agro business 160 160

Картопляна Майстерня від «Сингенти»: успіх у синергії інновацій та практики

/ Актуальні статті / Четвер, 17 серпня 2017 12:02
На початку липня компанія «Сингента» провела науково-практичний захід під назвою Картопляна Майстерня, зібравши агровиробників та партнерів на базі ТОВ «Біотех ЛТД», що розташовне у с. Городище Бориспільського району, що на Київщині.

 

 

Партнерами заходу стали найбільш потужний український представник ринку переробки картоплі ТОВ «Чіпси Люкс», компанія AGRILAB, що презентувала лабораторний аналіз ґрунтів, HZPC та вітчизняний Інститут картоплярства НААН України, які представляли свої сорти картоплі.

Бути успішним у картоплярстві на перший погляд не просто — щороку дедалі більше дошкуляє відсутність опадів, що особливо гостро шкодить картоплі, постійні загрози ураження хворобами, а на кінець — ринок збуту буває не надто лояльним до виробника, і всі витрачені зусилля в результаті ледь покривають рентабельність. Це на перший погляд. Зовсім інша річ, коли до справи беруться професіонали. Відтак, під час Картопляної Майстерні учасники могли навчитися, як отримати якісний та здоровий урожай, правильно сформувати стратегію захисту та догляду за посівами, підібрати оптимальні сорти для кожної із зон, а головне — отримати доступ на ринок переробки картоплі.

З науковим підходом
до справи
Картоплярство хоч і ризиковане, але рентабельне при правильному підході до справи, переконані у ТОВ «Біотех ЛТД», яке ще у 2000 році ввійшло до переліку професійних виробників насіння картоплі. Засновником і керівником цього підприємства є доктор сільськогосподарських наук, професор Анатолій Бикін, невтомний дослідник та раціоналізатор, який є всебічно відкритим до співпраці: на території підприємства проводять наукові досліди досвідчені науковці, аспіранти, магістри та представники компаній-партнерів.

Сьогодні агропідприємство складається із двох частин: одна у Бориспільському районі, інша — на Чернігівщині.
 

«Вирощуємо соняшник, кукурудзу, пшеницю озиму, горох та картоплю. Цього року маємо 550 га картоплі, з яких 220 га — насіннєва картопля, яку в основному вирощуємо в Чернігівській області, в ізольованій зоні, там же вирощуємо із супереліти на еліту і з еліти на першу репродукцію. У Бориспільському районі здебільшого товарні посіви картоплі, зокрема для переробки на чіпси», — розповів головний агроном ТОВ «Біотех ЛТД» Сергій Жереб.

«Оптимальні рішення сьогодні — інвестиції у майбутнє» — це одне з гасел діяльності ТОВ «Біотех ЛТД», а тому особливо плідно тут співпрацюють із компаніями-виробниками засобів захисту рослин та насіння. Одним із надійних партнерів вже не один рік поспіль є компанія «Сингента». У такій синергії новітніх технологій та практики було проведено Картопляну Майстерню. До речі, захід, як завжди, складався із двох частин — теоретично-практичної та польової.

Інновації захисту для
високого та якісного врожаю
Як проводити фітодіагностику посівів картоплі, що таке хвороба, як підібрати оптимальну, ефективну та рентабельну систему захисту — саме ці теми стали головними під час теоретично-практичної частини заходу — класу «Інновації у сучасній агрономії для розвитку Вашого бізнесу».

До речі, цього року учасники Картопляної Майстерні мали нагоду не тільки поговорити про захворювання, а й розглянути їх під мікроскопом і навіть повправлятися у діагностиці. «Коли ми проводимо фітодіагностику, то повинні підходити глобально до цього питання, зокрема, розуміти і враховувати всі фактори. Тобто якщо аналізувати хвороби усіх сільгоспкультур, то 90 % у них грибкового походження, а у картоплі — тільки 70-75 % грибкові, решта — вірусні та бактеріальні. Проте діагностика може бути об’єктивною тільки тоді, коли спеціаліст побачить спороношення збудника у мікроскоп», — розповіла під час Класу Фітопатології Світлана Чоні, кандидат сільськогосподарських наук.

