Аграрну науку й практику — у бізнес!

Аграрну науку й практику — у бізнес!

/ Актуальні статті / Четвер, 27 липня 2017 12:01
У гарячі дні середини літа селище Дослідницьке стало осередком європейського аграрного бізнесу й науки, полігоном найкращих практик сільськогосподарського виробництва. На полях Київщини 21-23 червня пройшли Міжнародні Дні поля в Україні (International Field Days Ukraine 2017).

 

 
Німець Зігмунд Лампка вже 13 років господарює в Україні. Вивчив мову, побутові й бізнесові звичаї. Заснував ТОВ «Лампка Агро» (село Великі Зозулинці, Красилівський р-н, Хмельницька обл.), обробляє близько 8 тис. га, причому на 50% посівів займається порівняно новою для України, але очевидно прибутковою культурою — соєю. Пан Зігмунд не виглядає білою вороною серед українських фермерів, його колег, які теж розуміються на менеджменті агробізнесу, нових технологіях, закуповують для своїх господарств найкращу техніку. Але все ж таких як він, як казали раніше, передовиків капіталістичної праці, ще не так багато серед 40 тис. фермерів, які діють сьогодні в Україні. Зазвичай український аграрій не надто підкований теоретично, а покладається на дідівську практику та поради сусідів.

Ділитися досвідом, наукою, практичними прийомами ведення аграрної справи — такою була мета «Міжнародних Днів поля в Україні», що пройшли 21-23 червня на полях поблизу селища Дослідницьке Васильківського району Київщини.

Наші університети
Селище Дослідницьке добре відоме аграрній спільноті. Тут міститься Український науково-дослідний інститут прогнозування та випробування техніки і технологій для сільськогосподарського виробництва ім. Л. Погорілого (УкрНДІПВТ), який став співорганізатором заходів разом із Німецьким сільськогосподарським товариством (DLG) та українсько-німецьким Аграрним демонстраційним та навчальним центром (АДНЦ).

Директор УкрНДІПВТ Володимир Кравчук не лише узяв участь у відкритті усього дійства, а й виставив на сцену самодіяльний хор інституту. З привітанням до учасників виступив Бернд Кох, керівник компанії DLG International, яка є співорганізатором подібних польових виставок-випробувань у кількох країнах — Румунії, Польщі, Туреччині, Казахстані, Татарстані тощо. DLG — це громадська галузева організація, що об’єднує понад 27 000 сільгоспвиробників, машиновиробників, дилерів техніки та інших засобів виробництва для сільського господарства, а також переробників із Німеччини та інших розвинених країн. Мета її діяльності — просування технічного прогресу в галузях АПК. Тому такі масштабні польові заходи, як оце у Дослідницькому, іноді так і називають: «Дні поля у форматі DLG».
 

Голова міжнародного департаменту Міністерства сільського господарства і харчових продуктів Німеччини пані Доріс Хеберле розповіла про спільні з українськими урядовцями плани щодо підвищення кваліфікації працівників аграрної сфери. Робота вже розпочалася: понад рік працює у Дослідницькому «Аграрний демонстраційний та навчальний центр» (АДНЦ), де підвищують кваліфікацію агрономи, інженери, менеджери агробізнесу. Керує ним Уве Кафтан.

Тому зрозуміло було, коли голова Аграрного союзу України Геннадій Новіков влучно процитував на відкритті Міжнародних Днів поля відомий вислів Кобзаря: «Чужому научайтесь і свого не цурайтесь».

Научаймося 
і не цураймося
Для спостереження за сходами рослин на експозиції «Здоров'я ґрунту» обладнали бліндаж — можна було спуститися нижче рівня землі і розглядати структуру ґрунту, корені соняшнику й цукрових буряків, оцінити вплив важкої техніки на ущільнення ґрунту.

Цікавинкою цих Днів поля стали порівняльні покази сільськогосподарської техніки в роботі. Наприклад, ми спостерігали своєрідну олімпіаду самохідних обприскувачів. На поле з посівами соняшнику виїжджали по черзі представники кращих компаній-виробників: «Амазоне», «Берту», «Апач», «Кейс» та ін. Траса була спеціально підготовлена таким чином, щоб машини могли показувати роботу на горбах, на перешкодах для руху штанги. Глядачі (потенційні користувачі) могли собі вподобати той чи інший обприскувач, залежно від його поведінки на дистанції.

