Зернові колосові Limagrain — потужна селекція для складних умов

/ Актуальні статті / Вівторок, 01 серпня 2017 12:07
19 червня близько двох сотень аграріїв завітали на День поля компанії «Лімагрейн Україна», який вона разом зі своїми партнерами-компаніями ADAMA, KUHN і ТОВ «Агротехносоюз» традиційно проводила на базі ФГ «Одарочка» (Вінницький р-н, Вінницька обл.). 

 

Під час заходу Limagrain продемонструвала практично повний портфель сільгоспкультур, зокрема, нові досягнення у селекції зернових колосових.

 
Зустріч, що
стала традицією
Сьогодні вже мало хто сумнівається у тому, що клімат змінюється: все частіше відчувається шкода, завдана високими температурами, посухами, раптовими заморозками тощо. Ці та інші негативні фактори формують нове середовище, в якому виростити рентабельний урожай стає дедалі тяжче… Однак можливо: ми не можемо звести нанівець кліматичні зміни, але здатні пристосувати виробництво до них, чому можуть посприяти сорти та гібриди від компанії Limagrain.

Пшениця, ячмінь, кукурудза, соняшник, горох, ріпак… — селекція французького виробника об’єднана ключовою властивістю: здатністю формувати високі врожаї в стресових умовах. Мабуть, саме це посприяло тому, що день поля Limagrain на базі ФГ «Одарочка» давно вже став доброю традицією у багатьох сільгоспвиробників.

«Мені приємно знову вітати вас на славетному Поділлі. Це добра традиція: впродовж 8-ми років ми зустрічаємось тут, на цьому куточку подільської землі, аби вивчати та переймати світовий досвід аграрної науки, — наголошує, звертаючись до присутніх аграріїв, голова ФГ «Одарочка» Юрій Щетинін. — Співпраця з Limagrain дала нам змогу впродовж останніх 3-4 років отримувати понад 10 т/га пшениці та більш як 14 т/га кукурудзи. Зокрема, хочу звернути увагу на гібрид Адевей: в наших умовах — а ми поступово переходимо в іншу кліматичну зону — це, мабуть, єдиний гібрид кукурудзи, який дає максимальну віддачу».

«Я радий відкрити цей День поля, зібрати тут багато наших друзів і партнерів та продемонструвати їм наші досягнення, — підкреслює комерційний директор ТОВ «Лімагрейн Україна» Віктор Карбівський. — Це, зокрема, нові унікальні сорти озимої пшениці: ранній Алтіго, середньоранні Мескаль і Нордіка; нові гібриди кукурудзи системи HYDRАNEO®: ЛГ 30273, ЛГ 30315, ЛГ 30215 та Адевей; новинки селекції соняшнику: ЛГ 5377, ЛГ5661КЛ для системи Clearfield® та ЛГ 50635 КЛП — для ClearfieldPlus® тощо… Сільгоспвиробництво — це мистецтво, а ми надаємо фарби та пензлі, за допомогою яких аграрії можуть створювати шедеври на своїх полях».

Фарби майбутніх
шедеврів
На Дні поля був представлений майже весь портфель продукції компанії Limagrain. Але якщо в середні червня гібриди соняшнику та кукурудзи можна оцінити лише частково, то можливості сортів зернових колосових цілком добре видно вже зараз.

Озима пшениця
22% ринку Європейського Союзу — цей показник якнайкраще характеризує сорти озимої пшениці Limagrain. «Секрет такого успіху криється у сильній генетиці колосових, яка створюється з урахуванням ґрунтово-кліматичних умов кожної окремої держави, — звертає увагу керівник Західного бізнес-регіону ТОВ «Лімагрейн Україна» Микола Романенко. — Так, наприклад, в Україні буквально за 3 роки на ринок було виведено 10 сортів озимої пшениці, тобто при серйозній конкуренції до державного реєстру щорічно заходило по 3 сорти — без сильної генетики це було б неможливо. Сьогодні в портфелі озимої пшениці Limagrain переважають сорти хлібопекарського напряму: групи A і B, також є на кормове зерно — група С. Усі представлені сорти здатні формувати врожайність на рівні 10 т/га і більше».