Діагностувавши хворобу, найважливіше обрати правильну стратегію захисту. «Так, на сьогодні найбільш ефективний та перший етап захисту від фітофторозу — це обробка бульб протруйником. Другий необхідно проводити, коли відбувається вивільнення ооспор: у цей момент важливо, щоб на поверхні листка була певна концентрація діючої речовини фунгіциду, для того щоб не відбулось перезараження. Це два етапи максимально ефективного та оптимального захисту від фітофторозу», — наголосила Світлана Чоні.
 

Натомість альтернаріоз — це проста хвороба в контролі. Головне — не допустити розвитку її на листі більше 10%. Особливо, якщо її помітити на стадії 1-3-5%, то можна легко побороти сучасними фунгіцидами компанії «Сингента».

Щодо парші — то на території України трапляється її 4 види: звичайна, чорна, порошиста та стрібляста. «На перший погляд парша — не така й страшна хвороба, ну здавалось би, картопля десь там вкрита виразками, але ви повинні розуміти, що це — зниження вмісту крохмалю до 30%, використання таких бульб на садіння означає втрати врожаю до 40% в подальшому, тому що ці виразки будуть уражуватись усім, що буде наявне в ґрунті», — наголосила Світлана Чоні.

На сьогодні в Україні дуже складно діагностувати вірусні хвороби, яких може бути до 28 різних на одній бульбі. Але спеціалісти запевняють, що їх контролювати можна: по-перше, не використовувати заражені бульби як посадковий матеріал, по-друге — контролювати переносників, тобто максимально забрати з ураженої ділянки поля сисних шкідників — цикадки, попелиці тощо.

У своїй презентації Микола Довгаль, керівник підрозділу маркетингу спеціальних та овочевих культур компанії «Сингента», зазначив, що боротьба з фітофторозом ускладнюється через дуже велику мінливість збудників. Зокрема, це підтверджують масштабні дослідження європейських науковців-спеціалістів з картоплі спілки EuroBlight, які зосереджувались на виявленні стійкості штамів фітофторозу до діючих речовин фунгіцидів.

Отож, один із найкращих результатів показала діюча речовина азоксистробін — всі штами та ізолянти були знищені концентрацією 0,05 д.р. До речі, компанія «Сингента» пропонує агровиробникам «Азоксистробін-технологію», суть якої полягає у внесенні препаратів на основі діючої речовини азоксистробін+металаксіл-М у ґрунт при посадці картоплі для якісного захисту бульб проти ризоктоніозу, антракнозу, пітіозу, фітофторозу і парші.
 

Одним з таких препаратів є Юніформ®. Іншою складовою захисту картоплі під час посадки є обробка бульб трикомпонентним протруйником Селест® Топ. Під час вирощування є висока ймовірність зараження картоплі фітофторозом також через ґрунт. Тому перші обробки рослин від хвороби треба розпочинати на початку вегетації. «Перші обробки бажано робити контактними препаратами. У нашому портфоліо є такий фунгіцид, як Ширлан™, який відмінно працює на мертвих тканинах, зокрема, на ґрунті, зупиняючи ураження фітофторозом, коли рослини ще маленькі. Якщо фітофтороз є на листках, то Ридоміл®Голд спрацює відмінно, адже це комплексний препарат», — наголосив Микола Довгаль. Вже незабаром очікується вихід на ринок фунгіциду Пергадо® R, який буде дуже актуальним у першій частині вегетації картоплі. Ефективно захищає картоплю від фітофтори та альтернаріозу також Ревус® і Ревус® Топ. 

Розібрали також під час заходу відмінності захисту товарних і насіннєвих посівів картоплі. «Система захисту товарної картоплі та насіннєвої суттєво відрізняється — на насіннєвій картоплі ми проводимо близько 8-9 обробітків, на товарних посівах — чотири», — поділився досвідом Сергій Жереб.

