agro business 160 160

Agrisem Cultiplow™: тест на ефективність

Agrisem Cultiplow™: тест на ефективність

/ Актуальні статті / Вівторок, 07 листопада 2017 13:10

Через посухи в останні роки багато господарств постало перед питанням: як відновити структуру ґрунту, яка була деформована ущільненнями, з тим, аби поліпшити обмін вологи між верхніми і нижніми шарами землі? В пошуках відповіді все більше аграріїв звертають увагу на глибокорозпушувач Cultiplow™ від французької компанії Agrisem. 

 

Потенціал агрегату відомий багатьом, але як він показує себе на практиці? Ми з'ясовували це в Київській області на полях ГК «Сільгосппродукт» та ТОВ «Агрофірма «Колос», де в рамках демонстраційного туру, організованого «Волинською Фондовою Компанією» (ексклюзивний дистриб'ютор техніки Agrisem в Україні), випробовувався Cultiplow™.

 

Виклик «французу»

Ми стоїмо на полі ГК «Сільгосппродукт», в обробітку якої близько 25 тис. га землі. Ситуація тут знайома багатьом сільгоспвиробникам в усій Україні. «В останні три роки погодні умови складаються так, що дефіцит вологи відчувається все сильніше. До того ж оскільки відбуваються постійна оранка або обробіток ґрунту на недосить велику глибину, утворюється підошва, яка порушує рух вологи в ґрунті, — розповідає головний агроном ГК «Сільгосппродукт» Олександр Кононюк. — Верхні та нижні шари добре структурованого ґрунту пронизані капілярами, в яких волога перебуває у постійному натязі: замість вологи, що випарувалась у верхніх шарах, поступає з нижніх. У ґрунті, де є підплужна підошва або ущільнені цілі шари, капіляри зруйновані — зв'язок між вологою, що поступає ззовні, та ґрунтовою розірваний».

 

Ефект від цих проблем виражається на цьому вкритому стернею полі, де ми зараз знаходимось, хоча б у тому, що розкопати ґрунт — чорнозем, що тяжіє до суглинкових, — на орну глибину навіть штиковою лопатою доволі непросто. Але найскладніша ситуація, зі слів Олександра Кононюка, сталась на окремих полях із піщаними ґрунтами, де після нечастих опадів нижні шари настільки пресуються, що лопатою агронома ґрунт можна розкопати лише на 15 см, а штиковою — не більш ніж на штик (23 см): у верхніх шарах немає вологи, а нижні за щільністю нагадують бетон…

 

«Загалом через ущільнення ґрунту та брак вологи з року в рік склалася непроста ситуація… Для її виправлення, я думаю, що Cultiplow™ потенційно може стати доречною та цінною машиною, — міркує Олександр Кононюк. — Тому, коли мені зателефонував представник ВФК і запропонував оцінити ефективність цього глибокорозпушувача, я погодився. Одне поле ми розділили на дві частини: перша оброблена за нашою технологією, на другій випробовуватиметься Cultiplow™. Остаточну оцінку його роботи ми робитимемо навесні: спочатку за зовнішнім виглядом посівів, а згодом — і за врожайністю».

 

Перший екзамен

Рик двигуна трактора номінальною потужністю 379 к.с. і 6 лап Cultiplow™ (захват 4 м) заглиблюються у ґрунт на виставлені котком 45 см. Трактор з агрегатом проходять перед нами на швидкості 6 км/год., але за ними не лишається такої звичної суцільної чорної смуги: поле лишилося вкритим стернею, хіба що за стійками вузькими стрічками темніє ґрунт. Справа в тім, що при обробітку Cultiplow™ не перемішує шари ґрунту — завдяки спеціальній формі лап шириною 20 см, він робить суцільний зріз землі на заданій глибині та підіймає його вгору. Під час цього процесу зріз деформується: руйнуються ущільнення, збільшується пористість, а з нею і об'єм ґрунту. Важливо, що цей процес відбувається у двох площинах: перша хвиля утворюється у напрямку роботи агрегату, а друга — між лапами, які розташовані на відстані 75 см одна від одної. Тобто зріз ґрунту направляється у центр відстані між лапами, утворюється тиск — і процес повторюється тільки перпендикулярно напрямку роботи. Саме це і забезпечує рівномірний обробіток ґрунту всією шириною захвату. Звучить добре, але чи так це насправді?

