Органічні бобові та колосові — практика вирощування БТУ-Центр

/ Актуальні статті / Середа, 02 серпня 2017 12:10
16 червня компанія «БТУ-Центр», український виробник біопрепаратів і біодобрив, під час «Органічного Дня поля», яке відбулось на базі ДП «Дослідне господарство «Сквирське» ІАП НААН» (Київська обл.), продемонструвала програми для вирощування органічних колосових (яра й озима пшениця) та бобових (горох і соя) культур.

 

Сила — в єдності
Біопрепарати «БТУ-Центр», які виходять на ринок під брендом «Жива земля», вже доволі добре знані в Україні. Часто ними користуються сільгоспвиробники, які практикують інтегровану систему землеробства (в поєднанні з хімічними препаратами — ред.), коли потрібно вивести рослини зі стресів, повернути корисні елементи від великої кількості рослинних решток у ґрунт тощо. В цих та подібних умовах біопрепарати діють, але, зрозуміло, що найкраще їхню роботу видно за органічної технології вирощування сільгоспкультур.

Для дієвого виробництва тієї чи іншої органічної культури експерти компанії «БТУ-Центр» пропонують комплексні рішення, у яких взаємодоповнюючі біопрепарати створюють сприятливе середовище для розвитку рослин, надають їм сильний імунітет, а потім у потрібний момент додатково забезпечують захистом та живленням упродовж усієї вегетації. Крім того, біопрепарати позитивно впливають на наступні культури. Так, наприклад, набувають поширення мікоризні гриби, які діють у симбіозі з сільгоспкультурами: рослина надає грибам вуглеводи, вуглекислий газ, за потреби — кисень, а ті забезпечують її водою, макро-, мікроелементами та захистом від патогенів.

Відвідувачі «Органічного Дня поля» оцінили попередні результати (остаточні висновки робитимуться після збору врожаю) застосування програм «БТУ-Центр» для гороху, сої, озимої та ярої пшениці. Варто відмітити, що під час заходу «БТУ-Центр» продемонструвала програми-максимум, які створені для найважчих умов вирощування органічних культур. На практиці експерти компанії надають господарству індивідуальне рішення, відповідно до ґрунтових умов, наявності стресів рослин, рівню зараження патогенами насіння для висіву тощо.

Тож, що собою представляють програми «БТУ-Центр», і як виглядають вирощені за ними культури?

Горох
Сьогодні багато виробників зіштовхнулося із різким зниженням урожайності пшениці за рахунок одного фактора — відсутності правильних попередників. Найкращим тут є горох, який по собі лишає у ґрунті 60 кг N у д.р., користується попитом на ринку та має привабливу ціну. Тому і недивно, що ця культура під час заходу вабила відвідувачів.

«Несприятливі погодні умови, особливо похолодання, знизили потенціал урожайності культури. Але тим не менш зараз горох перебуває у доброму стані, в середньому він сформував 8-9 зернин у стручку. За попередніми прогнозами, врожайність на цьому полі має становити 20-25 ц/га», — розповідає агроном «БТУ-Центр» Ольга Кулініч.
 

Внесення біопрепаратів у комплексних рішеннях «БТУ-Центр» розділено на 4 основних етапи: під час обробітку ґрунту, обробка насіння, по вегетації, по пожнивних рештках.

Завдання біопрепаратів, які вносяться на 1-му етапі програми, — створити сприятливе для росту і розвитку культури середовище. Першим тут є біодобриво Граундфікс®, застосування якого збільшує кількість та сприяє накопиченню у ґрунті доступних для рослин форм NPK. Це відбувається завдяки синергії силікатних й активних штамів калій- і фосформобілізуючих мікроорганізмів, природних ендофітних і ґрунтових азотфіксувальних бактерій та іншої мікрофлори, яка в процесі життєдіяльності утворює біологічно активні речовини: амінокислоти, вітаміни, ферменти, фітогормони тощо. Крім того, до складу препарату входять бактерії Bacillus subtillus, які чинять фунгіцидну дію.
 