До технології вирощування
картоплі варто підійти комплексно
Польовий клас під назвою «Вимоги до технології вирощування та сортового сегменту картоплі для переробки і традиційного споживання» відбувся безпосередньо в полі на демонстраційних та виробничих ділянках ТОВ «Біотех ЛТД». Посіви картоплі учасників заходу вразили як здоровим масивним бадиллям, так і кількістю, і величиною бульб у кущах.

«Картоплярство — це доволі ризикована галузь, бо ціна на картоплю формується здебільшого приватним сектором, який вирощує більше 90%. Але ми беремо якістю і кількістю. Минулого року ми отримали на поливах від 40 до 60 т/га, без поливу могли б зібрати 25 т/га. Полив хоч немало бере ресурсів, але це виправдані витрати», — зазначив Сергій Жереб. У ТОВ «Біотех ЛТД» використовують два види поливальних установок: фронтальні та барабанного типу. Ширина поливальної установки 300 м, охоплює площу 30 га. При нормі виливу 30 мм з одного краю до іншого поливальна установка йде 1,7 доби. Крім того, уся технологія вирощування зосереджена на максимальне збереження ґрунтової вологи.
 

«Ми картоплю розміщуємо по таких попередниках, як горох та пшениця озима, але по пшениці більше. Технологія у нас така: після пшениці подрібнюємо рештки і рівномірно розподіляємо по полі. Потім проводимо лущильником заробляння рослинних решток з одночасним висівом сидеральних культур, зокрема редьки олійної. Потім восени проводимо мульчування культури (якраз був період цвітіння редьки). Тоді запускаємо щілювач. Навесні, як тільки можна було вийти в поле, ми вносили по 200 кг/га діючої речовини КАС. Після цього дискатор заходив у поле, глибиною приблизно 5 см для закриття вологи, далі — комбінатор, і все — посадка. Чому ми відійшли від оранки? Тому що таке щілювання нам додає 50-60% додаткової вологи, — детально поділився досвідом з учасниками Картопляної Майстерні Анатолій Бикін. — Далі дуже важливо для якості картоплі — уникати утворення грудок. Якщо грудка при гребенеутворенні потрапить у гребінь, жодні дощі, полив її не зруйнують, вона просто набиратиме і віддаватиме воду, а при збиранні потрапить у бункер і завдає суттєвих механічних пошкоджень бульбам».

Детально схему захисту посівів картоплі пояснив Олександр Бондар. Зокрема, в цілому рекомендовано провести передпосівну обробку бульб протруйником Селест® Топ у нормі 0,5-0,7 л/т, а при посадці в борозну — Юніформ® у нормі 1,5 л/га, і під час вегетації до збирання — ще 7 обробок фунгіцидно-інсектицидного захисту препаратами Ширлан™ (0,4 л/га), Ридоміл® Голд (2,5 кг/га) із додаванням органічного добрива Ізабіон (2,0 л/га), для інсектицидного захисту вносили Воліам Флексі® (0,15-0,2 л/га), який завдяки комбінації двох діючих речовин тіаметоксаму і хлорантраніліпролу неперевершено контролює всі види сисних і листогризучих шкідників. Останнім рекомендують застосування фунгіциду Ширлан™ разом із десикантом Реглон® Супер. Особливу увагу цього року під час Картопляної Майстерні приділили саме фунгіцидному захисту, адже це головна передумова отримання якісного врожаю, який буде цікавий переробним підприємствам.
 

Як отримати доступ до
переробки картоплі
Відмінний посівний матеріал, оптимальний захист на всіх етапах — від посадки до збирання, збалансоване живлення та полив — ось основні моменти отримання якісного врожаю картоплі. А це дуже важливо для співпраці з таким гігантом переробки, як ТОВ «Чіпси Люкс». До речі, зі слів представників компанії-переробника, полив — це обов’язкова умова до співпраці.

