Як полтавська пшениця зберігає потенціал продуктивності у різні за кліматичними умовами сезони вегетації

/ Актуальні статті / Четвер, 31 серпня 2017 14:02
Сорт насамперед є відповіддю на мінливі умови зовнішнього середовища. І унікальність полтавської селекції полягає у вигідному географічному положенні Селекційного центру: на перехресті кліматичних зон Степу і Лісостепу.

 

Це дає безпосередню можливість досліджувати сорти на витривалість і високий потенціал урожайності в достатньо стресових умовах, продиктованих частою зміною клімату. В цьому регіоні проявляється увесь діапазон жорстких природних факторів для виявлення життєздатності та життєстійкості озимих культур від сприятливих умов до умов посушливої осені, суворої безсніжної зими з формуванням довготривалої льодяної кірки та весняно-літньої засухи. Якщо проаналізувати, які особливості селекції та захисні механізми задіяні в різні етапи вегетації, то можна зрозуміти, чому саме полтавські сорти мають надзвичайно стійкий потенціал урожайності.

В Полтавському регіоні, який є перехідною зоною між Степом та Лісостепом, складаються доволі стресові умови навколишнього середовища, продиктовані частою зміною клімату. Це змусило пристосовувати науковий підхід до створення принципово нових інноваційних методів ведення селекційного процесу. В жорстких та мінливих умовах полтавського природнього фітотрону виживає найбільш витривалий сорт. І щоби він став відповіддю на Ваші запитання, необхідно 20 років клопітливої праці селекціонера. Тепер полтавські сорти мають високий імунітет та багатоступеневий захист від несприятливих природних факторів у кожну пору року.

Суха осінь — не завада
Усі знають про оптимальні строки висіву озимих для кожної кліматичної зони, окрім природи, яка останнім часом не сприяє отриманню сходів в оптимальний період. Суха осінь все частіше стає нормою. Для вирішення цього питання ми ще на етапі підбору батьківських компонентів проводимо добір таких сортів, які дають стабільно високий урожай, незалежно від строків появи сходів. Розширений період висіву дає можливість отримати дружні сходи після дощу в період з останніх днів серпня до половини жовтня. Ми виявляємо ці показники шляхом висіву всієї колекції — понад 500 сортів вітчизняної і зарубіжної селекції, у три строки посіву: на початку, в середині та кінці вересня, іноді на початку жовтня. Таку ж перевірку проходять майбутні сорти на заключних етапах створення.

А що робити, коли дощі пройшли укінці серпня, а прогнози передбачають сухий вересень? Сійте тоді, коли є волога. Так Ви досягнете рівномірних сходів. Проблем із переростанням озимих наші сорти не проявляють. Завдяки їх чутливості до фотоперіоду полтавська пшениця восени більше реагує на тривалість світлового дня. Дослідження ранніх строків посіву показують, що ріст надземної частини уповільнюється, а кореневої системи прискорюється, і рослини не переростають.

Стосовно отриманих пізніх і дуже пізніх сходів, це також можливо, коли рослини успішно пройдуть період яровизації. Але усі ми розуміємо різницю між оптимальними умовами, коли потенціал сорту розкривається повністю, і екстремальними, коли ми практично отримуємо гарантований урожай.

Зима без тривоги
Коли питання сходів вирішені, постають нові, пов’язані із перезимівлею. Потужна коренева система, що глибоко проникає у нижні горизонти ґрунту, дає можливість: перезимувати рослині за будь-яких кліматичних умов; добре пережити весняні заморозки; швидко відновити вегетацію; інтенсивно нарощувати надземну масу, максимально ефективно використовуючи зимові запаси вологи; гарантує формування наливу зерна в засуху. Полтавські сорти володіють пролонгованим періодом яровизації. Що він означає? В буквальному розумінні видовженим періодом стану спокою рослини. Тобто «міцний зимовий сон» не реагує на короткий світловий день, дозволяє гарно переносити зимові відлиги з льодовими кірками, «лютневі вікна» та не відновлює вегетацію, що перешкоджає пошкодженню морозами.

Для виявлення максимально зимостійких сортів і ліній ми проводимо додаткові дослідження на фоні штучної затримки вегетації до середини квітня.

Весна зароджує впевненість
Завдяки міцній кореневій системі рослини одночасно відновлюють вегетацію та інтенсивно нарощують надземну масу, максимально ефективно використовуючи зимові запаси вологи.

Мало хто надає цьому значення, але сорти з добре розвиненою кореневою системою краще переносять весняні заморозки. Зниження температури спричиняє ослаблення рослини, тимчасово припиняються ріст і розвиток. Це все позначається на морфотипі рослини: пожовкла верхівка, листя потім відновлюється, але дуже важко. Тому сорт, який Ви сієте, повинен володіти потужною кореневою системою, яка глибоко проникає у нижні горизонти ґрунту, і може формуватися як в осінній, так і весняний періоди.