 

 

На обробленій ділянці лопата легко ввійшла на штик і ми почали витягати лопатою розсипчастий ґрунт здебільшого дрібної фракції: земля пересушена, тому трапляються грудки. Для оцінки роботи Cultiplow™ робимо яму шириною проходу двох лап глибиною трохи більшою за 50 см — «рваний» ґрунт, а також «трикутники», що після роботи багатьох агрегатів утворюються між робочими органами, тут відсутні. В середньому під час роботи з Cultiplow™ трактор витрачав 14-15 л/га.

 

«Cultiplow™ виконує роботу, для якої створений, — ділиться враженнями Олександр Кононюк. — До обробітку на цьому полі було складно навіть лопатою залізти в ґрунт, а зараз на півметра можна спокійно розкопати, обробіток рівномірний… Мені дуже сподобалось. Нічого подібного з витримки глибини та структури землі я ще не бачив. Те, що він зробив із таким сухим ґрунтом, просто вражає».

 

 

Створений для

складних умов

Для тривалої експлуатації в умовах ущільненого ґрунту розробники поклали в основу Cultiplow™ потужну раму з січенням 120х120 мм та кліренсом 1 м. Робочі органи виготовлені з високовуглецевої сталі, яка характеризується значною зносостійкістю. Разом із тим, для роботи в особливо складному середовищі (наприклад, на піщаних, але не на кам'янистих ґрунтах) розробники пропонують лапи з додатковими наплавленнями сталі чи надтвердих сполук із вуглецем — карбідів, які підвищують ресурс робочих органів удвічі-тричі. Від великих перешкод на полі лапи Cultiplow™ можуть бути захищені зрізним болтом або амортизаторами з силою спрацювання понад 1 т.

 

Другий екзамен Cultiplow™

Наступною локацією для випробовувань французького глибокорозпушувача стали 3 поля (типові малосуглинкові чорноземи) ТОВ «Агрофірма «Колос», в обробітку якої близько 3600 га.

 

 

«У нас немає проблеми з ущільненням ґрунту, адже після основного обробітку, крім інших заходів, 30% площ підпадають під щілювання. Це непоганий спосіб пустити вологу та повітря у нижні шари ґрунту, але він має суттєвий недолік: за нього вона через ті щілини і випаровується, — зазначає головний агроном ТОВ «Агрофірма «Колос» Олександр Паламарчук. — Загалом опадів починає бракувати не тільки в весняно-літній період, а й восени та навіть узимку. Нестача суттєва. Так, наприклад, на цьому полі сьогодні випав 1 мм опадів — це недивно, ми звикли. Найкращий дощик пройшов 10 днів тому  — випало 12-16 мм, а загалом із березня й до сьогодні (27.07 — ред.) маємо 72 мм опадів — місячна норма травня. Саме тому потреба в глибокорозпушувачі відчувається дедалі сильніше. Вона виникала й раніше, але цей рік підтвердив — для збереження продуктивної вологи в ґрунті глибокорозпушувач необхідний обов’язково. Тому ми і погодились на демонстрацію Cultiplow™».

 

На першому полі агрегатований із Cultiplow™ John Deere номінальною потужністю 285 к.с. працював по стерні на глибину 20 см, на другому — на 40 см.

