agro business 160 160

Граундфікс за вирощування соняшнику та його післядія на ячмені ярому

Граундфікс за вирощування соняшнику та його післядія на ячмені ярому

/ Актуальні статті / Четвер, 15 лютого 2018 16:07

Останніми десятиріччями через обмеження можливостей екстенсивного розвитку сільськогосподарського виробництва головна увага була приділена підвищенню рівня його інтенсифікації. Основним чинником її є тотальна хімізація землеробства, оскільки внесення мінеральних добрив забезпечувало істотний приріст врожаю, а хімічні засоби і на сьогодні переважають у боротьбі зі шкодочинними об’єктами.

Порушення екологічної рівноваги в агроценозах часто пов’язують із використанням саме агрохімікатів у землеробстві. Зростаючі темпи хімізації землеробства не дають очікуваних результатів. Гостро постала проблема забруднення довкілля, погіршення якості сільськогосподарської продукції. Головними причинами є недосконалі технології їхнього виробництва добрив, зберігання, змішування та внесення, порушення агротехнічних вимог щодо їхнього використання. Загострення економічної ситуації на фоні екологічних проблем вимагає кардинальних змін у технологіях вирощування сільськогосподарських культур у бік їх екологізації та ресурсозбереження, за умови ведення рентабельного виробництва. А саме — розроблення агротехнологій з широким використанням біологічних регуляторів росту, біопрепаратів захисту та удобрення рослин.

Дослідження ефективності біопрепаратів Граундфікс, Органік-баланс і Липосам у польових дослідах ННЦ «Інститут землеробства НААН» на посівах соняшнику проводили в 2016-2017 рр., а торік досліджували післядію препарату Граундфікс на посівах ячменю ярого.

Ґрунт — чорнозем типовий малогумусний, уміст гумусу — від 3,08 до 3,15%, рН — 5,4. Висівали соняшник — гібрид Мas 80 IR, ячмінь ярий — сорт Імідж.

  • Контроль (загальноприйнята технологія — система удобрення, побічна продукція попередника + N90P60K90);
  • Контроль + 5 л/га Граундфікс;
  • Контроль + 10 л/га Граундфікс;

Граундфікс вносили в передпосівний обробіток ґрунту.

На посівах соняшнику у фази: 4-6 листків та зірочки обробляли біопрепаратами Органік-баланс 0,5 л/га + Липосам 0,2 л/га.

03 370 80 1

Погодні умови

Протягом вегетаційного періоду (травень-вересень) 2016 р. спостерігалася нестійка за температурним режимом погода. Середня місячна температура повітря червня-вересня виявилася вищою за норму на 2-3°С. Максимальна температура повітря підвищувалася до плюс 27-37°С, мінімальна знижувалася до плюс 2-8°С. Опади по декадах випадали нерівномірно, і лише у липні та вересні випало 38 і 25 % місячної норми.

У 2017 р. середньомісячна температура повітря у квітні і запаси продуктивної вологи ґрунту були достатніми та оптимальними. Протягом вегетаційного періоду (травень-вересень) спостерігалася нестійка за температурним режимом погода. Агрометеорологічні умови для формування урожаю сільськогосподарських культур були малосприятливими. Тривала затяжна ґрунтова посуха. Поверхня ґрунту вдень нагрівалася до плюс 51-62°С, вночі охолоджувалася до плюс 6-11°С. Опади ішли нерівномірно, і лише у липні випала середня місячна норма. В інші місяці їх кількість становила 14-70 % місячної норми, у вересні випала найменша сума опадів. Інтенсивне накопичення тепла значно прискорило розвиток пізніх культур і, відповідно, скоротило період вегетації.

 

Результати досліджень

Дослідження вмісту рухомого фосфору і обмінного калію у ґрунті за вирощування соняшнику в середньому за 2016-2017 рр. визначали до внесення препарату у фазі цвітіння і під час збирання.

Результати аналізу ґрунту показали, що у варіантах, які передбачали внесення біопрепарату Граундфікс у дозі 5 і 10 л/га, вміст рухомого фосфору під час цвітіння був вищий, порівняно з контролем, відповідно, на 5,1 % і 13,1 % (рис. 1).

Рис. 1. Вміст рухомого фосфору у посівах соняшнику (середнє за 2016-2017 рр.)

03 370 79

На час збирання вміст рухомого фосфору в ґрунті на варіантах за внесення Граундфіксу також був вищий, ніж на контролі і майже на одному рівні за обох норм внесення біопрепарату.

Щодо вмісту в ґрунті обмінного калію у середньому за два роки слід відмітити його збільшення на 13,7 % у фазі цвітіння соняшнику за внесення Граундфіксу у нормі 10 л/га (рис. 2 ). У варіанті з внесенням 5 л/га відмічається незначне зменшення вмісту обмінного калію, порівняно з контролем на 3 %.

Рис. 2. Вміст обмінного калію у посівах соняшнику (середнє за 2016-2017 рр.)

03 370 80 3

На час збирання врожаю спостерігається зниження вмісту обмінного калію на 11,7 % за внесення Граундфіксу в нормі 5 л/га і на 6,7 % у нормі 10 л/га, що обумовлено високим вмістом калію у побічній продукції соняшнику — 2,37 % у сухій масі, ніж інших елементів живлення, та порівняно високим в основній продукції — 0,84 % у сухій масі. Відповідно при формуванні високої урожайності основної і побічної продукції соняшнику значно зростало споживання калію і його винос.

