Нокаут по павутинному кліщу

/ Актуальні статті / Понеділок, 26 червня 2017 10:08
Соя —  важлива білково-олійна культура, площі під якою постійно збільшуються. Суттєвим чинником, що впливає на зниження її продуктивності, є шкідники. За останні роки в агроценозі сої спостерігається інтенсивне розмноження звичайного павутинного кліща, втрати врожаю від якого можуть сягати 50% і більше.

 

За останні 6 років посівні площі сої в Україні зросли приблизно вдвічі. Якщо у 2010-му соєю було засіяно 1700 тис. га, то у 2015-му — 2148 тис., у 2016-му — 2077 тис. га. У найближчі роки прогнозується їх зростання до 2,5 млн га. Із розширенням посівних площ почала загострюватися проблема фітофагів сої, а саме: павутинного кліща, бульбочкових довгоносиків, листогризучих совок, чортополохівки, лучного метелика, клопів, акацієвої вогнівки, попелиць. Серед найнебезпечніших фітофагів — звичайний павутинний кліщ (Tetranychus urticae Коch.), що останнім часом набув значного поширення. В окремі роки за відсутності ефективних заходів контролю шкідник може спричинити втрати врожаю 50% і більше. У зв’язку зі змінами клімату цей фітофаг став проблемою не лише для півдня України, а й для центральних та східних регіонів.

Павутинний кліщ — поліфаг, який пошкоджує близько 250 видів культурних, дикорослих рослин і бур’янів (переважно сою, квасолю, хміль, картоплю й інші культури). Висока шкідливість зумовлена насамперед його можливістю давати за вегетаційний період 10-12 поколінь, а також високою плодючістю й здатністю за сприятливих умов швидко розмножуватись і досягати високої щільності популяції.

Особини павутинного кліща з’являються на сої із розгортанням першого трійчастого листка. Їх можна легко виявити за білими плямами з верхнього боку листків, з нижнього у цих місцях знаходяться самиці павутинного кліща, які пошкоджують листок. Одна самиця щодня відкладає 3-8 яєць із нижнього боку листків, усього за життя — 100-160 яєць. Інтенсивність відкладання яєць зростає із підвищенням температури. Період розвитку кліща (яйце-личинка-німфа-імаго) завершується за 10-25 днів. Залежно від погодних умов павутинний кліщ може розвиватись у 10-12 поколіннях. Швидкість його розвитку й інтенсивність розмноження залежать від температури та вологості. Найсприятливіша для кліщів температура +29…+31 °С, за якої його розвиток від яйця до дорослої особини завершується за 7,5-9 днів. А також за цієї температури спостерігається найбільша плодючість самиць. Найоптимальніша вологість — 35-55%. Підвищена вологість (понад 80%) пригнічує розвиток і розмноження павутинного кліща.

Чисельність кліщів на сої збільшується до серпня, а починаючи з вересня внаслідок погіршення погодних умов — знижується. Найбільш шкодочинний павутинний кліщ у період бутонізації-повної стиглості бобів (липень-серпень). Личинки та дорослі кліщі живляться клітинним соком із нижнього боку листя, проколюючи його шкірку, на якому утворюються яскраво-зелені цятки, а потім плями, що зливаються й утворюють знебарвлені ділянки (мармуровість). У результаті таких пошкоджень порушується нормальна функція листкового апарату (припиняється фотосинтез; знижується вміст хлорофілу, ксантофілу та каротину; порушується водний баланс; посилюється транспірація), рослини відстають у рості, листки засихають, передчасно обпадають, а потім гинуть. Крім того, за щільного заселення сої павутинним кліщем помітно зменшується кількість бобів, вони передчасно достигають і розтріскуються, формується щупле зерно.

Цей фітофаг у посівах сої є дуже складним об’єктом для контролю. Компанія Arysta LifeSience пропонує ефективний захист сої від цього небезпечного фітофага за допомогою препаратів Омайт й Ортус. За чисельності кліщів, що перевищує економічний поріг шкодочинності (2-3 особини на трійчастий листок до цвітіння або 10 особин у період формування та наливу бобів), слід застосувати акарицид Ортус (фенпіроксимат, 50 г/л).

Ортус — контактний акарицид з ефектом «нокаутуючої дії» та високою овіцидною активністю. Діюча речовина фенпіроксимат належить до нового, вдосконаленого класу хімічних сполук із групи феніксипіразолів (інгібіторів переміщення мітохондріальних електронів). Унаслідок дії Ортусу блокується дихання клітин кліща, що призводить до негайного паралічу і подальшої загибелі. Багато акарицидів мають механізм дії, який супроводжується паралічем, проте Ортус випереджує їх за швидкістю дії, яку фахівцями названо «нокаутуючим ударом».

Основна відмінність Ортусу від інших акарицидів полягає у тому, що за попадання препарату на кліща він негайно перестає рухатися по листку і харчуватися, а самиці втрачають здатність відкладати яйця. Ортус володіє високою овіцидною активністю і пригнічує репродуктивні функції кліщів. Молоді кліщі, що можуть з’явитися з уже відкладених на момент застосування Ортусу яєць, також негайно гинуть від контакту із залишками препарату. І хоча повністю кліщ гине протягом 4-7 діб, завдавати шкоди листковій поверхні культури він перестає відразу після контакту з препаратом. Тривалість захисної дії Ортусу — до 28 днів.

