BASF і ПП «Західний Буг»: спільний проект заради підвищення урожайності

BASF і ПП «Західний Буг»: спільний проект заради підвищення урожайності

/ Актуальні статті / Понеділок, 29 січня 2018 11:32

Всесвітній концерн BASF, відомий своїми розробками інноваційних засобів захисту рослин, запустив спільну програму разом із провідним українським виробником насіння ПП «Західний Буг», з метою досягнення максимальної ефективності вирощування озимих зернових культур.

У двох демополігонах BASF — ТОВ «Агролан Крупець» та ТОВ «Гарант» були висіяні озимі пшениця і ячмінь з насіння, вирощеного на полях ПП «Західний Буг» і доведеного до посівних кондицій на насіннєвому заводі підприємства. Зазвичай виробник насіння реалізує його товаровиробнику без протруювання. Цього разу посівний матеріал спершу оброблений протруйниками BASF і надалі впродовж усього періоду вегетації буде захищений препаратами компанії.

Проект має на меті не тільки дослідити найбільш ефективні елементи технології вирощування озимих зернових культур. Для обох компаній це новий рівень партнерства, і ми очікуємо що спільні зусилля можуть забезпечити нові технологічні рішення, які забезпечать значне зростання урожайності та покращення показників економічної ефективності. Цей досвід вітчизняні аграрії зможуть впроваджувати у своїх господарствах.

 

Ефективність від кожної зернини, або складові успіху

Дослідження з дотриманням методичних вимог проводяться на базі демополігонів BASF, названих вище, спільно з ПП «Західний Буг». Висіяні такі озимі зернові культури: озимий ячмінь двох сортів — Луран і Мерідіан; та озима пшениця трьох сортів — Бодицек, Кубус, Скаген.

ПП «Західний Буг». Насіння було доведено до високих посівних кондицій завдяки новим технічним можливостям. У 2013 р. в м. Броди Львівської області введено в експлуатацію сучасний насіннєвий завод, продуктивність роботи якого становить 200 т насіння зернових культур за добу. Це дає можливість отримати насіння, яке повністю відповідає державним стандартам і забезпечує всі вимоги клієнтів за рахунок високої якості.

01 02 368 369 22 1

Керівник відділу продажу Х.Ю. Данилюк демонструє роботу сучасного обладнання

Лінія насіннєвого заводу складається із надсучасної техніки: сепаратор Petkus U15 здійснює грубу (первинна) і тонку (вторинна) очистки, які забезпечують видалення рослинних решток, дрібного зерна та інших домішок. За допомогою трієра Petkus TA-01/12 видаляються довгі і короткі домішки з насіння зернових культур. Особливу функцію виконує пневмостіл Petkus KD 400, який відбирає насіння із найбільшою питомою вагою для забезпечення найкращих посівних і урожайних характеристик насіння. Завершальним етапом підготовки насіння до сівби є протруєння його за допомогою сучасного протруювача Willy Niklas 14, який забезпечує точне дозування і рівномірне нанесення препаратів.

Компанія ПП «Західний Буг» займається реалізацією сучасних сортів сої, гороху, ярої пшениці, озимих ячменю і пшениці.

Концерн BASF. Спираючись на понад столітній світовий досвід інновацій на полях, спеціалісти BASF запроваджують сучасні підходи для ефективного управління урожайністю в Україні. Вони переконані: майбутній щедрий урожай можливий за умови комплексного захисту, який починається з кожної зернини, що лише готується до посіву. Саме тому масштабний спільний проект розпочався з обробки насіння потужними протруйниками Систіва® і Кінто® Дуо в системі захисту озимих зернових.

Насіння озимих пшениці та ячменю, що було пізніше висіяне в обох демополігонах, було знезаражене протруйником Кінто® Дуо — 2.0 л/т + Систіва® — 1.0 л/т, за єдиним винятком: у ТОВ «Агролан Крупець» насіння озимої пшениці знезаражувалось тільки Кінто® Дуо — 2.0 л/т.

Препарат Систіва® належить до абсолютно нового сегменту засобів захисту рослин від BASF. Представлений в Україні лише 2 роки тому, він швидко здобуває прихильників серед агрономів, адже це перший у світі фунгіцид проти хвороб листя, який використовується методом протруєння насіння і звільняє від потреби використання обприскувача для першої листової обробки ячменю.

