Основні складові ефективного захисту озимого ріпаку

/ Актуальні статті / Понеділок, 04 вересня 2017 13:04
Осінній захист озимого ріпаку має надважливе значення для отримання запланованого врожаю. На теренах України більше сотні різновидів шкідників та небажаної рослинності, які здатні вплинути на продуктивність цих культурних рослин. ALFA Smart Agro звертає увагу на основні складові захисту озимого ріпаку та дає практичні поради аграріям, невдовзі вони обов’язково стануть у пригоді.

 

 

Сільгоспвиробники стали приділяти значну увагу осінньому захисту озимого ріпаку, тому що чудово розуміють — це фундамент високого врожаю. Тим паче регулярне порушення сівозміни та погіршення фітосанітарного стану тільки сприяють більш інтенсивному розповсюдженню шкідників та небажаної рослинності. Вкрай важливо розуміти: близько 70% майбутнього врожаю озимого ріпаку визначається ступенем його розвитку до входу в зиму. Тому при розробці осінньої схеми захисту ріпакового поля особлива роль відводиться контролю шкідників, збудників хвороб і бур'янів.

Восени озимий ріпак не витримує конкуренції із небажаною рослинністю на початкових стадіях росту, що призводить до витягування точки росту над поверхнею ґрунту, ослаблення кореневої системи і, як наслідок, до зниження зимостійкості ріпаку. Першим кроком у системі захисту від небажаної рослинності, після збирання попередньої культури на полі, є контроль важковикорінюваних бур’янів (осоти, берізка, багаторічні злакові та ін.) за допомогою обробки препаратами суцільної дії на основі гліфосатів. У портфоліо ALFA Smart Agro є відповідні дієві гербіциди — Сокар, ВР (гліфосату амонійна сіль, 480 г/л, у кислотному еквіваленті — 360 г/л), Отаман, ВР (ізопропіламінна сіль гліфосату, 480 г/л, у кислотному еквіваленті — 360 г/л), Отаман Екстра, ВР (калійна сіль гліфосату — 663 г/л, у кислотному еквіваленті — 540 г/л).

Ріпак особливо чутливий до бур'янів у перші 15-25 днів вегетації — в цей період поле повинно бути абсолютно чистим. Тому другим логічним кроком при захисті посівів ріпаку є застосування ґрунтових гербіцидів. Саме вони забезпечують захисний екран від небажаної рослинності, дозволяють культурі найбільш повно розкрити закладений генетичний потенціал і забезпечити вдалий старт для формування майбутнього врожаю. З цією метою варто застосовувати гербіцид Альфа-Гетьман, КЕ (метолахлор, 960 г/л) із нормою витрати 1,6-2,6 л/га. Препарат знижує загальну засміченість на посівах ріпаку в кілька разів, не справляючи при цьому негативного впливу на культуру.

Третім обов’язковим кроком є застосування гербіцидів для зниження засміченості однорічними і багаторічними злаковими бур'янами (в т. ч. знищення пирію повзучого), а також падалиці зернових культур. Універсальним і ефективним засобом для цього є гербіцид Багіра Супер, КЕ (хізалофоп-п-етил, 50 г/л). Препарат застосовується у широкому діапазоні фаз розвитку культури і не викликає фітотоксичності. Норма витрати гербіциду може суттєво варіювати залежно від видового складу злакових бур'янів (1,0-3,0 л/га), що дозволяє оптимізувати витрати на захисні заходи. Проти однорічних злакових Багіру Супер, КЕ слід застосовувати в фазі 2-4 листки у бур'яну, проти багаторічних — при висоті бур'янів 10-15 см незалежно від фази розвитку культури. За рахунок «закритої» структури молекули діючої речовини забезпечується зменшення молекулярного розпаду в період низької активності рослин бур’янів (несприятливі умови). В результаті цього за сприятливих погодних умов гербіцидна дія препарату подовжується, що гарантує загибель злакових бур’янів.
 

Контроль шкідників та захворювань не менш важливий, ніж захист від небажаної рослинності. Приміром, ріпак пошкоджують близько 50 видів фітофагів, які завдають шкоди різним частинам рослини в різні фізіологічні стадії росту й розвитку культури. Своєчасний підбір попередника — основна умова для контролю популяції шкідливих організмів у посівах ріпаку. Його не рекомендується повертати на попереднє поле раніше, ніж через чотири роки. Посівні площі цієї культури в межах господарства не повинні перевищувати 20-25% орних земель. Ділянки, де ріпак та інші хрестоцвіті культури вирощувалися у попередньому році, повинні бути віддалені від нових посівів не менш ніж на 3 км.

