донецька область
м. Краматорськ, вул. Олекси Тихого, 10
Телефон/Факс: +38 (06264) 712-54
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Телефони: +38 0676243033 
+38 0952916017, +38 0966708573
+38 (06264) 193-20
 28 березня 2024
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
28 березня 2024
 28 березня 2024
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
28 березня 2024
 28 березня 2024
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних результатів. Ця стаття присвячена різним технологіям та інноваціям від BEDNAR.
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних ...
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.