Таблиця 1. Програма-максимум вирощування гороху
(сорт «Стартер» Lembke)
 

Не менш важливою складовою 1-го етапу є МікоХелп® — біофунгіцид, який складається з «найагресивніших» штамів сапрофітних грибів-антагоністів Trichoderma, а також із певних штамів бактерій Bacillus subtilis і Enterococcus у високій концентрації, які мають високу антагоністичну активність щодо збудників бактеріальних і грибкових хвороб. Завдяки такому поєднанню препарат МікоХелп® сильно пригнічує гриби-паразити родів Fuzarium, Phytophthora, Pythium, Rhizoctoria, Sclerotinia та Verticillium. Разом із тим, до нього входять бактерії Azotobacter, які насичують ґрунт біологічним азотом, і Enterobacter, які поліпшують фосфор-калійне живлення. Зі слів спеціалістів «БТУ-Центр», МікоХелп® працює так: на коренях рослин утворюються мікоризи — корисна мікрофлора, яка стимулює ріст коренів, захищає їх від патогенів, утворює слиз, котрий утримує доступну для рослин вологу тощо.

Соя
«Через пізні строки посіву сходи сої досить проріджені, — оцінює агроном «БТУ-Центр» Євген Кожухар. — Але стан наявних рослин непоганий. Зокрема, по живленню. Зараз соя перебуває у фазі перший трійчастий листок, але на її кореневій системі вже є активні колонії бульбочкових бактерій, які зазвичай у цей період тільки починають закладатись».
 

2-етап програм «БТУ-Центр» — біопрепарати для обробки насіння, який є найважливішім, адже «…ми рекомендуємо завжди працювати ними на випередження, аби вберегти рослину на початкових етапах розвитку та допомогти сформувати сильний імунітет. Навіть якщо в подальшому будуть розвиватися хвороби, їх можна буде позбутися мінімальними дозами біофунгіцидів», — наголошує Євген Кожухар.
 
Таблиця 2. Програма-максимум вирощування сої
(сорт «Сузір'я», ННЦ «Інститут землеробства» НААН)
 
 
На цьому етапі програми для бобових культур одним із ключових препаратів є новий біоінокулянт Різолайн®-р, який застосовується разом із протектором Різосейв-р® (1:1), що дозволяє проводити обробку насіння за 7 днів до висіву».

Озима пшениця
«Озима пшениця була посіяна в оптимальні строки після гарних попередників — чистий пар, перезимівля пройшла добре, тож на сьогодні вона перебуває у гарному стані, — дає оцінку агроном «БТУ-Центр» Олександр Шморгун. — Окремо варто відмітити роботу біофунгіцидів: на сьогодні хвороби вразили лише нижній ярус, що відмирає, основні ж яруси чисті або з мінімальним порогом шкодочинності».
 

Біопрепарати 3-го етапу програм «БТУ-Центр» можна розділити на дві категорії. До першої групи відносяться такі продукти, як ФітоХелп®, Органік-баланс®, Азотофіт-р®, HELPROST®. Вони сприяють появі сильного імунітету в рослин, стимулюють їхній ріст і розвиток, забезпечують необхідними елементами, підвищують стерсостійкість і допомагають виходити зі стресів, борються з бактеріальними хворобами та мають загально позитивний вплив на якість урожаю.
 
Таблиця 3. Програма-максимум вирощування озимої пшениці
(сорт «Поліська 90», ТОВ «НВФ «Семагро»)
 

Друга група представлена біоінсектицидами, створеними на основі бактерій, які знищують шкідливих комах у різних стадіях розвитку, при цьому не викликаючи у них резистентності. Так, наприклад, біопрепарат Бітоксибацилін-БТУ-р®, створений на основі бактеріальних спор, ендо- та екзотоксинів бактерії Bacillus thuringiensis. (Титр від 1,0 х 109 КУО/см³), контролює лучного й кукурудзяного метеликів і совок у посівах зернових та зернобобових культур тощо.

