agro business 160 160

Виробник есенцій співпрацює з фермерами

Виробник есенцій співпрацює з фермерами

/ Актуальні статті / Четвер, 18 січня 2018 11:23

Компанія «Натуральні есенції» (Миколаївська обл.) у взаємодії з фермерами вирощує трави на екологічно чистих ґрунтах, і з них потім виробляє різноманітні ефірні олії та гідролати. Кореспондент газети "Агробізнес Сьогодні" поспілкувався з помічником директора компанії Іриною Скляровою.

  • 24 367 42 2Пані Ірино, із чого ви робите свою духмяну продукцію?

— Ми екстрагуємо ефірні олії для потреб медицини і косметології. Використовуємо для олій багато різних екологічно чистих лікарських трав. Чайну троянду, звіробій, мелісу, деревій, бузину, базилік, лаванду, ромашку, м’яту, шавлію, кріп, полин… А також трохи менш відомі, але не менш корисні — коріандр, фенхель. Або назву ще гісоп (латиною — Hyssopus). Він прийшов до нас із Середземномор’я, де протягом століть використовувався для лікування різних хвороб.

 

  • А синій звіробій! Він згадується у трактатах лікаря Гіппократа, здається?

— Ба більше: це рослина, описана у Біблії. Травники називають її «сльоза Бога», букет з її гілочок використовують для великодніх ритуалів. У гісопа широкий спектр сприятливих властивостей. Де ми беремо сировину? Частково — збираємо дикороси. В Україні земля благодатна, лікарських трав росте в нас багато. Але, на жаль, за останні роки із землею не скрізь добре поводилися. Дикі лікарські трави високої якості знайти не так просто. Тому частково ми вирощуємо сировину самі, а з минулого року співпрацюємо із фермерами, відколи увійшли у проект допомоги підприємництву UHBDP, зорієнтований на Південь України — Запорізьку, Миколаївську, Херсонську і Одеську області. Це проект допомоги тим, хто розвиває бізнес у таких нішах, як гриби, ягоди, овочі, лікарські трави тощо. Завдяки участі у ньому ми познайомилися з фермерами, знайшли своїх однодумців. Насамперед тих, хто займається органічним землеробством.

Для нас це дуже важливо: землі, на яких вирощуються лікарські рослини, повинні бути чистими, без усіляких добрив і препаратів. Ми відмовилися від використання пестицидів, гербіцидів, і на ґрунтах, де більше 10 років не застосовувалося ніякої агрохімії, фермери почали для нас вирощувати деякі цінні рослини.

 


Проект UHBDP

Проект бізнес-розвитку UHBDP розрахований на 2014–2021 роки. Працює з виробниками із Запорізької, Херсонської, Миколаївської та Одеської областей. Фінансується Міністерством міжнародних справ Канади. Основною метою UHBDP є підвищення прибутків малих та середніх учасників аграрного ринку через впровадження інноваційних технологій та бізнес-підходів, які є дружніми до навколишнього середовища. Бізнес-проект UHBDP сприяє розвитку взаємовідносин із постачальниками через доступ до ринків з вищою дохідністю завдяки консолідації зусиль виробників у ланцюжку від аграрія до роздрібного продавця.


 

  • Будь ласка, розкажіть про цю взаємодію.

— Ми шукали тих, хто зміг би правильно вирощувати лікарські трави та інше зілля. Бо закуповуємо дороге насіння у сертифікованій німецькій компанії «Фармасаат». Воно містить багато активних речовин і добре зарекомендувало себе. Нам потрібна сировина високої якості, щоб наші есенції відповідали міжнародним стандартам. На сьогодні з нами працюють три фермери. Один з них вирощує тільки спеції і лікарські рослини, для двох інших наші трави — спосіб диверсифікації виробництва, кожен з них займається головно традиційними культурами, а трави — на додачу, відводять під них невеликі ділянки. Тобто фермери не повністю на нас працюють, бо наші потреби в сировині не аж такого значного обсягу. Що вони вирощують саме для нас? Один — мускатну шавлію і тим’ян (чебрець). Другий узявся вирощувати оцей гісоп, третій — деревій. Зараз ведемо перемовини ще з двома сільгоспвиробниками, аби розширити асортимент трав.

 

  • Аграрії не підводять? Чи є гарантія, що вони усе зроблять як слід?