Як бути з проблемою, коли восени пшениця недостатньо розкущилася? Обирати такі сорти, які мають здатність кущитися навесні. Завдяки підвищеній кущистості полтавська пшениця збільшить кількість продуктивних стебел і компенсує недостатню густоту посівів. Рослини гарно кущаться восени та навесні. Пшениця добре проходить період яровизації навіть у стадії «шильця».
 

А видовжений період яровизації — в буквальному розумінні «міцний та тривалий зимовий сон», який дає можливість рослині не реагувати на короткий світловий день, що дозволяє відмінно переносити зимові відлиги та «лютневі вікна».

Весняна засуха? Відповіддю на це питання стали створені сорти із сонцезахисним забарвленням листа. Позаяк рослина формує більшу урожайність в засушливих умовах завдяки тривалішому періоду фотосинтезу. Світло-салатове або сизе з восковою поволокою забарвлення дозволяє відбивати більше сонячного проміння, менше нагрівати листову поверхню, підвищує опірність високим температурам і засушливим погодним умовам, сприяє повільнішому зниженню функціонування прапорцевого листа у період формування зерна.

Хвороби й шкідники докучають посівам? Рішення є — наші сорти імунологічно захищені. Що це означає? Житня транслокація, притаманна деяким нашим сортам, визначає опірність і протистояння рослин до грибкових, вірусних, бактеріальних захворювань, не знижуючи при цьому якісних характеристик зерна. А щільний колос та швидке дозрівання перешкоджає жуку-кузці завдати шкоди полтавським пшеницям.

Літо якісної урожайності
Насамперед полтавські сорти відзначаються якісними параметрами зерна. Для них, наприклад, характерна відсутність щуплих зерен. За рахунок генетичних особливостей рослини формують вирівняні зерна в колосі, що характеризується відсутністю несформованих, щуплих зерен і забезпечує великий вихід (понад 90%) товарного зерна після збирання.

Окрім того, шляхом відбору закріплена кількість зерен у колосі. У пшениці кількість зерен з колоска і колоса рослини генетично обумовлені та закріплені, що, незалежно від умов вегетації, дозволяє отримувати крупне налите зерно по всій довжині колоса, формує високу урожайність з досягнутим потенціалом у виробничих посівах 125 ц/га. Це характеризує сорти як надзвичайно стабільні за врожайністю протягом тривалого періоду років з різними погодними умовами.

Загалом зерно полтавських сортів відносять до групи сильних пшениць за якісними властивостями: вміст клейковини — 28,5-35,4%; білка — 13,0-17,5%, що дає змогу формувати щороку зерно першого та другого класів з відмінними хлібопекарськими якостями. Борошно з них характеризується особливо білосніжним кольором.

Але як протягом літнього сезону зберегти високий та якісний урожай? Хто дасть гарантію, що не буде опадів під час жнив? Як уберегти дозрілий урожай від потрапляння небажаної вологи, яку спричиняють рясні роси? Адже нам необхідно зберегти зерно, яке перебуває у стані воскової стиглості від ураження фузаріозом, що призводить до зниження параметрів якості зерна. Похилий колос — варіант відповіді на цю проблему. Він дозволяє стікати небажаній волозі по остюкам, рослина швидко висихає, запобігаючи поширенню спор грибів на зернівку і вимиванню клейковини, та проростанню зерна на корню.

І тут слід відзначити, що ми віддаємо перевагу саме остистим сортам. За останні два десятиліття шляхом багатьох експериментів і відборів ми не змогли виділити жодної безостої форми, яка б показала такий же відмінний урожай, як остиста в складних кліматичних умовах, хоча 30% досліджуваного нами матеріалу становлять безості пшениці. Справа в тім, що остюки активно задіяні у фотосинтезі на заключних етапах вегетації. Останні генетичні дослідження вказують на те, що гени остистості зчеплені з генами посухостійкості та якості зерна. Для полтавської селекції це одна з ключових ознак.

Абсолютно усі сорти полтавської селекції рекомендовані для ЕКО-землеробства і, разом з тим, відносяться до групи сильних пшениць інтенсивного типу вирощування. Поєднати таку велику кількість господарсько-корисних ознак дозволяє використання статистико-математичних методів моделювання майбутнього сорту, запатентованих полтавськими вченими. Різноманітність морфотипів та яскраво виражена сортова ідентичність озимих пшениць, притаманних полтавській селекції, стала можливою завдяки різноманітному генофонду і відборам, проведеним у широкому спектрі кліматичних умов. По суті справи середовище, в якому ми працюємо, створює природний фітотрон. Тільки наші кліматичні умови абсолютно натуральні. Недарма за гармонійне поєднання господарсько-корисних ознак сорт «Диканька» визнаний видатним світовою селекційною спільнотою та знаходиться у Всесвітньому сховищі насіння зразків генофонду у Свальбарді (Норвегія) та у генбанку рослин CIMMYT (Мексика). І головне, що на українських полях сорти озимої пшениці полтавської селекції стали справжнім гарантом якісного урожаю.
 