Під час заходу багатьох аграріїв заінтригували цьогорічні новинки. І першим серед них став Алтіго — ранньостиглий остистий низькорослий сорт, характерною рисою якого є здатність продукувати понад 10 т/га в посушливих умовах: посухостійкість 7 балів із 9. Алтіго формує зерно класу В із масою тисячі зерен 46-48 г.

Багатьох агровиробників із північних регіонів зацікавив середньоранній сорт Нордіка, який має дуже високу зимостійкість — 8,8 балів із 9 можливих. Більше того, завдяки своїй здатності до потужного кущення він є пластичним для пізніх строків сівби. Високотолерантний до фузаріозу колоса, борошнистої роси та жовтої іржі, Нордіка формує велике зерно продовольчого напряму: маса тисячі — 48 г. Зі слів Миколи Романенка, 2016 року на випробуваннях цей сорт сформував 12 т/га урожайності.

Прихильники інтенсивної технології вирощування озимої пшениці оцінили й новинку 2017 року — середньоранній сорт Мескаль, у якому висока продуктивність вдало поєднана з посухо- та зимостійкістю. «Мескаль може продукувати до 14 т/га продовольчого зерна групи В. «Він формує великий, добре озернений колос, а тому ми рекомендуємо на ньому обов’язково застосовувати морфорегулятори з тим, щоб допомогти рослині тримати таку велику біомасу врожайності та попередити вилягання», — радить Микола Романенко.

Не менше уваги привернули й уже відомі сорти, зокрема ранньостиглий Аркеос, який формує понад 10 т/га продовольчого зерна груп А та В. «Якщо не перегодувати Аркеос азотом — його зерно дуже гарно розмелюється у дрібнодисперсне борошно, яке використовується для виготовлення бісквітів, — звертає увагу керівник Західного бізнес-регіону «Лімагрейн Україна». — А як дати високу норму азотного живлення — формує зерно першого класу із гарною клейковиною. 2016 року в ТОВ «Немирівське КХП» досліджували її якість — лаборант розтягнув клейковину на 1 м, і вона не тріснула. Це дуже цінний сорт».
 

Ранньостиглий Дагмар лишився у пам'яті багатьох сільгоспвиробників завдяки тому, що крім високої зимо-, посухостійкості, він здатний формувати понад 10 т/га великого зерна групи В: маса тисячі — 49 г. Призначена для виробництва кормів і біоетанолу середньорання Етела в багатьох господарствах зарекомендувала себе як стабільний посухостійкий сорт із гарними адаптивними ознаками, який формує велике зерно: маса тисячі — 52 г. Більше того, за гарних умов сорт може продукувати зерно групи B.

«Колоніа — цей середньоранній сорт має високу стійкість до вилягання та широкого спектра хвороб, зокрема церкоспорильозної кореневої гнилі, септоріозу, борошнистої роси тощо, — зазначає Микола Романенко. — У сприятливих умовах за гарної програми захисту та живлення він формує урожайність на рівні 9-11 т/га, а подекуди й 13 т/га, за рахунок великих колосків — минулого року я нараховував 70-74 зернин у колосі».

«Сьогодні нікого не здивуєш урожайністю кукурудзи 12 т/га та соняшнику 4 т/га, а от отримувати 10 т/га озимої пшениці в комерційних посівах — це мрія кожного агронома, — наголошує Віктор Карбівський. — Ці сорти дали можливість збирати максимально можливі врожаї. Ареал не такий великий: ми не рекомендуємо їх для вирощування на Півдні та Сході, але у Центральній і Центрально-західній Україні вони протягом останніх 3-х років дають гарний результат. Навіть тут, де за весь період випало до 60 мм опадів, ми бачимо: якщо зробити все за технологією, то пшениці здатні сформувати високу врожайність. Думаю, на цьому полі вони дадуть десь 8 т/га, а як піде дощ, то і всі 10 т/га».

