Фунгіцид ТЕБУЗОЛ, ЕВ — рівний серед кращих

Фунгіцид ТЕБУЗОЛ, ЕВ — рівний серед кращих

/ Актуальні статті / Понеділок, 12 березня 2018 10:45

Поява на ринку України фунгіциду ТЕБУЗОЛ, ЕВ (тебуконазол, 250 г/л) — це відповідь на потребу агрономів швидко, ефективно, безпечно і без значних витрат реагувати на погіршення фітосанітарного стану головних сільськогосподарських культур. Тому цей продукт займає важливе місце в портфелі засобів захисту рослин компанії «Агроскоп Інтернешнл».

Сьогодні тебуконазол залишається однією із найефективніших і найагресивніших речовин широкого спектра фунгіцидної дії, що використовується у різних концентраціях для передпосівної обробки насіння і захисту рослин, що вегетують. Характеризується специфічним впливом на сажкові хвороби (гриби роду Tilletia, Ustilago), іржу (Puccinia), має високу ефективність проти різних плямистостей (Septoria, Pyrenophora, Helminthosporium, Alternaria, Phoma), активний проти борошнистої роси (Erysiphe), фузаріозу колоса (Fusarium), білої гнилі (Sclerotinia) та інших хвороб 

(рис. 1). Діагностичні ознаки деяких захворювань зображені на рис. 2.

Рисунок 1. Ефективність фунгіциду ТЕБУЗОЛ, ЕВ проти основних хвороб

04 371 79 1Для досягнення високої ефективності діючої речовини потрібно також враховувати анатомо-морфологічні особливості покривних тканин рослини. Основним фактором, що перешкоджає швидкому проникненню фунгіциду, є товщина і щільність кутикули. Остання розташована у целюлозно-пектиновій оболонці зовнішніх стінок клітин епідермісу у вигляді прошарків (так звані кутикулярні шари). Вона являє собою непроникні для води і газів воскоподібні речовини. У багатьох рослин поверх кутикули розвивається восковий наліт, унаслідок чого водопроникність епідерми знижується. А наліт, своєю чергою, підвищує стійкість до ксенобіотиків.

Звичайно, все це враховується при розробленні препаративних форм. Завдяки унікальній формуляції (масляно-водна емульсія) ТЕБУЗОЛ, ЕВ добре змішується з водою, зручний для приготування робочих розчинів (без розкладання на вихідні компоненти й утворення осаду), має низький поверхневий натяг (тому швидко проникає у рослину), підвищену персистентність. Все це дуже важливо за мінливих і екстремальних погодних умов.

Саме швидке проникнення (протягом 1-2-х годин) і перерозподіл в уражених тканинах забезпечують блискавичний «стоп-ефект», тобто капсулювання уражених клітин без можливості їх розростання. Нові конідії грибів не здатні формуватися, дозрівати та проростати. Таким чином, надійний захист рослин від хвороб триває в середньому до трьох тижнів.

Рисунок 2. Діагностичні ознаки поширених хвороб, які контролює ТЕБУЗОЛ, ЕВ

04 371 79 2

Відомо, що механізм дії тебуконазолу ґрунтується на блокуванні біосинтезу ергостерину в мембранах грибних клітин, а саме — процесу перетворення ланостерину в ергостерин за рахунок видалення метилової групи С-14-альфа-деметилази. Це порушує консистенцію клітинних мембран, цілісність і функції клітин грибів. Вони не можуть сформувати повноцінну клітинну стінку, а отже, розростатися і розмножуватися.

Всі триазоли чинять специфічний вплив на різні ділянки біохімічного синтезу стеролу, що дає змогу класифікувати їх за спектром активності щодо фітопатогенів. Але під дією тебуконазолу у клітинах грибів, крім ланостерину, накопичуються й інші «шкідливі» для них стероли, зокрема Д5-стерин. Такий особливий механізм дії вирізняє тебуконазол з-поміж інших триазолів, що зумовлює сповільнення розвитку резистентності до всієї групи фунгіцидів (група G за класифікацією FRAC).

Крім фунгіцидної дії, тебуконазол може проявляти ратардантний ефект. Інколи це можна спостерігати під час проростання насіння у несприятливих умовах. Але його виражена властивість регулювати ріст використовується на ріпаку озимому для припинення активного наростання наземної маси восени. Біохімічна причина такого ефекту — дія триазолу на біосинтез гібереліну — фітогормону, який впливає на ріст і розтягнення клітин. Оскільки фотосинтез триває, це дає змогу накопичити пластичні речовини в кореневій системі, прискорити ріст і розвиток кореня, покращити зимостійкість і додатково захистити рослини від хвороб.

Норма витрати ТЕБУЗОЛ, ЕВ на ріпаку озимому восени з метою регуляції росту визначається фазою розвитку рослин. Найвища ефективність спостерігається при обробці у фазі 3-5 листків (0,75 л/га). Загалом ураховується рекомендоване виробниками співвідношення норми витрати — 0,15 л/га продукту на один листок ріпаку.