01 02 368 369 23 2

Демоцентр BASF ТОВ «Гарант» с. Оринин, Кам'янець-Подільський р-н, Хмельницька обл.

Цілком закономірно виникає питання: чому протруйник Систіва® має найвищу тривалість захисної дії? У чому його унікальність, рівних якому немає? Пояснюється це тим, що потужна діюча речовина Ксеміум®, що міститься у Систіва®, дуже швидко поглинається кореневою системою та рівномірно перерозподіляється по всій рослині від коренів до листків. Системність препарату забезпечується завдяки унікальним гідрофільним та водночас ліпофільним властивостям. Як тільки збудники хвороб потрапляють на рослини, що були оброблені препаратом Систіва®, діюча речовина Ксеміум® руйнує джерело постачання енергії та блокує процеси метаболізму в патогенах. Таким чином, процес росту клітин гриба зупиняється, та він гине. Діюча речовина Ксеміум® впродовж тривалого часу поглинається кореневою системою рослини та гарантує довготривалий захист також від збудників грибних хвороб. І найважливіше — використання протруйника Систіва® дає можливість зменшити кількість фунгіцидних обробок впродовж вегетації.

Протруйник Кінто® Дуо уже давно завоював собі авторитет в агрономів, про що свідчать обсяги його застосування. Він містить у собі дві діючі речовини прохлораз 60 г/л та тритіконазол
20 г/л. Їхнє поєднання дає можливість знезаразити ґрунт навколо насінини та кореневої системи проростка, що дуже важливо для отримання здорових рослин із максимальною продуктивністю.

Препарат має унікальні властивості, оскільки забезпечує високу ефективність проти чотирьох кореневих гнилей, у тому числі проти найбільш небезпечних — фузаріозної та гельмінтоспоріозної. Також він високоефективний проти сітчастої та темно-бурої плямистостей листя, активно діє проти снігової плісняви. Завдяки наявності у складі діючої речовини прохлоразу він чинить захисну дію проти церкоспорельозної кореневої гнилі. Локально-системна дія його дає змогу утримуватись цій діючій речовині в прикореневому шарі ґрунту та основі проростка і захищати рослину від інфікування збудниками. Тут він має високу концентрацію, відсутній ефект її зменшення.

01 02 368 369 23 3

Демоцентр BASF ТОВ «Агролан Крупець» с. Крупець, Радивилівський р-н, Рівненська обл.

Інша діюча речовина тритіконазол знищує поверхневу і внутрішню інфекції, завдяки чому високоефективна проти сажкових хвороб, фузаріозної та гельмінтоспоріозної кореневих гнилей, септоріозу проростків. Вона має добре виражену системну дію, проникає у проросток, що забезпечує надійний захист протягом періоду від проростання насіння до фази кущіння. Тритіконазол не знижує польову схожість насіння та не пригнічує розвиток сходів за посушливих умов осені. А при перевищенні оптимальних концентрацій навіть уп’ятеро негативного впливу на проростки він не має, і як наслідок, ми отримуємо здорові та дружні сходи.

Необхідно зазначити, що Кінто® Дуо містить у своєму складі, поряд із діючими речовинами, прилипач і барвник та є цілком готовим для безпосереднього використання. А якісний відкалібрований та очищений посівний матеріал, наданий ПП «Західний Буг», забезпечив рівномірне нанесення на насіння, тож дослідники цілком переконані, що перша стадія проекту відбувається успішно і стане однією з основних складових для успіху в цілому.

01 02 368 369 23 1

І. Ю. Левковський, агроном-насіннєвод, консультує фермерів

Для підвищення урожайності не достатньо мати лише високопродуктивний сорт та якісний захист, важливо також розуміти, в якому стані знаходиться ґрунт, оскільки він є основою майбутнього врожаю. Це завдання не є проблемою, оскільки у ПП «Західний Буг» ще в 2011 році почала працювати агрохімічна лабораторія, яка знаходиться в с. Павлів Радехівського району. З її допомогою та за участі нашого аналітичного відділу вдалося суттєво підвищити показники урожайності на всіх вирощуваних культурах. Агрохімічна лабораторія займається аналізом грунту де визначаються такі показники:

  • кислотність ґрунту (рН) — сольова і гідролітична;
  • рухомі форми фосфору (Р2О5) (CAL метод/за Олсеном);
  • обмінний калій (К2О) (CAL метод/Амоній ацетат);
  • обмінний магній (MgO), натрій (Na2O), кальцій (CaO) (ЄКО);
  • органічна речовина;
  • загальний, нітратний (NO3–) та амонійний (NH4+) азот;
  • вміст рухомих форм мікроелементів та важких металів (Cu, Zn, Fe, Mn, Mg, Co, Cd, Pb).