 

При роботі агрегату на такій глибині відчувалась нестача потужності трактора, а тому було вирішено зняти крайні лапи. В демотурі брав участь 6-лаповий Cultiplow™ Platinum із захватом 4 м, але вітчизняним аграріям доступний широкий асортимент цих глибокорозпушувачів із захватом від 2,5 до 8 м, що агрегатуються із тракторами від 70 до 425 к.с.

 

Після проведення цих маніпуляцій Cultiplow™ завершив обробіток на другій локації та обробив ще крайову ділянку 3-го поля на глибину 50 см. Знову була вирита яма — час робити перші оцінки.

 

«Я раніше чув та читав про Cultiplow™, але його роботу на власні очі можу оцінити вперше. Я вражений тим, що побачив: після обробітку отримаємо гарну структуру ґрунту, — оцінює Олександр Паламарчук. — Але остаточні висновки робити ще рано: посіємо на оброблених ділянках різні культури, зокрема, з довгою кореневою системою та цукрові буряки, і під час збирання порівняємо результат із традиційною технологією. Остаточну оцінку поставить бункер комбайна».

 

Елемент технологій

відновлення ґрунту

Голова «АФ «Колос», заслужений працівник сільського господарства, кандидат сільськогосподарських наук Леонід Центило звернув увагу на одну з головних проблем, що виникає через зруйновану структуру ґрунту.

 

«В обезструктуреному ґрунті набагато гірше проходить волого- та повітрообмін. Через це, зокрема, не відбувається належний розвиток мікробної асоціації, які розкладають рослинні рештки. Відповідно, залишки рослин гниють, стаючи фундаментом для розвитку патогенної мікрофлори, яка при цьому забирає вологу з ґрунту. Водночас, має бути усвідомлення: рослина не здатна самостійно взяти жодного елемента з ґрунту: це відбувається через складний комплекс процесів. Ми повинні спершу нагодувати бактерію, яка, своєю чергою, нагодує рослину. В обезструктуреному ґрунті активність цих бактерій не буде високою: якби ми їх не хотіли нагодовувати, даючи ті чи інші мінеральні форми, ефекту не буде», — підсумовує науковець.

 

Зокрема, і через це потрібно структуризувати ґрунт: відновити його об'єм, вологоємність та повітрозабезпечення. Але цей процес дуже складний. Ми можемо поїхати в степ, де землі століттями не знали обробітку, і побачимо дуже гарну структуру, яка утворилась завдяки діяльності мікробіоти та розмаїттю рослин. Тому відновити структуру ґрунту можливо тільки, впроваджуючи комплекс технологій із відновлення та збереження ґрунту. Cultiplow™ є невід'ємним елементом такої технології.

 

Роботу глибокорозпушувача науковець оцінив так. «Після проходу Cultiplow™ ґрунт збільшується в об’ємі, отже, поліпшуються волого-, повітрообмін та біологічна активність. Завдяки агрегату можна максимум вологи опустити в нижні горизонти ґрунту і створити умови для її підняття у верхні, коли це необхідно. Cultiplow™ створює передумови для структурування ґрунту, — підкреслює Леонід Центило. — Зі своїми завданнями на наших полях він справився, але важливо розуміти: агрегат не можна загнати на геть пересушене поле, де не виконувались потрібні операції, і сподіватись на якісну роботу. Перед використанням таких машин, як Cultiplow™ варто виконувати низку заходів, спрямованих на збереження та відновлення родючості ґрунту. Тільки тоді він покаже максимальну ефективність».

 

Дмитро РАДІОНОВспеціально

 

«Волинська фондова компанія»

43006, м. Луцьк, вул.Вахтангова,16

Безкоштовні телефонні лінії:

0800 21-11-99 (Продаж техніки)

0800 21-11-88 (Продаж запчастин)

0800 21-11-22 (Сервісне обслуговування)

* Дзвінки зі стаціонарних та мобільних 

телефонів у межах України безкоштовні

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

 29 березня 2024
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit ...
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit радять включати ...
29 березня 2024
 29 березня 2024
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
29 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.