У дії показали свої тяглові й ґрунтообробні машини інші відомі виробники — Case IH, Claas, Holmer, Horsch, Krone, Lemken та ін. Серед експонентів була й компанія французького походження «Ківонь Україна», що показувала в дії важку дискову борону. Той агрегат має потребу в потужній тягловій машині. Роль суперконя виконав трактор Versatіle 2375 потужністю 375 к. с. Його особливістю, яка сподобалася багатьом, є рама зі збільшеною розваговкою на передню вісь (60%), що знижує буксування й стрибки переднього мосту при агрегатуванні із важкими причіпними знаряддями. Була тут представлена не лише техніка масового вжитку, а й, наприклад, селекційний комбайн Haldrup, призначений спеціально для обмолоту дослідних ділянок.

Співробітники компанії «СмартФармінг», яка займається впровадженням технологій точного землеробства, запускали керовані повітряні гвинтокрили (дрони). І це було цікаво фермерам не лише як незвичайна розвага, а й з точки зору економії, яку принесе їм використання міні-«кукурузників».

Звісно, помітною була участь великих міжнародних насіннєвих і агрохімічних компаній. Це фірми Adama, Bayer, Norika, Stefes, Strube, Syngenta, Unifer. Гібриди соняшнику й новий засухостійкий гібрид кукурудзи демонструвала у полі Syngenta. Із новою системою захисту цукрових буряків від бур'янів ознайомила аграрну спільному компанія Bayer. На польовому майданчику «Територія картоплі» демонструвалася посівна бульба кращих зразків, ґрунтообробна та картоплекопальна техніка, обладнання для зберігання та перевезення коренеплодів.

Чимале зацікавлення відвідувачів викликала ділянку нуту — бобової культури, що в Україні системно культивувалася хіба що в Криму. А зараз нею цікавляться у великих обсягах закордонні покупці з Індії й Туреччини, тож ціна на нут тільки росте.

Багатьох механізаторів зібрав семінар із практичного навчання економії дизельного палива. Фахівці з Німецького сільськогосподарського товариства (DLG) показали, як можна заощадити близько 20% палива під час пересування дорогами і 30% при роботі у полі.
 

Українське — 
європейське
Європейці щораз дивуються, як це сільське господарство існує в Україні майже без субсидій і дотацій? Ми не одноразово чули думки з цього приводу від німців, голландців, поляків. Вони бачать, що наші фермери не звикли чекати дешевих кредитів і манни небесної, і тим не менше цілком конкурентоспроможні на світових ринках. Демонструють на загал непогані результати, а з деяких різновидів агропродукції увійшли у трійку або п’ятірку світових лідерів.

Що ж, Збройні сили України теж формувалися й вчилися воювати на передовій, інколи без найнеобхіднішого спорядження. Так само українське фермерство утверджує себе у полях під пекучим сонцем і дощами, іноді не маючи нормальних знарядь праці, агрохімікатів тощо. Ну, а вітчизняні умільці здатні не лише запустити в дію антикварний трактор, а й винайти щось таке, що не снилося й Ілону Маску.

В експозиції вітчизняних машиновиробників, яку дбайливо зібрав УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого, було представлено 22 заводи вітчизняного сільськогосподарського машинобудування. Серед них — такі відомі, як «Велес-Агро» з Одещини, Білоцерківський елеватор, «Креатив-Агромаш» з Кременчука, «Лозівські машини» з Харківщини та ін.

Спілкуємося з винахідником Володимиром Тарасенком. Він представляє науково-виробничу компанію «РОСТА» (Мелітополь, Запорізька обл.), що робить ручні сівалки для невеликих виробників. Причому конструкція їх відрізняється від типових і відомих на ринку. «У нашій сівалці немає сошників, насіннєпроводів. Ось пристрій для координатного посіву квасолі й сої. Ми розробили унікальний ВАС — висівний апарат з активним скидачем», — пояснює винахідник і запрошує вчених і фермерів у Мелітополь на свій завод.

