agro business 160 160

Ніч поля із гуркотом та салютом

Ніч поля із гуркотом та салютом

/ Актуальні статті / П'ятниця, 20 жовтня 2017 11:06
У Менському районі Чернігівської області пройшов Нічний День поля. Подію приурочили до 10-ліття діяльності в Україні насіннєвої компанії «Євраліс Семенс». У гості приїхали й показали себе відомі постачальники агротехніки і добрив, фермери, студенти столичного аграрного університету. На ювілеї виступив відомий рок-гурт «ВВ» на чолі із Олегом Скрипкою.

На Нічний День поля з Києва для студентів Національного університету біоресурсів і природокористування (НУБіП) подали окремий автобус. Однак виявилося, що їх прийшло на посадку більше, ніж було у списках заступника декана. Підвищений інтерес молоді до польових досліджень виявився несподіваним, але, як показали події, цілком виправданим.

Приїхали у ДП «Зернятко», що хазяйнує біля села Покровське Менського району Чернігівщини, обробляючи понад 8 тис. га землі. Вирощують тут пшеницю, кукурудзу, соняшник, сою, горох і ячмінь. Показники врожайності «Зернятка» стабільно перевищують середні по державі. Мабуть тому, що господарство тісно співпрацює з відомою насіннєвою компанією «Євраліс Семенс». До її ювілею, а саме 10-ліття успішної діяльності в Україні, і був організований оригінальний Нічний День поля. Як повідомив в. о. директора «Зернятка» Олександр Шрамко, його господарство «вибрано для проведення свята серед інших підприємств тому, що воно є найбільшим виробником кукурудзи на Півночі України».
 
Тих, хто довго їхав і зголоднів, після реєстрації частували гамбургерами, бутербродами, кавою. Просто неба були встановлені імпровізовані трибуни на розкладних стільцях. «Тільки б дощу не було», — засумнівалася жінка у легкій сукні. Але опадів не планувалося ні за Інтернетом, ні за народними прикметами. Ба більше! Ще наші предки помітили: якщо 21 вересня на Різдво Богородиці буде сухо, то й уся осінь видасться чудова. А погода якраз стояла мов на замовлення: тепла й суха.
 
Сонце котилося за обрій, тіні довшали. Поки поночіло, менеджери компанії «Євраліс Семенс» встигли провести кілька екскурсій по демонстраційних посівах соняшнику, кукурудзи, сої і сорго. Усі прибулі, звісно, добре знають компанію-ювіляра, бо «Євраліс Семенс» займає 20% на європейському ринку насіння соняшнику (в Україні — 10%), її частка з кукурудзи становить понад 6%, також компанія має провідні позиції з ріпаку, сої та сорго. Фермерів цікавили нюанси вирощування різних сортів за умов посухи або пізнього збирання врожаю. Також розглядали зразки техніки, що вишикувалася край поля.
 
Подивитися гостям було на що: кілька тракторів, зернозбиральних і кормозбиральних комбайнів провідної європейської машинобудівної компанії СLAAS, оборотний плуг фірми LEMKEN, шведський культиватор VADERSTAD, високопродуктивна сівалка сімейної машинобудівної компанії «Хорш», кілька автомобілів фірми «Рено». Також була присутня сервісна компанія «Агротехсоюз», що є дилером провідних виробників сільськогосподарської техніки.
 
Восени темніє швидко. Біля табличок, які вказували назву сортів, ввімкнули прожектори. Навколо освітленого майданчику і сцени раптом з'явилися десятки маленьких світлячків. Вони рухалися повільно, мов сновиди. Виявилося, що це підтягуються мешканці навколишніх сіл — хто пішки з ліхтариком, хто на велосипеді. Окрім цікавого та корисного, тут можна було скуштувати ковбаски в баварському стилі із пивом і капустою. Бо німецькі учасники Нічного Дня поля вирішили нагадати, що у ці дні проходить улюблене свято пива — «Октоберфест», й виставили усім національне частування.
 
Ще Тарас Шевченко казав: «І день іде, і ніч іде», натякаючи, що за селянської праці інколи важко розрізнити, коли одна пора доби переходить в іншу. Містерії багатьох важливих свят теж відбуваються вночі — Івана Купала, Пасха, Новий Рік… Загуркотіли мотори, заревіли у динаміку класичні твори важкої рок музики. Розпочалося нічне шоу техніки.
 