Озимий ячмінь
Багато відвідувачів Дня поля змогли переконатися у силі генетики вже відомих в Україні середньопізніх сортів Герлах і Пасо кормового напряму виробництва. Вони характеризуються не тільки великим потенціалом урожайності. Так, Герлах, який здатний сформувати понад 11 т/га, має найвищу стійкість до вилягання (9/9), високу стійкість до ламкості стебла (8/9), підвищену морозостійкість, а також високу толерантність до іржі (7/9), сітчастої плямистості (7/9) і ринхоспоріозу (9/9). Пізньостиглий сорт Пасо формує понад 12 т/га і відрізняється від попереднього потужнішою кущистістю, а також вищою стійкістю до ламкості стебла (9/9) та сітчастої плямистості (8/9).
 

«Зіркою» серед озимих ячменів став ранньостиглий сорт Казанова пивоварного напряму. Він із дворядним колосом відомий своєю здатністю формувати велике насіння, а також доброю стійкістю до полягання (8/9) та ураження сніговою пліснявою (7/9), толерантністю до іржі (8/9), сітчастої плямистості (8/9) та борошнистої роси (9/9).

«Казанова — перші гроші для підприємств. Він має нижчий потенціал урожайності порівняно з сортами з шестирядними колосами, але завдяки високій стійкості до негативних явищ теж демонструє непогані результати, — каже регіональний представник Лімагрейн Україна (у Волинській, Житомирській і Рівненській областях) Андрій Здовбіцький. — Загалом у лінійці озимого ячменю всі сорти доповнюють один одного. Можна організувати збиральний конвеєр: спочатку Казанова, потім Герлах, а за ним Пасо — та мати розтягнуте вікно під час жнив».

Ярий ячмінь
На ряду із сортом Казанова (який доступний і в ярому варіанті) чимала увага була приділена двом сортам ярого ячменю пивоварного напряму використання. Першим із них є середньоранній Овертюр, який формує однорідне немаленьке зерно (маса тисячі — 40-56 г, натура 680 г/л) із низьким вмістом білка (10%) та крупністю 86-95%. Овертюр має високу стійкість до ламкості стебла та вилягання (по 8/9 балів), а також високу толерантність до низки хвороб, зокрема несправжньої борошнистої роси (8/9). «Середньостиглий сорт Одіссей часто обирають солодовники, тому що він має високу біостатичну силу: краща робота ферментів та екстрактивність на рівні 83%, — звертає увагу Андрій Здовбіцький. — Потенційна врожайність — 10 т/га, минулого року в Чернігівській обл. в господарстві, яке першим почало вирощувати цей сорт, Одіссей дав 8 т/га». Останній формує велике однорідне зерно (маса тисячі 46-58 г, натура — 680 г/л) зі стабільно низьким вмістом білка (10%) та крупністю до 96%. Крім того, він вирізняється гарною адаптивною здатністю під час стресів, доброю стійкістю до ламкості стебла та вилягання (8/9), а також високою стійкістю до широкого спектра хвороб.
 

«Ці сорти дуже пластичні: вони зареєстровані від Казахстану (висока посухостійкість) до Фінляндії (добра зимостійкість). При вирощуванні рекомендуємо робити дві фунгіцидні обробки, адже найбільшою проблемою для них є гельмінтоспоріози, які зменшують масу тисячі і збільшують вміст білка, що концентрується у зародку, — наголошує Андрій Здовбіцький. — Загалом тим, хто займається вирощуванням ячменів, раджу використовувати пивоварні сорти. Не тільки через те, що врожай від них вартує більше: з пивоварних завжди можна зробити фураж, а навпаки — ніколи».

