agro business 160 160

«БТУ-Центр» — перевірено полем

«БТУ-Центр» — перевірено полем

/ Актуальні статті / Середа, 10 січня 2018 12:35

Компанія «БТУ-Центр» є беззаперечним лідером у виробництві широкого спектра біологічних препаратів для сільського господарства. Високий професіоналізм, сучасна наукова виробнича база дозволяють якісно відповідати на запити агровиробників, що зростають, виводячи на ринок нові продукти та впроваджуючи сучасні технології. І вдячні аграрії готові поділитися своїми відгуками та результатами використання препаратів компанії «БТУ-Центр».

24 367 40Володимир ФАНТУХ, директор департаменту рослинництва групи компаній «Агродім», канд. с.-г. наук

Ми використовуємо багато продуктів «БТУ-Центр». Зокрема, інокулянти — як рідкі, так і сухі. Розробили власну технологію їх застосування, вводимо їх безпосередньо в потік насіння під час посіву і маємо чудові результати.

Наразі важко працювати без поверхнево-активних речовин, які повинні зняти плівку з рослини, покращити проникність засобів у неї тощо. І ми використовували прилипачі хімічного походження. Але в один із моментів спробували носій-прилипач Липосам® . За рахунок того, що він органічного походження, препарат дещо зменшив стрес від використання хімічного засобу, а також покращив фунгіцидну та гербіцидну дії. З того часу ми використовуємо Липосам® . Вносимо у нормі 100 г/га на 100 л води, як і рекомендовано, та маємо від того зиск.

З прилипачів хімічного походження залишилися лише ті, які містять у собі ад’юванти. За якістю та ціною Липосам® нас повністю влаштовує. Він зручний у використанні, поєднується у баковій суміші практично з усіма необхідними продуктами. Взагалі щодо протипоказань, то я таких не знаю, а бачу в ньому лише великий позитив.

Наше портофоліо засобів захисту рослин нараховує близько 70 препаратів. І з усіма ми використовуємо Липосам®, за незначним специфічним винятком. На всіх культурах кожна бакова суміш включає цей препарат. От погляньте на схему захисту пшениці: ми використовуємо Липосам® на кожному етапі, починаючи з протруювання насіння, при кожній обробці. А у нас лише одних фунгіцидних обробок налічується п’ять на цих посівах. Тут ви бачите, що у технологічну карту вирощування також закладені Органік-Баланс® й Азотофіт®. У нас свої опрацьовані технології. Скажімо, ми можемо з малими дозами препаратів працювати, використовуємо ранкові роси, дрібний дощик.

Навесні виникали стресові ситуації у зв’язку з заморозками на посівах пшениці на Чернігівщині, і ми застосували програму «Стоп-Стрес»: суміш Липосам®, Органік-Баланс®, Азотофіт®. Побачили покращення — самі можете подивитись, який був стан цього поля вже 12 травня. Тому внесли на інші площі. В результаті це поле дало 66,29 ц/га, інше теж порадувало — 66,19 ц/га.

Крім того, використовуємо ще біодеструктор Екостерн®. Якщо раніше треба було щось доводити агроному, переконувати, що препарат дійсно добре працює, то зараз він сам все реально бачить. Цей біодеструктор розкладає рослинні рештки найкращим чином.

 

24 367 41 1Олександр МАЛЕОНЧУК, голова науково-дослідного фермерського господарства Колача Є. Й., м. Устилуг, Волинська обл.

Ми працюємо з компанією «БТУ-Центр» більше п’яти років. Так, були роки, коли не було віддачі, і думалось, що, можливо, я помилився. Може, простіше було купити якісь 2 т мінеральних добрив. Але ми на всіх полях за цей час застосували біологічні препарати різного напряму на різних культурах. І я скажу що, наприклад, цього складного року ми отримали приріст до врожаїв. А загалом за останні роки у нас в середньому близько 10 ц/га приріст по зернових. Ми стабільно вийшли по сої на 2 т/га, а з урахуванням того, що у нас ранньостиглі сорти та ранній час збирання, це показник. І це не лише зусилля наших працівників, а на 20-30% заслуга препаратів компанії «БТУ-Центр».

Це не реклама, це реальність. Я переконався, що препарати працюють. Цьогоріч фахівці агрономічного відділу «БТУ-Центр» запропонували добавити, окрім обробки насіння, ще новий препарат Мікофренд®, а також продовжити досліди з Граундфікс® . У мене було дуже бідне поле із вмістом гумусу 0,9 при рH 5,5, не пам’ятаю вже, коли там добрива вносилися. Вийшли в нього дуже рано, ще в березні, і всю озимину обробили Органік Баланс® , Липосам® та карбомідом. Заклали досліди з вищеназваних препаратів, а також із мікроелементами Хелпрост® Зернові. А потім було різке похолодання у квітні. У нас були поля для порівняння без обробки. І я побачив, що де застосували препарати «БТУ-Центр», пшениця не зупинилася у рості, а зросла десь на 5 см, хоч ми не вносили ще ніяких добрив… Дуже наочно все було. А далі пішли наступні обробки, ми побачили, що рослини легше перенесли стрес. На бідному полі, де застосували препарати, зібрали 4,2 т/га, а на контролі — 3,3 т/га.