 

Листкова діагностика

  • вміст мікроелементів (Cu, Zn, Fe, Mn, Mg, Co);
  • визначення рівнів забезпечення відповідно до культури та її фази розвитку (BBCH).

 

А також широким спектром показників для аналізу насіння, зерна, добрив, води, кормів.

 

Системний підхід — надійний захист

Насіння озимини у спільному проекті BASF і ПП «Західний Буг» уже висіяне на полях. Для повноцінного контролю бур`янів восени використано гербіцид Марафон®. Цей препарат вже не перший рік доводить: при застосуванні у рекомендованій кількості 4.0 л/га аграрії матимуть чисте поле і надійний контроль однорічних дводольних та злакових бур’янів. За останні
4 роки досліджень в агро- та демоцентрах BASF використання Марафон® у порівнянні з іншими гербіцидами при однаковій системі захисту зернових збільшує урожай від 10 до 18 ц/га.

Навесні 2018 року буде проведена оцінка стану посівів і продовжиться системний захист рослин озимих зернових культур, щоб досягти високих результатів і мати змогу поділитися з аграріями здобутими спостереженнями та досвідом. Фінальні висновки планується здійснити на спільному Дні поля у червні, а до цього обидві компанії звітуватимуть про хід проекту на сторінках видання.

«Для нас важливу роль відіграватимуть результати, отримані з цих демополігонів, адже ми намагаємось бути в курсі всіх новітніх розробок селекції та захисту рослин і максимально їх використовувати. Це ті ефективні інвестиції, які дають змогу з року в рік отримувати високу врожайність та рентабельність на наших полях», — підсумував Ігор Левковський, агроном-насіннєвод ПП «Західний Буг».

 

Ось що думають про ці дослідження учасники проекту:

 

01 02 368 369 22 2Ігор СТИБЕЛЬ, керівник відділу продажів Західного регіону BASF

— Справжній професіонал знається на деталях. Тому ми вирішили провести подібні між собою досліди в одному регіоні, але в різних його частинах: на півдні і півночі. Таким чином, товаровиробники матимуть можливість побачити результат за різних агрокліматичних умов одного регіону, за відмінних погодних умов та різних типів ґрунтів, обрати найкращий для умов свого господарства сорт ячменю чи пшениці і максимально ефективний варіант захисту посівів.

 

 

01 02 368 369 22 3Ігор ЛЕВКОВСЬКИЙагроном-насіннєвод ПП «Західний Буг»

— Вся селекція сортів, які вирощує ПП «Західний Буг», — високоякісне насіння, сертифіковане та надзвичайно популярне на українському і закордонному ринках. Водночас ми прагнемо більш досконало вивчити сорти, з якими працюємо, і відстежити, як вони проявлять себе у різних зонах. Цього року ми взяли участь у закладенні дослідних ділянок з озимими культурами спільно з компанією BASF, щоб на конкретних прикладах фермери могли побачити сучасну селекцію зернових і адаптовану технологію вирощування, що є ключовими факторами у формуванні високого врожаю.

 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
За перші три місяці 2024 року виручка від експорту українських плодів, ягід і горіхів збільшилась на 47% – до $87 млн.
За перші три місяці 2024 року виручка від експорту українських плодів, ягід і горіхів збільшилась на 47% – до $87 млн.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
У березні українські виробники свіжих молочних продуктів були досить активними. Незважаючи на те, що ціни на ці продукти зросли, обсяг реалізації збільшився.
У березні українські виробники свіжих молочних продуктів були досить активними. Незважаючи на те, що ціни на ці продукти зросли, обсяг реалізації збільшився.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
В України є стратегічна потреба вирощувати бавовну як сировину для імпортозаміщення, а також для переробки і забезпечення внутрішніх потреб. Пропонується створити і розвивати бавовняний кластер в Одеській області.
В України є стратегічна потреба вирощувати бавовну як сировину для імпортозаміщення, а також для переробки і забезпечення внутрішніх потреб. Пропонується створити і розвивати бавовняний кластер в Одеській області.
19 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.