Осипання насіння — найгостріша проблема в технології вирощування різних сільгоспкультур та шляхи її подолання

/ Актуальні статті / П'ятниця, 09 червня 2017 14:05
Для високорентабельних культур, до яких належать майже всі олійні та горох, збирання є важливим етапом, який може суттєво вплинути на кінцевий результат через значні втрати від осипання.

 

Досвід показує, що втрати гороху під час збирання можуть сягнути 40%, ріпаку та сої — 50%, залежно від погодних умов та сортового (гібридного) складу. При складанні програми підготовки до збирання головним є запобігання втратам від осипання. Насіннєві, хімічні компанії та виробники збиральної техніки по-різному оцінюють фактори впливу на осипання та шляхи подолання цієї проблеми, і кожен з них має рацію. Але в кінцевому результаті саме фермеру доводиться розплачуватися за отримані рекомендації.

Міжнародна компанія «Агроскоп Інтернешнл» протягом 12 років представляє на вітчизняному ринку продукт американського виробництва Нью-Філм 17, який був першим запропонований для розв’язання проблем осипання насіння та збільшення урожайності.

Серед найпоширеніших причин осипання насіння ріпаку виділяють:

  • хвороби, особливо альтернаріоз;
  • шкідників, зокрема ріпакового комарика та стручкового прихованохоботника;
  • недосконалі жатки без ріпакових столів;
  • погодні фактори.
 
Природні фактори — опади у вигляді дощу, роси, туману та граду, а також вітер, перед якими ріпак, соя та горох часто залишаються беззахисними і які призводять до необґрунтованих втрат.

Прикладом ефективного розв’язання проблеми осипання є застосування протирозтріскувача Нью-Філм 17, особливістю якого є не тільки властивість запобігати розтріскуванню стручків чи бобів та осипанню, а й здатність продовжувати період достигання насіння та, як наслідок, збільшувати врожайність.

Протягом 12 років ми вивчали результати використання протирозтріскувача сільгоспвиробниками України, причому це стосувалося різних виробників гібридів (рис. 1).
 
Рис. 1. Показники врожайності ріпаку в різних областях
України із застосуванням Нью-Філм 17 та без нього
 

Досліди, проведені на Уладово-Люлинецькій дослідній станції, показали, що застосування Нью-Філм 17 на горосі дозволило зменшити осипання насіння на 4 ц порівняно з контролем.

З урахуванням природних чинників, коли однієї генетичної стійкості не завжди достатньо, фермеру варто подумати про забезпечення максимального захисту ріпаку від осипання.

Принцип дії Нью-Філм 17 побудований на знаннях про природу цього явища. Так, під час достигання насіння у насіннєву камеру стручка або бобу починає надходити етилен. Він спричиняє зміну кольору стулок через відмирання клітин. Разом з тим, мертві клітини стають гігроскопічними та чутливими до вологи в будь-якій формі. Набираючи вологу й згодом висихаючи, стулки починають крутитися, втрачають цілісність у місцях з’єднання (рис. 2).
 
 
Рис. 2. Стулки стручків: а) оброблені Нью-Філм 17, б) не оброблені

Таким чином, боби та стручки стають дуже чутливими до механічного впливу граду, а також ударів, спричинених вітром та робочими органами комбайна.

Проблема осипання не обмежується зниженням урожайності та фінансовими втратами. Падалиця негативно впливає на наступну культуру, конкуруючи з нею за вологу і поживні речовини, потребує додаткових витрат для попередження/ліквідації. Більше того, падалиця є найкращим середовищем для інкубації хвороб та шкідників. Перешкоджаючи осипанню, Нью-Філм 17 зменшує падалицю ріпаку після його збирання (рис. 3).
 
 
Рис. 3. Падалиця ріпаку після збирання врожаю:
а) оброблено Нью-Філм 17, б) не оброблено

Природа осипання однакова у всіх культур, навіть у льону олійного, де є можливість не дати волозі просочити коробочку та намочити насіння. Так само в ріпаку та сої насіннєва камера після використання Нью-Філм 17 залишається світлого кольору, без розводів та слідів пліснявіння насіння (рис. 4).
 
 
Рис. 4. Насіннєва камера стручка ріпаку: 
а) з використанням Нью-Філм 17, б) без нього

Останнє особливо важливе для насіннєвих посівів сої. Будь-які плями на кутикулі — це ознаки майбутніх проблем під час посіву. Коли ж застосовується Нью-Філм 17, то на насіннєвій камері культури утворюється захисна мембрана, що перешкоджає потраплянню вологи всередину стручка й дозволяє їй безперешкодно виходити назовні.

Нью-Філм 17 вирізняється не тільки властивістю запобігати розтріскуванню стручків чи бобів та осипанню, а й здатністю продовжувати період достигання насіння й набору його маси та, як наслідок, збільшувати врожайність.