Осіння обробка ріпаку сприяє оптимізації росту і розвитку рослин. У результаті пригнічення росту надземної маси і відтоку продуктів асиміляції у корінь збільшується діаметр кореневої шийки і маса кореня в цілому, підвищується зимостійкість. Тому доцільність такого заходу не викликає жодного сумніву. Водночас забезпечується захист від хвороб, зокрема фомозу і циліндроспоріозу, та збереження в середньому 0,06 т/га урожайності (рис. 3).

Рисунок 3. Вплив строків і кратності застосування фунгіциду ТЕБУЗОЛ, ЕВ на урожайність ріпаку озимого (т/га)

04 371 80 1

Фомоз (Phoma lingam (Tode) Desm.) спостерігається в усіх регіонах вирощування ріпаку, капустяних культур у цілому, місцях поширення бур’янів цієї родини. Пошкоджуються проростки (так звана чорна ніжка), сім’ядолі, листки, стебла. В місцях ураження формуються плями з численними чорними пікнідами. Згодом пошкоджені органи жовтіють, в’януть і відмирають. На стеблі плями і виразки розростаються поступово, можуть повністю окільцювати його, призводять до розтріскування (так званий рак, або ламкість стебла). Це небезпечна форма хвороби, що провокує передчасне дозрівання ріпаку, вилягання рослин і значний недобір урожаю (при ураженні стручків — до 30-50%).

У північно-західному регіоні України існує небезпека ураження циліндроспоріозом (Cylindrosporium concentricum Unger). Восени перші ознаки хвороби проявляються на верхній стороні сім’ядоль і розеткових листків у вигляді дрібних світло-зелених, сріблясто-матових плям діаметром 0,1-0,5 см. Це наслідок відокремлення кутикули від епідермісу і заповнення утворених порожнин грибницею збудника хвороби. Згодом плями розростаються, часто зливаються, набувають темно-бурого забарвлення. У разі сильного пошкодження стебел, гілок або квітконосів їх ріст зупиняється, вони деформуються і засихають. Уражені стручки скручуються, розтріскуються.

Протягом вегетації гриб поширюється конідіями. Зараження рослин і формування конідіального спороношення відбувається за оптимальної температури 10-150С і вологості повітря вище від 85%. Сумчаста стадія спостерігається на уражених рештках у вигляді відкритих плодових тіл апотеціїв. Шкідливість хвороби полягає у зменшенні асиміляційної поверхні рослин, передчасному дозріванні, розтріскуванні уражених стручків, що призводить до втрат 30% і більше врожаю.

Весняне (ВВСН 31) застосування фунгіциду ТЕБУЗОЛ, ЕВ (1,0 л/га) дає змогу сформувати компактні рослини, що будуть краще освітлюватися, ефективніше використовувати сонячну інсоляцію для формування майбутнього врожаю. При цьому зменшується ймовірність вилягання ріпаку. Додатково забезпечується контроль альтернаріозу, склеротиніозу та інших хвороб.

Рисунок 4. Ефективність фунгіциду ТЕБУЗОЛ, ЕВ проти головних хвороб ріпаку озимого

04 371 81 1

Альтернаріоз (гриби роду Аlternaria) уражує ріпак протягом усього періоду вегетації і може проявлятися на всіх органах. На листках з’являються темно-коричневі, майже чорні округлі плями діаметром до 1,0-1,5 см. На стеблах і гілках вони різні за розміром і формою, зазвичай витягнуті, блискучі, часто зливаються. Стручки у місцях пошкодження деформуються, насіння в них щупле, недорозвинуте. Якщо плями утворюються на швах стулок, то стручки передчасно розтріскуються, що призводить до значних втрат урожаю (до 50% і більше) і погіршення його якості.

04 371 81 4Біла гниль (Sclerotinia sclerotiorum (Lib.) de Bary) — небезпечна хвороба ріпаку. На проростках, сім’ядолях, листках, стеблах і стручках з’являються мокрі плями, що згодом вкриваються білим нальотом. У суху погоду наліт зникає, пошкоджені листки в’януть і відмирають, а стебла і гілочки в місцях ураження часто ламаються, на них формуються недорозвинені стручки або їх зовсім немає.

Джерелом білої гнилі є склероції збудника на рослинних рештках, склероції у вигляді домішок, що висіваються в ґрунт разом із насінням, заражене насіння, в якому зберігається грибниця патогену. Недобір урожаю зумовлюється відмиранням сходів, передчасним дозріванням насіння і розтріскуванням стручків, зниженням маси 1000 насінин і може сягати 50% і більше.

Початок поширення сумкоспор гриба збігається із фазою цвітіння ріпаку озимого. Оптимальна температура для зараження рослин і розвитку хвороби становить 15-20°С, а вологість — вище від 90% (дощова вітряна погода). Найкращим субстратом для їх проростання і формування інфекційних гіф є фізіологічно старі пелюстки квіток ріпаку. Тому ефективний контроль склеротиніозу забезпечує обробка рослин фунгіцидом ТЕБУЗОЛ, ЕВ на початку цвітіння (ВВСН 61) з нормою витрати 1,0 л/га.