З тієї лінійки препаратів, які я випробовував, Граундфікс® — незамінний, Органік-Баланс® — взагалі незрівнянний… І дуже я люблю Азотофіт®. У мене була площа з горбистим рельєфом, пізно посіяли, пшениця відстала у вегетації. Я вніс Азотофіт®, сусід побачив і питає: «Скільки ти тут дав центнерів селітри?». Ніскільки, лише 0,5 л/га Азотофіт®! І результат був ідеальним. Крім того, що зросла врожайність, ми отримали 2 клас пшениці.

Ми сіємо звичайну сою української селекції, і на неї йде значне хімічне навантаження. Я одну частину поля не обробляв препаратами «БТУ-Центр» — і різницю мав у 6 ц.

Взагалі використовував різні схеми. Мені дуже подобається: Органік - Баланс® Хелпрост® соя, Граундфікс®, Азотофіт® і Мікофренд®, і Гуміфренд®, а Липосам® — то святе.

Хочу спробувати ці препарати при інтенсивній технології. Цього року все насіння озимих було оброблене Липосам®, Органік-Баланс® і Хелпрост® Насіння. Замовляємо стабільно інокулянт на рідкій основі, цього року на половину площ будемо брати біоінокулянт Різолайн®-р + біопротектор Різосейв®-р.

Менше 38% не маємо протеїну в сої. І все це без добрив. Зменшили на 25% внесення хімічних препаратів на полях, оброблених препаратами «БТУ-Центр», а ефективність не знизилася. Ми покращили стан господарства. І я дуже хочу подякувати компанії, що вона підтримує, довіряє, надає всі новинки для випробування.

 

24 367 41 2Оксана ПУЗНЯК, заступник директора з наукової роботи Волинської державної сільськогосподарської станції, канд. біолог. наук

Наша установа препаратами «БТУ-Центр» займається вже чотири роки. Спочатку починали з окремих продуктів, робили їх випробування на різних культурах, аналізували їх дію у комплексі. Останні два роки ми вже працюємо над удосконаленням вирощування сільськогосподарських культур у нашій зоні саме з використанням препаратів «БТУ-Центр».

Вони чинять комплексний вплив на ґрунт і культуру, на формування врожаю та його якості, на захист рослин від шкідників, хвороб. Ми провели дослідження, демонстрували на Днях поля для наших виробників. Є великий інтерес: і фермери, і навіть великі холдинги зацікавлені у них.

Сьогодні спільно з фахівцями «БТУ-Центр» розроблені технології вирощування картоплі з використанням біопрепаратів, зернових культур — як озимих, так і ярих, кукурудзи, сої. Зокрема, соя — це нова культура для нашої зони; та з урахуванням зміни клімату, підбору сортів та агротехніки, ми зуміли досягти дуже високих урожаїв і в центрі України, і на сході. Саме за рахунок комплексного підходу: обробки насіння, живлення в період вегетації, роботи з ґрунтом, адже є такі препарати, як Органік-Баланс®, біодеструктор Екостерн®, які працюють на його мікрофлору, а також мікроелементи Хелпрост®. І для нас було цікаво, як вони працюють при позакореневому підживленні. Ми проаналізували, порівняли з контролем, з іншими варіантами — і були приємно здивовані. Такий симбіоз мікроорганізмів із хелатними комплексами дуже позитивно впливає на мембрани клітин. За рахунок посилення біологічних процесів, активності хлоропластів нарощується «апетит» рослини. Звідси і відповідна віддача від неї.

 

24 367 41 3Андрій КАЗМІРУК, головний агроном ПП «Західна Аграрна Компанія», Тернопільська обл.

У 2017 р. виникла така ситуація, що після посіву кукурудзи пройшов град. Ми вже хотіли пересівати, та фахівці компанії «БТУ-Центр», з якою господарство співпрацює вже близько п’яти років, порадили нам застосувати програму «STOP Стрес». Вона включає у себе застосування препарату Азотофіт®, який ми вносили в нормі 0,3 л/га, Органік-Баланс® — 0,6 л/га та Липосам®
0,3 л/га. Урожайність кукурудзи там, де ми використовували програму «STOP Стрес», була набагато вища.

 29 березня 2024
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
29 березня 2024
 28 березня 2024
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.