Точність, дієвість, інноваційність — нова генерація техніки Amazone

Точність, дієвість, інноваційність — нова генерація техніки Amazone

/ Актуальні статті / Понеділок, 06 листопада 2017 11:10

На одній із найбільших міжнародних сільськогосподарських виставок Agritechnica-2017 компанія Amazone-Werke представить 26 потужних розробок — нові покоління моделей відомих агрегатів, інноваційні технології, цікаві мобільні додатки та сервіси. З можливостями деяких із них ми ознайомились на початку вересня під час спільної міжнародної прес-конференції Amazone-Werke та Grimme Landmaschinenfabrik GmbH & Co. KG, яка відбулась біля м. Ольденбург (Нижня Саксонія, Німеччина).

 

Попит на інновації

Згідно зі звітом Служби патентів Великої Британії (англ. UK Intellectual Property Office), в липні 2014 року компанія Amazone посіла 14 місце в світі за кількістю патентів в аграрній сфері (понад 500). Це результат, вартий поваги, але це лише невелика видима частина кропіткої роботи експертів Amazone із постійного вдосконалення продукції та пошуку нових шляхів до більших урожаїв і відчутнішої рентабельності виробництва.

 

«Вирішальним стимулом для всіх інновацій Amazone була і є мета: «Більше точності» — це стосується як внесення добрив, так і захисту рослин, як обробітку ґрунту, так і посіву. «Більше точності» дозволяє нашим клієнтам знижувати змінні витрати, берегти навколишнє середовище та підвищувати величину і якість врожайності», — наголошує один із двох президентів компанії Amazone Крістіан Драйер.

 

Сьогодні для реалізації цієї мети Amazone нарощує потужності. Так, відносно недавно було модернізовано лабораторію з дослідження літаючих властивостей добрив, а також збудовано новий технічний і дослідний центр у громаді Гасберген (Нижня Саксонія, Німеччина), в якому, зокрема, розташована лабораторія електроніки та контрольний стенд штанг. Водночас, на заводі в муніципалітеті Худе минулого року запрацювала нова фарбувальна лінія площею 8000 м², в яку Amazone інвестувало найбільшу суму в своїй історії — близько €20 млн. А 31 серпня цього року було закладено фундамент нового заводу в м. Брамше (Нижня Саксонія, Німеччина) загальною площею 24 га.

 

Зрозуміло, що постійні вдосконалення техніки та нові розробки посприяли продажам техніки Amazone. Так, якщо 2010 року оборот компанії становив €245 млн, то 2016-го — €406 млн. Нинішнього року очікується невелике зростання цього показника. І тут коло замикається, адже чим більше доходів, тим більше інвестицій у розвиток, тим більше нових цікавих розробок, продажів, і, зрештою, нових доходів.

 

«Ми стабільно тримаємо курс на успіх і хочемо продовжити шлях довгострокового, сталого розвитку. Відповідно до нашого девізу Go for Innovation, ми у всіх компетентних сферах плануємо інновації для задоволення попиту клієнтів Amazone», — підкреслює Крістіан Драйер.

 

Століття досвіду точного

розподілення добрив

Від створення першого розподільника добрив Michel, з якого фактично і почалася історія компанії Amazone, минуло 100 років. І ось тепер його нащадок, представник нового покоління причіпних розподільників ZG-TS, готується виборювати своє місце на світовому ринку.

 

 

ZG-TS оснащений новим, виготовленим із нержавіючої сталі, розподільчим пристроєм Amazone TS із гідравлічним приводом, який дозволяє вносити добрива на швидкості до 30 км/год. в нормі до 650 кг/хв. (10,8 кг/с), покриваючи при цьому 54 м. Внесення потрібної норми по краях полів без заміни дисків забезпечують системи Auto TS та Argus Twin (детальніше в АС №13 (356), а на клинах — функція посекційного вмикання (128 секцій) DynamicSpread.

 

Помітною рисою ZG-TS є спеціальна вісь, яка завдяки програмному забезпеченню ISOBUS тримає розподільник точно в колії, автоматично підрулюючи в межах максимального кута повороту в 28˚.

