Обробка насіння Спектрум АскоСтарт —важливий крок до отримання сталих урожаїв сільгоспкультур

Обробка насіння Спектрум АскоСтарт —важливий крок до отримання сталих урожаїв сільгоспкультур

/ Актуальні статті / П'ятниця, 02 березня 2018 11:43

Сільгоспвиробники щосезону неодноразово переймаються питанням: «Можливо, не варто проводити передпосівну обробку насіння сільськогосподарських культур хімічними засобами захисту, мікродобривами та біологічно активними речовинами, а ліпше заощадити кошти на цих заходах у такий нелегкий час?». Проте дослідження та накопичений досвід свідчать, що передпосівна обробка насіння є першим кроком у сучасних технологіях вирощування сільськогосподарських культур, який забезпечує реалізацію їхнього потенціалу продуктивності та є очевидним у питанні найбільшої окупності витраченої гривні на препарат або добриво порівняно з іншими елементами технології.

Слід зазначити, що посівні площі основних технічних культур щороку зростають. При цьому гостро постають питання недотримання сівозміни, надмірне насичення короткоротаційних сівозмін культурами, які виносять величезну кількість поживних речовин та вологи. Недотримання технологій вирощування призвело до погіршення фітосанітарного стану посівів через накопичення збудників інфекцій у ґрунті та збільшення кількості інфікованого насіння.

Так, зерновим колосовим культурам завдають шкоди понад двадцять видів хвороб (збудниками яких є різні патогенні мікроорганізми), сто видів комах, три види кліщів, два види нематод та мишоподібні гризуни. Наприклад, рослини сої уражають близько 50 хвороб, із них 30 грибкових, 10 бактеріальних і 6 вірусних, які проявляються на різних фазах росту та розвитку рослини: від проростання насіння до повної стиглості, при цьому втрати урожайності можуть становити від 15 до 40 %. Крім того, також погіршуються показники якості насіння у середньому на 12 %.

Враховуючи вище викладену інформацію, напрошується думка, що на сучасному етапі сільськогосподарського виробництва найефективнішим способом боротьби з хворобами та шкідниками є інтегрована система захисту, яка поєднує у собі використання хімічних і біологічних засобів та мікродобрив для передпосівної обробки насіння. Цей захід направлений на зниження й контроль патогенів із найменшою негативною дією на навколишнє середовище.

Ефективність препарату Спектрум® АскоСтарт на посівах сільськогосподарських культур в 2017 році

04 371 70 2

Тому, спираючись на світовий досвід вирощування сільськогосподарських культур і враховуючи українські тенденції в агротехнологіях вирощування, компанія Спектр-Агро разом із провідними науковцями Великобританії створила препарат для передпосівної обробки насіння Спектрум® АскоСтарт, що поєднує у собі дві основні складові для успішного старту на початкових етапах росту та розвитку рослини.

Головна його перевага полягає саме у хімічному складі. Основним компонентом добрива є 31,8 % сполук фосфору, які на початкових фазах росту та розвитку рослин відіграють особливо важливу роль, оскільки беруть участь у формуванні кореневої системи: легкодоступні сполуки фосфору надходять до ендосперму та активують процеси коренеутворення.

Ще однією перевагою препарату є 5,0 % витяжка екстракту морських водоростей Ascophyllum nodosum. Це комплекс біологічно активних речовин, таких як альгінова кислота, натуральні амінокислоти, полісахариди, гормони та вітаміни. Бетаїн стимулює синтез хлорофілу, посилює здатність кореневої системи поглинати воду, підвищує стійкість рослин до низьких та високих температур. Полісахариди поліпшують проникнення поживних речовин і води у клітини рослин та слугують джерелом енергії. Вітаміни та амінокислоти стимулюють поділ клітин, синтез білків, переривають стан спокою насіння та активують процес проростання, сприяють активному поглинанню води й калію, підвищують холодо- і стійкість рослин до стресів. Гібереліни є активаторами так званих початкових ефектів у рослині: впливають на розтягнення клітин та проникність клітинної стінки, сприяють росту та розвитку. Цитокініни залучені у багатьох фізіологічних процесах рослин: морфогенезі пагона та кореня, дозріванні хлоропластів, лінійному рості клітин, утворенні додаткових бруньок і старінні. Ауксини здійснюють вирішальний вплив на розтягнення клітин та еластичність клітинних стінок, регулюють ріст кореня, утворення бокових коренів та визначають довжину кореневої системи, відповідно, й укорінення рослин. Альгінова кислота допомагає утримувати воду в коренях, сприяє кращому поглинанню елементів живлення.