Інститут ім. Л. Погорілого презентував розроблену спільно з європейськими колегами серію книг «Сільськогосподарська техніка ХХІ». Крім того, його співробітники прочитали на Днях поля кілька доповідей на актуальні теми. Наприклад Леонід Шустік розповів про технологію смугового обробітку ґрунту Strip-Till, яка дедалі ширше починає застосовуватися агровиробниками. А Ярослав Бардін розкрив нюанси вирощування сорго.

Отже, село Дослідницьке стало науково-виробничим полігоном європейського аграрного бізнесу, епіцентром найкращих практик агровиробництва. Тому, крім студентів Національного університету біоресурсів і природокористування України, які встановили окремий експозиційний намет, чимало приїхало їхніх ровесників, які вчаться на аграрних, біологічних та технічних спеціальностях у вишах і ліцеях аграрного профілю.

Огірки — не алюмінієві
Колись Віктор Цой співав про «алюмінієві огірки на брезентовому полі». Його химерні візії не справдилися: огірки лишаються незмінними. Однак інакшими стають способи обробітку і вирощування культур. Та й сам перелік популярних рослин змінюється — і вже не огірки, а соя і ріпак чи нут, чи навіть міскантус стають прибутковими фігурантами сьогоднішнього агробізнесу. Як сказав фермер Зігмунд Лампка: «У світі все швидко змінюється, виникає безліч нових технологій. Майбутній успіх — у їхньому ефективному використанні».

Хоча новий «захід у форматі DLG» нагадував ті Дні поля, які останніми роками проводять в Україні передові виробники техніки чи ЗЗР, але тут вже було менше української махновщини і більше — системності й організованості, науки і бізнесу. Триденній розгалуженій програмі Міжнародних Днів поля сприяла чудова погода — сонячна, трохи вітряна і не спекотна. Побувало під Дослідницьким до 5 тис. відвідувачів — таку цифру оприлюднила директор українського представництва DLG Юлія Бондаренко А наостанок від організаторів прозвучало: «До зустрічі наступного року!».
 
Коментарі

Геннадій НОВІКОВголова Аграрного союзу України
 Ми досить гарно навчилися вже господарювати на своїй землі, робота українських фермерів дає потужний результат. Так, минулого року було зібрано 66 млн т зерна. Але вдосконаленню немає меж. Є напрямки розвитку сільськогосподарської науки, закордонні досягнення, які будуть цікаві нашим аграріям. Та одна справа — читати рекламні буклети, інша — бачити на власні очі, як проростає зерно на нашій землі під палючим сонцем. Такий спосіб ознайомлюватися із технікою і технологіями, як Міжнародні Дні поля, я вважаю, є найкращим. За це хочу сказати щире «дякую» тим людям, які діляться з нами передовим досвідом. А нам усім бажаю реалізації задумів. Дай Боже усім удачі, дощу і розуму! і свого не цураймося.
 
Олександр КАРПЕНКО, директор з маркетингу та технічної підтримки компанії ТОВ «Адама Україна»
 Міжнародні Дні поля подібні більше до виставки, тільки у полях, а не на асфальті у місті. Такий формат поширений у Європі, і він мені дуже подобається. Тобто тут — не виставковий паркет, а реальна земля, пшениця, соняшник, соя та інші культури, техніка працює, і цілком реальні фермери-відвідувачі. От неподалік змагалися обприскувачі. В принципі, будь-який із них може успішно працювати з нашими продуктами. Їх виробники стверджують, що ці агрегати можуть набирати у свої резервуари воду з річки, озера, відфільтрувати й застосовувати. Важливо, щоб вода за параметрами жорсткості і pH підходила для внесення. Якщо ж вона не відповідає стандартам якості — є речовини, які допоможуть довести її до норми… Ми вирішили в нашому польовому наметі поєднати спілкування й відпочинок: можна довідатися про нас та наші продукти, пограти в міні-гольф, випити кави.
 