— Ніякої особливої гарантії. Попервах ми обпеклися. Людський фактор присутній завжди, звісно ж. Ми ризикуємо. Але тепер питаємо і фермерів: чи готові вони також ризикувати разом із нами? Бо спочатку ми їм нічого не платимо, тільки даємо насіння. Далі — їхній ризик. Ромашка, наприклад, потребує поливу, тобто це трудомістка рослина. Земля не повинна містити пестициди, гербіциди тощо. Посів, прополювання відбуваються вручну. Трава лікарська тендітна, потребує чималих турбот. Разом із фермерами доглядаємо, збираємо врожай, а потім укладаємо угоду щодо реалізації і розподілу прибутків. Багато що у відносинах із землеробами тримається на довірі.

 

  • А де берете оці баночки, пляшечки, щоб наливати есенції?

— Флакони більшого розміру, у які ми наливаємо гідролати, нам постачає компанія «Пластхім», розташована на Черкащині. Вона робить полімерну тару, призначену спеціально для фармацевтичної і харчової промисловості. Менші пляшечки на 5–10 мл нам виготовляє відомий Мар’янівський скляний завод (Житомирська обл.). А найменші циліндричні (типу пробника) обсягом 1 мл замовляємо у Китаї. Спочатку намагалася їх виготовляти одна вітчизняна компанія, однак їхні пляшечки виявилися надто крихкими, тому ми перестали у них купувати.

 

24 367 44 1

 

  • А як побудована реалізація? Есенції, звісно ж, продають для підготовленого споживача.

— У нас є дрібногуртові покупці. І ще є два реалізатори — це аптеки, точніше, фітотеки, орієнтовані на здоровий спосіб життя. Одна розташована в Миколаєві, інша — у Харкові.

 

  • Цікаво, а які компетенції потрібні для такого бізнесу?

— Насамперед необхідна зацікавленість. Нашу компанію заснував Джан Крашевець, громадянин Канади. Коли він приїхав в Україну, то захопився нашими землями, природними умовами. Загорівся ідеєю вирощувати гісоп, а потім інші лікарські трави. Створив пристрій-дистилятор. На жаль, Янеза вже немає з нами… Його дружина Інеса Крашевець-Любченко — нині наш директор. Вона має медичну освіту. Я закінчила Одеський університет водного господарства та природокористування. Однак зацікавилася лікарськими травами, коли захворів мій чоловік. Згодом навчалася у Київському медичному університеті, Української асоціації народної медицини у відомого ботаніка і біохіміка Любові Дудченко. Також у ТОВ «Натуральні есенції» працює фахівець з обладнання і бухгалтер.

 


Есенції

Ефірні олії — рідкі суміші органічних речовин, котрі генеруються самими рослинами і надають їм приємного запаху, такі собі природні рослинні «парфюми». Ці олії або їх компоненти застосовуються для ароматизації харчових продуктів і напоїв, у фармацевтиці, медицині й аромотерапії. А гідролат —травники називають «рослиною у рідкому вигляді», або ж «духом зілля». Світове виробництво ефірних олій і подібних есенцій нині скорочується — через нестачу природної сировинної бази й успіхи органічної хімії. Відповідно, зростає ціна на органічні есенції. Тому тут існує цікава прибуткова ніша для українських виробників.


 

  • Мабуть, ваша продукція цікава не лише українцям. Чи думаєте про експорт? У Франції, наприклад, трав’яні есенції додають у сири…

— Звісно. Ще наш засновник Джан Крашевець розмірковував про це. Нами цікавляться канадські фірми, французькі, болгарські, англійські. Але проблема в тому, що у всіх іноземних покупців — запити на надто великий обсяг продукції. Ми не можемо поки що їх забезпечити кількісно.

 

  • А що скажете про якість?

— Ринок есенцій, гідролатів невільний від підробок, на жаль. Замість ефірних олій пропонують, наприклад, аромоолію. Не кожен відрізнить. Однак ми робимо хроматограми наших ефірних олій (показники фізико-хімічних властивостей речовини — Ред.) і у такий спосіб підтверджуємо якість наших есенцій: перевіряємо ще раз і себе, і фермерів. У нас продукція сертифікована поки що згідно з вимогами Міністерства охорони здоров’я України, і працюємо над тим, аби отримати європейський «Органік стандарт». Процедура ця довготривала й недешева, а у нас немає інвестицій ззовні, аби її прискорити. На підприємстві ми лише учотирьох. Що заробили, те й вкладаємо у розвиток, кожен — і жнець, і швець.

 

Записав Ігор ПЕТРЕНКО, спеціально для газети "Агробізнес Сьогодні"

 28 березня 2024
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
28 березня 2024
 28 березня 2024
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
28 березня 2024
 28 березня 2024
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних результатів. Ця стаття присвячена різним технологіям та інноваціям від BEDNAR.
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних ...
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.