 
Конферансьє зі сцени розповідав про кожну машину, яка проїжджала повз глядачів, виринала з темряви, красувалася під яскравими софітами і знову заповзала у нічну пітьму. «Аграрна сфера стає різновидом шоу-бізнесу», — іронічно зауважила жінка-агроном, повз яку під музику гурту «Скорпіонс» прогуркотів у темряві трактор. Мабуть, вона має рацію. А ще сільське господарство нині є різновидом Інтернет-технологій, малої авіації, молекулярної хімії, альтернативної енергетики… А якщо сказати коротко — локомотивом прогресу.
 
Це все було особливо очевидно для студентів НУБіПу. Нічний День поля став для них неабиякою фестивальною пригодою. А насамкінець вшкварив музику наживо столичний мега-гурт «ВВ» на чолі з Олегом Скрипкою. Почали з пісні Віктора Цоя: «Коли є в кишені пачка цигарок». А завершили виступ своїм мегахітом «Весна». І насамкінець ніч Чернігівщини запалив кольоровий салют-феєрверк.
 
Коментарі
 
Віталій ГОЄНКОпродукт-менеджер з олійних культур компанії «Євраліс Семенс»
— Ми стоїмо біля посівів сої. Раніше, як відомо, компанія «Євраліс Семенс» насіння сої в Україну не завозила. Люди сіяли що попало, гналися за валом. Тепер усі дивляться на вміст у сої олії та білка. Ми прислухалися до того, що прагне виробник… І у 2014-2015 роках почали завозити два сорти: «Алігатор» і «Ментор». Хто їх спробував, той задоволений і сіє й досі. Однак нині у нашому портфелі є вже шість сортів сої. Тут на демопосівах ви можете побачити усю лінійку. А у нашому «Каталозі-2017» точно вказані норми висіву для кожного з них. Усі ці сорти стійкі до розтріскування. У нас було у Переяслав-Хмельницькому районі на Київщині, що «Ментор» після повного достигання, коли зерно вже шарудить у бобі, простояв у полі ще два тижні. А потім його нормально зібрали, ніде нічого не потріскалося, не погубилося. Щодо урожайності питаєте? Один наш клієнт-фермер розповідав, що він посіяв «Ментор», нічого йому не давав, добривами не балував, і навіть ґрунт ретельно не готував. І той йому сипонув 36 ц/га! А взагалі потенціал наших сортів — 45 ц/га. Але ж не тільки від нас як виробників насіння урожай залежить. А й від сільгоспвиробників, технологій… І, звісно, від погоди.
 
Микола КРИЛОкерівник СФГ «Світанок»
Дмитро СИДОРОВИЧюрисконсульт СФГ «Світанок»
— Наше господарство знаходиться у селі Погреби Прилуцького району Чернігівської області. Ми обробляємо 1200 га ріллі. Вирощуємо пшеницю, ячмінь, сою, ну й соняшник, звісно. У невеликій кількості — овес. А базова у нас культура — кукурудза. Щодо самохідної техніки — насамперед полюбляємо марку СLAAS. Маємо трактори «Аріон 640» на 155 к. с. та потужніший «Аксіон 950» на 400 к. с. Комбайни зернозбиральні у нас — ще старий «Мега 204» 1996 року випуску непогано працює, і придбали новий «Лексіон». Ще маємо телескопічний навантажувач «Скорпіон» теж компанії СLAAS. А причіпна машинерія у нас від фірми LEMKEN: плуги «Євро Опал» і «Євро Діамант», а також культиватор «Корунд». Сівалки ж італійські, і є одна вітчизняна, від «Червоної зірки» (нині — завод «Ельворті» — Ред). Щодо сервісу, якщо йдеться про СLAAS і LEMKEN, ми працюємо з компанією «Агротехсоюз». Її представництво знаходиться недалеко від Ніжина, майже біля нас. Ми ними задоволені: у них купували цю техніку — вони й відповідають за її належне функціонування. На День (чи ніч) поля ми приїхали, бо хочемо подивитися на ще один трактор, який думаємо купити — «Аріон 430».
 
Ігор ПЕТРЕНКОспеціально для 
 29 березня 2024
Негативна цінова динаміка на ринку живця свиней наприкінці березня в Україні стала відчутнішою. Так, середньозважена ціна склала 55,4 грн/кг, що на 11% нижче, ніж тижнем раніше.
Негативна цінова динаміка на ринку живця свиней наприкінці березня в Україні стала відчутнішою. Так, середньозважена ціна склала 55,4 грн/кг, що на 11% нижче, ніж тижнем раніше.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit ...
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit радять включати ...
29 березня 2024
 29 березня 2024
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
29 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.