Кращі фарби —
до рук майстрів
«За останні роки наші продажі в Україні зросли: з кукурудзи — близько на 2%, з соняшнику — на 3%, — резюмує Віктор Карбівський. — Ринок зернових ми не оцінювали, адже робимо акцент не на кількості, а на якості. Наша мета — не стільки зайняти певний відсоток ринку, скільки донести якісний продукт до вмілих рук, які знають, що треба зробити, аби отримати максимальний урожай. Загалом із нашим портфелем, зокрема, новою селекцією зернових колосових, ми з впевненістю дивимося у завтрашній день».

Коментарі

Анатолій ГРУШЕЛЕВИЧ, фізична особа-підприємець (Чечельницький р-н, Вінницька обл.)
 З Limagrain спрацюю 3 роки, переважно з кукурудзою. Другий рік сію гібрид ЛГ 3350, у якого є гарна властивість: восени стебло ще зеленкувате, а зерно в качані вже скинуло вологу. Дуже добре скидає вологу й гібрид Адевей: торік посіяв 3 квітня і під час збирання 15 вересня волога була в межах 14%. Загалом минулого року ці гібриди сформували врожайність на рівні 110 ц/га. Кукурудза Limagrain мені сподобалась, тож хочу спробувати їхні гібриди соняшнику та сорти озимих ячменю і пшениці, зокрема, цікавить сорт Колоніа.

Володимир СЯГАЙЛО, агроном ФГ «Одарочка» (Вінницький р-н, Вінницька обл.)
 Наше господарство давно і плідно співпрацює з компанією Syngenta. Спочатку ця співпраця ґрунтувалася лише на використанні технологій захисту рослин, далі розширилась і на комплекси ЗЗР + насіння. Практично увесь посівний матеріал нашої головної культури — кукурудзи — це гібриди Syngenta. Останніми роками почали користуватися і фінансовими інструментами, пропонованими компанією. Так, вже кілька років ми беремо участь у програмі «Форвард плюс» і задоволені отриманими результатами. Тому для мене було дуже важливо відвідати провідний дослідницький центр компанії і на власні очі побачити складну й досконалу систему, за якою Syngenta розробляє нові засоби захисту рослин та насіння. Це разом і вражає, і викликає повагу, а головне, дає ще більше впевненості у правильному виборі партнера. На виставці Cereals була можливість наочно познайомитися з новими продуктами компанії, які, за запевненням співробітників Syngenta, найближчим часом будуть доступні і в Україні. Також цікавим був візит на ферму наших англійських колег. І якщо залишити за рамками більш досконалу систему менеджменту, що добре підходить до умов стабільної економіки та приватної власності на землю, то щодо технологій та стану посівів, скажу вам, у нас могли би повчитися і британські фермери. Принаймні, пшениця на полях нашого господарства краща, ніж та, що ми бачили тут.
 
Олександр ГОЛОБОРОДЬКО, агроном ПСП «Синюха» (Новоархангельський р-н, Кіровоградська обл.)
 Сьогодні прийшов оцінити всі представлені культури, щоб обрати на перспективу ті, які найкраще підходять для нашої кліматичної зони — Північного Степу. Зрозуміло, що для нас особливо важливі такі властивості сортів і гібридів, як посухо- та жаростійкість. Із Limagrain співпрацюємо за соняшником і кукурудзою, на наших площах закладено їхнє демо-поле. Окремі гібриди рекламувати не буду, аби кожен міг підібрати під свої умови оптимальний варіант. Але у нас із соняшнику добре себе зарекомендував гібрид ЛГ 5580 — дає понад 30 ц/га, а з кукурудзи чудово себе показує Адевей — у нашій зоні забезпечує понад 100 ц/га. Ми сіємо гібриди від різних виробників, відмінність Limagrain — її продукти не підводили жодного року.
 
Фотогалерея

Дмитро СІРИЙ
спеціально для "Агробізнес Сьогодні"
 20 квітня 2024
Команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту Cult Food Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти, який розроблено на підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.
Команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту Cult Food Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти, який розроблено на підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.
20 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
19 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.