Всім відомо, що стручкам та бобам потрібно поглинати вуглекислий газ для фотосинтезу та віддавати вологу під час достигання. Стручки ріпаку під час достигання беруть на себе функцію фотосинтезу, тому вони мають значний вплив на врожайність. За різними даними, під час достигання за одну добу приріст маси стручків сягає до 80 кг/га. Унікальність Нью-Філм 17 полягає у можливості створювати захист бобів та стручків від намочування та забезпечувати повноцінну життєздатність рослини. В момент нанесення на біб або стручок Нью-Філм 17 утворює мембрану не відразу, а через деякий час, не перешкоджаючи процесу газообміну та залишаючи продихи відкритими. Це сприяє подовженню періоду набору маси насінням.

Підтверджує таку дію офіційна інформація з Великої Британії щодо ефективності використання протирозтріскувача на двох гібридах озимого ріпаку селекції Декалб, стійких до розтріскування стручків на момент збирання (табл. 1). Як бачимо, збільшення урожайності після застосування протирозтріскувача становить не менш ніж 200-300 кг товарного насіння.
 
Таблиця 1. Ефективність продуктів проти розтріскування
стручків на гібридах ріпаку, стійких до розтріскування 
 
 
Джерело: De Sangosse, розміщено 8 червня 2015 року, 
Andrew. NDSM, 2014

Проте нам зустрічалися й негативні відгуки. На це хочемо звернути особливу увагу, тому що в кожному випадку були з’ясовані конкретні причини.

Найбільш поширена з них — порушення регламенту застосування. Визначення критичного часу використання Нью-Філм 17 ще називають тестом кола, коли стручок ріпаку скручують у коло, і його стулки не повинні розходитися по шву. В іншому випадку це означає, що оптимальний термін уже закінчився, і застосовувати Нью-Філм 17 пізно (рис. 5).
 
 
Рис. 5. Приклад визначення часу використання Нью-Філм 17
а) можна проводити обробку, б) обробляти запізно

Щодо термінів використання Нью-Філм 17 можна сказати так: чим раніше, тим краще.

Інша причина — норма води для застосування препарату. Для наземних обприскувачів слід дотримуватися рекомендованих норм. Важливо пам’ятати, що Нью-Філм 17 — це контактний препарат, і для ефективної роботи потрібно забезпечити рівномірне покриття стручків або бобів. Що стосується авіаобприскування, то для гелікоптера норма — 50 л/га, а для літака — не менш як 100 л/га.

Дуже часто при підготовці посівів до збирання використовують десиканти. Виникає запитання з приводу поєднання Нью-Філм 17 із цією групою препаратів. Наші рекомендації такі: з продуктами на основі диквату цього робити не варто через короткий термін дії цих препаратів. В дуже ранні строки, коли посіви ще зелені, це збільшить кількість недозрілого насіння. У більш пізні ми не виконаємо регламенту виробника: використовувати за два тижні до збирання.

Ми радимо вносити за два тижні до збирання десиканти з діючою речовиною глюфосинат амонію (Баста або Лайф Лайн).

Загальним правилом роботи з десикантами є необхідність вчасного збирання при висиханні рослин. Будь-який перестій має негативні наслідки у вигляді збільшення осипання. Тому Нью-Філм 17 є важливим засобом під час передзбиральної підготовки.

Загальноприйнятою нормою для роботи з Нью-Філм 17 є 1 л/га для всіх культур: гороху, сої та ріпаку.

Через більш короткий термін достигання гороху Нью-Філм 17 на цій культурі використовують одночасно з Реглоном за 1-2 тижні до збирання.

З огляду на збитки від осипання, яких може зазнати фермер (до 4-5 тис. грн/га), витрати на Нью-Філм 17 окупаються десятикратно. Вони еквівалентні 70 кг насіння ріпаку, тоді як навіть на найстійкіших до осипання гібридах можна недоотримати не менш як 2 ц/га товарного зерна.

Тож тим, хто ще сумнівається в ефективності Нью-Філм 17, знайомство з ним варто розпочати на горосі, поступово переходячи на ріпак, льон та сою. Долучайтеся до співпраці, Нью-Філм 17 не має аналогів! Цей продукт на ринку вже 12 років, але досі залишається лідером.

Контакти:
 
Сергій Анішинменеджер з інноваційних технологій
тел.: +3 067 503-15-79
e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Костянтин Йовкапродукт-менеджер
тел.: +38 067 215-21-78
e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
За перші три місяці 2024 року виручка від експорту українських плодів, ягід і горіхів збільшилась на 47% – до $87 млн.
За перші три місяці 2024 року виручка від експорту українських плодів, ягід і горіхів збільшилась на 47% – до $87 млн.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
У березні українські виробники свіжих молочних продуктів були досить активними. Незважаючи на те, що ціни на ці продукти зросли, обсяг реалізації збільшився.
У березні українські виробники свіжих молочних продуктів були досить активними. Незважаючи на те, що ціни на ці продукти зросли, обсяг реалізації збільшився.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
В України є стратегічна потреба вирощувати бавовну як сировину для імпортозаміщення, а також для переробки і забезпечення внутрішніх потреб. Пропонується створити і розвивати бавовняний кластер в Одеській області.
В України є стратегічна потреба вирощувати бавовну як сировину для імпортозаміщення, а також для переробки і забезпечення внутрішніх потреб. Пропонується створити і розвивати бавовняний кластер в Одеській області.
19 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.