д-р Доріс ХЕБЕРЛЕ, голова департаменту міжнародних проектів Міністерства сільського господарства і харчових продуктів ФРН
 Українське сільське господарство є важливим чинником стабілізації економіки держави. Такі заходи, як ці Міжнародні Дні поля дають нам можливість обмінюватися досвідом і знаннями. Разом з нашими українськими партнерами — Міністерством науки й освіти та Міністерством аграрної політики й продовольства — ми вирішили спільно взяти участь у реалізації цього проекту. Ми дискутували: як краще забезпечити процеси підвищення кваліфікації у безпосередньому зв'язку із практикою? Для цього виявилося необхідним створити структури, що поширюватимуть знання щодо сталого сільського господарства. Важливою є не лише демонстрація найкращої техніки і технологій, а й поширення уявлень, як саме має виглядати гарне аграрне господарство, яке забезпечуватиме країні сталий розвиток. Йдеться про створення центру підвищення кваліфікації фахівців. Ми налаштовані на короткі практичні курси для працівників сфери професійно-технічної освіти — тих, які надалі реалізовуватимуть отримані передові знання.

Ігор ПЕТРЕНКО
спеціально для "Агробізнес Сьогодні"
 23 квітня 2024
Ставки фрахту на перевезення зерна костерами з дунайських портів минулого тижня продовжили знижуватися. У глибоководних портах Одеси також спостерігалося послаблення ставок для хендісайзів та панамаксів.
Ставки фрахту на перевезення зерна костерами з дунайських портів минулого тижня продовжили знижуватися. У глибоководних портах Одеси також спостерігалося послаблення ставок для хендісайзів та панамаксів.
23 квітня 2024
 23 квітня 2024
Вже вкотре «Добродія Фудз» у рамках гуманітарного проєкту разом з Українською Спілкою Целіакії та за підтримки Canada-Ukraine Foundation передала близько 1150 упаковок безглютенових вівсяних пластівців WOWOATS членам спілки. Гуманітарна допомога знову ж таки буде направлена до сімей, які виховують дітей із целіакією чи непереносністю глютену та які опинилися у важкому становищі.
Вже вкотре «Добродія Фудз» у рамках гуманітарного проєкту разом з Українською Спілкою Целіакії та за підтримки Canada-Ukraine Foundation передала близько 1150 упаковок безглютенових вівсяних пластівців WOWOATS членам спілки. Гуманітарна допомога знову ж таки буде направлена до сімей, які виховують дітей із целіакією чи непереносністю глютену та ...
23 квітня 2024
 23 квітня 2024
ТОВ «Компанія ЛАН» проводить демонстрації передпосівних компакторів SWIFTER та сівалок OMEGA.
ТОВ «Компанія ЛАН» проводить демонстрації передпосівних компакторів SWIFTER та сівалок OMEGA.
23 квітня 2024
 23 квітня 2024
Надлишок цибулі на ринку регіону докотився і до України. Зокрема, на найбільшому регіональному торговому майданчику EF Trade Platform почали з’являтися пропозиції цибулі за нульовою ціною. «Віддам цибулю безкоштовно на умовах самовивезення», пише підприємець.
Надлишок цибулі на ринку регіону докотився і до України. Зокрема, на найбільшому регіональному торговому майданчику EF Trade Platform почали з’являтися пропозиції цибулі за нульовою ціною. «Віддам цибулю безкоштовно на умовах самовивезення», пише підприємець.
23 квітня 2024
 23 квітня 2024
Від початку весни 2024 року ціни на сало в Україні зросли в середньому на 12 грн порівняно з кінцем лютого. Серед факторів, які впливають на зростання цін, – збільшення витрат на виробництво, що в кінцевому підсумку веде до зростання роздрібних цін на продукти.
Від початку весни 2024 року ціни на сало в Україні зросли в середньому на 12 грн порівняно з кінцем лютого. Серед факторів, які впливають на зростання цін, – збільшення витрат на виробництво, що в кінцевому підсумку веде до зростання роздрібних цін на продукти.
23 квітня 2024
 23 квітня 2024
В березні 2024 року український експорт м’яса птиці становив 38,3 тис. т, що на 12% більше аналогічного місяця минулого року.
В березні 2024 року український експорт м’яса птиці становив 38,3 тис. т, що на 12% більше аналогічного місяця минулого року.
23 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.