«Наше виробництво розпочинається тут, у полі, з насіннєвої картоплі і завершується виробництвом готового продукту. Найголовніше значення має якісна сировина, без якої неможливий якісний продукт. Вимоги до нашого продукту щороку зростають, споживач стає вибагливішим, і без спільної нашої праці неможливо виробити якісних чіпсів», — наголосив Володимир Корбеляк.
 

На сьогодні, зі слів Володимира Левкіського, координатора агропрограми ТОВ «Чіпси Люкс», щороку компанія закуповує до 50 тис. т картоплі. Основними постачальниками є агропідприємства з таких регіонів, як Житомирщина, Київщина, Чернігівщина, Західна Україна та Херсонщина. «Що треба робити, аби вирощувати якісний урожай, який буде придатний нам на переробку: перш за все — це полив. Без якісного та достатнього поливу виростити якісний та економічно вигідний урожай неможливо. Друге — це посівний матеріал, тобто спеціалізовані сорти, і система захисту, особливо фунгіцидного. І третє — наявність якісного обладнання для уникнення механічних пошкоджень», — узагальнивпредставник ТОВ «Чіпси Люкс».

Коментарі

Валерій ЛАВРОВ, СФГ «Лавр», Городнянський р-н, Чернігівська обл. 
 Ми вирощуємо у монокультурі картоплю на площі близько 200 га. У нас за якістю вирощеної картоплі нижче другої репродукції нема. Ми вирощуємо для себе і продаємо всім охочим. Насіння беремо тільки іноземної селекції Рудольф, Пікасо, Королева Англії.
На посівах картоплі активно використовуємо препарати компанії «Сингента» Селест® Топ, Ширлан™, Ревус® Топ, Квадріс®, Дітан-М. У нашій системі захисту 50% точно, а може й трохи більше займають препарати «Сингенти», оскільки вони гарантують відмінний результат. В цілому у нас виходить 12 обробок. Хтось може подумати, що багато. Та я зайвий раз економіку не рахую, мені важливий результат. Відтак, хоч поливу не маємо, минулого року отримали врожайність 40 т/га. А це результат правильної технології вирощування та захисту.

Ігор ШКУРКО, директор ПАТ Науково-виробниче об’єднання «Чернігівеліткартопля», смт. Сиднів, Чернігівська обл.
 Ми займаємось картоплею із 1963 року, зокрема насінництвом та селекцією картоплі. Маємо власні патенти на сорти картоплі. Серед наших сортів є такі відомі, як Нагорода, Сувенір Чернігівський — дуже популярний, Зоряна (для екологічного землеробства), Чернігівський ранній, Шедевр, Ажур і маємо в розробці багато сортів. Маємо також сорти з кольоровим м’якушем. У нас працює велика промислова гідропонна теплиця, у якій ми висаджуємо близько 5 тис. пробіркових рослин.
Особливу увагу при вирощуванні насіннєвої картоплі приділяємо увагу захисту посівів. У нас чимало обробок — фактично кожні 7-8 днів проходить обприскувач по посівах, бо дуже важливо не лікувати рослини, а попередити хвороби. Зокрема, дуже задоволені дією фунгіциду проти фітофторозу Дітан-М компанії «Сингента».
 
Тетяна ТИМОШЕНКО
спеціально для "Агробізнес Сьогодні"
 29 березня 2024
Станом на 29 березня до сівби ярих культур в Україні приступили всі області. Засіяно 476,7 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 29 березня до сівби ярих культур в Україні приступили всі області. Засіяно 476,7 тис. га зернових та зернобобових культур.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Негативна цінова динаміка на ринку живця свиней наприкінці березня в Україні стала відчутнішою. Так, середньозважена ціна склала 55,4 грн/кг, що на 11% нижче, ніж тижнем раніше.
Негативна цінова динаміка на ринку живця свиней наприкінці березня в Україні стала відчутнішою. Так, середньозважена ціна склала 55,4 грн/кг, що на 11% нижче, ніж тижнем раніше.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit ...
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit радять включати ...
29 березня 2024
 29 березня 2024
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
29 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.