Основою високої ефективності Ортусу проти кліщів є передусім механізм його дії, що поєднує три важливих функції:

  • нервовий імпульс (порушується передача інформації через постсинаптичні мембрани нервової системи до органів кліща);
  • гормональний статус линьки і метаморфоза (порушується життєвий цикл кліща й унеможливлюється завершення стадій його розвитку);
  • окислювальне фосфорилювання (переривається процес синтезу молекул аденозинтрифосфорної кислоти (АТФ) за рахунок енергії окислення молекул органічних речовин, що веде до повного енергетичного виснаження організму).
 
За сукупного впливу вони призводять до повної зупинки процесів життєдіяльності рослиноїдних кліщів. Для запобігання розвитку резистентності у кліщів наступну обробку (за чисельності кліщів, що перевищує ЕПШ) слід провести акарицидом Омайт (пропаргіт, 570 г/л). Він є лідером серед акарицидів у світі, це найкраще поєднання ціни та якості. Омайт діє контактно й відзначається швидким «нокдаун»-ефектом. Уражує всі рухомі стадії розвитку кліща, знищує тих, які є, резистентні до інших акарицидів, забезпечує тривалий захист (до 21 дня). Омайт добре розчиняється у восковому покриві листя й не змивається дощем. Забезпечує оптимальний ефект за більш високих температур (понад +25 °С). Механізм дії Омайту поєднує два процеси:

  • інгібування синтезу АТФ мітохондрій, що спричинює переривання нормального метаболізму та дихання кліщів;
  • інгібування моноаміноксидази, що перериває функцію транспортування електронів нервової системи.
 
У комплексі це призводить до тремору, паралічу та зміни поведінки кліщів. Одразу після обробки кліщі припиняють живитися та відкладати яйця, а їх загибель наступає через 48-96 год.
 
У зв’язку з контактною дією Омайту для одержання його високої ефективності потрібно забезпечити добре покриття обприскуваних рослин робочим розчином. Завдяки високій ефективності Омайту проти всіх рухомих фаз кліщів (личинки, німфи, дорослі особини) та фумігантному ефекту за високих температур личинки кліщів, що щойно з’явилися, припиняють живлення та гинуть.

Застосування акарицидів Омайт й Ортус забезпечить тривалий ефективний захист посівів сої від павутинного кліща. За рахунок відмінностей у механізмі дії цих акарицидів їх застосування ідеально вписується в інтегрований захист сої та антирезистентну програму. Омайт та Ортус безпечні для корисних комах і кліщів-ентомофагів.

Акарициди Омайт та Ортус — надійний інструмент для кожного аграрія, який прагне одержати високий урожай найвищої якості.

Досвід виробників

Володимир Андрійович САВЧЕНКО, заступник директора Центрального РУ ПрАТ «Райз-Максимко»
 Застосовуємо Омайт для захисту сої від павутинного кліща протягом 3 років, результатом задоволені. Обробку проводимо в період масового заселення фітофагом посівів сої. Минулого року для забезпечення ефективного захисту від кліща до кінця вегетації культури достатньо було однієї обробки акарицидом Омайт, 1,3 л/га у фазі кінець бутонізації. Омайт ефективно працює проти всіх рухомих стадій кліщів і забезпечує тривалий захист.
 
 24 квітня 2024
Загальне споживання риби в Україні за рік складає понад 520 тис. тонн.
Загальне споживання риби в Україні за рік складає понад 520 тис. тонн.
24 квітня 2024
 24 квітня 2024
Перші, поки невеликі партії молодої білоголової капусти з'явилися на українському ринку. Цьогоріч початок сезону ранньої капусти в Україні відбувся приблизно в ті самі терміни, що й рік тому, що стало можливим завдяки досить м'якій зимі та досить гарній весняній погоді.
Перші, поки невеликі партії молодої білоголової капусти з'явилися на українському ринку. Цьогоріч початок сезону ранньої капусти в Україні відбувся приблизно в ті самі терміни, що й рік тому, що стало можливим завдяки досить м'якій зимі та досить гарній весняній погоді.
24 квітня 2024
 24 квітня 2024
Ринок ріпаку в Україні останнім часом є дуже мінливим, тому різке зростання цін на олійну, яке відбулося минулого тижня, ймовірно, зміниться стабілізацією.
Ринок ріпаку в Україні останнім часом є дуже мінливим, тому різке зростання цін на олійну, яке відбулося минулого тижня, ймовірно, зміниться стабілізацією.
24 квітня 2024
 24 квітня 2024
Міжнародна науково-дослідницька компанія Corteva Agriscience визнана компанією з найкращим управлінням корпоративною репутацією в українському рейтингу «Репутаційні АКТИВісти 2024» в номінації «Агросектор – постачальники агрохімії та насіннєвого матеріалу». Автор рейтингу - агенція PR-Service, яка вже вдев`яте оцінює результати компаній з управління корпоративною репутацією у профільних номінаціях.
Міжнародна науково-дослідницька компанія Corteva Agriscience визнана компанією з найкращим управлінням корпоративною репутацією в українському рейтингу «Репутаційні АКТИВісти 2024» в номінації «Агросектор – постачальники агрохімії та насіннєвого матеріалу». Автор рейтингу - агенція PR-Service, яка вже вдев`яте оцінює результати компаній з ...
24 квітня 2024
 24 квітня 2024
Верховна Рада України прийняла за основу законопроєкт №11084 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей податкового адміністрування під час воєнного стану для платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства.
Верховна Рада України прийняла за основу законопроєкт №11084 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей податкового адміністрування під час воєнного стану для платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства.
24 квітня 2024
 24 квітня 2024
Станом на 2024 рік понад 210 об’єктів портової інфраструктури в Україні були повністю або частково зруйновані в результаті російських атак.
Станом на 2024 рік понад 210 об’єктів портової інфраструктури в Україні були повністю або частково зруйновані в результаті російських атак.
24 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.