Для захисту культури проти комплексу ґрунтових та наземних шкідників (хрестоцвіті блішки, попелиці, ріпакові листоїд, квіткоїд, пильщик, совки, прихованохоботники тощо) та хвороб (пліснявіння, чорна ніжка, кореневі гнилі, альтернаріоз, фомоз інші) потрібно обов’язково застосовувати протруйники. Досить ефективна передпосівна обробка очищеного і каліброваного насіння баковою сумішшю таких протруйників інсектицидної та фунгіцидної дії, як Венцедор, ТН (тебуконазол, 25 г/л + тирам 400 г/л), 1,0-1,2 л/т та Командор Гранд, ТН (імідаклоприд, 500 г/л + альфа-циперметрин, 50 г/л), 5,0-7,0 л/т. Такий прийом дозволяє надійно захистити культуру в найбільш критичний період росту (проростки насіння, сходи). Він є ефективним і екологічно безпечним порівняно з обприскуванням.

Якщо насіннєвий матеріал до посіву був оброблений тільки препаратом фунгіцидної дії, то при наявності на полі 4-6 екземплярів імаго хрестоцвітих блішок на одному квадратному метрі (в фазі сходів) або при 1-2 несправжніх гусениць ріпакового пильщика на рослину (в фазі 3-4 листків), сходи ріпаку обов'язково варто обробити інсектицидами. В ALFA Smart Agro є два дієвих препарати — інноваційна новинка Нокаут Екстра, КС (альфа-циперметрин, 200 г/л) або Наповал, КС (імідаклоприд, 300 г/л + альфа-циперметрин, 100 г/л). Обприскування посівів проти шкідників можна поєднати із застосуванням фунгіцидів-регуляторів росту.

Насамперед інсектицид Нокаут Екстра, КС оптимально підходить для першого інсектицидного захисту ріпаку. Це препарат контактно-шлункової дії, він розроблений в удосконаленій препаративній формі (концентрат суспензії), що дозволяє швидко та надійно контролювати комах-фітофагів. Порівняно з інсектицидами на основі концентратів емульсій, Нокаут Екстра, КС має кілька переваг. По-перше, ширший діапазон термостабільності. Якщо в концентраті емульсії альфа-циперметрин працює за температури до +20°С, то температурний коридор для концентрату суспензії більший: він продовжує ефективно діяти до +25…+28°С. По-друге, робочі розчини з концентратами емульсій швидко випаровуються — в середньому в 1,5-2 разів швидше, ніж подібні концентрати суспензії (залежно від погодних умов). В результаті препаративна форма Нокаут Екстра, КС забезпечує пролонгацію захисного періоду до 10-14 днів. По-третє, концентрат суспензії має покращені токсико-гігієнічні характеристики: відсутність різкого запаху і високої летючості гарантує безпечність його використання.

Під час розробки схеми захисту озимого ріпаку також варто враховувати, що для успішної перезимівлі в кінці осінньої вегетації (коли протягом п'яти днів температура повітря не перевищує +2 °С) рослини повинні сформувати 6-8 листків із діаметром кореневої шийки 8-10 мм і її висотою у межах 8-10 мм, при цьому коренева система мусить бути довжиною не менше 250 мм.

Орієнтиром для отримання оптимально розвинених рослин перед входженням у зиму є термін сівби в кожному конкретному регіоні та інтенсивність росту висіяних сортів або гібридів. Для формування таких рослин сума позитивних температур (понад +5 °С) від сходів до входження у зиму має становити 750...800 °С. Однак, у зв'язку зі зміною клімату в бік потепління, великою проблемою для отримання нормальних сходів (навіть для традиційних зон вирощування ріпаку) часто є відсутність вологи у верхньому горизонті ґрунту. Тому в умовах виробництва доводиться відходити від оптимальних термінів в той чи інший бік.

Посів у ранні терміни проводять зазвичай після випадання дощу (щоб була волога для отримання сходів) і в пізні терміни, коли, ризикуючи, сіють у ґрунт (або після випадання дощу, але пізніше за оптимальні терміни). За ранніх строків сівби виникає небезпека переростання рослин (початок стеблування) і різке зниження їх зимостійкості. На пізніх рослини для входження у зиму не встигають сформувати необхідну кількість листя і накопичити в точках зростання достатньої кількості цукрів, які забезпечують високу морозостійкість. А оскільки кількість листя перед входом у зиму визначає кількість стебел на рослині, то це, як правило, призводить до зниження врожаю.

На сьогодні вже відпрацьована технологія, що дозволяє уникнути переростання рослин за допомогою фунгіцидів-ретардантів, які викликають затримку поділу і росту клітин субапікальної меристеми (див. табл.). При цьому повністю зростання культури не припиняється: система верхівки продовжує функціонувати. В результаті формуються вкорочені і потовщені стебла, перерозподіляються пластичні речовини між стеблом і репродуктивними органами, інтенсивніше формуються структурні елементи, що визначають урожай.