 

 

ZG-TS став першим причіпним розподільником добрив, який оснащений зважувальним пристроєм Profis Pro. Завдяки його вдалому розташуванню вплив тягового зусилля на якість зважування зведено нанівець. А це, своєю чергою, дозволило Profis Pro автоматично керувати положенням шиберних заслонок. Більше того, ця система повідомляє оператору про навантаження на вісь і дишло, а також автоматично адаптує гальмівне зусилля, відповідно, заповнення бункера.

 

Ще одним цікавим впровадженням як на причіпних моделях ZG-TS, так і на навісних ZA-TS стала WildControl — модифікація Argus Twin, яка за допомогою спеціального датчика, що під час роботи підіймається над трактором (мінімізує вплив вібрації на точність роботи), збирає інформацію щодо сили, напрямку та поривів вітру. На основі цих даних створюються нові налаштування розподільної системи: висівний диск із навітряного боку обертається швидше, аби компенсувати силу вітру, а з підвітряного — повільніше. Таким чином, у вітряну погоду досягається потрібна точність закладання добрив.

 

 

Також для навісних ZA-TS із гідроприводом стає доступною Flow Chek — система, що завдяки спеціальним датчикам у гідравлічній системі вимірює тиск подачі оливи на моторах розподільчих дисків. Flow Chek шукає різницю між значеннями, яка свідчить про засмічення, або холостий хід розподільчого пристрою. Щойно знаходить — одразу попереджає оператора через термінал.

 

Нове слово в обприскуванні

Цьогоріч лінійку обприскувачів Amazone доповнили дві новинки: навісний UF 2002 та причіпний UX 01Super.

 

Основою UF 2002 є легка, але водночас міцна сталева рама, на якій закріплено штанги Super-S2 із захватом 15-30 м та бак для робочого розчину об'ємом 2000 л. Завдяки своїй формі останній має низький центр маси. Він виготовлений із спеціального матеріалу — стійкого до хімії, ультрафіолету та механічних пошкоджень поліетилену, завдяки чому внутрішні та зовнішні стінки є абсолютно гладкими.

 

 

Однією з визначних особливостей UF 2002 є новий мембранно-поршневий насос продуктивністю 250/300 л/хв. Цікаво, що він оснащений поршнями великого діаметру з невеликим ходом, що забезпечило рівномірну продуктивність при високому тиску та водночас знизило навантаження на мембрани.

 

 

Та головною новинкою стала система керування SmartCenter, яка розташована на правому боці обприскувача та захищена від потрапляння розчину й бруду великими відкидними дверима. На панелі управління розташований запатентований Amazone семиходових напорний вентиль, який працює за принципом клапанної дії та полегшує керування машиною. UF 2002 оснащений новим конічним баком для промивання об'ємом 60 л, який забезпечує швидке (200 л/хв.), безперебійне заповнення і таке ж очищення.

 

 

У верхній частині панелі управління розташований багатофункціональний термінал Twin Terminal 3.0 — складова Comfort-пакету для управління обприскувачем. Comfort-пакет має багато корисних програм: автоматична зупинка всмоктувального заповнення, регульована потужність міксера відповідно до кількості робочого розчину (зменшення обертів паралельно об’єму р.р. до повної зупинки), автодинамічне керування міксером: самостійне зниження його обертів під час внесення великої норми р.р., автоматичне очищення з дистанційним керуванням із кабіни трактора тощо.

 

Причіпний UX 01 Super, який оснащений полімерним баком для р.р. об'ємом 4200/5200/6200 л., має такі самі органи керування та внутрішнє начиння, як UF 2002. Серед його характерних рис: нова вісь із автоматичним підрулюванням (максимальний кут повороту 28˚), завдяки якій мінімально можливий радіус повороту становить 4,5 м, штанги Super-L2 з захватом — від 27 до 40 м, а головне: новітні розробки Amazone — технологіями активного гасіння коливань штанги в вертикальній та горизонтальній площинах.