Яра пшениця
«Стресові погодні умови, зокрема нещодавні заморозки, на початкових етапах перешкоджали гарному розвитку посівів. Але на сьогодні рослини вийшли зі стресу, і вегетація проходить добре: нормальний стан і розвиток посівів, — розповідає Євген Кожухар. — Дію біопрепаратів добре видно на кореневій системі. Як бачимо: вона гарно розгалужена, добре розвинуті бічні корені, а головне — завдяки біопрепаратам на коренях утворились тоненькі волоски, за допомогою яких рослина краще вбирає вологу та поживні речовини».
 

Після збирання врожаю починається останній етап програм «БТУ-Центр»: для швидкого розкладання пожнивні рештки обробляються біодеструктором Екостерн®. Ця операція дає три ключові переваги: прискорене розкладання решток, повернення корисних елементів із них у ґрунт, зменшення фітотоксичності поля, адже для багатьох збудників хвороб (зокрема фузаріозів) рослинні рештки є життєвим середовищем (без нього вони гинуть). Екостерн® привабливий ще й тим, що бактерії і мікроміцети в ньому здатні утворювати спори або полісахариди, які захищають їх від перегріву, висихання та охолодження і загалом покращують деструкцію. Це зберігає ефективність Екостерну® за браку вологи.
 
Таблиця 4. Програма-максимум вирощування ярої пшениці
(сорт «Сімкода Миронівська», Миронівський ін-т пшениці ім. В.М. Ремесла НААН)
 

Висновки
Яку врожайність і класність дадуть культури, вирощені за програмами «БТУ-Центр»? А головне — чи стануть ці комплексні рішення рентабельними? Відповіді на ці інші питання ми дамо в наступних номерах «Агробізнесу Сьогодні».

Як би там не було,та головна цінність біопрепаратів, а тим більше комплексних програм полягає у тому, що системне застосування дозволяє помітно оздоровити ґрунт, підвищити його родючість, поліпшити структуру тощо. Це ключова перевага, за якою криються і здоровіші рослини, і більші та якісніші врожаї, і, зрештою, здорове майбутнє.
 
Фотогалерея
 
Дмитро СІРИЙ
спеціально для "Агробізнес Сьогодні"
 25 квітня 2024
Сумихімпром, гігант і єдиний виробник двоокису титану в Україні, які належить державі (в управлінні ФДМУ), запустив на цьому тижні виробництво після тривалої паузи.
Сумихімпром, гігант і єдиний виробник двоокису титану в Україні, які належить державі (в управлінні ФДМУ), запустив на цьому тижні виробництво після тривалої паузи.
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
Аграрії можуть отримати 25% компенсації вартості придбаної сільгосптехніки 44 українських виробників.
Аграрії можуть отримати 25% компенсації вартості придбаної сільгосптехніки 44 українських виробників.
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
23 квітня 2024 року Верховна Рада України прийняла в другому читанні та в цілому законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо поширення сортів бавовнику в Україні» (реєстр. №10427-1).
23 квітня 2024 року Верховна Рада України прийняла в другому читанні та в цілому законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо поширення сортів бавовнику в Україні» (реєстр. №10427-1).
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
Сезон спаржі 2024 року на Черкащині розпочався раніше, ніж очікувалось, адже за теплої погоди рослина росте швидко.
Сезон спаржі 2024 року на Черкащині розпочався раніше, ніж очікувалось, адже за теплої погоди рослина росте швидко.
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
Відома Сумська сироварня «O’bereg» освоїла випуск двох видів нової продукції – згущеного молока та молочного соусу топінгу «Слобожанська ніч».
Відома Сумська сироварня «O’bereg» освоїла випуск двох видів нової продукції – згущеного молока та молочного соусу топінгу «Слобожанська ніч».
25 квітня 2024
 24 квітня 2024
Загальне споживання риби в Україні за рік складає понад 520 тис. тонн.
Загальне споживання риби в Україні за рік складає понад 520 тис. тонн.
24 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.