Цього року ALFA Smart Agro вивела на ринок фунгіцид-ретардант Тезис, КС (тебуконазол, 500 г/л) у новій препаративній формі — концентрату суспензії. Саме завдяки їй препарат має подовжену захисну дію, яка забезпечується за рахунок повільнішого випаровування робочого розчину та більшого проникнення діючої речовини в рослину. Діюча речовина препарату тебуконазол затримує ріст рослин у довжину, стимулює накопичення асимілянтів та інших поживних речовин у корені, стимулюючи розвиток кореневої системи. Окрім цього, вона сприяє зниженню вмісту вологи в рослинах та підвищує їх морозостійкість. Крім ретардантного впливу, препарат володіє фунгіцидною дією, що дозволяє паралельно контролювати ряд збудників хвороб ріпаку (альтернаріоз, фомоз, борошниста роса, циліндроспоріоз тощо). Так, розвиток альтернаріозу, фомозу в посівах озимого ріпаку в осінній період зменшує асиміляційну поверхню, а мікотоксини грибів роду Alternaria знижують зимостійкість рослин.
 

Оптимальним періодом для внесення регуляторів росту є фаза 3-4 справжніх листків. Максимальний ретардантний ефект препарати проявлять у тому випадку, якщо дотримані всі інші елементи технології обробки (оптимальні терміни і норми висіву, своєчасний та якісний захист рослин від шкідливих організмів тощо). Якщо культура вже має 5 справжніх листків, норма витрати препарату повинна бути максимальною. А от використовувати регулятори росту у фазі 6-7 листків менш ефективно.
 
Таблиця. Схема регулювання морфологічних показників рослин ріпаку в осінній період
 

Отже, важливість осіннього захисту озимого ріпаку не потрібно недооцінювати. Економлячи на ньому кошти, можна втратити врожай і не отримати бажаного прибутку. Важливо поетапно, на різних стадіях вегетації культури, застосовувати препарати для контролю бур’янів, шкідників та захворювань, а також за допомогою ретардантів не допускати переростання рослин. Тільки за таких умов можна отримати більш компактні та зимостійкі рослини, а весною забезпечити їх швидкий ріст. У разі несприятливих погодних умов урожай на обробленому полі та необробленому засобами захисту кардинально відрізняється. У портфоліо ALFA Smart Agro є всі необхідні препарати, які стануть у пригоді аграріям на шляху до високих урожаїв озимого ріпаку, забезпечивши комплексний осінній захист культури. Бажаємо гарних урожаїв!
 24 квітня 2024
Загальне споживання риби в Україні за рік складає понад 520 тис. тонн.
Загальне споживання риби в Україні за рік складає понад 520 тис. тонн.
24 квітня 2024
 24 квітня 2024
Перші, поки невеликі партії молодої білоголової капусти з'явилися на українському ринку. Цьогоріч початок сезону ранньої капусти в Україні відбувся приблизно в ті самі терміни, що й рік тому, що стало можливим завдяки досить м'якій зимі та досить гарній весняній погоді.
Перші, поки невеликі партії молодої білоголової капусти з'явилися на українському ринку. Цьогоріч початок сезону ранньої капусти в Україні відбувся приблизно в ті самі терміни, що й рік тому, що стало можливим завдяки досить м'якій зимі та досить гарній весняній погоді.
24 квітня 2024
 24 квітня 2024
Ринок ріпаку в Україні останнім часом є дуже мінливим, тому різке зростання цін на олійну, яке відбулося минулого тижня, ймовірно, зміниться стабілізацією.
Ринок ріпаку в Україні останнім часом є дуже мінливим, тому різке зростання цін на олійну, яке відбулося минулого тижня, ймовірно, зміниться стабілізацією.
24 квітня 2024
 24 квітня 2024
Міжнародна науково-дослідницька компанія Corteva Agriscience визнана компанією з найкращим управлінням корпоративною репутацією в українському рейтингу «Репутаційні АКТИВісти 2024» в номінації «Агросектор – постачальники агрохімії та насіннєвого матеріалу». Автор рейтингу - агенція PR-Service, яка вже вдев`яте оцінює результати компаній з управління корпоративною репутацією у профільних номінаціях.
Міжнародна науково-дослідницька компанія Corteva Agriscience визнана компанією з найкращим управлінням корпоративною репутацією в українському рейтингу «Репутаційні АКТИВісти 2024» в номінації «Агросектор – постачальники агрохімії та насіннєвого матеріалу». Автор рейтингу - агенція PR-Service, яка вже вдев`яте оцінює результати компаній з ...
24 квітня 2024
 24 квітня 2024
Верховна Рада України прийняла за основу законопроєкт №11084 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей податкового адміністрування під час воєнного стану для платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства.
Верховна Рада України прийняла за основу законопроєкт №11084 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей податкового адміністрування під час воєнного стану для платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства.
24 квітня 2024
 24 квітня 2024
Станом на 2024 рік понад 210 об’єктів портової інфраструктури в Україні були повністю або частково зруйновані в результаті російських атак.
Станом на 2024 рік понад 210 об’єктів портової інфраструктури в Україні були повністю або частково зруйновані в результаті російських атак.
24 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.