 

 

Оптимальне ведення штанг за висотою здійснюється функцією ContourControl. Вона складається із 6-ти ультразвукових датчиків і швидкодіючої гідравлічної системи. Принцип роботи ContourControl простий: датчики аналізують поверхню ґрунту, щойно задана відстань змінилась — вони посилають сигнал на бортовий комп'ютер, а звідти — до центрального гідравлічного акумулятора, розташованого безпосередньо на штанзі для швидшого реагування. Від нього посилається відповідний сигнал на гідроциліндри, і окрема секція або вся штанга підіймається чи опускається, витримуючи при цьому задану робочу висоту. Все це відбувається за мілісекунди.

 

 

Суттєве зниження горизонтальних коливань — головне завдання функції SwingStop. Вона реалізує його таким чином: на краях штанги закріплені спеціальні датчики, які вимірюють відносні горизонтальні коливання штанги щодо швидкості руху обприскувача. Отримані дані передаються на комп'ютер, що посилає сигнал на два активно діючих гідроциліндри, розташованих у центральній частині штанги. Вони гасять коливання, забезпечуючи спокійне горизонтальне положення штанг.

 

 

Та на цьому інженери Amazone не зупинились: разом із компанією Rometron вони розробили систему SwingStop pro, в якій технологія активного гасіння горизонтальних коливань поєдналась із швидким регулюванням норми внесення на кожній окремій форсунці. Це працює так: датчики визначають відносну швидкість кожної окремої форсунки, система співставляє ці дані зі швидкістю обприскувача та задає відповідну норму внесення. Все це за короткий проміжок часу. Якби були тільки звичайні форсунки, то SwingStop pro так і лишалась би мрією. Ця технологія втілилась у життя завдяки новим форсункам, що працюють за принципом широтно-імпульсної частотної модуляції, тобто співвідношення між закритими та відкритими форсунками змінюється в діапазоні 0-50 Гц. Вони здатні відкриватись і закриватись кожні 2 мс, завдяки чому коли форсунка рухається швидше обприскувача, то період її відкритості та кількість р.р. на якусь частку миті підвищується, якщо форсунка рухається повільніше обприскувача — вона довше лишається закритою і вносить меше р.р.

 

 

Також UX 01 Super може оснащуватись AmaSpot — вдосконаленою технологією, яка була відзначена срібною медаллю на Agritechnica-2015. За неї на штанзі з проміжком 1 м розташовані датчики, які сканують поверхню, за наявністю хлорофілу вони визначають розташування бур’яну. Коли рослина опинилась у зоні ураження — автоматично вмикається форсунка над нею. При цьому розпилення відбувається з точністю до 1 см на швидкості до 20 км/год., незалежно від часу доби.

 

 

До зустрічі в Ганновері!

Технології точного розподілення добрив, які дозволять господарствам без втрати ефективності щороку заощаджувати десятки, а то й сотні тисяч доларів США; розробки активного гасіння коливань штанг у двох площинах, які підвищують ефективність хімічних препаратів за рахунок рівномірної обробки… Це лише декілька нових розробок компанії Amazone з довгого списку новацій, до яких належать і вдосконалені плуги та дискові борони, нові комбіновані агрегати та посівні комбінації — всі новітні розробки Amazone чекають на вихід у світ в 9-му павільйоні міжнародної виставки Agritechnica -2017. Тож до зустрічі в Ганновері!

 

Дмитро РАДІОНОВспеціально 

для газети "Агробізнес Сьогодні"

 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
За перші три місяці 2024 року виручка від експорту українських плодів, ягід і горіхів збільшилась на 47% – до $87 млн.
За перші три місяці 2024 року виручка від експорту українських плодів, ягід і горіхів збільшилась на 47% – до $87 млн.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
У березні українські виробники свіжих молочних продуктів були досить активними. Незважаючи на те, що ціни на ці продукти зросли, обсяг реалізації збільшився.
У березні українські виробники свіжих молочних продуктів були досить активними. Незважаючи на те, що ціни на ці продукти зросли, обсяг реалізації збільшився.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
В України є стратегічна потреба вирощувати бавовну як сировину для імпортозаміщення, а також для переробки і забезпечення внутрішніх потреб. Пропонується створити і розвивати бавовняний кластер в Одеській області.
В України є стратегічна потреба вирощувати бавовну як сировину для імпортозаміщення, а також для переробки і забезпечення внутрішніх потреб. Пропонується створити і розвивати бавовняний кластер в Одеській області.
19 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.