Таким чином, внесення біопрепарату Граундфікс забезпечувало стабільно підвищені показники доступних для рослин рухомих форм фосфору та калію протягом усієї вегетації соняшнику, що разом із двома вегетаційними обробками біопрепаратами Органік-баланс 0,5 л/га + Липосам 0,3 л/га дозволило сформувати вищу його продуктивність, ніж на контролі (рис. 3).

Рис. 3. Урожайність соняшнику в середньому за 2016-2017 рр., т/га

03 370 80 2

Зокрема, за внесення 5 л/га Граундфіксу приріст урожайності соняшнику становив 0,52 т/га, а за збільшення норми препарату до 10 л/га — 0,73 т/га.

03 370 81 3Визначення якісних показників насіння соняшнику показали, що, залежно від варіанту, вміст протеїну в насінні змінювався від 19,8 до 20,5%, а жиру — від 47,9 до 50,1%. Найвищий вміст протеїну (20,5%) і жиру (50,1%) у насінні соняшнику за внесення Граундфікс у нормі 10 л/га на фоні загальноприйнятої у досліді системи удобрення та проведення позакореневого внесення біопрепарату Органік-баланс із прилипачем Липосам.

Умовно-чистий прибуток від застосування Граундфіксу в нормі 5 л/га разом із внесенням біопрепаратів під час вегетації (за ціни на соняшник 9350 грн/т) становив 4425 грн/га, у разі збільшення його норми до 10 л/га — 5961 грн/га.

Дослідження післядії внесення біопрепарату Граундфікс на поживний режим ґрунту за вирощування ячменю ярого показали, що варіанти, які передбачали застосування біопрепарату Граундфікс у нормі 5 і 10 л/га під попередник ячменю ярого (соняшник), мали позитивний вплив на вміст досліджуваних агрохімічних показників у фазі колосіння.

Важливою характеристикою вмісту доступних рослинам рухомих форм є ступінь їх рухомості. Він виступає фактором їх інтенсивності і вважається, що точніше характеризує рівень доступності мінеральних форм (рис. 4).

Рис. 4. Ступінь рухомості фосфору і калію в грунті залежно від післядії Граундфікс, мг/л

03 370 81 1

Примітки: фаза ячменю ярого-колосіння; органо-мінеральна система удобрення — стебла соняшнику + N60P60K60

Як свідчать результати аналізу ґрунту, ступінь рухомості фосфору і калію у фазі колосіння ячменю ярого були вищі від контролю, відповідно, в 2 і 1,5 разів, що мало позитивний вплив на урожайність ячменю ярого (рис. 5).

Рис. 5. Урожайність соняшнику в середньому за 2016-2017 рр., т/га

03 370 81 2

Остання зростала від післядії внесеного Граундфікс під соняшник у нормі 5 л/га, приріст становив 0,48 ц/га, а при нормі 10 л/га — 0,79 ц/га.

Також відмічено позитивний вплив від післядії внесення Граундфікс у нормі 5 і 10 л/га на вміст протеїну, який підвищувалися порівняно з контролем на 0,8 і 1,7%. Умовно-чистий прибуток від післядії Граундфіксу у нормі 5 л/га (за ціни на ячмінь ярий 4750 грн/т) становив 4425 грн/га, а за норми 10 л/га — 5961 грн/га.

 

Висновки

Застосування у технології вирощування соняшнику біопрепаратів Граундфікс, Органік-баланс та Липосам забезпечує збільшення продуктивності культури на 13,1-19,0 %.

Дослідження післядії внесення Граундфікс на поживний режим ґрунту за вирощування ячменю ярого показали, що внесення цього препарату під його попередник (соняшник) має позитивний вплив на агрохімічні показники ґрунту у фазі колосіння, а також підвищує урожайність ячменю ярого до 15 %.

О.В. ШМОРГУНканд. с.-г. наук, «БТУ Центр»
Д.В. ЛІТВІНОВдоктор с.-г. наук ННЦ «Інститут землеробства НААН»

 28 березня 2024
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних результатів. Ця стаття присвячена різним технологіям та інноваціям від BEDNAR.
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних ...
28 березня 2024
 28 березня 2024
Закупівельні ціни на кукурудзу в портах Чорного моря протягом тижня виросли на 8-10 $/т до 154-156 $/т або 6600-6650 грн/т на тлі активного експортного попиту, зростання курсу долара на міжбанку та стримування продажів виробниками.
Закупівельні ціни на кукурудзу в портах Чорного моря протягом тижня виросли на 8-10 $/т до 154-156 $/т або 6600-6650 грн/т на тлі активного експортного попиту, зростання курсу долара на міжбанку та стримування продажів виробниками.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
28 березня 2024
 28 березня 2024
У лютому 2024 року середня споживча ціна на м’які жирні сири в Україні зросла на 2,6% – до 185,9 грн/кг проти 181,13 грн/кг у січні.
У лютому 2024 року середня споживча ціна на м’які жирні сири в Україні зросла на 2,6% – до 185,9 грн/кг проти 181,13 грн/кг у січні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
За запитом благодійного фонду «Мурашки» в рамках соціального проєкту «Добро в дії» від ТМ «Добродія» відправили продукцію для подальшої передачі військовим на передову.
За запитом благодійного фонду «Мурашки» в рамках соціального проєкту «Добро в дії» від ТМ «Добродія» відправили продукцію для подальшої передачі військовим на передову.
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.