agro business 160 160

Картопля — чом не цариця полів?

Картопля — чом не цариця полів?

/ Економічний гектар / Середа, 18 жовтня 2017 13:10

Прихід на наші поля картоплі ознаменував закінчення ери «царя Гороха» як основного джерела вуглеводнів, нова «цариця» потіснила його не тільки на полях, а й у меню українців, залишивши лише міфічну згадку про старе панування. Мабуть, із середини ХІХ ст. більшість із нас забули, що картопля в Україні росла не завжди. Дуже швидко вона стала основним харчовим продуктом, обсяги вирощування якого цілком визначалися потребою та погодними умовами.

На відміну від переважної більшості сільгосппродукції, картопля є товаром внутрішнього споживання — обсяги зовнішньої торгівлі нею вимірюються сотими відсотка від того, що зібрано. Головним зовнішнім покупцем української картоплі є Білорусь — просто бульба раннього збору достигає у нас раніше, ці обсяги цілком залежать від погодної ситуації. Також Україна закуповує незначні обсяги (відносно врожаю) насіннєвої картоплі у тієї ж Білорусі та країнах Європи — Нідерландах, Німеччині, Франції.

Минулого року в Україні було зібрано трохи менше 22 млн т картоплі. Проте річні обсяги виробництва досить мінливі, вони залежать від розмірів посівних площ, погодних умов тощо.

 

В Україні традиційно чимала частка картоплі вирощується не у сільгосппідприємствах, а у господарствах населення. Так було і «за колгоспів», коли планування врожаїв і посівів здійснювалось централізовано, так є і зараз, де кожен планує сам.

 

Якщо до 1990 року в господарствах населення вирощувалось близько 70% всього обсягу врожаю картоплі, то за 10 років ситуація істотно змінилася — на сільгосппідприємства припадало лише 1–2% валу. Проте починаючи з 2010 року, спостерігалась тенденція до збільшення частки сільгосппідприємств. Та це виявилось тимчасове явище.

 

За даними 2016 року частка посівних площ, на яких вирощуються коренеплоди та бульбоплоди, культури овочеві та баштанні продовольчі у сільгосппідприємствах сягала менше 0,5%, а у господарствах населення майже 22%.

 

Це все призводить до того, що основними гравцями на ринку картоплі є середні виробники, а великим посередникам нецікаво через її низьку експортну значущість.

 

Вирощування за регіонами

та категоріями господарств

Вирощування картоплі за регіонами є дуже відмінним як за структурою виробників, так і за обсягами виробництва. Частка господарств населення у виробництві картоплі становить від 90% у Чернігівській області до майже 100% у Харківській та Луганській (табл. 1).

 

Таблиця 1. Частка виробництва картоплі за категоріями господарств

за регіонами у 2016 році (у відсотках до загального обсягу)

 

 

Проте, якщо розглядати регіони за обсягами врожаю на душу населення, то серед лідерів ми побачимо суттєво відмінні (за попередньою ознакою) регіони, це: Вінницька, Чернігівська, Волинська, Рівненська, Житомирська, Хмельницька, Сумська та Тернопільська області, тобто все Поділля та, за винятком Київщини, все Полісся. У цих регіонах картоплі виробляється в середньому удвічі більше загально­українського показника. Вони є головними постачальниками картоплі у великі міста та інші області.

 

В середньому по Україні врожайність картоплі у сільгосппідприємствах вища на 41 ц/га, хоча часто зустрічається і зворотне співвідношення, але оскільки виробництво у них незначне у порівнянні з селянськими господарствами, то цей показник є несуттєвим.

 

Що чекати від врожаю

поточного року?

Загалом посівні площі під картоплю у порівнянні з 2016 роком практично не змінилися, деяке збільшення на 0,9% по Україні не є суттєвим.

 

У середині липня експерти, констатуючи, що врожайність за регіонами є досить нерівномірною, зауважували, що картопля у господарствах Сумської, Полтавської, Житомирської, Чернігівської та Київської областей страждає від посухи. Оскільки протягом літа в цих регіонах випало дуже мало дощів. Натомість станом на 1 вересня у цих областях, окрім Полтавщини, врожайність картоплі виявилась вищою за торішню, а на Чернігівщині та Сумщині — на цілих 28 та 25 ц/га.

 

Треба зазначити, що врожайність картоплі у порівнянні з 1990 роком суттєво зросла, й останніми роками вона «балансує» навколо 160 ц/га. Не став винятком і цей рік: станом на 1 вересня середня урожайність по Україні становила 165,2 ц/га (торік у відповідний період — на 0,2 ц/га нижчою).

 

Найбільш суттєво посуха позначилась на врожайності картоплі у центрі та півдні України. Проте обсяги врожаю станом на звітну дату не набагато нижчі за минулорічні (до того ж треба враховувати пізніший початок збиральних робіт) (табл. 2).

 

Таблиця 2. Обсяг виробництва картоплі станом на 1 вересня (тис. ц)

 

 

На початок вересня урожай картоплі в цілому по Україні зібрано із 70% посівних площ, причому цей відсоток у різних регіонах дуже відмінний. Якщо у південних областях та степовій зоні збирання бульби на кінець серпня було майже завершено, а в Одеській та Запорізькій вже було зібрано всі площі, де була посаджена картопля, то у західних та частині регіонів Полісся урожай зібрали поки з менш ніж 60% посівних площ. Найменший відсоток — у Львівській області: лише 19,7% того, що було посаджено.

 

Найбільше зібрали картоплі у Вінницькій (10,4% від загалу та 84,9% посівних площ), Житомирській (9,4% та 86,8% відповідно), Київській, Хмельницькій, Харківській та Полтавській областях.

 

Враховуючи це, можна прогнозувати, що на ринку картоплі проблем не буде, і кожний пересічний українець спокійно зможе з’їсти 137,5 кг картоплі (а саме стільки на нього припадало протягом 2015 та 2016 років).

 

Споживання

Харчове споживання бульби населенням в Україні останніми роками коливається у межах 135–141 кг на одну особу. Фактично населення споживає трохи менше 30% врожаю картоплі, дещо більше йде на корм худобі. Також треба брати до уваги, що частина врожаю буде використана на посадковий матеріал для майбутнього врожаю (табл. 3).

 

Таблиця 3. Баланси виробництва та споживання картоплі у 2000–2016 рр. (тис. т)

 

 

Хоча збір врожаю картоплі посувається досить активно, певні цінові прогнози робити ще зарано. У серпні-вересні спостерігалось певне зниження цін на картоплю, то було сезонне явище і значно повільніше, ніж минулого року. Так, серпневі ціни хоч і зменшилися у порівнянні з липнем однак були майже на чверть вищими за минулорічні.

 

На кінець серпня, за результатами реалізації картоплі підприємствами, середня ціна становила 3,7 тис. грн/т картоплі. За регіонами спостерігається досить значна відмінність у вартості, це пояснюється тим, що статистика береться з агропідприємств (а частка їх у загальному обсязі виробництва вкрай незначна), які дуже ще не почали реалізацію врожаю у повному обсязі, а поодинокі угоди, що стосуються певного виду/якості товару, можуть викривити загальну картину.

 

Костянтин РЄПІНспеціально для

газети "Агробізнес Сьогодні"

 28 березня 2024
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
28 березня 2024
 28 березня 2024
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
28 березня 2024
 28 березня 2024
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних результатів. Ця стаття присвячена різним технологіям та інноваціям від BEDNAR.
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних ...
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.