Показники урожайності гібридів соняшнику в умовах Вінницької області з передпосівною обробкою насіння препаратом Спектрум® АскоСтарт

04 371 71 1

Дослідження, що проводилися у провідних науково-дослідних установах НААН України, встановили, що передпосівна обробка насіння препаратом Спектрум® АскоСтарт покращує показники урожайності культур на 4,3- 18,5 %, залежно від норми препарату. Таким чином, слід зазначити, що передпосівна обробка насіння озимої пшениці сорту Придніпровська препаратом Спектрум® АскоСтарт у нормі 4,0 л/т підвищує показники урожайності культури на 0,87 т/га. Також препарат мав позитивний вплив на біометричні показники росту та розвитку рослин.

Обробка насіння рослин озимого ріпаку з низькою масою 1000 насінин препаратом Спектрум® АскоСтарт дозволяє отримати більш дружні і вирівняні сходи, створити сприятливі умови для рослини на початковому етапі розвитку, підвищити імунітет та активізувати фізіологічні процеси зародка. Польова схожість насіння і урожайність пов’язані прямою залежністю, оскільки впливають на густоту стояння рослин та їх продуктивність і є інтегральним вираженням генетичних, ґрунтових, гідротермічних, біотичних та антропогенних факторів.

Практичними дослідами встановлено, що передпосівна обробка насіння Спектрум® АскоСтарт у нормі 1,5 л/т насіння покращує показники урожайності посівів озимого ріпаку на 0,14 т/га порівняно з контрольним варіантом. Дослідження ефективності дії препарату Спектрум® АскоСтарт у нормі 4,0 л/т проводили на насінні ячменю ярого та кукурудзи. Було встановлено, що прибавка врожаю культур становила 0,16-0,52 т/га відповідно. Аналогічну передпосівну обробку насіння препаратом Спектрум® АскоСтарт проводили на насінні соняшнику та сої з меншою нормою застосування препарату (3,0 л/т), що забезпечило прибавку врожаю на 0,21-0,37 т/га порівняно з варіантом без обробки.

Розвиток сільського господарства відбувається завдяки поліпшенню економічної ефективності виробництва. За цих умов забезпечується збільшення валової товарної продукції.

Економічні показники ефективності вирощування сільськогосподарських культур із передпосівною обробкою насіння препаратом Спектрум® АскоСтарт

04 371 71 2

Одним із головних факторів успіху товаровиробників є постійне підвищення рівня конкурентоспроможності продукції, яка формується завдяки якісній економічній політиці та сприяє динамічному ефективному зростанню. Оскільки лише за умов конкурентної боротьби існує потреба постійного вдосконалення і підвищення ефективності виробництва продукції, що є основою економічного розвитку. Сучасне сільське виробництво характеризується застосуванням різноманітних енерго- та ресурсовитратних технологій, які потребують переосмислення з подальшою модернізацією. Наявність показників економічної оцінки вирощування сільськогосподарських культур дає змогу обрати економічно вигідніший варіант технології та намітити шлях можливої економії ресурсів і витрат енергії як загалом за технологічним потоком, так і за окремими складовими. Економічно ефективні лише ті прийоми інтенсифікації виробництва, які забезпечують збільшення виходу продукції з одиниці площі за невеликих витрат праці і засобів.

04 371 70 1Розрахунки економічної ефективності застосування препарату для передпосівної обробки насіння Спектрум® АскоСтарт показують, що обробка препаратом забезпечує додаткове валове зростання виробленої продукції з одиниці площі: на посівах озимої пшениці — 18200 грн/га, ріпаку — 27794 грн/га, соняшнику — 16062 грн/га, сої — 9913 грн/га та ячменю — 14565 грн/га. Чистий прибуток за умов застосування препарату Спектрум® АскоСтарт у середньому по культурах зростав на 730-4392 грн/га порівняно з контрольними варіантами.

Одним із головних показників, що характеризує економічну ефективність виробництва, є рентабельність, тобто дохідність, прибутковість виробництва. Аналіз показників рівня рентабельності дає змогу керівникам і спеціалістам сільськогосподарського підприємства визначити, які види продукції найбільш вигідно виробляти в господарстві, та де є змога підвищення прибутковості виробництва. Тому саме показник рівня рентабельності (співвідношення чистого прибутку до повної собівартості продукції виражене у відсотках) є основним критерієм оцінки ефективності інтенсивної технології вирощування сільськогосподарських культур. При використанні препарату Спектрум® АскоСтарт для передпосівної обробки насіння рівень рентабельності для посівів озимої пшениці та ріпаку становив 158-179 %, кукурудзи — 95 %, соняшнику — 147 %, сої — 101 % та ячменю — 158 %.