Розширений період висіву дає можливість отримати дружні сходи після дощу в період з останніх днів серпня до половини жовтня. Для виявлення рослин, які показують однаково високу урожайність незалежно від строку висіву вказаного періоду, вчені досліджують всю колекцію сортів, понад 500 видів, у 3-4 строки посіву: на початку, в середині та кінці вересня, та іноді на початку жовтня. Таку ж перевірку проходять майбутні сорти на заключних етапах створення.

Чутливість до фотоперіоду дає можливість позбутися проблем із переростанням озимих. Завдяки їй полтавська пшениця восени більше реагує на тривалість світлового дня. Дослідження ранніх строків посіву показують, що ріст надземної частини уповільнюється, а кореневої системи прискорюється, і рослини не переростають.

Імунологічна захищеність визначає підвищену опірність і протистояння рослин до грибкових, вірусних, бактеріальних захворювань завдяки житній транс локації, втіленій у сорті, не знижуючи при цьому якісних характеристик зерна. Щільний колос та швидке дозрівання перешкоджає жуку-кузці завдати шкоди полтавським пшеницям.

Сонцезахисне забарвлення листа сприяє формуванню більшої урожайності в засушливих умовах завдяки тривалішому періоду фотосинтезу. Світло-салатове або сизе з восковою поволокою забарвлення дозволяє відбивати більше сонячного проміння, менше нагрівати листову поверхню, підвищує опірність високим температурам.

Кількість зерен у колоску генетично закріплена. Незалежно від умов вегетації дозволяє отримувати крупне налите зерно по всій довжині колоса, формує високу урожайність з досягнутим потенціалом у виробничих посівах 125 ц/га.

Ранньостиглість. Раннє дозрівання дає можливість сформувати урожай до весняно-літньої засухи.

Похилий колос дає можливість зберегти зерно від потрапляння небажаної вологи, яку спричиняють рясні роси та у період короткочасних опадів під час жнив. Він дозволяє стікати небажаній волозі по остюкам, рослина швидко висихає, запобігаючи поширенню спор грибів на зернівку і вимивання клейковини.

Якість зерна 1 і 2-го класів на рівні з посухостійкістю обумовлена остистістю сортів.

Поєднати таку велику кількість господарсько-корисних ознак дозволяє використання статистико-математичних методів моделювання майбутнього сорту, запатентованих полтавськими вченими. А за гармонійне поєднання господарсько-корисних ознак сорт «Диканька» визнаний видатним світовою селекційною спільнотою та знаходиться у Всесвітньому сховищі насіння зразків генофонду у місті Свальбарді (Норвегія) та у генбанку рослин CIMMYT (Мексика).
 19 квітня 2024
У березні українські виробники свіжих молочних продуктів були досить активними. Незважаючи на те, що ціни на ці продукти зросли, обсяг реалізації збільшився.
У березні українські виробники свіжих молочних продуктів були досить активними. Незважаючи на те, що ціни на ці продукти зросли, обсяг реалізації збільшився.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
В України є стратегічна потреба вирощувати бавовну як сировину для імпортозаміщення, а також для переробки і забезпечення внутрішніх потреб. Пропонується створити і розвивати бавовняний кластер в Одеській області.
В України є стратегічна потреба вирощувати бавовну як сировину для імпортозаміщення, а також для переробки і забезпечення внутрішніх потреб. Пропонується створити і розвивати бавовняний кластер в Одеській області.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Біля Вінниці на базі науково-просвітницького центру «АгроКемпа», на території Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН, висаджують 1000 саджанців волоських горіхів. Це буде одна з модульних ферм, де навчатимуться малі фермери та вироблятиметься продукція для внутрішнього ринку та експорту.
Біля Вінниці на базі науково-просвітницького центру «АгроКемпа», на території Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН, висаджують 1000 саджанців волоських горіхів. Це буде одна з модульних ферм, де навчатимуться малі фермери та вироблятиметься продукція для внутрішнього ринку та експорту.
19 квітня 2024
 18 квітня 2024
Українські виробники картоплі знову мусять знижувати ціни на свою продукцію.
Українські виробники картоплі знову мусять знижувати ціни на свою продукцію.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Ціни на свиней забійних кондицій в Україні зміцнюються третій тиждень поспіль. Так, у ході минулих торгів котирування на ринку живця зміцнилися на 1-2 грн/кг чи у середньому на 2,2%.
Ціни на свиней забійних кондицій в Україні зміцнюються третій тиждень поспіль. Так, у ході минулих торгів котирування на ринку живця зміцнилися на 1-2 грн/кг чи у середньому на 2,2%.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
У 2024 році виробництво ріпаку в Україні може лише незначно поступитися врожаю 2023 року, склавши близько 4,3 млн тонн, що на 4% вище попередньої оцінки, проте на 7% нижче показника 2023 року.
У 2024 році виробництво ріпаку в Україні може лише незначно поступитися врожаю 2023 року, склавши близько 4,3 млн тонн, що на 4% вище попередньої оцінки, проте на 7% нижче показника 2023 року.
18 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.