За результатами наших досліджень, найвища ефективність захисту була за дворазового застосування ТЕБУЗОЛ, ЕВ: 0,75 л/га восени у фазі 3-5 листків (ВВСН 13-15) і 1,0 л/га на початку стеблування (ВВСН 31). Біологічна ефективність проти фомозу становила 94%, а проти альтернаріозу — 93% (рис. 4). Збережений урожай за такої системи захисту сягав 0,31 т/га, а прибавку оцінено в 114 $/га (табл. 1).

Таблиця 1. Економічна ефективність застосування ТЕБУЗОЛ, ЕВ на ріпаку озимому

04 371 80 2

На зернових колосових культурах ТЕБУЗОЛ, ЕВ ефективно використовується для захисту від іржастих хвороб, різних плямистостей листя, борошнистої роси (ВВСН 31-41), хвороб колоса (ВВСН 61). Під час наших досліджень, залежно від варіанта, це забезпечило збереження врожаю в межах 0,31-0,76 т/га (рис. 5), що еквівалентно прибавці 36,9-86,9 $/га (табл. 2).

Рисунок 5. Урожайність пшениці озимої в результаті застосування фунгіциду ТЕБУЗОЛ, ЕВ

04 371 81 2

Щороку особливого моніторингу і контролю потребує фузаріоз колоса пшениці, що проявляється у фазі колосіння і розвивається до збирання врожаю. Уражені колоски набувають світло-жовтого кольору і добре помітні на тлі зелених. За вологих умов на них розвиваються рожево-червоні подушечки — міцелій та конідіальне спороношення грибів роду Fusarium. Проте окремі види Fusarium можуть спричинити нетипові симптоми хвороби (потемніння, штрихуватість), тому відсутність чітких ознак фузаріозу колоса не можна вважати показником задовільного фітосанітарного стану посівів.

Таблиця 2. Економічна ефективність застосування ТЕБУЗОЛ, ЕВ на пшениці озимій

04 371 80 3

Проникнення патогенів у колосовий стрижень блокує надходження поживних речовин до всіх колосків, розміщених вище. Це призводить до білоколосиці (або пустоколосиці). Хвороба проявляється також на листі у вигляді плямистості, подібної до піренофорозу.

Рослини заражаються переважно під час цвітіння, коли дозрівають аскоспори грибів. Пиляки пшениці є для них гарним живильним субстратом. Інтенсивному розвитку фузаріозу сприяє температура 20-25°С і підвищена вологість повітря (75% і більше) у період від цвітіння до збирання врожаю.

Своєю чергою, ступінь пошкодження зерна залежить також від виду збудника та часу його проникнення у тканини. У зв’язку із цим розрізняють два типи ураження зерна: яскраво виражене (глибоке) і приховане (поверхневе). У Лісостепу України кількість зерен із внутрішньою інфекцією може досягати 90%.

За різними даними, недобір урожаю може дорівнювати 45-73%, погіршуються посівні якості насіння: енергія проростання і схожість можуть знижуватися на 24%, маса 1000 насінин — на 39-72%. Пустоколосиця уражених рослин інколи сягає 60%. Лабораторна схожість насіння з колоса з явними ознаками фузаріозу може знижуватися на 96%. Погіршується щільність клейковини і хлібопекарські властивості борошна, на 1,3-5,6% зменшується кількість білка з виділенням аміаку, у зерні накопичуються небезпечні токсичні речовини (фузаріотоксини). У разі використання фузаріозного зерна в харчовій промисловості або як корму воно може бути причиною отруєння людей і тварин. Не дозволяється використовувати солому пошкоджених фузаріозом рослин як підстилку для тварин.

Безпосередньо проти фузаріозу колоса ТЕБУЗОЛ, ЕВ застосовують на початку цвітіння (поява перших видимих пиляків, ВВСН 61) з нормою витрати 1,0 л/га. Вибір часу обробки посівів зумовлений тим, що пік розвитку хвороби спостерігається при інфікуванні рослин саме у фазі цвітіння, не такий інтенсивний — у фазі молочно-воскової стиглості. Уповільнення розвитку фузаріозу паралельно блокує синтез фузаріотоксинів. Це позитивно впливає на врожайність і якість зерна пшениці.

Таким чином, фунгіцид ТЕБУЗОЛ, ЕВ можна включати в різні системи захисту (класичні, інтенсивні) багатьох сільськогосподарських культур (табл. 3). Це забезпечить високу ефективність боротьби з широким спектром хвороб, тривалий профілактичний захист, регулювання росту ріпаку та інших культур, підвищить продуктивність рослин за незначних витрат.

Таблиця 3. Рекомендації щодо застосування фунгіциду ТЕБУЗОЛ, ЕВ

04 371 81 3

Олег ДЕРМЕНКОканд. с.-г. наук, продукт-менеджер із ЗЗР компанії «Агроскоп Інтернешнл»

logo agroscopТОВ «АГРОСКОП ІНТЕРНЕШНЛ»

030022, м. Київ, вул. Смольна, 9Б

тел.: +38 044 494 36 60

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

FB: www.facebook.com/agroscope.ua

 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
19 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.