Торік в умовах центральної України проводилися дослідження ефективності препарату Спектрум® АскоСтарт на посівах соняшнику різної групи стиглості, прибавка, відповідно, становила від 0,08 до 0,29 т/га.

Не потрібно заперечувати факт, що одним із найважливіших елементів технологічного процесу вирощування сільгоспкультур на сучасному етапі виробництва є передпосівна обробка насіння хімічними та біологічними засобами захисту, мікродобривами та біологічно активними речовинами, які виступають профілактичним засобом при оздоровленні насіння від інфекції, наявної у ньому, на його поверхні, у ґрунті та рослинних рештках. Тому кожен фермер, агроном чи досвідчений керівник розуміє, що цей агротехнічний прийом сприяє підвищенню польової схожості, одержанню дружніх та рівномірних сходів, а також зниженню ураженості рослин хворобами і шкідниками. Це дає необхідний нам результат — отримання високих та сталих урожаїв. В результаті такий нескладний технологічний процес призводить до зростання урожайності на 18,5 %, що має безсумнівний економічний ефект.

На основі проведених досліджень у провідних науково-дослідних установах можна зробити висновок, що препарат для передпосівної обробки насіння Спектрум® АскоСтарт є високоефективним доповненням інтенсивних технологій вирощування сільськогосподарських культур.

Якщо Вам потрібна кваліфікована допомога у виборі препаратів для передпосівної обробки насіння, звертайтесь, будь ласка, до представників компанії Спектр-Агро, які оперативно нададуть Вам інформацію щодо ефективності застосування продуктів та детальні рекомендації стосовно їх використання. Завжди раді співпраці!

logo spectr agro

 

Офіційний імпортер в Україні: ТОВ «Спектр-Агро»

08702, Київська обл., м. Обухів, вул. Промислова, 20.

моб.: +38 067 443 42 26

 18 квітня 2024
Збитки сільського господарства через втрати ґрунтів внаслідок воєнних дій лише в Харківській області складають майже 37 мільярдів гривень.
Збитки сільського господарства через втрати ґрунтів внаслідок воєнних дій лише в Харківській області складають майже 37 мільярдів гривень.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Виробник українських оригінальних засобів захисту рослин і мікродобрив Ukravit запускає нову Програму лояльності для аграріїв.
Виробник українських оригінальних засобів захисту рослин і мікродобрив Ukravit запускає нову Програму лояльності для аграріїв.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Обсяги світового виробництва біодизеля цього року можуть помітно зрости.
Обсяги світового виробництва біодизеля цього року можуть помітно зрости.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Кавуни в Україні віднедавна вирощують по всій країні. І не тільки у відкритому ґрунті. На Львівщині кавуни ростуть навіть у теплицях.
Кавуни в Україні віднедавна вирощують по всій країні. І не тільки у відкритому ґрунті. На Львівщині кавуни ростуть навіть у теплицях.
18 квітня 2024
 17 квітня 2024
Великодній кошик (традиційні паска, яйця, домашня ковбаса, буженина, сало, вершкове масло, м’який і твердий сири, хрін та сіль) 2024 року обійдуться українській родини з 4 осіб близько 1422,05 грн, тобто на 17,6% дорожче, ніж торік, коли такий же набір продуктів коштував 1208,78 грн.
Великодній кошик (традиційні паска, яйця, домашня ковбаса, буженина, сало, вершкове масло, м’який і твердий сири, хрін та сіль) 2024 року обійдуться українській родини з 4 осіб близько 1422,05 грн, тобто на 17,6% дорожче, ніж торік, коли такий же набір продуктів коштував 1208,78 грн.
17 квітня 2024
 17 квітня 2024
З початку поточного тижня українські фермери почали поступово підвищувати ціни на білоголову капусту. Своє рішення виробники аргументують сезонним скороченням пропозиції даної продукції на тлі стабільно високого попиту.
З початку поточного тижня українські фермери почали поступово підвищувати ціни на білоголову капусту. Своє рішення виробники аргументують сезонним скороченням пропозиції даної продукції на тлі стабільно високого попиту.
17 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.